Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012
Subordination 101 (Aν τα αντέχετε...)
Δύο καλές (αλλά δύσκολες και εξειδικευμένες) αναρτήσεις
Η πρώτη γραμμένη από κάποιον που είναι του αντικειμένου. Αν δεν είστε θα παιδευτείτε, και συγγνώμη δεν μπαίνει εύκολα σε περίληψη 2-3 παραγράφων. Αλλά είναι καλή γεύση του τι παίζει.
Λέει ότι εάν χρεωκοπήσουμε εδώ που φτάσαμε (η εκδοχή μου του δις ιζ Πάρτα) θα διαλυθεί το σύμπαν γιατί θα ξεσκεπάσει
πολλά άλλα κουκουλώματα, άσχετα με εμάς που έχουν κάνει η Τράπεζες (και όχι μόνο) στα χαρτοφυλάκιά τους. Κρύβουν ζημιές.
Με χρεοκοπία μας θα αναδειχθεί και άλλο πρόβλημα, ότι παρ' όλο ότι είμαστε Κράτος, δεν είναι όλοι οι πιστωτές στην ίδια σειρά προτίμησης και αυτό θα γίνει προβληματικό επειδή μερικά χαρτιά μας είναι σε Ελληνικό δίκαιο, αλλά μερικά είναι και σε Αγγλικό. Η διαφοροποίηση αυτή θα τραβήξει την προσοχή κατόχων ομολόγων σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Και αυτά που κάνουμε τώρα με σύμβουλο την (εξαιρετική) Cleary Gottlieb θα δημιουργήσουν νέο προηγούμενο για μελλοντικές χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη (αισιόδοξος ο τύπος). Κάτι τιμές που παραθέτει δείχνουν ήδη διαφοροποίηση σε τιμές "Local law" και "Non-Local law" για Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία.
Δεν θα χαρείτε που επαναλαμβάνει ότι οι δόσεις που παίρνουμε με τόση χαρά τόσο καιρό είναι "prepetition Debtor in Possession" δάνεια, πρώτη σειρά πίστα προτίμησης, μας παίρνουν τα σώβρακα (νησιά, ό,τι θέλουν). Αν κατάλαβα καλά, λέει ότι το ΔΝΤ θα είναι το ...απαιτητικό. Τα λεφτά που έχει βάλει η EΚΤ είναι όπως είχε επισημάνει ο a. thymosophus equity financing, ίδια κεφάλαια. Τους ανήκουμε. Αλλά λέει ότι την ΕΚΤ δεν την πολυνοιάζει να αποληρωθεί (και μάλλον θα τυπώσει για να καλύψει την τρύπα) . Δεν το πολυκαταλαβαίνω, και δεν νομίζω ότι θα εγκρίνει η ...Γερμανία. Και δεν νομίζω ότι ούτε η ΕΚΤ ούτε το ΔΝΤ έχουν ορέξεις να μας βγάλουν στο σφυρί, ή αντοχές να δούνε τις συνέπειες. Κυρίως επειδή, χωρίς να ξέρω, όλο και τίποτα Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες θα ξεσκάρταρε το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.
Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν "κίνητρο" να πάρει μπρος η Ελληνική οικονομία. Δύσκολο με χρέος 120% του ΑΕΠ, και πρωτογενή ελλείμματα που αντιμετωπίζουν με φόρους σε χωράφια ή στην αναπνοή. Από την άλλη, οι hedge funds. Αυτοί κάποιον διευκόλυναν όταν αγόρασαν (πρόσφατα) και δεν είναι του "περίμενε", και 30ετή χαρτιά με 4 ή 3,5% δεν τους πολυσυγκινούν.
Στο συναινετικό σενάριο τα ασφαλιστικά ταμεία και οι συντάξεις όσων νομίζουν ότι είναι ασφαλισμένοι "τα αφήνει στην διαχείριση του τοπικού Τύπου" να εξηγήσουν.
Θεωρεί ότι εάν τα "καταφέρουμε" στο PSI καθ εαυτό (άσχετα με την ύπαρξή μας μετά), θα θέλουν και άλλοι, και αυτό θα κάνει την Ευρωζωή πιο δύσκολη.
Ένα πολλά δεν τα κατάλαβα και τα βαριέμαι κιόλας, είναι σαφές και προφανές ότι αυτά που ακούμε και διαβάζουμε συχνά αντανακλούν διαπραγματευτικές ή και "πιεστικές" θέσεις διαφόρων μερών, και ευρύτερα συμφέροντα και ενδόμυχες επιθυμίες. Μία "κόντρα" που επισημαίνει είναι μεταξύ των Κεντρικών Σχεδιαστών (ορκίζομαι τον όρο τον έχω χρησιμοποιήσει ανεξάρτητα) και αγοράς ομολόγων. Εγώ, γιατί να το κρύψω άλλωστε, είμαι με την αγορά ομολόγων. Τους κρατάει όλους πιο τίμιους.
