Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Χαιρετίσματα από την Σκωτία: Τα πολλά αιολικά σημαίνουν ενεργειακή φτώχεια και αδυναμία ανεξαρτησίας από την Αγγλία


Η Σκωτία είναι άλλη μια περιοχή που κάπως στοχοποιήθηκε για πολλές ΑΠΕ (κυρίως αιολικά). Και μαντέψτε τι συνειδητοποίησαν:  1) Ενεργειακή φτώχεια για τους Σκωτσέζους, και 2) ξαφνικά παντρεμένοι, χωρίς δυνατότητα διαζυγίου, με τους Άγγλους

Το δέυτερο το διαπιστώνει η εφημερίδα: So much for the power of Scotland... if we create separate states, all bets would be off about the UK buying expensive Scottish renewables. In these circumstances, the probability is that it would be one-way traffic – with nuclear power from England flowing northwards to fill the shortfall we are creating for ourselves. A strange outcome, indeed, for an anti-nuclear Nationalist government.

Το πρώτο το βιώνουν οι Σκωτσέζοι σε δεκαπλάσιο βαθμό από τους Άγγλους. Αυτοί έχουν και πληρώνουν τις πολλές ΑΠΕ.

Πολλές ΑΠΕ σε ένα μέρος (όπως η Σκωτία), σημαίνουν ακριβό ρεύμα. Όχι αναγκαστικά επειδή οι ΑΠΕ ή το ρεύμα τους, όταν το παράγουν, είναι ακριβό (που είναι) αλλά επειδή είναι "διαλείπον", είναι τυχαίο, μεταβλητό, δεν ηλεκτροδοτεί καθ' εαυτό, αν και πληρώνεται σαν να ηλεκτροδοτεί.  Οι Σκωτσέζοι (όπως και οι Δανοί) δεν ηλεκτροδοτούνται από τα αιολικά τους (αν και "εγχέουν" τα αιολικά τους) αλλά από τους γείτονες (Άγγλους στην περίπτωση των Σκωτσέζων).  Που τους έχουν ανάγκη και για την απόρριψη του τυχαίου και μεταβλητού και βασικά πλεονάζοντος αιολικού ρεύματος. Πολλά αιολικά (για την ψευδαίσθηση πολλής αιολικής ενέργειας) σημαίνουν πολύ αιολικό ρεύμα για απόρριψη, όταν φυσάει. Κι όταν δεν φυσάει;  Εισαγωγές.

Το αποτέλεσμα για την Σκωτία; Ακριβό ρεύμα για τους Σκωτσέζους, και αδυναμία ανεξαρτησίας από την Αγγλία, αν τους μπει τέτοια ιδέα. Εκτός εάν μάθουν να ζούνε χωρίς ρεύμα. Το διαλείπον, τυχαίο, μεταβλητό ρεύμα δεν είναι ηλεκτροδότηση. Πολλά αιολικά σαν ποσοστό της εγκατεστημένης ισχύος, σημαίνουν ότι (α) κάποιος πρέπει να τα πληρώνει, και (β) να μην έχει ρεύμα όταν το θέλει παρά μόνο αν (γ) το ξαναπληρώσει, ή (δ) να το εισάγει. Αν αυτό δεν είναι απώλεια εθνικής κυριαρχίας, δεν ξέρω τι είναι...

Και, ας πούμε, δεν με αφορούν τα εθνικοαπελευθερωτικά των Σκωτσέζων. Αλλά ποιο υποκείμενο απεργάζεται διασυνδέσεις και με ποια γειτονική με εμάς χώρα; Που τα έχει καλά και με τουλάχιστον δύο αιολικούς "επιχειρηματίες"; Και στο Αιγαίο, και στην Κρήτη; Μία πιθανή απάντηση εδώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βεβαίως οι Άγγλοι στις Home Counties δεν έβαλαν ανεμιστήρες. Μόνο στους κατακτημένους.