Τρίτη 14 Απριλίου 2015

¨Η "Ευρωπαϊκή" πολιτική για ΑΠΕ καταστρέφει την ηλεκτροπαραγωγή και δημιουργεί εξαρτώμενα πράσινα ζόμπυς


http://af.reuters.com/article/energyOilNews/idAFF9N0WF01U20150413

Ήταν από το πρώτα πράγματα που έμαθα στο σχολείο:  "Όταν επιδοτείς κάτι, δημιουργείς ανισορροπίες".

Με τις ΑΠΕ είναι πολύ χειρότερο.  Οι ΑΠΕ υπάρχουν επειδή 1) επιδοτούνται, 2) είναι υποχρεωτικές και 3) επειδή υποχρεωτικά το κόστος τους περνάει στον καταναλωτή.  Οι επιδοτήσεις είναι τόσο παχυλές που υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία παραπληροφόρησης, στρατοί έμμισθων ακτιβιστών και οικολόγων-πρακτόρων, διαφθορά στην Διοίκηση, Πράσινη Ανάπτυξη και Αειφορία, λεφτά υπάρχουν.

Το πρώτο και προφανές πρόβλημα με τις ΑΠΕ (και αναφέρομαι κυρίως στα αιολικά, αν και τα φ/β δεν είναι αθώα) είναι ότι το στοχαστικό ρεύμα (κουτουρού), που δεν αποθηκεύεται, ακόμα κι αν ήταν δωρεάν είναι μπελάς και ακριβαίνει το σύνολο του ρεύματος, και για θεωρητικούς λόγους, που επαληθεύονται μετά τόσα χρόνια, (το έχει πει η Ε.On το 2005), "δεν μπορει να υποκαταστήσει συμβατική παραγωγή σε ποσοστό πάνω από 4-6%.". Χώρια η μεταβλητότητα των φ/β.  Με κόλπα, απορρίψεις και μεταβλητότητα στην υπόλοιπη ηλεκτροπαραγωγή, το 4-6% έγινε 7-8% για τα αιολικά και άλλο τόσο στα φ/β. Και με υπερδιπλασιασμό στο κόστος για τον καταναλωτή.

 
Το δεύτερο, λιγότερο προφανές, πρόβλημα το έμαθα αργότερα στο σχολείο:  Μικροοικονομικά και αποφάσεις παραγωγής.  Το πρόβλημα προέρχεται από την λογική επιλογής στην καμπύλη κατανομής. Εφ' όσον υπάρχουν, για οποιοδήποτε φαύλο ή/και επιδοτούμενο λόγο, ΑΠΕ στο σύστημα, η λογική λέει ότι "επιλέγει ο διαχειριστής αυτό με το λιγότερο ακριβό μεταβλητό κόστος, δηλαδή κόστος καυσίμου". Ο λιγνίτης έχει χαμηλό μεταβλητό κόστος, αλλά δεν προσφέρεται για στοχαστικότητα.  Επομένως κόβει από το αμέσως πιο ακριβό μεταβλητό κόστος, δηλαδή αέριο, και μόνο εάν έχουμε πολλές ΑΠΕ πάει  και στο κάρβουνο.  Και επειδή ο διαχειριστής δεν είναι ζώον και ξέρει τι ζημιές κάνει η μεταβλητότητα σε μονάδες που δεν φτιάχτηκαν επί τούτου, μπορεί να ...μην θέλει. Οι ΑΠΕτζήδες όμως θέλουν τα λεφτά της έγχυσης... Και ή λαδώνουν/πιέζουν για να εγχέουν είτε τους θέλει ο διαχειριστής, είτε όχι, ή, της φρίκης,  (Ελλάδα είμαστε) πληρώνεται για ...ανύπαρκτη έγχυση.  Άσχετα πάντως με τις μαϊμουδιές, οι μονάδες αερίου γίνονται ασύμφορες, και στην μεν Γερμανία κλείνουν (αυτό λέει το άρθρο) στην δε Ελλάδα ζητάνε ...επιδοτήσεις (ΑΔΙ και ΜΑΜΚ). Στην Ελλάδα, πριν τον ..Σημίτη, είχαμε λιγνίτη και Υ/Η (άντε και πετρέλαιο σε μη διασυνδεδεμένα νησιά).  Από την εποχή της ελεύθερης ραδιοφωνίας και της Γκαζπρόμ, αποκτήσαμε ΑΠΕ και αέριο.   Με τις υγείες μας, από τον άνθρωπο που μας έφτιαξε την Φλώρινα.

Τα λάθη βέβαια είναι τρία:  1) Λάθος οι ΑΠΕ πέρα από κάποιο διακοσμητικό ποσοστό,  2) Λάθος και το αέριο. Καίμε αέριο για να μαγειρεύουμε φασολάδα σε ηλεκτρική κουζίνα, ή να δουλεύουμε ηλεκτρικές θερμάστρες, ή έστω heat pumps.  Θεοπάλαβο.  Το 60% του αερίου ανεβαίνει στο φουγάρο, και από το 40%, το 3-4% χάνεται στον δρόμο και άλλο 5-10% χάνεται στο μάτι ή στο μηχάνημα...   Και μάλλον λίγα τα λέω..., και 3) βάζοντας ΑΠΕ κόβουμε από την χρήση αερίου, και οι κακομοίρηδες οι διαπλεκόμενοι δεν βγάζουν αυτά που είχαν προγραμματίσει και σκούζουν για ΑΔΙ και ΜΑΜΚ, ή, στην Γερμανια, με το φθηνότερο αέριο, κλείνουν, και την μεταβλητότητα την παίρνει το κάρβουνο.  Και το μέγα λάθος, δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε αποδεδειγμένα μούσμουλα να επιβάλλουν πολιτική.

Το έχω πει εδώ από τον Φεβρουάριο του 2011, το λένε τώρα και στις ΗΠΑ:   ΑΠΕ είναι κατά 2/3 ή 3/4 αέριο, μόνο που λόγω της καμπύλης κατανομής το εκτοπίζουν και αναγκάζουν τις μονάδες κάρβουνου σε μεταβλητότητα (εκεί να δείτε αύξηση σε CO2, αν σας νοιάζει -- εμένα με νοιάζει η ζημιά στα καζάνια και στα ...πυρίμαχα).


Και μέσα σε όλα, να και τα τζουτζέκια, παρασιτολόγοι Ισπανοί (και όχι μόνο) που θέλουν επιδοτήσεις για να πουλάνε ηλιοθερμικά στην Σητεία και στην Αφρική... Παραπονιούνται ότι έγιναν ...ζόμπυ. Μα ήταν ζόμπυ. Υπήρξαν και υπάρχουν ΜΟΝΟ με επιδοτήσεις και πουλάνε πολύ ακριβά φύκια για μεταξωτές κορδέλες.  Και προτιμάνε, λένε, την Αφρική. Πιο εύκολα τα ψέματα και τα καθρεφτάκια και οι χάντρες εκεί...  Μόνο που εκεί έχει φτώχεια και κόβουν και κανένα λαιμό απατεώνων οι ιθαγενείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: