Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Κάρβουνο, σκέτο

Δυστυχώς, δεν βρίσκω εύκολα ή εύχρηστα στοιχεία για τις θερμοηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, και η Google, στο θέμα «θερμοηλεκτρικά ΔΕΗ» βγάζει άπειρες ιστοσελίδες που διαφημίζουν για το κλείσιμό τους το 2020. Βέβαια, ο φίλος από τα παλιά με στενοχώρησε με το σχεδιαζόμενο χάρισμα της ΔΕΗ. Αν δεν ήταν για μίζα, θα είναι για ...δάνεια. Έτσι πάει, από το ...1824. Η είδηση από την Ημερησία, δεν με χαλάει, αλλά η επιτροπή επιστημόνων έπρεπε πρώτα να πάει στους δύο-τρεις βοεβόδες της Ενέργειας στο Ελλάντα... Ωστόσο, πίσω στο πραγραμματισμένο show. Η φωτογραφία είναι από εσωτερικό καυστήρα κάρβουνου, από εδώ.

Το ότι ο πλανήτης καίει κάρβουνο για να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, το έχουμε εμπεδώσει. Το ότι αν δεν έκαιγε κάρβουνο, ούτε εγώ θα έγραφα αυτή την στιγμή στο πληκτρολόγιο, ούτε εσείς θα με διαβάζατε, είναι επίσης δεδομένο (με εξαίρεση την Γαλλία).

Υπάρχουν πολλών ειδών κάρβουνα και πολλών ειδών θερμοηλεκτρικές μονάδες που όλες είναι περίπου έτσι (κλικ για μεγέθυνση):


Αυτό που φαίνεται από μακριά και ταυτίζουν πολλοί με το "κακό πράγμα" είναι το "1", οι ψυκτικοί πύργοι. Ο θερμοδυναμικό κύκλος (που ο ατμός από το "17", μέσω της τουρμπίνας "9" και "6", παράγει μηχανικό έργο που μετατρέπεται σε ηλεκτρικό έργο στην γεννήτρια "5" πριν συμπυκνωθεί σε νερό και πάει πίσω μέσω της αντλίας "7" στον βραστήρα "23" για να ξαναγίνει ατμός, και πάλι από την αρχή), πάντα έχει το μέρος που βάζεις θερμότητα, και το μέρος που βγάζεις (αφού έχεις παράξει έργο). Το μέρος που "βγάζεις" είναι ο ψυκτικός πύργος (ή κανένα ποτάμι ή η θάλασσα. Αυτό, σε γλώσσα θερμοδυναμικής, και διάγραμμα θερμοκρασίας-εντροπίας, φαίνεται παρακάτω:


Από "1" έως το "2", σπρώχνεις νερό στον βραστήρα. Από το "2" έως το "3" το νερό ζεσταίνεται (βράζει, και στο οριζόντιο κομμάτι του διαγράμματος είναι ατμός υπό πίεση). Από το "3" έως το "4" περνάει μέσα από την τουρμπίνα όπου πέφτει η πίεση και η θερμοκρασία του και παράγει έργο "W". Από το "4" έως το "1" δροσίζεται με ντους στον ψυκτικό πύργο,και πάλι από την αρχή. Εξ ού και θερμοδυναμικός κύκλος, συγχαρητήρια, βγάλτε μια κόλλα χαρτί, έχουμε διαγώνισμα.


Ο ψυκτικός πύργος δεν είναι "κακός", είτε κάρβουνο έχεις είτε πυρηνικό. Απλά, περνάει ένα ντους πάνω από σωλήνες με ατμό, ή νερό, χαμηλής πίεσης από την τουρμπίνα, εξατμίζεται λίγο νερό από το ντους, και φαίνεται σαν σύννεφο πάνω από τον πύργο. Ωστόσο, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, υπήρξαν θάνατοι από την "νόσο των λεγεωναρίων", από ψυκτικούς πύργους (!) Στην φωτογραφία, τα πένθιμα γκρίζα πράγματα, πάνω από τους πύργους και τα φουγάρα είναι υδρατμοί και σύννεφα. Η καύση υδρογονανθράκων βγάζει και ατμό από το φουγάρο:

Η φωτό είναι από εδώ. Ο ανθρακίτης, που είναι σχεδόν καθαρό κάρβουνο (χωρίς πολλά μόρια υδρογόνου) καίγεται χωρίς καπνιά ή έκλυση μικρών σωματιδίων κάρβουνου, και για αυτό η μπλέ φλόγα. Σε αντίθεση με τα πολλά μικρά σωματίδια στην πρώτη φωτογραφία. Ωστόσο, όπως είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση, ούτε η εξόρυξη, ούτε η καύση, ούτε οι στάχτες είναι αθώα πράγματα, αντιθέτως. Δεν νοείται θερμοηλεκτρική μονάδα κάρβουνου χωρίς μηχανικά φίλτρα ή/και ηλεκτροστατικά φίλτρα. Υπάρχουν ραδιενεργά στοιχεία στο κάρβουνο και την στάχτη του (που ελέγχονται αλλά όχι εντελώς από τα φίλτρα). Η έκλυση διοξειδίου του θείου είναι επίσης βλαπτική αλλά αντιμετωπίζεται με αποδεδειγμένη τεχνολογία.


Αυτό που κάνει μεγάλη ζημιά, σε κάθε καύση (συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και του φυσικού αερίου) είναι τα οξείδια του αζώτου, ΝΟx. Τα οξείδια του αζώτου είναι εξαιρετικά βλαβερά αέρια που οφείλονται κατά 49% στις μηχανές εσωτερικής κάυσης (αυτοκίνητα) και κατά 27% στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Βασικά σε καύση σε υψηλή θερμοκρασία. Απορώ πως οι "πράσινοι" τα έχουν ξεχάσει... Εκτός από το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" εμπλέκονται στο ...Νέφος στην καταστροφή δασών και βιοτόπων, αναπνευστικά προβλήματα, υποβάθμιση υδροβιοτόπων κλπ. Δεν υπάρχει ουσιαστικός τρόπος περιορισμού τους παρά μόνο με εξειδικευμένους καυστήρες ρευστοποιημένης κλίνης και άλλα πιο δύσκολα...


Δεν έχω καμία όρεξη να ξεκινήσω καμπάνια κατά των αυτοκινήτων... Και από υποκρισία έχω χορτάσει... Ωστόσο, να ένα καρβουνιάρικο πλοίο, μάλλον Ελληνικών συμφερόντων, με ...Αιολικό όνομα μπρρρ...

10 σχόλια:

nikos είπε...

Η εσπευσμένη εγκατάλειψη του μονοπωλιακού «εθνικού» καυσίμου λιγνίτη και η αντικατάσταση του από το Φ.Α. http://www.capital.gr/Articles.asp?id=972020 έχει σχέση με την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του πρώτου για χρόνια δίχως στρατηγική και επιστημονική φαντασία .Έτσι και η είσοδος του Φ.Α. ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΗ ΚΑΙ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΗ ενέργεια που θα μας δέσει για χρόνια στους εισαγωγής (πάλι μονοπωλιακή σχέση) .Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται λόγο παντελούς έλλειψης ενεργειακού σχεδιασμού ,δημοκρατικού διαλόγου για το Ενεργειακού Ισοζυγίου (μίγματος) και επικράτησης της θεωρίας του χάος που εκμεταλλεύεται τον φόβο της κοινωνίας .Όχι στο κάρβουνο ,όχι στο Φ.Α. ,ΟΧΙ στα ΑΠΕ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ !!!!!!! ..ΑΙΝΤΕ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΣΕ ΤΙ το ΝΑΙ?????????? Σβήστε τα φώτα σας αγαπητοί έγκαιρα !!!!!

nikos είπε...

Αναρωτιέμαι μέσα μου ….μήπως το άρθρο σου για το ουράνιο δεν ειναι καθόλου προφητικό….. http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/05/blog-post_4258.html

Ανώνυμος είπε...

Μη σκοτώνεσαι με τη ΝΔ. Ο αδερφός του Σαμαρά έχει συμφέροντα στις ΑΠΕ. Για ψαξτο. Ο στόχος είναι να κονομήσουν όλοι.

Ανώνυμος είπε...

Για το NOx ευθύνονται κυρίως από τα αυτοκίνητα. Αλλά πως θα μειώσεις το στόλο των κυκλοφορούντων; Δε γίνεται. Οι μοτοσικλέτες εκπέμπουν πολύ λιγότερο.
Στην Ελλάδα θα έπρεπε να γίνει καμπάνια για φθηνή, ασφαλή και μαζική κυκλοφορία τουλάχιστον 8 μήνες το χρόνο με μοτο.
Την καλημέρα μου.
@αλλενάκι

archaeopteryx είπε...

Ο Αλέξανδρος έχει συμφέροντα σε ΑΠΕ; Ενδιαφέρον... Τον ήξερα για αρχιτέκτονα. Υπάρχει Σαμαράς που ασχολείται με ΑΠΕ, αλλά νομίζω είναι από την Θράκη, και είναι συνωνυμία.

Αυτό, για ψυχαγωγία
http://www.naftemporiki.gr/news/story.asp?id=1159519

archaeopteryx είπε...

Νίκο, 10:05, σε αυτό άλλος είναι ο προφήτης χαχαχαχα!

Ανώνυμος είπε...

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, μίλησε για στρατηγικό σχεδιασμό πάνω σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την διασφάλιση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού, υποστήριξη μικρών και μεσαίων έργων, κοινωνικής αποδοχής, επενδύσεων, ανάπτυξης της εγχώριας έρευνας, περιβαλλοντική ευαισθησία αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
«Το νομοσχέδιο είναι μια ακόμα απόδειξη ότι στις προκλήσεις των καιρών απαντάμε με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες», τόνισε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα αναλύει ανά έτος πως θα προχωρήσει η Ελλάδα μέχρι το 2020, ώστε το 20% της ενέργειας να καλύπτεται από τις ΑΠΕ.
Από την πλευρά τους, πάντως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκαν ιδιαίτερα στο κόστος των ΑΠΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη να μην μετακυληθεί στους καταναλωτές.
Η ΝΔ, δήλωσε μεν τη στήριξή της επί της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες και ζήτησε βελτιώσεις, δίνοντας, μεταξύ άλλων, έμφαση τόσο στο θέμα των φωτοβολταϊκών όσο και στην απλούστευση των διαδικασιών.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του ΛΑΟΣ, που μίλησε για «πολλές ασάφειες που θα δώσουν έδαφος σε επιτήδειους» και εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο θα καταφέρει να βάλει κανόνες στο άναρχο τοπίο της ενεργειακής αγοράς.
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντάς το αποσπασματικό, υποκριτικό και έωλο, που θα επιβαρύνει εκ νέου τα χαμηλά στρώματα και υποστήριξαν ότι και με αυτό το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ ευνοούνται για άλλη μια φορά τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια.
Παρέμβαση έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής που έκανε λόγο για ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο βασισμένο στη πράσινη ανάπτυξη που θα οδηγήσει σε επενδύσεις και ανάπτυξη τη χώρα ενώ παράλληλα κάλεσε την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, να υιοθετήσει την τροπολογία των βουλευτών για τα λατομεία στην Εύβοια.
Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, έδωσε έμφαση στο θέμα της ΔΕΗ, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και να κρατήσει τη δεσπόζουσα θέση της αλλά και γρήγορα να αντικαταστήσει τις ρυπογόνες μονάδες της.

nikos είπε...

αφού σήμερα τα είπαν ωραία στο Συνέδριο για την Ενεργειακή Ασφάλεια και ντερλίκωσαν με εισηγητή τον ΓΑΠ , αύριο θα το περάσουν ως απόφαση κυβερνητική το ξεπούλημα της ΔΕΗ έτσι ούτε γάτα ούτε ζημία και πάλι για το λαό ... . Όπως έχω ενημερωθεί ο αρχιπρακτορ Ιωάννης Τσαρουχάς μέλος Δ.Σ.ΔΕΗ εξαπέλυσε σήμερα τα λαμογια του ΠΑΣΟΚ στους χώρους εργασίας και στο ΛΚΠΑ οπού .....έλεγαν ότι δεν υπάρχει άλλοι λύσει . Έτσι εξαγρίωσαν τους εργαζόμενους στο Ορυχείο Καρδίας που παρ ολίγον να έρθουν στα χέρια .Η ξευτιλα του ΠΑΣΟΚ σε όλο το μεγαλείο

nikos είπε...

Παρακαλώ τους εγκρίτους συνομιλητές να μου κάνουν μια μετάφραση του συνημμένου στα ελληνικά http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/4904e84e-32ac-4bc4-b389-7ad8443bbb6a

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχαχαχαχαα τα πράσινα λαμόγια θέλουν πράσινους φόρους γιατί έχουν και αυξημένες ανάγκες