Έχει άλλα δύο καλά, το http://www.zerohedge.com/news/qa-greek-restructuring-and-why-its-all-nothing (δείτε το βίντεο για πρωινή ψυχαγωγία), και την άρνηση των Γερμανών να δώσουν άλλο μισό τρις στον Μάριο Μόντι.
Αυτά μπορεί και να τα έχετε δει αλλού, είναι όλα χθεσινά (22/01), μερικά τα είχε και το Reuters. Αν κανείς φαντάζεται εκλογές με τέτοια σκηνικά, κατανοώ γιατί δεν το λέει. Και στα "άλλα" δικά μου, εάν η Κυβέρνηση εγκρίνει έστω και ένα αιολικό ή φ/β, με τέτοια σκηνικά, να δω που θα βρούν λεφτά. Και στον τύπο της ΝΔ που έγινε γενναιόδωρος με τις επιδοτήσεις, κάποιος να του μιλήσει γιατί θα γελάει και η Μπιρμπίλη με αυτά που λέει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
12 σχόλια:
Δεν τα αντέχω ρε Αρχαιοπτέρυγα, δεν τα αντέχω ...
Τα διάβασα και καταλαβαίνω ότι η Ελλάδα θεωρείται σαν ένα μαγαζί, μια επιχείρηση που πάει για πτώχευση και στην ουρά περιμένουν η εφορία, οι εργαζόμενοι, οι τράπεζες για να εκποιήσουν την περιουσία της για να πάρουν τα λεφτά τους.
Στο κράτος ισχύει ο "ιστορικός χρόνος". Tο κράτος, το οποιοδήποτε κράτος δεν είναι επιχείρηση υπό εκκαθάριση.
Κανείς δεν το καταλαβαίνει αυτό;
http://www.bloomberg.com/news/2012-01-23/europe-debt-crisis-still-likely-to-end-badly-commentary-by-simon-johnson.html
Θα σωθεί ή θα διαλυθεί η Ευρώπη? Παίζεται: Η ΕΚΤ μπορεί να δανείζει και μπορεί να αφήσει τύπωμα η Γερμανία. Ή η ΕΚΤ δεν θα αντέξει και δεν είναι πλέον δημοσιονομικά βιώσιμες οι Ευρωπαϊκές χώρες: Δανείστηκαν πολλά σε καλούς καιρούς και δεν ξεπληρώνονται. Τσιμουδια για το να χάσουν αυτοί που δάνειζαν ή που έσπρωχναν τα δάνεια.
Το επόμενο άμεσο προβλημα η Ιταλία
Τσιτάτο:
Οι σκλάβοι χάνουν τα πάντα μεσ' στις αλυσίδες τους, ακόμα και την επιθυμία τους να τις αποτινάξουν... Αν υπάρχουν φύσει δούλοι, είναι γιατί υπήρξαν δούλοι παρά φύσιν. Ο καταναγκασμός έφτιαξε τους πρώτους δούλους, η δειλία τούς διαιώνισε.
Ζαν Ζακ Ρουσσώ, "Το Κοινωνικό Συμβόλαιο"
Spiral, η δειλία είναι δειλία των πιλιτικών (ή δικιά μας, που τους εκλέγουμε). Αλλά ο φάυλος κύκλος είναι γιατί ΕΜΕΙΣ ανεχόμαστε ή επιδιώκουμε ή πολεμάμε για κρατος παροχών, και αυτό δίνει δύνμη στους καταγκιόζηδες που κυβερνούν είναι είναι Κεντρική Διοικηση χαμένη σε ψέματα και νομοθέτηση κατά παραγγελία (μάντεψε τίνος) είτε είναι οι Δήμοι.
Δανείζεται ο Δήμος για έργα μαϊμού για να προσλάβει 10 καλά άλλά άχρηστα παιδιά. Δανείζεται για να δώσει δουλειά μαϊμού σε εργολάβο που έχει 5 Πακιστανούς να φτιάχνουν διαχωριστικά παρτέρια σε αλάνες. Το ότι εκχωρούμε τέτοια δικαιώματα "εργοδοσίας" σε απόλυτα αντιπαραγωγικές δραστηριότητες είναι φάυλος κύκλος εξάρτησης και δουλοπαροικοποίησης.
Αυτό, είναι η ρίζα του προβλήματος νομίζω (ειδικά στην Ελλάδα).
Το ότι γίναμε εταιρία σε εκκαθάριση να είναι καλά οι χειρισμοί ΓΑΠ (το φωνάζω από τον Μάϊο του 2010. Βέβαια ο κουτοπόνηρος ΓΑΠ φαντάστηκε ότι μπορεί να παρατείνει το κράτος παροχών και αρλούμπας με "λεφτά που υπάρχουν" γιατί πίστεψε, νομίζω ότι θα εκβίαζε τους Γερμανούς να του δώσουν για να καθεται στην καρέκλα του Πρόεδρος Στρατού βασικά ημιαπασχολούμενων που σφραγίζουν ο ένας χαρτιά του άλλου και εξυπηρέτης 4-5 χωματουργών που το είδαν "εργολάβοι" από διόδια και Πράσινες παπάρες.
