Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Να μάθετε την εμπειρία με τα αιολικά στα Falklands


Ξεχάστε την ζημιά στο τοπίο, ή στον τουρισμό, ή στην οικονομία, ή στις τσέπες σας.  Το βασικό επιχείρημα κατά της αιολικών είναι ότι δεν παράγουν ρεύμα. Λένε ότι παράγουν ρεύμα, λένε ότι εξοικονομούν καύσιμα, ότι γλυτώνουν CO2 αλλά πρόκειται για κραυγαλέα ψέματα.  Και η απόδειξη μπορεί μεν να χάνεται στα δυσνόητα περί 6% από 25.000 αιολικά στην Γερμανία, ή ΑΠΕ μαϊμούδες στην Δανία ή στην κλασσική μελέτη της Ε.ΟΝ, αλλά, κύριοι ψεύτες, η περίπτωση των Falklands είναι απλή και ό,τι πρέπει για να την καταλάβετε, όσο ημιμαθείς και εάν είστε: Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν ποτέ και πουθενά συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, ούτε υποκαθιστούν, ούτε μειώνουν, σημαντικά, την κατανάλωση συμβατικών καυσίμων.    Δείτε, παρακαλώ, άλλη μια φορά την εμπειρία στα Falklands:


Τα φουρφούρια είναι της Enercon GmbH (έχει και Ελληνικό παράρτημα).

Τα αιολικά μπήκαν το 2007-2008 για να υποκαταστήσουν το 20% της ηλεκτροπαραγωγής από ντήζελ.  Πράγματι παρήγαν ρεύμα (όταν φυσάει παράγουν ρεύμα) και ανακοινώθηκε ότι κάλυπταν το 13%-23% της ηλεκτροδότησης. 13% της ημερήσιας ηλεκτροδότησης και 23% της νυκτερινής (μέσο όρο 18%). Αλλά, η μείωση σε κατανάλωση καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή μετρήθηκε από 4,3% σε 8,3%.   Όπως δεν βαριέμαι να λέω, η ζήτηση του ρεύματος δεν πάει με ετήσιους μέσους όρους, και είναι δεδομένη, και επειδή ο αέρας είναι τυχαίος και μεταβλητός, το δίκτυο χρειάζεται θερμή εφεδρεία (στην περίπτωση των Falklands η ντηζελογεννήτρια που δούλευε, υποχρεωτικά, είτε φυσούσε, είτε δεν φυσούσε). Η αιολική συμβολή ήταν "λογιστική". Η κατανάλωση πετρελαίου ήταν πραγματική. Όταν τα αιολικά "εγχέουν", δουλεύουν συνήθως και οι "εφεδρείες" που είναι και η πραγματική ηλεκτροδότηση.

Όταν οι ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΗΑΠΕ και λοιποί παπαγάλοι σας λένε πόσα σπίτια ηλεκτροδοτούν και πόσο CO2 γλυτώνουν, σας λένε εικονικά νούμερα, νούμερα μαϊμού. Να ρωτάτε "πόσο καύσιμο γλυτώνουν" για τα εκατομμύρια που αρπάζουν από τα τιμολόγια  της ΔΕΗ:  6% max, άντε 7 ή 8% με αντλησιοταμιέυσεις. Το έχει πει η Ε.ΟΝ από το 2005Και με τι κόστος...

Και να προσθέσω:  Ο λόγος που μπόρεσαν τα Falklands και πέτυχαν την μείωση του έστω 6,3% ήταν επειδή η βασική ηλεκτροδότησή τους είναι από ντηζελογεννήτριες που μπορούν να κάνουν load following.  Ο λιγνίτης ΔΕΝ μπορεί.  Και τα υδροηλεκτρικά μας, πρώτον δεν φτάνουν, και δεύτερον, μιά φορά στα τόσα χρόνια δεν θα έχουν νερό.

1.000 αιολικά δεν φτάνουν ούτε για ένα περίπτερο που έχει παγωτά. 10.000 αιολικά δεν φτάνουν ούτε για ένα νοσοκομείο. 100.000 αιολικά δεν φτάνουν ούτε για ένα μηχανουργείο. 1.000.000 αιολικά δεν φτάνουν ούτε για ένα χυτήριο.  Αυτά, για τους ψεύτες και απατεώνες που μας κλέβουν σε καιρό ύφεσης και φτώχειας επειδή έτσι συμφέρει κάποια GmbH.

