Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Τα αιολικά και τα φ/β είναι το ενεργειακό ...τίποτα


Δεν ξέρω πόσοι από εσάς καταλαβαίνετε τι σημαίνει "0,7%", αλλά τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, όλης της υφηλίου, παράγουν το 0,7% της παγκόσμιας ενέργειας.  Λιγότερο από 1%. Εάν εξαφανιζόταν, δεν θα το παίρναμε χαμπάρι. Ασήμαντο. Αόρατο. Μηδαμινό -- σαν ποσοστό της συνολικής ενέργειας.

Κι αν έχετε την περιέργεια να δείτε τι είναι αυτό που συμβάλλει στην παγκόσμια ενέργεια, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι το κάρβουνο (κυρίως για ηλεκτροπαραγωγή και για βιομηχανικές εφαρμογές και (δυστυχώς αλλά όλο και λιγότερο) και για θέρμανση.  Ακολουθούν το πετρέλαιο, κυρίως για μεταφορές και το αέριο για θέρμανση, ηλεκτροδότηση και την βιομηχανία.

Τα πυρηνικά ηλεκτροδοτούν την Γαλλία και σε σημαντικά ποσοστά την Σουηδία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.  Τα υδροηλεκτρικά είναι η μόνη σημαντική ΑΠΕ στην ηλεκτροδότηση. Τα ξύλα και οι ....κοπριές ("βιοκαύσιμα") είναι για θέρμανση και ...μαγείρεμα, για πολλούς. Τα ξύλα και οι κοπριές παράγουν πάνω από 10 φορές περισσότερη ενέργεια, παγκοσμίως, από ότι όλα τα αιολικά και όλα τα φ/β. Τα υδροηλεκτρικά (και η γεωθερμία) είναι για ...τυχερούς.

Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα δεδομένα.

Αυτό που επίσης προκύπτει από κάθε μελέτη, στατιστική, είδηση, ανάλυση κλπ είναι η ενέργεια που παράγεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά, δεν υποκαθιστά, δεν εξοικονομεί, αντίστοιχη συμβατική ενέργεια.  Η τελευταία στατιστική μελέτη δείχνει ότι ειδικά τα αιολικά "παράγουν" χωρίς να εξοικονομούν τίποτα (ασχέτως άλλων συμβατικών πηγών), ενώ τα φ/β κάτι κάνουν, σε μικρά ποσοστά, όταν συνυπάρχουν με μονάδες αερίου.

Η ηλεκτροδότηση ενός ...αυθαιρέτου, ή ενός πειραματικού νησιού με ...μπαταρίες (που φορτίζουν με αιολικά ή με φωτοβολταϊκά) είναι βασικά για να κοροϊδεύουν οι ΑΠΕτεώνες τους ηλίθιους.  Η φόρτιση μπαταριών με ΑΠΕ σε ένα ...κότερο είναι για ...χόμπυ.    Η εξοικονόμηση αερίου με αιολικά σε ορισμένες "οριακές" ("marginal") μονάδες αερίου στην Αγγλία, πέρα από το γεγονός ότι η Αγγλία είναι η χώρα με τον σταθερότερο και μονιμότερο αέρα στην Ευρώπη και ασχέτως του κόστους, κρύβει στην λέξη "marginal" την ενεργειακή ασημαντότητα και αυτών των αιολικών.

Γιατί λοιπόν τόση ταραχή;

Βασικά, για να ακριβύνει το ρεύμα, για όλους. Και για να κάνουν καλό σεφτέ οι Γερμανοί που έχουν πάντα ...ανάγκες. Και για να ενθαρρυνθεί περισσότερη χρήση αερίου (εάν σας αρέσουν τα ορυκτά καύσιμα) ή/και πυρηνικών (εάν δεν σας αρέσουν τα ορυκτά καύσιμα). Και φυσικά για να έχουν έσοδα οι ΑΠΕτεώνες, που έχουν αρκετά τζάμπα κερατιάτικα για να κάνουν διαφήμιση και να πιέζουν πολιτικούς.

Σε όλους τους φαιδρούς που ασχολούνται με ΑΠΕ, θυμίστε τους:  Ασχολούνται με το ...τίποτα. Τα ακριβό, και ενοχλητικό ΤΙΠΟΤΑ.  Φοροεισπράκτορες που χρειάζονται βουνά.