αρχαιοπτερυγα, σε ποιον να εκχωρησεις δικαιωματα εργοδοσιας ομως;ερχεται κανενας στα καλα του να μπλεξει;
εδω το κερδος εχει ταυτιστει με την μιζα...οπου δεν υπαρχει μιζα δεν επενδυει κανενας.
Ζάχαρη, η όποια επανεκκίνηση, αν υπάρξει, αυτό πρέπει να λύσει. ΔΕΝ υπάρχουν ούτε μαγικά,ούτε εύκολα. Η μεταβατική περίοδος θα είναι απίθαναν δύσκολη. Αν ήμουν πολιτικός θα έλεγα:
1) Μείωση φορολογικών συντελεστών (προσωπικών και εταιρικών)
2) Πληρης απελευθέρωση κεφαλαίου (βρώμικα ξεβρώμικα εάν είναι έξω δεν κάνουμε τίποτα)
3) Κάποιο δίχτυ προστασίας. Πριν 2 χρόνια θα ήταν πιο γενναιόδωρο.
4) Τα ΜΟΝΑ κίνητρα που θα έδινα (αλλα με τι λεφτά) θα ήταν για αποκέντρωση. Ειδεμή θα πεθαίνει κόσμος σε πολυκατοικίες.
Αλλά δεν είμαι πολιτικός και δεν μετράω.
ΔΕΝ είναι τυχαίο που κανείς δεν θέλει να μπλέξει. Κάνουμε τα διαμετρικά αντίθετα από αυτά που χρειάζονται. Τι να πω;
Πιστεύω ότι ο ΓΑΠ ξέρει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, άσχετα με χρέος κλπ, για να πάμε μπροστά.
Επίσης ξέρει ότι δεν είναι δυνατό να προτείνει οποιοσδήποτε πολιτικός αυτές τις αλλαγές στο υπάρχον σκηνικό. Η ελληνική κοινωνία έχει εθιστεί στην αποφυγή ρίσκου, την απουσία ποιοτικου ελέγχου, την βόλεψη.
Η κουτοπονηριά του ΓΑΠ ήταν η εξής απλή δήθεν σκέψη: να μας βάλει σε μια διαδικασία όπου οι αλλαγές που ο ίδιος ήθελε θα φαίνονταν σαν έξωθεν επιβολές, "μας αναγκάζουν οι δανειστές να μικρύνουμε το κράτος, να διώξουμε κόσμο".
Ηταν μια παγαποντιά επικών διαστάσεων που δεν μπορούσε να σταθεί ακόμη και σε εμάς τους ιθαγενείς. Αν και έχει αμερικανικές ρίζες ο ΓΑΠ ξέχασε την σοφή ρήση του Λίνκολν...δεν μπορείς να ξεγελάς όλο τον κόσμο όλη την ώρα. Και βέβαια δεν μπορείς να ξεγελάς συνωμότες τύπου Μερκοζί ούτε δευτερόλεπτο. Αυτοί ξέρουν τα κόλπα πιο καλά από τον ΓΑΠ.
Kaymakchalan
O Lincoln ήταν Ρεπουμπλικάνος, ο ΓΑΠ είναι μάλλον ακραιοσοσιλαπράσινοΔημοκρατικός, χαχαχάαα. Μέρα και νύχτα
http://kafeneio-gr.blogspot.com/2012/01/wsj-psi-o.html
Που το ψάρεψες αυτό Αρχαίε...
Αυτά τα διαβάζουμε εμείς τα Γιαπάκια...
Πολύ καλό κείμενο πάντως και σε γενικές γραμμές κοντά στην πραγματικότητα.
Βρε black Ivan, αεροπλανάκι ήταν το χθεσινό ή κάτι παίζει;
(θα εκπλαγείς τι διαβάζουν οι αρχαιοπτέρυγες -- μέχρι χαρτιά για εταιρίες στα Caymans)
"Κάτι";
Αυτό το κάτι δεν είναι κάτι λίγο... Μάλλον προς ελέφαντα το βλέπω.
Μετά την ερημοποίηση της Ευρώπης που προκάλεσαν οι πολιντικαντισμοί των μικρόνοων ηγετών, οι καουμπόηδες σταθήκαν απέναντι, κοιταχτήκαν και τράβηξαν τα πιστόλια τους...
Και για όποιον διάβασε το πρωτότυπο, ας αναλογιστούμε τι σημαίνει η διάλυση των αγορών χρέους για τα κράτη μελλοντικά.
Ο Συγγρός τι σχέση είχε με την Οθωμανική Αυτοκρατορία;
Δημοσίευση σχολίου