Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Η δραχμή και η κόλαση του κυρίου Προβόπουλου


Από τότε που μπήκαμε στο ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος (και οι "Διοικητές" της) έχουν γίνει περίπου διακοσμητικοί. Αν θυμάμαι κάτι από τον Γκαργκάνα, είναι πόσο παρακαλούσε να μείνει στην θέση του το καλοκαίρι του 2008, και για τον Προβόπουλο θα θυμάμαι τις φλουό γραβάτες του (μόδα διαπραγματευτών commercial paper της περιόδου του 80, που πολλοί "καθηγητές" οικονομικών σε Αθήνα και Πειραιά και άλλοι περιφερόμενοι παραγοντίσκοι ζήλεψαν στα χάϊ της φούσκας του ΧΑΑ το 2000). Δεν κακολογώ άνθρωπο από τις γραβάτες του, αλλά η πιάτσα τον έχει για ...ωραιοπαθή, και και λιγάκι his master's voice, αλλά αυτή είναι η Ελλάδα, και έχει και χειρότερους από τον Προβόπουλο (αλλά εάν ψάχνετε για πεταμένα λεφτά, κοντά είστε...)


Με την Τράπεζα της Ελλάδος ασχολήθηκα τον περασμένο Ιούνιο όταν έκανε την βαρυσήμαντη εκδήλωσή της για τις "περιβαλλοντικές, οικονομικές, και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα". Χωρίς να ξέρω από μέσα, μάλλον δάχτυλος Γιωργάκη (ή Siemens) ήταν η εκδήλωση, αλλά "Προβόπουλος" έλεγε η πρόσκληση.

Τότε σχολίασα την προκλητική αρλούμπα (στο παραπάνω link, και στο "Τράπεζα της Ελλάδος, τέλος", και στο "Τράπεζα της Ελλάδος και η Κλιματολογία".   Αυτό που ποτέ δεν είπε η Τράπεζα της Ελλάδος, που, μην έχοντας νομισματικό αντικείμενο, έγινε πλασιέ αιολικών, σας το είπα, και τότε, εγώ:    Οι ΑΠΕ είναι off balance sheet debt και δημιουργούν επισφάλειες σε βάρος του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ψιλά γράμματα για τους Προβόπουλους.

Ο γίγαντας της Κεντρικής Τραπεζικής ξανακτύπησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με άλλη βαρυσήμαντη δήλωση ότι η επιστροφή στην δραχμή θα είναι κόλαση, και ότι θα πάμε πίσω σε επίπεδα 1950.

Η επιστροφή στην δραχμή θα είναι πράγματι κόλαση για τον Προβόπουλο, γιατί θα χρειαζόμαστε πραγματικό Κεντρικό τραπεζίτη, και οι εισαγόμενες φλουό γραβάτες, από 100-200 ευρώ η μία, θα πάνε πάνω από δεκαχίλιαρο. Εάν ο Προβόπουλος έκανε την δουλειά του (τι δουλειά κάνει άραγε;) από τα μέσα του 2010, θα προετοίμαζε την χώρα για το αναπόφευκτο.  Προετοιμασία, που αν θυμάστε,  ανέφερε ως απαραίτητη και ο Σκαπέρδας.  Όσο για το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή", νομίζω ότι ο Προβόπουλος, χωρίς πολύ σεβασμό, λέει αρλούμπες. Νομίζω ότι η δικιά μου τοποθέτηση (της 5ης Νοεμβρίου) είναι πληρέστερη (και μην φοβάσαι, μεγάλε, δεν είμαι υποψήφιος για την θέση σου, δεν σκαμπάζω από Κεντρικές Τράπεζες -- όχι ότι αυτό είναι εμπόδιο...)


Όσο για την επιστροφή μας σε επίπεδα 1950, και για αυτό κάπου έχω γράψει (και πολύ πριν τον ...Προβόπουλο) και το "1950" είναι υπεραισιόδοξο!  Το 1950 είχαμε την Αμερική να στέλνει σκληρό νόμισμα για να μην κατέβει κάτω ο Ρώσος. Από την "βοήθεια" εκείνη φτιάχτηκαν εφοπλιστές, βιομήχανοι και η μικροαστική τάξη (που μας έχουν τελειώσει λιγάκι -- πλην εφοπλιστών). Το 1950, η επαρχία ήταν γεμάτη κόσμο που ζούσε, φτωχά μεν, αλλά ζούσε. Το 1950 η μετανάστευση ήταν εύκολη, υπήρχε ανοικοδόμηση.  Το 1950 τα παιδιά πήγαιναν ξυπόλυτα στο σχολείο αλλά για να μάθουν γράμματα, όχι για να υφίστανται πειράματα Ρεπούση και Διαμαντοπούλου. Το 1950 είχαμε, μέσα στην φτώχεια και την κατάντια του Εμφυλίου, προοπτική.

Γιατί σας λέω ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα από το 1950; Γιατί θα είναι. Είτε μείνουμε στο ευρώ, είτε φύγουμε από το ευρώ. Μένοντας στο ευρώ θα είμαστε, απλά, πιο ταπεινωμένοι (αλλά οι Προβόπουλοι, οι Πράσινοι παπαγάλοι και οι γερμανοτσολιάδες "νεοδοσίλογοι" θα έχουν εφήμερη ψευδαίσθηση λόγου ύπαρξης).

Η φωτό είναι του Κωνσταντίνου Μάνου (Magnum Photos) από την Σκύρο του 1967...  Η παρακάτω φωτό είναι το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, από το 1950 (από εδώ).  Για το ότι περάσαμε καλά με το ευρώ, το χρωστάμε στα πολλά δανεικά που πήραμε.  Ο μόνος λόγος να μείνουμε στο ευρώ, είναι ότι γεμίσαμε φελλούς και ψαλιδόκωλους, που ξέχασαν την αριθμητική και την ειλικρίνεια.  Τον όρο "νεοδοσίλογος" τον πήρα από τον spiral.

13 σχόλια:

spiral architect είπε...

Αααα, Προβόπουλος, φούσκα του ΧΑΑ το 2000 και φλούο γραβάτες!
Μήπως ήταν από του Μουριάδη τα "τεμάχια" των τελευταίων;

Τι ανέμελες εποχές! Θυμάμαι στις παραλίες τις κυρίες με τα τάπερ στα χέρια να κυνηγούν τα πιτσιρίκια και τους κύριους (επενδυτές παρακαλώ!) με τις παντόφλες τα Ericsson στο αυτί σε απ' ευθείας σύνδεση με τον ΕΛΔΕτζή κάπου στα Δυτικά Προάστεια.

Τότενες λοιπόν όλοι εντρυφούσαν στις σωμόν σελίδες των εφημερίδων έστω και ας μην είχαν πατήσει ούτε το πεζοδρόμιο της (τέως) ΑΣΟΕΕ στη Πατησίων, ή της (τέως) ΑΒΣΠ στην Καραολή & Δημητρίου.

Τι υπέροχες εποχές: Οι ταξικές διαστρωματώσεις είχαν για λίγο καιρό αμβλυνθεί, μέχρις ότου να ξύπναγε από το λήθαργο ο παππούς από το χωριό, αναζητώντας ένα χωράφι, που ο επενδυτής ανεψιός, ή γιος τόκανε φυτίλια στα χέρια του ΕΛΔΕτζή απ' το Αιγάλεω.

Μέσα σε αυτό το σοβαρό και συνάμα ανεπιτήδευτα μοντέρνο περιβάλλον ανδρώθηκαν οι μετέπειτα κεντρικοί τραπεζίτες και τα τσικό τους οι μετέπειτα καθηγητές Χρηματοοικονομικής στην ΑΣΟΕΕ και ΑΒΣΠ ... τρομάρα μας!
Α, ναι: Μέσα σε λίγα χρόνια οι βάσεις αυτών των σχολών ξεπέρασαν τις βάσεις των σχολών του ΕΜΠ, γιατί οι μαμάδες (αυτές με τα τάπερ στα χέρια) ήθελαν, πάσει θυσία, οι γόνοι τους να ασχοληθούν με τα Χρηματοοικονομικά.
(- "μέχρι και η Μενεγάκη το λέει", έλεγαν τότενες)

Και για να αφήσουμε τα κουτσομπολιά και τις γλυκές αναμνήσεις, όλοι τούτοι δημιούργησαν ένα πρόβλημα που αυτοί σαν γνώστες, experts και εξειδικευμένοι καθηγητάδες μικροοικονομικής και μακροοικονομικής ... κλπ, κλπ, καλούνται να λύσουν.
Eνα πρόβλημα που αυτοί μαζί με κάποιους άλλους δημιούργησαν.

