Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Φόρος Περιουσίας


Το κομμάτι αυτό , υπό μορφή ιστορικού αινίγματος, αφιερώνεται σε όσους μας κυβερνούν τα τελευταία 30 χρόνια, και σε όσους φιλοδοξούν να μας κυβερνήσουν προσεχώς, και ειδικά στους Μνημονιακούς. Το Κράτος Παροχών 1981-1991 έδωσε την θέση του στο Κράτος Αρπαχτών 1996-2004, και τώρα δίνει την θέση του στο Κράτος Απομυζήσεων. ΔΕΝ θα σας πω σήμερα από πού και πότε είναι, θα σας αφήσω να το διαβάσετε, να το σκεφτείτε, και αύριο θα σας πω...

"...Σύμφωνα με εκθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών, την πρώτη εκείνη χρονιά, το 45% των εισπράξεων φόρων προήλθε από τους όχι πολυπληθείς ως προς το σύνολο, αλλά παντοδύναμους Λίγους. Έτσι με μια επιπρόσθετη φορολογία με αιτιολογικό την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και με ανάγκη για συλλογή χρημάτων, οι Λίγοι ξεπούλησαν περιουσίες και κτήματα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κράτους.

Για να υπάρξουν και τα προσχήματα οι αρχές έδωσαν εικονικές βαριές φορολογίες και σε κάποιους άλλους ώστε να μην θεωρηθεί ότι είναι ενέργεια εις βάρος των Λίγων.

Τα αποτελέσματα της απόφασης αυτής δεν ήταν άλλα από την Μεγάλη Οικονομική Κρίση που συνάντησε την χώρα σε μια περίοδο που όλοι πίστευαν πως θα ανέκαμπτε οικονομικά. Η οικονομική κατάσταση των Λίγων είχε βρεθεί στο τέλμα και έτσι οι πρώτες μεταναστεύσεις για το εξωτερικό άρχισαν.

Τον Νοέμβριο του επομένου χρόνου ψηφίστηκε από την Βουλή χωρίς καν να συζητηθεί, ο Νόμος περί Φόρου Περιουσίας. Ο Νόμος προέβλεπε την συγκρότηση επιτροπών αποτίμησης περιουσίας, οι οποίες επιτροπές θα καθόριζαν το ποσό που θα πλήρωνε ο κάθε υπόχρεος.

Οι αποφάσεις των επιτροπών θα ήταν τελικές και απρόσβλητες. Όσοι δεν πλήρωναν τον καθορισθέν ποσόν, υποχρεώνονταν σε κατάσχεση και αναγκαστική εκποίηση της περιουσίας τους από τις επιτροπές. Μετά από την εξοντωτική φορολογία πουλήθηκαν χιλιάδες ακίνητα έναντι εξευτελιστικού τιμήματος.

Ένα χρόνο αργότερα οι New York Times έγραψαν επικριτικό άρθρο για τον Φόρο Περιουσίας, διαγράφηκαν όσοι φόροι δεν είχαν εισπραχθεί, αλλά δεν επεστράφησαν οι φόροι που πληρώθηκαν, ούτε φυσικά ανακτήθηκαν τα ακίνητα, που απλά τα πήραν φτηνά οι νέοι ιδιοκτήτες..."


Σκεφτείτε που οδηγούν τα χαράτσια και ποιον εξυπηρετούν, και πόσο είναι σοσιαλισμός ή κοινωνική πρόνοια, και πόσο "κάτι άλλο".

2 σχόλια:

George είπε...

Εκτός του οτι οι Πολλοί χάνουν τα σπίτια τους ο φόρος περιουσίας οδηγεί μαθηματικά στην απώλεια του δικαιώματος ιδιωτικής περιουσίας.

Χωρίς αυτό το δικαίωμα ελπίζω να καταλαβαίνετε πως δεν μπορούμε να ορίζουμε ούτε το ίδιο μας σώμα αφού αντί οι άνθρωποι να είναι ίσοι, μερικοί είναι πιο ισοι, τοσο που να μπορούν να απαγορεύουν στους λιγότερο ισους την κατοχή και χρήση ακόμα και του τόπου κατοικίας τους, αρα ...

Ληδα είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=e3W705MxAR8&feature=player_embedded