Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Φτάσαμεεε...


Ωραία αρμενίζουμε τα τελευταία χρόνια... Μεγαλώσαμε την μεσαία τάξη της Ελλάδας με κλεμμένα και με δανεικά.   Καταργήσαμε την παιδεία. Μάθαμε ότι καριέρα είναι μια θέση στο Δημόσιο,  Επιστήμη είναι η απορρόφηση της Επιδότησης, και Δικαιοσύνη να γίνουμε και εμείς πλούσιοι σαν τους πλούσιους (πάλι με κλεμμένα ή με δανεικά).



Να την η Ιστορία της Ελλάδας από την μεταπολίτευση και μετά. Το γράφημα το πήρα από την Ζάχαρη, και το συζήτησα με τρεις υπουργούς. Έναν του Μητσοτάκη, έναν του Σημίτη και έναν του Καραμανλή του Β'.  Η αύξηση του δανεισμού επί Μητσοτάκη είναι σε κάποιο βαθμό τρύπες που άφησε πίσω του ο Αντρέας.  Η μη αύξηση του δανεισμού επί Σημίτη είναι off balance sheet debt.  Η φαινομενική αύξηση επί ΚΚ είναι εν μέρει η πτώση του ΑΕΠ. 


Η κατάσταση έξω μου θυμίζει κάτι μεταξύ Φονφόν Ζολώτα και Χαριλάου Τρικούπη σε μεταμοντέρνα
 εκδοχή.  Και, με συγχωρείτε, έχω φάει 1-1,5 χρόνο να αποδεικνύω ότι 1 και 1 κάνει 2 επειδή αποκτήσαμε σούργελα ακτιβιστές για Υπουργούς. Και άκουσα ότι πρότειναν τον Δήμα, για Υπηρεσιακό...  Η Μπιρμπίλη σε αρσενική καραφλή εκδοχή. Ανακατεύομαι...

Και δεν ξέρω εάν το έχετε πάρει χαμπάρι... 1) Δεν έχουμε πια μεσαία τάξη...  2) Οι δανειστές μας πάνε να φάνε τις Τράπεζες.  Και συγγνώμη για την διακοπή... Πάθαμε ομαδική αλλεργία στο πληκτρολόγιο...

7 σχόλια:

Ζάχαρη είπε...

αρχαιε κοιτα και αυτο...

http://scottgrannis.blogspot.com/2011/06/putting-greece-into-perspective.html

κρίμα παει το περιστροφο...

Φακ Κωστας είπε...

Εδώ ανησυχήσαμε μηπως πετώντας εκεί ψηλά σε πέτυχε κανένα αιολικό φουρφούρι και πήγες χαμένος...σαν το βιντεάκι που ειχες...

Ανώνυμος είπε...

Εχοντας πάντα υπόψη ότι η έννοια μεσαία τάξη δεν είναι ταυτόσημη σε ΗΠΑ και Ευρώπη, προτείνω να ψάξετε τις μελέτες της Elizabeth Warren για την συμπίεση της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ. Και εδώ ξετυλίγεται παρόμοιο σκηνικό, στην Ελλάδα πιο βίαια από αλλού, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι ίδιο: εξαφάνιση της μεσαίας τάξης.

Για να δούμε όμως, θα ανεχτεί ήρεμα και παθητικά τον υποβιβασμό στην Γ εθνική η "αθόρυβη πλειοψηφία";

Ανώνυμος είπε...

Για σκεφτείτε από πότε άρχισε να εξαλείφεται σταδιακά η "μεσαία τάξη" και γιατί?
Ποιοι θα απομείνουν μετά την εξάλειψή της?

spiral architect

archaeopteryx είπε...

Δύσκολο το ερώτημά σου spiral... Θα έλεγα με την πτωση του Τείχους, το 1990, αλλά θα με οδηγήσει στο να πω ότι "μεσαία τάξη" ήταν η ψευδαίσθηση της μεσοαστικής ελευθέρίας σαν ιδεολογικό εργαλείο του Ψυχρού Πολέμου.

Πριν το 1917, είχαμε φεουδαρχία και υποτελείς στην Ευρώπη. Πάλι εκεί ξαναπάμε. Απλά οι φεουδάρχες αλλάζουν πρόσωπο.

Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, η εξάλειψη της μεσαίας τάξης ταυτίζεται, μου φαίνεται, και με το τέλος της ελευθερίας της αγοράς (με την θεωρία ότι το "μονοπωλιακό κεφάλαιο" δεν γουστάρει ελευθερία αγοράς)

Ανώνυμος είπε...

Πες τα πράματα με το όνομά τους:

Καθορίζονται σαφέστερα πια η αστική και η εργατική τάξη. Οι ενδιάμεσες διαστρωματώσεις (μεσαία τάξη) που ήταν το ανάχωμα προς το αντίπαλο δέος εξαλείφονται και γυρνάμε στην πρώιμη βιομηχανική επανάσταση με σύγχρονα χαρακτηριστικά (υπεραξίες από χρηματιστήρια κλπ)

Ο μαυριδερός μουσάτος κύριος που είναι θαμμένος κάπου στο Λονδίνο, (και πάλι) δικαιώνεται!

spiral architect

Sxolioblog είπε...

Αρχαιε πτερυξ οι μερες ειναι deprimmantes και τι να γραφουμε ?

Αλλα τωρα τι το θυμηθηκαμε το χρεος οταν εναμιση χρονο κοροιδευαμε με το ελλειμα ? Και οχι μονο το ΠΑΣΟΚ.. Ουτε ειναι θεμα ποιοι υπουργοι λενε τι σ'αυτες τις κυβερνησεις.

Αμα δε βαριεσαι ριξε μια ματια πριν απο ενα χρονο και βαλε ...

Η εξεταστική για την οικονομία, το χρέος και η απλή λογική
http://to-sxolio.blogspot.com/2010/03/blog-post_12.html

Οι κυβερνήσεις από δω και στο εξής πρέπει να κρίνονται όχι τόσο από την ικανότητα τους να δανειστούν με καλούς η κακούς όρους, αλλά από την ικανότητα τους να μειώσουν τον ετήσιο δανεισμό, να αποπληρώσουν προοδευτικά το χρέος και φυσικά να προτείνουν σ αυτή την κατεύθυνση και κάτι άλλο από την συνήθη τακτική που οδηγεί πάντα στον μισθωτό του δημόσιου η ιδιωτικού τομέα. Και ακόμα να σταματήσει η υποκρισία ότι ο μισθός των 1000 ευρώ (δημόσιος η ιδιωτικός) μπορεί να μειωθεί κατά δέκα η είκοσι τοις εκατό με τον ίδιο τρόπο που επίσης κατά 10 η είκοσι τοις εκατό θα μειωθεί ο μισθός των τεσσάρων, πέντε η έξι χιλιάδων ευρώ....

Τωρα την ΔΕΗ θα σου την παρουν με η χωρις συναινεση και φτηνα

Φιλικα