Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Άλλη μια βόλτα στην Δανία

Η ανάρτηση αυτή ήταν παραγγελία, και γράφεται από την περασμένη εβδομάδα, περιμένοντας να αλλάζει ο αέρας στην Δανία να δούμε πώς περνάνε οι Δανοί και τι περνάει από τα διασυνοριακά καλώδιά τους.  Άσε που είδα και πώς ηλεκτροδοτούνται στο ...Πάσχα τους.   Αλλά πρώτα 2-3 (σημαντικές) ζωγραφιές για την Δανία και τους γείτονές της:

 
Η Δανία είναι μια μικρή χώρα μεταξύ της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας. Έχει το μικρότερο ΑΕΠ, και (λογικό) την μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.


Και, σχετικά με τις άλλες, η Δανία είναι μάλλον ...οικονομική, με την μικρότερη κατά κεφαλή κατανάλωση ενέργειας χώρα (ιδίως από το 2006 και μετά, και πτωτικά τα τελευταία χρόνια.. Θυμάστε πώς έλεγαν για ρεκόρ μείωσης κατανάλωσης?  Φτώχειες έχουν οι άνθρωποι...

Οι δύο παρακάτω σύνδεσμοι είναι το δελτίο ανέμων, και οι ροές ηλεκτρικής ενέργειας:

http://www.windfinder.com/weather-maps/forecast/denmark#6/56.535/8.416
http://energinet.dk/Flash/Forside/UK/index.html

Η Δανία έχει πολλά αιολικά, κατασκευάζει και εξάγει αιολικά, δηλώνει πολλές αιολικές μεγαβατώρες και  παριστάνει ότι ηλεκτροδοτείτα από αιολικά.  Τα ηλεκτρόνια δεν έχουν "ελεγχόμενη περιοχή προέλευσης" και σίγουρα ένα κομμάτι της ζήτησης καλύπτεται από αιολικά, αλλά μόνο επειδή:

1) είναι μια πολύ μικρή χώρα δίπλα σε ένα γίγαντα (την Γερμανία), μία 100% υδροηλεκτρική χώρα (την Νορβηγία) και μια 50% υδροηλεκτρική και 50% πυρηνική χώρα, την Σουηδία
2) χρησιμοποιεί την 100% Υ/Η Νορβηγία και την 50% Υ/Η Σουηδία για ..μπαταρίες
3) απορρίπτει ατιμωρητί , αν χρειαστεί, στο πολύ μεγαλύτερο Γερμανικό δίκτυο.
4) επανεισάγει ρεύμα από τα Υ/Η των δύο γειτόνων (αφού
5) εύκολα ηλεκτροδοτείται αν χρειαστεί από την Γερμανία (οι ανάγκες της Δανίας είναι ασήμαντες για την Γερμανία).
6) μάλλον χρησιμοποιεί τα δίκτυα της Σουηδίας και Γερμανίας για ηλεκτροδότηση διαφορετικών περιοχών της
7) ίσως είναι και διάδρομος για ρεύμα μεταξύ Γερμανίας και Νορβηγίας και Γερμανίας και Σουηδίας
8) προφανώς εκμεταλλεύεται τιμολογιακές πολιτικές των γειτόνων σε περιόδους peak και off-peak

Αυτά, καθ' εαυτά, είναι μια χαρά. Μόνο που  (α) ΜΟΝΟ η Δανία έχει αυτούς τους γείτονες και ΜΟΝΟ η Δανία είναι ΤΟΣΟ μικρή χώρα ανάμεσα σε τέτοιους γείτονες και (β) παρ' όλο ότι σίγουρα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για φθηνότερο ρεύμα από γείτονες, η διαφορά μεταξύ της τιμής που παίρνει όταν "εξάγει" από την τιμή που πληρώνει όταν "εισάγει" κάνει την Δανία να έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

Ενώ τα συμπεράσματα είναι σαφέστα εδώ  (σε περίληψη και μετάφραση εδώ, διάλεξα μια μέρα, μεσοβδόμαδα, με αέρα 5-6 μποφόρ, μια μέρα Σαββατοκύριακου (Πάσχα εκεί) με λιγότερο αέρα, και μετά Δευτέρα-Τρίτη.


 

Την Τετάρτη-Πέμπτη 1-2 Απριλίου φυσούσε 5-6 μποφόρ...
 
 
Αν  κατορθώσετε να το δείτε το παραπάνω κολάζ από τις 18:00 της 1/4 μέχρι τις 20:00 της 2/4 (μάλλον με κόπυ πέηστ σε κανένα πρόγραμμα για εικόνες) θα δείτε τα εξής:
 
Η μέγιστη ζήτηση είναι περί τις 6 το απόγευμα, περίπου 4,6 GW και η ελάχιστη τα ξημερώματα, περί τα 3,1 GW.   Οι συμβατικές θερμικές μονάδες είναι μεταξύ 1,4 και 1,9 GW, και μία συμπαραγωγή (ΣΥΘΗΑ) μεταξύ 150 και 500 MW. Η αιολική παραγωγή μεταξύ 1,8 και 4,2 GW.   Φαίνεται όταν φυσάει, ρεύμα πάει στην Νορβηγία. Όταν δεν φυσάει (ή/και πάει ρεύμα προς Γερμανία, ρεύμα έρχεται από Νορβηγία. Ρεύμα πηγαινοέρχεται μεταξύ Δανίας και τόσο Σουηδίας όσο και Γερμανίας.  Εάν 1) δεν υπήρχε η Νορβηγία, και 2) δεν υπήρχε η διασύνδεση με Γερμανία και Σουηδία, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε η Δανία να ανεχθεί μεταβολή σε αιολική ισχύ από 1,8 σε 4,2 GW με ζήτηση από 3,1 έως 4,6 GW.  Στο συγκεκριμένο 24ωρο έτυχε να έχει πολύ αέρα την ώρα της μέγιστης ζήτησης (ή οι Δανέζες μαγειρεύουν όταν φυσάει), αλλά και τότε πάλι GW πήγαν ταξίδι βόρεια (και κάτι ψιλά πηγαινοερχόταν από και προς Γερμανία).
 
Την Κυριακή 5 Απριλίου (Πάσχα για αυτούς) δεν φυσούσε το πρωί, αλλά άρχισε να φυσάει το απόγευμα:
 
 
Να μια λύση για τα αιολικά... Να έχουμε αργία όταν δεν φυσάει... 
 
 
Το Πάσχα δεν φυσούσε και είχε χαμηλή ζήτηση και ερχόταν ρεύμα από την Νορβηγία, μέχρι που φύσηξε το μεσημέρι και άρχισαν οι "εξαγωγές" προς Νορβηγία.
 
 
 Την Δευτέρα 6/4/15, επίσης ...άπνοια, αλλά αργότερα έβαλε αέρα.
 
 
Το μεσημέρι είχε άπνοια. Και οι συμβατικές μονάδες ήταν στα 1.298 MW αν και η ζήτηση ήταν στα 3.454. Εισαγωγές από Νορβηγία, και Γερμανία. Όσο παρατηρώ τι γίνεται τις επόμενες ώρες, συνειδητοποιώ ότι οι ροές ισχύος από και προς την Δανία μάλλον εξαρτώνται από το τι γίνεται στις γειτονικές χώρες. Ο αέρας επηρεάζει βασικά τι ισχύς πηγαινοέρχεται στην Νορβηγία, αλλά δεν ξέρω τι κάνει η ζήτηση ή η προσφορά στην Γερμανία...
 
Η Δανία είναι πέρασμα μεταξύ Γερμανίας και Σκανδιναβικών χωρών. Οι διασυνδέσεις την εξυπηρετούν. Το μέγεθος της Γερμανίας, τα Υ/Η της Νορβηγίας, και τα πυρηνικά και τα Υ/Η της Σουηδίας επίσης.  Εάν δεν συνέτρεχαν αυτές οι συνθήκες, η Δανία θα είχε περίπου όσα αιολικά όσα η ...Μάλτα.   Η Δανία εξάγει Vestas και για την διαφήμισή της έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: