Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΑΠΕ: Πόνος χωρίς αντίκρυσμα... Εγγύηση για ακριβότερο ρεύμα


http://www.vancouversun.com/opinion/op-ed/Opinion+Renewables+pain+little+gain/11002773/story.html

Παρά τις φουσκωμένες και αισιόδοξες δηλώσεις του αιολικού λόμπυ, οι διεθνείς εμπειρίες, και οι εμπειρίες από τον Καναδά μας μαθαίνουν ένα πράγμα:  Η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ είναι εγγύηση για ακριβότερο ρεύμα.

Για παράδειγμα, η Γερμανία. Από το 2000 οι Γερμανοί παραγωγοί ΑΠΕ έχουν συμβόλαια με επιδοτούμενες τιμές. Το αποτέλεσμα;  Η αναξιόπιστη και διαλείπουσα ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά και φ/β έχει αυξήσει βλάβες στα δίκτυα κατά 31% από το 2009.  Όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αναγκάζονται να σταματούν. Και ποιος τις αποζημιώνει;  Ο καταναλωτής.

Και ενώ η μεταστροφή σε ΑΠΕ πάντα έχει σαν έρεισμα την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση του CO2, οι επιδοτούμενες ΑΠΕ έκαναν ασύμφορο το αέριο και αυξήθηκε η χρήση κάρβουνου, σε επίπεδα ρεκόρ το 2013, από την περίοδο του 1990. Κάτι πρέπει να ηλεκτροδοτεί (και αυτό δεν είναι οι ΑΠΕ, αλλά το κάρβουνο)

Ο ηλεκτρισμός έχει γίνει είδος πολυτελείας, και αυτοί με χαμηλά εισοδήματα δεν αντέχουν να ηλεκτροδοτούν τα σπίτια τους.

Το 2009, το Οντάριο άρχισε και αυτό να επιδοτεί ΑΠΕ.  Το αποτέλεσμα;  50% αύξηση στο ρεύμα σχετικά με το 2004, και ενώ τα αιολικά και τα φ/β είναι το 4% της ηλεκτροδότησης, αντιπροσωπεύουν το 20% του κόστους.

Με τα λεφτά που έχουν ξοδευτεί σε ΑΠΕ θα είχαν υπερκαλυφθεί οι ανάγκες για αντιρρυπαντική τεχνολογία σε συμβατικές μονάδες.

Οι Καναδοί χρειάζονται οικονομικά προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια για την ανάπτυξη της οικονομίας και σύγχρονες ανέσεις της ζωής. Το μόνο που εγγυώνται οι ΑΠΕ είναι ακριβότερο ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: