Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Μετα την Κόστα Ρίκα, και η Παραγουάη ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ (δηλαδή από υδροηλεκτρικά)

 
http://data.worldbank.org/indicator/EG.USE.COMM.CL.ZS/countries/1W?display=map

Θυμάστε την αρλούμπα της Ναυτεμπορικής και πολλών πράσινων παπαγάλων που μας είπαν σαν είδηση ότι η Κόστα Ρίκα ήταν, επιτέλους, ηλεκτροδοτούμενη 100%  από ΑΠΕ?  Φυσικά και ήταν.  100% υδροηλεκτρική, συν 20-30% πάνω σε ένα γεωθερμικό ενεργό ηφαίστειο.  Και η Παραγουάη  είναι 100% υδροηλεκτρική. Όλο νερά σε ψηλά βουνά.

Ο λόγος που τα υδροηλεκτρικά ηλεκτροδοτούν, ενώ τα αιολικά και τα φ/β δεν ηλεκτροδοτούν είναι ότι το νερό της βροχής μαζεύεται σε λίμνες με φράγματα. Συγκεντρώνεται από μόνο του, από την βαρύτητα, και αποθηκεύεται. Εάν περιμέναμε να ηλεκτροδοτηθούμε όταν βρέχει, θα ήταν σαν να περιμένουμε όταν φυσάει. Αλλά το νερό αποθηκεύεται, ενώ ο αέρας δεν αποθηκεύεται.

Το παραπάνω γράφημα είναι πιο πονηρό. Βάζει μαζί τα πυρηνικά και τα υδροηλεκτρικά, και μας τα σερβίρει σαν "εναλλακτική και πυρηνική ενέργεια". Όπου "εναλλακτική" είναι τα υδροηλεκτρικά. Που σημαίνει ότι η κοροϊδία έρχεται από πιο πάνω... Μια υδροηλεκτρική φτωχή χώρα (όπως η Παραγουάη, το Κυργκυστάν) που έχουν νερά για ρεύμα και δεν έχουν αυτοκίνητα, τα πάνε μια χαρά. (Το Κυγκυστάν έχει και δύο θερμικές μονάδες για συμπαραγωγή με αστική θέρμανση). Και η Ισλανδία είναι υδροηλεκτρική και γεωθερμική (κάθεται πάνω σε ...ρήγμα) αλλά είναι σχετικά ...πλούσια. Εξάγει. Δεν είναι στο ευρώ.

Η Γαλλία είναι πυρηνικότατη.  Η Σουηδία είναι 50% πυρηνική και 50% υδροηλεκτρική.  Η Νορβηγία είναι υδροηλεκτρική και τίγκα σε υδρογονάνθρακες. Η Δανία των πολλών αιολικών ζει από μαζούτ, κάρβουνο, εξαγωγές αιολικών και Λέγκο.

Το να συγκρίνεις την Παραγουάη (ή το Κυργκυστάν) με την Σουηδία είναι λίγο ...προκλητικό. Στο Κυργκυστάν είμαι σίγουρο θα λαδώσουν και θα βάλουν αιολικά. Στην Σουηδία, η Ακαδημία Επιστημών είπε ότι τα αιολικά είναι ακριβή απάτη.

Κάθε χώρα ηλεκτροδοτείται όπως μπορεί, η Κίνα καίει κάρβουνο και της την πέφτουν (η Κίνα καίει ΠΟΛΥ κάρβουνο), και όπου μπορεί η Γερμανία και οι δορυφόροι της χώνουν ΑΠΕ με διπλό σκοπό:  Να εισπράξουν και να μεταφέρουν τις επιδοτήσεις στις χώρες τους. Και δεν είναι ΜΟΝΟ οι πωλητές αιολικών και ηλεκτρολογικών (και καλωδίων που "λύνουν το πρόβλημα"), είναι βασικά οι λειτουργοί, οι operators. Μια σύντομη επισκόπηση θα δείξει Iberdrola, ENEL, E.On, EDF... Όχι στις δικές τους χώρες, σε ξένες χώρες. Εφοριακοί. Μα δείτε τι διαφήμιζε ο Δόκτωρ Τσιπουρίδης... Και ποιοι εισπράττουν (κατασκευαστές και operators).


Το παραπάνω γράφημα είναι από εδώ.  Θεωρώ ότι το καλύτερο επιχείρημα κατά των αιολικών είναι ότι μετά από 45 χρόνια ύπαρξης και 25 χρόνια εντατικών επιδοτήσεων, δεν υπάρχουν!  Το "2%" είναι "1,6%". Και είναι 1,6% "ονομαστικό". Δεν εξοικονόμησαν 1,6% των καυσίμων. Απλά, όπου μπαίνουν διπλασιάζουν το ρεύμα. Κάποιο το εισπράττουν αυτό...

Το παρακάτω γράφημα (από εδώ) είναι λίγο παλιό, αλλά είναι περίπου σωστό ως προς τα ποσοστά και πολύ χρήσιμο για να μην ξεχνάμε ορισμένα πράγματα. 1) Η ηλεκτροδότηση είναι μέρος μόνο της συνολικής ενέργειας. 2) Το πετρέλαιο δεν πάει στην ηλεκτροδότηση, πάει στις μεταφορές, στην θέρμανση και λίγο στην βιομηχανία. 3) Η ηλεκτοδότηση είναι από κάρβουνο, αέριο, πυρηνικά και υδροηλεκτρικά.  4) Τα πυρηνικά (και τα υδροηλεκτρικά) πάνε μόνο στην ηλεκτροδότηση.  Τα συμπεράσματα από αυτό το γράφημα είναι: α) Εάν θέλετε ρεύμα, κάρβουνο ή πυρηνικά, εάν έχετε νερά σε βουνά, υδροηλεκτρικά, εάν είστε Κατάρ, αέριο. β) Εάν θέλετε λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου, κόψτε τις μετακινήσεις (και την θέρμανση). γ) Μία φτωχή χώρα με πολλά νερά στα βουνά που δεν έχει αυτοκίνητα θα είναι σχεδόν 100% "ΑΠΕ". δ) Οι ΑΠΕ, πλην υδροηλεκτρικών, είναι για να σας κλέβουν οι Γερμανοί, με ποσοστά σε επιτήδειους.

 
Όποτε κάποιος παπαγάλος σας λέει ότι θα ηλεκτροδοτήσει τον κόσμο με ΑΠΕ, με ποσοστό πάνω από 5% ρωτήστε τον εάν παίρνει LSD.

Δεν υπάρχουν σχόλια: