Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Αφαλάτωση


"...Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου 2010 η δημόσια διαβούλευση για την υλοποίηση Μονάδων Αφαλάτωσης σε νησιά των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, η οποία έληγε τη Δευτέρα 17 Μαΐου.

Η παράταση ορίστηκε από το Υπουργείο υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετά από αιτήματα των ενδιαφερομένων να διατεθεί το κείμενο της διαβούλευσης στην αγγλική γλώσσα ώστε να καταστεί εφικτή η μεγαλύτερη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού..."
http://stocks.naftemporiki.gr/localnews/story.asp?id=1814874

Όσο θεωρώ βλακώδεις τις προσπάθειες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από αιολική ενέργεια (κατά 90% για λόγους κόστους και 10% λόγους αισθητικής), τόσο θεωρώ ότι εάν πρέπει να εξυπηρετήσεις φίλους που πουλάνε τέτοια πράγματα, η αιολική αφαλάτωση, τουλάχιστον θεωρητικά, δεν είναι βλακώδης. Οικονομικά, δεν το ξέρω, εικάζω ότι στο 50% των εφαρμογών δεν θα συμφέρει, αλλά, θεωρητικά, δεν προσβάλει τον κάθε απόφοιτο …Φυσικής. Και αυτό, γιατί σε αντίθεση με το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το προϊόν της αιολικής ή ηλιακής αφαλάτωσης, αποθηκεύεται εύκολα και μεταφέρεται σχετικά εύκολα, στην τοπική κοινωνία για την οποία προορίζεται. (Δεν νομίζω ότι θα συνέφερε αφαλάτωση στην Κάρπαθο για μεταφορά νερού στις Σποράδες…)


Από τεχνικής πλευράς, η αφαλάτωση έχει νόημα μόνο όταν η αιολική (μηχανική) ενέργεια χρησιμοποιείται απ’ ευθείας στην μονάδα αντίστροφης όσμωσης (και όχι με ενδιάμεση μετατροπή σε ηλεκτρικό ρεύμα, μπαταρίες κλπ). Υπάρχουν και συστήματα με ηλεκτροπαραγωγή, διασύνδεση με το δίκτυο και φράγματα και να περνάει η ώρα, αλλά αν το ζητούμενο είναι νερό, όλα τα άλλα είναι για να ανεβαίνει, η μίζα και το κόστος. KISS! Keep it Simple Stupid! Βέβαια, σπάνια το ζητούμενο είναι αυτό που φαίνεται, και η προμήθεια μπαταριών κάθε 2-3 χρόνια βγάζει καλό μεροκάματο

Το πρόβλημα με την αιολική αφαλάτωση είναι οι …Έλληνες. Για να βάλεις στο τάδε μέρος του δείνα Δήμου, πρέπει να μιλήσεις με τον Δήμο. Καλύτερα να μην ασχοληθείς και να το αφήσεις στον Δήμο. Στους Δήμους αρέσει η προμήθεια μηχανημάτων, είμαι σίγουρος ότι αρέσουν και οι μελέτες, και δεν έχω αμφιβολία ότι θα πάρουν αυτά που από οικονομικής και τεχνικής άποψης είναι τα ...ενδεδειγμένα.

Δεν παραθέτω συνδέσμους, οι περισσότεροι είναι διαφημίσεις προς την Τοπική Μαφία – συγγνώμη, Αυτοδιοίκηση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ δεν νοιάζει η απλότητα ή η χρηστικότητα, αλλά τι θα εισπράξουμε για να κάνουμε το απόλυτο τίποτα και για αυτό χάνουμε την ανεξαρτησία μας

nikos είπε...

Εδώ ..άρχισε και τους καρφώνει ο Μπόμπολας xaxaxa
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=11965048