Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Κι όμως... Υπάρχει μια ΑΠΕ που μετράει για ΑΠΕ, παράγει ρεύμα, έχει ντόπιες θέσεις εργασίας...

Εδώ και 5 χρόνια (Θεέ μου...) γράφω ότι οι ΑΠΕ είναι ενεργειακά ατελέσφορες, οικονομική κλοπή, και περιβαλλοντικό θέατρο. Αναφέρομαι στα κυρίως στα αιολικά αλλά και στα φωτοβολταϊκά. Επειδή τα αιολικά είναι κουτουρού είναι βασικά προβληματικά. Αυτό φαίνεται στην εμπειρία (και τις απορρίψεις σε γείτονες) κάθε χώρας που έχει αιολικά.  Τα φωτοβολταϊκά είναι λιγότερο κουτουρού, τουλάχιστον κάνουν για (ακριβή) ημερήσια ισχύ αιχμής. Όχι παραπάνω. Και τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι βασικά ο προθάλαμος και η δικαιολογία για αέριο. Μόνο που το κάνουν και αυτό διαλείπον, και ακριβότερο και επιδοτούμενο. Τρέλα. Και από θέσεις εργασίας? Πολλές. Στην Γερμανία.

Πίσω από αυτή την τρέλα είναι η στοχαστικότητα και η μεταβλητότητα της ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά και φωτοβολταϊκά. Το μόνο επιχείρημα που έχει απομείνει (και το ακούω από λιγούρια) είναι ότι είναι "υποχρεωτικά". Πρώτον, τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό, αν δεν είσαι εντελώς πουλημένος γλύφτης.  Δεύτερον τα υδροηλεκτρικά μετράνε για ΑΠΕ σε όλο τον πλανήτη εκτός από τον Σκάϊ.  Τρίτον, η βιομάζα μετράει για ΑΠΕ.


Σε αντίθεση με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, η βιομάζα μπορεί και να απασχολήσει αγρότες. Μπορεί να βελτιώσει εδάφη, Μπορεί να το κάνει χωρίς πολλά νερά. Και κυρίως, η βιομάζα "αποθηκεύεται". Την καις σταθερά, όποτε την θες, αν θες για ισχύ βάσης. Ναι, προσφέρεται και για τηλεθερμία. Όχι, δεν είναι πανάκεια, αλλά [ίσως] δεν είναι απάτη [αν και ο greeklignite που σαφώς ξέρει πιο πολλά από μένα, είναι πιο ...επιφυλακτικός και με τα εικονιζόμενα, και σωστά επισημαίνει ότι στην Β. Ευρώπη η βιομάζα είναι δασικά υπολείμματα -- που εμείς δεν έχουμε]

Θα ρωτήσετε "τι μύγα" με τσίμπησε... Κοιτούσα την ανάρτησή μου για το φιάσκο των ΑΠΕ στην Γερμανία, Μέχρι που είδα αυτή την σταθερή πράσινη γραμμή... Ισχύς βάσης... Μετράει για ΑΠΕ....


Και έχει σχετικά λίγα εγκατεστημένα μεγαβάτ (λίγες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής), για πολλές μεγαβατώρες. Όπως όλες οι θερμικές μονάδες. Διαθεσιμότητα πάνω από 80%... Ποσοστό διαθεσιμότητας στην επάρκεια ισχύος, επίσης. ΞΕΡΕΙΣ πόσο ρεύμα θα παράγουν το βράδυ της 1ης Ιουνίου του 2015. Και του 2016.


Ναι, έχουν θέσεις εργασίας. Αγρότες, που κάνουν κι άλλες αγροτικές δουλειές... Και συμπληρώνουν το εισόδημά τους.  Αλλά δεν ακούγεται η βιομάζα... Ίσως δεν έχει καλά ποσοστά για τους λαθρεμπόρους που μας ρημάζουν από το 1999 (και από πιο παλιά).  Τους λαθρεμπόρους θα τους δείτε να ζητάνε ταρίφες, ΑΔΙ, ΕΤΜΕΑΡ, ΜΑΜΚ... Για αυτό θέλουν αιολικά, φωτοβολταϊκά και αέριο.

Το ξαναλέω... Δεν θα λύσουμε όλο το πρόβλημα με κλαδιά, γαϊδουράγκαθα και τσόφλια από αμύγδαλα... Αλλά για πολύ λιγότερα λεφτά, θα πληρούμε προϋποθέσεις για ΑΠΕ, θα παράγουμε ρεύμα, προβλέψιμο ρεύμα, dispatchable ρεύμα...  Θα απασχολούμε κόσμο...  Η Γερμανία παράγει περισσότερο ρεύμα από βιομάζα από ότι από αιολικά. Και βιομάζα, μπορούμε να την εξάγουμε. Μεταφέρεται. Αποθηκεύεται...