Πείτε μου τώρα ότι δεν είστε κατά των ΑΠΕ, αλλά θέλετε σωστή ...χωροθέτηση.   Και εγώ δεν είμαι κατά των αιμορροΐδων, αλλά μόνο στους σωστούς πισινούς, μετά από διαβούλευση.

3 σχόλια:

Professor Moriarty είπε...

Η απόσταση από την αναξιοπιστία στην γελοιότητα είναι μικρή. Αυτή η φασαρία με τον Μεσογειακό Κυκλώνα και η επίκληση στην κλιματική αλλαγή που μας φταίει για τον κακό μας τον καιρό, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, την μετανάστευση και όλα τα δεινά τα παρόντα και μέλλοντα θα έπρεπε να επισύρει την κατακραυγή, αν όχι τα γέλια. Όταν κάποιος κάνει «πρόγνωση» για ανέμους 14 μποφόρ και κύματα 11 μέτρων, και μετά τα αναθεωρεί και τα κουρεύει, για να γίνει αντιληπτό μετά ότι ήταν μία φουρτούνα 8-10 μποφόρ και μία καταιγίδα από αυτές που συμβαίνουν στην γειτονιά μας 3-4 φορές τον χρόνο εδώ και αιώνες, ε, τότε έχει αξιοπιστία ατσρολόγου, όχι σύχρονου μετεωρολόγου. Και βέβαια 8-10 μποφόρ σε ορισμένα σημεία του Αιγαίου και της κεντρικής Μεσογείου στατιστικά παρατηρούνται πάνω από 3 φορές τον μήνα το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Αλλά η επίκληση της κλιματικής αλλαγής είναι βολική για να κρύβουμε την ανευθυνότητα, την αναποτελεσματικότητα και τις ελεεινές υποδομές των μπετονένιων νέο-ελληνικών παραγκουπόλεων. Διαχέει τις ευθύνες σε όλους, και δεν τις επιμερίζει, και φυσικά προωθεί και τα υποτιθέμενα αντίμετρα, που θα διορθώσουν το κλίμα στο απώτερο μέλλον (βλέπε ΑΠΕ). Τραγικό και γελοίο συνάμα. Και φυσικά είναι βούτυρο στο σάπιο ψωμί των λούμπεν ΜΜΕ που αυξάνουν την ακροαματικότητα διαδίδοντας προφητείες κλιματικής αποκαλύψεως και εικόνες "βιβλικής καταστροφής" με χειμάρρους που ξεχειλίζουν.

archaeopteryx είπε...

μα εντελώς. Παρακολουθούσα τα προγνωστικά του Poseidon.gr. ΠΟΤΕ δεν είπαν τις τερατολογίες του Σκάϊ ή του Μετεό (αστεροσκοπείο!). Προέβλεψαν 7-8-9, σημειακά 10, στις θάλασσες νότια της Πελοποννήσου, έντονες βροχές σε 2-3 περιοχές και δεν έδειχναν "κυκλώνα" (δεν φαινόταν) από την στιγμή που έπιασε Πελοπόννησο.

Professor Moriarty είπε...

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι δεν υπήρξε καμιά αντίδραση σε αυτή την παρωδία. Κλείσανε τα σχολεία και περίμεναν την αποκάλυψη στην Αττική και η Παρασκευή ήταν μία συνηθισμένη φθινοπωρινή μέρα για περίπατο. Πριν από κάποια χρόνια αυτοί οι κύριοι που έκαναν τις προγνώσεις θα έτρωγαν κράξιμο. Οι άλλοι βέβαια στην διοίκηση είναι καμένοι από το Μάτι και φυσάνε και το γιαούρτι. Το απογοητευτικό είναι ότι σε αυτή την χώρα το αυτονόητο δεν γίνεται πια κατανοητό, ή αυτοί που το κατανοούν δεν έχουν δημόσιο λόγο. Πρώτη φορά υπήρξε τέτοια σύμπνοια και συναγωνισμός πρόγνωσης μετεωρολογικής βόμβας μαζικής καταστροφής μεταξύ Ερτ και Σκάι. Και ναι, συμφωνώ ότι ο Ποσειδών είναι πιο αξιόπιστος, κι εγώ αυτόν ανοίγω για πρόγνωση.