Την φωτό από το Ikariamag την βρήκα εδώ. Για τα Falklands έχω ξαναγράψει, αλλά είναι το παράδειγμα που εύκολα τρίβεται στην μούρη των απατεώνων.  Η Ικαρία θα γίνει,  απλά,  σκουπιδότοπος.  Τα αφεντικά των αιολικών θα εισπράττουν από φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, χωρίς να μειώνεται κανένα συμβατικό καύσιμο.

Η ανάρτηση αυτή διορθώθηκε στις 12/2/2013, μετά από επισήμανση της Μ.Κ. ότι η φωτό με την διαφήμιση για 40% εξοικονόμηση από αιολικά στα Falklands ήταν μεταγενέστερη, του 2010. Η αρχική αναφορά του 2008 στα Falklands ήταν για 20% που όταν μετρήθηκε η πραγματική εξοικονόμηση καυσίμου βρέθηκε 4-8%.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η λύση για τους ΑΠΕτζήδες είναι μια και λέγεται Performance Contracting και ήδη εφαρμόζεται στην Αμερική. Ο προτείνων ένα προϊόν δέχεται να αμειφθεί από την μείωση κόστους που θα επιφέρει η επένδυση του. Αυτό κάνει το ναυτικό των ΗΠΑ με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Οι προμηθευτές των συστημάτων πληρώνονται από τα λεφτά που εξοικονομού τα συστήματα που εγκαθιστούν.

Αν λόιπόν οι ΑΠΕτζήδες πιστεύουν οτι μειώνεται η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων ας δεκτούν ως πληρωμή ένα μέρος της αξίας των εξοικονομημένων καυσίμων.

Για να δούμε, θα δεχόντουσαν μια τέτοια εξήγηση;

Kaymakchalan

archaeopteryx είπε...

Εύκολο. Θα σου πούνε ΜΗΝ καις λιγνίτη ή κάρβουνο και εάν με αεριο το ρεύμα είναι 150 η μεγαβατώρα, το αιολικό θα είναι φτηνό στα 100.

Αυτά δεν έλεγε ο Κάπρος στην Αίγλη;

Ποιός θα θέσει το ερώτημα για ισχύ βάσης κάτω από 50 ή 55 την μεγαβατωρα;;

spiral architect είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
spiral architect είπε...

Γι' αυτό και η οροφή έγχυσης ισχύος από ΑΠΕ στο σύστημα Μεταφοράς - Διανομής είναι 20% της συνολικής Εγκατεστημένης Ισχύος του συστήματος.

Αν το παραπάνω ποσοστό ξεπεραστεί και κάτω από ορισμένες συνθήκες φόρτισης (όχι απαραίτητα "ακραίες") το σύστημα Μεταφοράς - Διανομής υποπίπτει σε αστάθεια με κατάληξη το μερικό, ή ολικό black-out.

Ανώνυμος είπε...

http://cnsnews.com/news/article/us-taxpayers-cover-nearly-half-cost-un-s-global-warming-panel
ThW

Ανώνυμος είπε...

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2119164

To βιολί, βιολάκι .

nikos είπε...

Η κυβέρνηση έφθασε να μειώσει το αφορολόγητο όριο κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας. ...Γιατί όμως είναι ρεαλιστικό να φορολογείται η φτώχεια και να μένει ασύδοτος ο πλούτος; Γιατί να μην συμβεί το αντίστροφο;

nikos είπε...

το λέμε και οικονομική πυραμίδα

nikos είπε...

αφού με περιβαλλοντική μελέτη-αστραπή ανετράπησαν και οι περιβαλλοντικοί όροι για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και ενώ προβλεπόταν αρχικά ότι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές θα εκμισθώνονταν από το κράτος σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, πλέον όποιοι θέλουν μπορούν να… εγκαταστήσουν από μόνοι τους τα εν λόγω πάρκα, αφού το κράτος παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του!

Ανώνυμος είπε...

Νίκο, ολο και χειροτερα πάει η κατασταση.
Θελουν να εξαφανισουν την Ελλαδα και τους Ελληνες απο τον χάρτη.

Ανώνυμος είπε...

Εδω εχει φτασει η κυβερνηση να επιβραβευει μεχρι και τους παιδοφιλους

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=31387&Itemid=172

Κυβερνηση πασης διαστροφης και ανωμαλιας.

nikos είπε...

ανώνυμε..το είδα
http://www.disabled.gr/lib/images/41920.pdf