6 σχόλια:

lignite is black gold είπε...

"Και κυρίως, η βιομάζα "αποθηκεύεται". Την καις σταθερά, όποτε την θες".

Αυτά δεν ισχύουν για τα γαϊδουράγκαθα. Δεν αποθηκεύονται, σαπίζουν και αυταναφλέγονται. Έχουν συγκεκριμένο χρόνο συγκομιδής και μικρή διάρκεια ζωής. Η βιομάζα της Βόρειας Ευρώπης είναι κυρίως δασικά υπολείμματα, που έχουν εντελώς άλλη συμπεριφορά.

"Ίσως δεν έχει καλά ποσοστά για τους λαθρεμπόρους που μας ρημάζουν από το 1999 (και από πιο παλιά".
Να δεις κάτι ποσοστά που έχει για κάποιους (καθηγητάδες;) που προωθούν το σπόρο για το γαϊδουράγκαθο. Για να ξεκινήσει άλλωστε ένα αυτοκίνητο πρέπει πρώτα να δουλέψει η μίζα.

lignite is black gold είπε...

Και σε συνέχεια του προηγούμενου, στα χωράφια πρέπει να καλλιεργούμε τρόφιμα και ζωωοτροφές, όχι βιομάζα για ενέργεια και σίγουρα όχι Φ/Β!

archaeopteryx είπε...

αα... νόμιζα ότι ξεραίνονται και αποθηκεύονται... Βρε μαμώ το...

DIONYSOS είπε...

ΔΕΝ χρειάζεται να καλλιεργούμε Γαϊδουράγκαθα στα χωράφια!
Μπορούμε να τ' αφήσουμε ν' ανθίζουν στα ... βοσκοτόπια και να τα καλλιεργούμε εκεί που βάλανε Φωτοβολταϊκά Καθρεφτάκια!

Professor Moriarty είπε...

Μα δεν μπορείς να πεις ότι δεν καίνε στην Ελλάδα τα τελευταία, ιδίως, χρόνια βιομάζα. Και το ξύλο θεωρείται βιομάζα... Και μάλιστα το καίνε σε μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργώντας και ζώντας σε συνθήκες ρύπανσης που είναι χειρότερες από το να κατασκηνώσουν κάτω από φουγάρο απαρχαιωμένου λιγνιτικού εργοστασίου.

Τώρα, για να μιλήσουμε σοβαρά το μεγαλύτερο ποσοστό βιομάζας στην Β. Ευρώπη προέρχεται από δασικά κατάλοιπα, αλλά και από κοπριά σε περιοχές με μεγάλη κτηνοτροφία. Άλλες αξιοποιήσιμες πηγές βιομάζας είναι φυτείες όπως τα ζαχαροκάλαμα και τα κατάλοιπά τους. Αυτά κάνουν και βιοκαύσιμο. Τα γαϊδουράγκαθα δεν είναι τόσο αποδοτικά, αλλά τα άχυρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γεωργικές περιοχές. Μία άλλη πηγή ενέργειας μπορεί να είναι τα σκουπίδια. Μπορούν να αξιοποιηθούν για την εξαγωγή αερίου (το λεγόμενο landfill gas). Ειλικρινά πιστεύω ότι αν ένα μικρό κλάσμα των κεφαλαίων που πετάχτηκαν για αιολικά και Φ/Β πήγαιναν σε τέτοιες κατευθύνσεις θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες πιο ρεαλιστικές λύσεις στην κατεύθυνση της λεγόμενης “βιώσιμης ανάπτυξης” ή “αειφορίας” (άλλη απάτη ο θεολογικός αυτός όρος!). (Εξαιρώ βέβαια την καλλιέργεια φυτών για παραγωγή βιοκαυσίμων που είναι τελείως απαράδεκτη – ιδίως για την Ελλάδα).

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ βλακεία να δεσμεύεις περιορισμένη γη για απευθείας καλλιέργεια φυτών για βιοκάυσιμα -ίσως εκτός των περιπτώσεων σαν το σόργο που μπορεί και μεγαλώνει με ελάχιστο νερό σε γαίες εξαιρετικά άγονες που δεν θα μπορούσες να φυτέψεις κάτι άλλο. Κυρίως είμαι υπέρ για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων. Τί περιθώρια αξιοποίησης έχουμε για την βιομάζα και από τα οργανικά απόβλητα της διατροφής των πολιτών στα αστικά κέντρα; Η σύνθεση πάντως λόγω μεσογειακής διατροφής θεωρείται νομίζω αρκετά καλή. Χαιρετώ! Καλή μας Ανάσταση! (κυριολεκτικά...)