Εδώ σε θέλω: Να λύσει ο Προβόπουλος τι; Αφού δεν μπορεί να χωρίσει δυό γαϊδουριώνε άχερο ο ΜΑΛΑΚΑΣ!

Το μόνο που ξέρει καλά να κάνει είναι propaganda! Να ρίχνει έντεχνα τις ευθύνες στον Μήτσο και τη Σούλα απ' το Αιγάλεω που παρέα με τον (αγαπούλα) ΕΛΔΕτζή βάλαν αέρα στη φούσκα.
Ποιος αγόραζε Sebago από τον Μουριάδη; Μόνο τεμάχια αγόραζαν!
Ποιος έκανε το νομικό πλαίσιο για το ΧΑΑ, τις ΕΛΔΕ κλπ για να γίνει ... "κάπως" ο Μήτσος και η Σούλα και να αφήσει τα λογιστικά βιβλία ο αγαπούλας και να μετεξελιχθεί σε ΕΛΔΕτζή;

Ξερει να ρίχνει τις ευθύνες στο μισθωτό και συνάμα να ανάβει ενα πόλεμο μεταξυ Δ.Υ. και Ι.Υ. που και οι δυό κακομοίρηδες στο ίδιο ελληνικό καζάνι βραζουν.

Ξέρει κι άλλα και ξέρει επίσης ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε στη δραχμή! Σιγουρα, εκεί που μας έφερες εσύ και οι όμοιοί σου - ρε ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΑ της κοινωνίας - μόνο στη δραχμή και στους χωματόδρομους της Αθήνας του '60 δεν μπορούμε να γυρίσουμε! Τότε το παιδί του σιδερά μπόρεσε και έγινε μηχανικός με προοπτική και τα φιλαράκια του που μαζί έπαιζαν κυνηγητό και ξυλίκι αν και δεν "έπαιρναν τα γράμματα", ο πατέρας του πρώτου τα έκανε μαστόρια με μέλλον και έτοιμες δουλειές!

"ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΟΙΩΝ ΣΟΥ"
Ελεγε χθες στο γκισέ μιας Εθνικής μια γιαγιά όταν είδε τη σύνταξή της να πέφτει απο 523 ευρώ στα 340, κύριε - ωραιοπαθή - Προβόπουλε!

Άιντε και γαμήσου πρωί-πρωί!

katalytikos είπε...

Σιγά αλλά σταθερά επιβεβαιώνονται οι θέσεις σου για τις ΑΠΕ!!!
http://envthink.blogspot.com/2012/01/blog-post_03.html.
Όσο για τη μελέτη της ΤτΕ, όλοι που συμμετείχαν στην σύνταξη του ¨πονήματος¨ απαρτίζουν το Ελληνικό πράσινο lobby!

spiral architect είπε...

Ανέκδοτο της εποχής της αφθονίας.

Αποτελέσματα πανελλαδικών:

Γιός: - Μαμά, μαμά οι κόποι μου επιβραβεύτηκαν. Πέρασα Υπολογιστών στο ΕΜΠ!
Μαμά: Υπολογιστών; Φτου σου ξεφτίλα, ούτε καν λογιστών δεν πέρασες;

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύει κανείς ειλικρινά ότι μετά από 10 χρόνια με το Ευρώ είναι δυνατή η αλλαγή σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα;

Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα έχουμε κλίμα Βηρυτού της δεκαετίας του 1950, όπου η συναλλαγή άρχιζε με το ποιο νόμισμα θα γινόταν- λίρες Αγγλίας, Αιγύπτου, Δολλάριο, Μάρκο, ήταν ελεύθερη επιλογή. Ετσι θα γίνει και εδώ, για τον απλό λόγο ότι χωρίς τα δρακόντεια νομισματικά και συναλλαγματικά μέτρα που ίσχυαν στο παρελθόν είναι αδύνατη η επικράτηση της δραχμής.

Και να είστε διπλά σίγουροι ότι οι εταίροι μας στην ΕΕ δεν θα αφήσουν ούτε στιγμή την επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη αγορά και την αδασμολόγητη κίνηση εμπορευμάτων κλπ.

Η επιλογή της δραχμής σημαίνει αυτόματα επιστροφή σε ένα ελεγχόμενο καθεστώς όπως είχαμε παλιά με δηλώσεις συναλλάγματος, Πινκ Σλιπς, και δεν συμμαζεύεται.

Και σκεφτείτε ότι αυτοί που κατηγορείτε για μαλάκες θα είναι οι ελέγχοντες εμάς τους υπόλοιπους. Αυτό είναι το τραγικό, όχι τα μέτρα καθεαυτά. Οι τενεκέδες θα έχουν το γενικό πρόσταγμα και μάλιστα με υπερξουσίες.

Kaymakchalan

spiral architect είπε...

Μα - όσο και να μην είμαι κοινωνός αυτού του καθεστώτος λόγω ιδεολογίας - δεν παύω να μην πιστεύω ότι η ενδεχόμενη επιστροφή στη δρχ, από τη μια είναι τεχνικά δύσκολη και χρονοβόρα, αφ' ετέρου θα έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους!

Να μου πεις ότι με αυτόν τον τρόπο (δηλαδή με την επιστροφή στη δρχ) αυτονομείσαι δίνοντας μια κλωτσιά στους τοκογλύφους ... και μετά;

- Θα σε αφήσουν να επιζήσεις σα χώρα με μια σχετική αυτάρκεια;
- Και πως θα ανασυντάξεις και θα ρυθμίσεις την αυτάρκειά σου σα χώρα;
- Και οι εκβιασμοί, οι προβοκάτσιες και οι εμπορικοί (ισως και πραγματικοί) πόλεμοι που θα σού στήσουν;
Τι να το κάνω λοιπόν με το να γυρίσω στη δρχ;

Εγώ και κληματσίδα θα φάω και βρούβες θα φάω και λαχανίδες θα φάω. Αλλά, γαμώ το φελέκι μου, κουτόχορτο δεν πρόκειται να φάω! Αν όλοι εσείς οι Προβόπουλοι, Παπαδήμιοι, πολιτικάντηδες, παπαγαλάκια και ΣΙΑ ξεχάσατε την καταγωγή σας, εγώ δεν την ξεχνάω, γαμώ τον σοσιαλισμό μου μέσα! Η εικόνα τής γιαγιάς που, απέναντι απο το σπίτι μου, ψάχνει στα σκουπίδια στοιχειώνει τον ύπνο μου κι έχω ιερό καθήκον απέναντί της να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να σας στείλω στον διάολο.
Κι εσάς και τους ομοίους σας!

Μόνος μου (σαν Ελληνας) όχι. Δεν έχω ελπίδα. Μαζί με τον Πορτογάλο, τον Ισπανό, τον Ιταλό, μετέπειτα τον Γάλλο και τον Γερμανό (που αμφότερους τους τελευταίους τους "πηδάνε" κανονικά) ναι, τότε όχι μόνο έχω ελπίδα, αλλά (τολμώ να πω ότι) η επιτυχία του εγχειρήματος είναι εξασφαλισμένη.

"Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι", θα μου πεις.

Πες μου κάτι άλλο, είμαι όλος αυτιά ...

spiral architect είπε...

H ορντινάντσα που χειροκροτεί σε πρώτο πλάνο θα μιλήσει και για άλλη μια φορά θα μας εκβιάσει.
Το γκόλουμ θα μιλήσει άραγες;

porta porta είπε...

Θα βρουν επιχειρηματα να μας πεισουν οτι θα ζητησουμε ΕΜΕΙΣ να βγουμε απο το ευρω ???

ΝΑ αρχισω να γελαω απο τωρα????

Τι??
- δεν πιασαμε στοχους?? Ποιος επιασε στοχους στην ευρωπη?
- δεν εχουμε πρωτογενες πλεονασμα? χαχααα
- δεν ανοιξαμε επαγγελματα?
- δεν απολυσαμε 300.000 ΔΥ ?
- δεν μαζεψαμε εσοδα ενω ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΣΕ ΥΦΕΣΗ και ολη η ευρωπη ειναισε ΥΦΕΣΗ ??
- δεν αυξηθηκε το ΑΕΠ ?? τινος αυξηθηκε ?? ενος/27??

Θα μας πουν.. ” καντε μας μια επιστολη να μας ζητατε να συμφωνησουμε στην αποχωρηση σας απο το Ευρω” ??? χαχαχαα

-Ξερετε ποσος χρονος χρειαζεται απο την ημερα Τ1 — εως την επιστροφη στη Δρχ η το Ρουβλι ??? 2-3 χρονια !!!
-Ξερετε, η φανταζοσαστε τι θα συμβει στην ΕΖ και ΕΕ αυτα τα 2-3 χρονια απο Τ1 ??? χαχαχαχαα

Η ολη υποθεση ειναι μια ΚΩΜΩΔΙΑ… οπως η διαδικασια ηγεσιας στρο ΠΑΣΟΚ.. οπως τα ΟΧΙ της ΝΔ.. οπως τ ΟΧΙ-ΝΑΙ-ΟΧΙ-ΝΑΙ του Φερυ..

ΠΠ – γελαω με τους γελοιους

spiral architect είπε...

Οχι, διάβασε τα σχόλια στο discuss και έλα πες μου μετά, τι σκατά ελπίδα να έχω!
(το kapcha μου βγάζει λεκτική επαλήθευση "hesse"!!!)

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα περιβαλλοντικά και κλιματολογικά τα συζητούσαν επί χρόνια, με την άνεσή τους …
Τώρα έχουμε άλλες δηλώσεις:
«Bάλτε όλοι πλάτη για να βγούμε από την κρίση», λένε…
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63598005
Και εννοούν μάλλον εμάς, να βάλουμε πλάτη, γιατί κατά τα άλλα οι πολιτικοί συνεχίζουν απρόσκοπτα τις συνηθισμένες τους δραστηριότητές.

Πάντως στην Ινδία – λένε κάποιοι άλλοι – ένας άνδρας τα κατάφερε να μείνει 70 ημέρες χωρίς φαγητό και νερό. Σκέφτομαι, μήπως είναι καιρός να αρχίσουμε και εμείς «προπόνηση»!
http://www.metafysiko.gr/?p=5046

Ανώνυμος είπε...

Έγινε ένα λάθος στο προηγούμενο σχόλιο. Ο ινδός - ισχυρίζεται- πως έχει επιβιώσει χωρίς φαγητό και νερό 70 ΧΡΟΝΙΑ.
Πάντως στο κείμενο αναφέρεται πως η μεγαλύτερη καταγραφή που έχει σημειωθεί ποτέ για άνθρωπο χωρίς φαγητό είναι 74 ημέρες, ενώ ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει για παραπάνω από 50 ημέρες.

archaeopteryx είπε...

Την ιστορία με τον γάϊδαρο του Ναστραντίν Χότζα (και την δίαιτά του) την ξέρεις, υποθέττω...

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο με το ποστ, αλλά ίσως αυτό το βιβλίο να σε ενδιαφέρει: http://www.mediafire.com/?mrr11om4cb7to4m
Εγώ πάντως δυσκολεύτηκα να το βρω.
Καλή χρονιά και καλή υγεία!

aldebaran είπε...

Ο "Πρόβο" είναι παλιός μας γνωστός.
Ξεχάσατε τις κωλοτούμπες με το έλλειμα που σε μια νύχτα το έκανε από 6.5% 13% αμέσως μετά τις εκλογές ;
Η την αλήτικη πρακτική του που επέτρεψε με το ν+10 (από ν+3) την κερδοσκοπία με την μόχλευση με τα κρατικά ομόλογα και στην ουσία το άνοιγμα της κερκόπορτας γαι την κατρακύλα μας (όχι ότι θέλαμε και πολύ σπρώξιμο) ;

Καλά τα είπε ο spiral. Παρόμοίως μπορώ να φάω τσουκνίδια και ραδίκια όπως έκανα μικρός στο χωριό που μεγάλωσα, αλλά αρνούμαι να καταναλώσω κουτόχορτο.