Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Το 2014 είχε ενδιαφέρον (εάν δεν είσαι Έλληνας)


http://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/Did-The-Saudis-And-The-US-Collude-In-Dropping-Oil-Prices.html

http://www.reuters.com/article/2014/12/28/saudi-budget-idUSL6N0UB01U20141228

http://davidstockmanscontracorner.com/why-commodity-prices-are-cliff-diving-the-iron-ore-collapse-reflects-the-end-of-the-monetary-super-cycle/

Εάν αρχίσω να αμπελοφιλοσοφώ για το ...πῶς φτάσαμε έως εδώ, θα ξεχάσω αυτό που θέλω να πω...

Το 2014 είχε ενδιαφέρον (εάν δεν είσαι Έλληνας).

1. Έχουν περάσει 5 χρόνια από το κραχ του 2008 έχω εντυπωσιαστεί από την προσπάθεια της Fed να κρατήσει τα μπόσικα. Ξέρω, πολλοί από εσάς δεν χωνεύετε τις Κεντρικές Τράπεζες και δη η Fed. Πολύ απλοϊκά, οι Κεντρικές Τράπεζες εξυπηρετούν τα συμφέροντα των χωρών τους. Εμάς, δεν μας αφορά, δεν έχουμε ...χώρα και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι. Ωστόσο το παραπάνω γράφημα (από σύνδεσμο που ανακάλυψε η ThW) είναι επιεικώς μαγευτικό.  Δεν φτιάχνουν οι Κεντρικές Τράπεζες τις φούσκες (οι άνθρωποι τις φτιάχνουν), αλλά χωρίς την συνεργασία τους δεν θα υπήρχαν.  Η μεγάλη φούσκα έχει σχέση με τα κόστη του Ψυχρού Πολέμου, το κλασσικό δίλημμα guns versus butter και περιπλέκεται με τις τιμές του πετρελαίου.

2. Η μεγάλη φούσκα έδωσε ευημερία ή επίφαση ευημερίας και σε άλλες χώρες πλην των ΗΠΑ, ενδεικτικά στα Ευρώπας, στην Κίνα και στην Ρωσία. Στην Ρωσία; Για να καταλάβω... Ήταν τελικά καλό ή κακό το Ρίμπετροπ-Μολότωφ;

3. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα ψυχροπολεμικά ρήγματα είναι εδώ. Από την Βαλτική (μακριά από εμάς, δεν δίνουμε σημασία) μέχρι την Ουκρανία (αυτή μας ακουμπάει, εάν κρίνω από πόσοι από εμάς δακρύζουν από συγκίνηση για τους φίλους μας του ...ξανθού γένους) και, φυσικά, την Συρία, όπου διορθώνονται, "αυθόρμητα ή κατόπιν προσεκτικού σχεδιασμού" οι αυθαιρεσίες του Sykes-Picot.

Εάν είσαι Έλληνας, το βασικό ενδιαφέρον είναι ότι, βρε παιδί μου, όπως πάμε θα συνηθίσουμε το γύψο...  Μου ζήτησε προχτές ένας ...συναπόφοιτος γενικές πληροφορίες για τις πολιτικές μας εξελίξεις. Του είπα ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο, ότι το ΑΕΠ μας είναι σε σπιράλ εξαφάνισης, αλλά εμείς... ο καθένας στην κοσμάρα του, και μέχρι να αποφασίσουν οι καναλάρχες μας περί του αντιθέτου, η Γερμανοί είναι ...φίλοι μας και το πολιτικό μας σύστημα είναι σχεδιασμένο ανάλογα.

Είπα παραπάνω ότι έχουν περάσει 5 χρόνια από το κραχ του 2008. Και 14 χρόνια από το κραχ του 2000. Business as usual, να περνάτε καλά.

3 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

QE σημαίνει quantitative easing

archaeopteryx είπε...

και στας Ευρώπας

και επειδή μπορεί κάλλιστα να ξεφύγει και να γίνει υπερπληθωριστικό είναι απαραίτητο να πηγαίνει χέρι χέρι με ...λιτότητα.

Αυτά τα δύο σχόλια, αν τα θυμηθώ, θα είχα πλάκα να τα κάνω ...ανάρτηση

Μονεταριστική πολιτική σε καιρό που η συμβατική μονεταριστική πολιτική έχει εξαντληθεί.

Για την ώρα, εάν κρίνω πόσοι από εσάς είστε στα αυτοκινητάκια σας και οδηγείτε, μάλλον δουλεύει το τρυκ. Για όσους πάσχουν από λιτότητα, είστε το τίμημα του μη υπερπληθωρισμού.

spiral architect είπε...

Παρ'όλα αυτά ... Καλή Χρονιά!