Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

燃料電池 για μικρά και μεγάλα παιδιά


Σήμερα θα αναφερθώ σε θέματα που έχω ελάχιστη έως μηδενική πρωτογενή πείρα, αλλά είναι ενδιαφέροντα, με τσίγκλησε όμως και ο χθεσινοβράδινος, et voilà!

Από τον φίλο μου, χτες, έμαθα ότι τα fuel cells τα λέμε «κυψέλες καυσίμου» αλλά να μου επιτρέψετε να τα λέω fuel cells… Αυτό είναι το μόνο fuel cell που έχω δει και έχω ακουμπήσει, το πήρα για τον πιτσιρίκο μου.

"Ανακάλυψε πως μπορείς κι εσύ να παράγεις, να αποθηκεύσεις και να κάνεις χρήση καθαρών μορφών ενέργειας! Σε όλο τον κόσμο επιστήμονες και ερευνητές αναζητούν νέους τρόπους που θα βοηθήσουν στην ικανοποίηση των αυξημένων ενεργειακών αναγκών μας, χωρίς να επιβαρύνεται περαιτέρω το περιβάλλον. Η πιο σημαντική εναλλακτική πρόταση είναι το υδρογόνο, το οποίο μπορεί να παραχθεί με τη βοήθεια ανανεώσιμων πηγών όπως η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια. Μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ηλεκτρόλυση, μπορεί να παραχθεί υδρογόνο από το νερό. Στη συνέχεια στις κυψέλες καυσίμου το υδρογόνο μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια και να τροφοδοτήσει οτιδήποτε, από οχήματα και σπίτια μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές. Το συγκεκριμένο πακέτο παραγωγής υδρογόνου από την ηλιακή ενέργεια είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να εξοικειωθείτε και να κατανοήσετε πλήρως τη νέα αυτή πρωτοποριακή τεχνολογία παραγωγής ενέργειας και να γίνετε κι εσείς μέλος της παγκόσμιας κοινότητας που προωθεί την τεχνολογία του υδρογόνου. Από την Horizon".

Το παιχνίδι αυτό το βρήκα στην Ελλάδα για €75 και στην Αμερική για $65 (€50). Η κυψέλη, καθ' εαυτή κοστίζει $35, παράγει 369mA ρεύμα στα 0,6V, ή ισχύ 210mW. Ή, με 0,7 A στα 2V, παράγει 7ml/λεπτό υδρογόνο και 3,5ml/λεπτό οξυγόνο. Προφανώς είναι ωραίο παιχνίδι, με άφθονη δόση προπαγάνδας (με κόκκινα γράμματα, παραπάνω, έχει και εκδοχή με ανεμογεννήτρια, 50% ακριβότερη), και καθήλωσε τον πιτσιρικά για περίπου 5 λεπτά (εμένα για 20). Το κόστος ανά μεγαβατώρα δεν τολμώ να το υπολογίσω, το δε κόστος καθήλωσης του πιτσιρικά ήταν €15 το λεπτό. Έφτιαξα καλύτερο, φτηνότερο, αλλά πολύ πιο επικίνδυνο παιχνίδι, και θα το περιγράψω στο τέλος. Η Horizon φτιάχνει και μεγάλα fuel cells, αν ενδιαφέρεστε (και δείτε παρακαλώ και τα τεχνικά τους στοιχεία, εδώ). Εάν έχετε αυθαίρετο, και εάν έχετε πρόσβαση σε εμφιαλωμένο υδρογόνο, υπάρχει προϊόν και για εσάς, σε τιμή που βρήκα μόνο εδώ, είναι "3.100.000 γιεν" ή €28.000 για τα 2kW. Το fuel cell στα ιαπωνικά είναι 燃料電池, δεν ξέρω πόσο πάει το εμφιαλωμένο υδρογόνο, θα έλεγα να περιμένουμε να περάσει η ύφεση.

Τα fuel cells, ελάχιστα ενδιαφέρουν, για την ώρα, νομίζω, για οικονομική παραγωγή ενέργειας ή για την μείωση των ...αερίων του θερμοκηπίου. Τα fuel cells ενδιαφέρουν για την επόμενη μεγάλη μάχη των θαλασσών, εάν και όταν γίνει. Οι περισσότεροι σπό εσάς θα θυμάστε το Hunt for Red October, και οι παλιότεροι το Run Silent, Run Deep. Δεν δηλώνω ειδικός στα ήσυχα υποβρύχια, αλλά η παρακολούθηση των υποβρυχίων με ηχητικά, μαγνητικά ή δεν ξέρω πια άλλα μέσα, είναι θέμα ζωής θανάτου για την Υπερδύναμη. Τα άτιμα τα 燃料電池 επέτρεψαν στους ηττημένους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τους συνεργάτες τους να δημιουργήσουν θέμα για τους νικητές, που δεν ξέρω εάν είναι εκτός αυτού του παιχνιδιού. Η GE σαν να μην ασχολείται, αλλά πληροφόρηση; παραπληροφόρηση; Πολλές εμπορικές εφαρμογές, τρέχα γύρευε, μαύρη τρύπα, ούτε ξέρω, ούτε χρειάζεται να ξέρω τι γίνεται. Ίσως θυμάστε, ότι ο Σκαραμαγκάς στην HDW, περί τα τέλη της Κυβέρνησης Σημίτη. H HDW, είχε ήδη αγοράσει την Σουηδική Kockums. Και η Kockums έχει τεχνογνωσία με άλλου είδους ήσυχες μηχανές για υποβρύχια... Η εξαγορά έγινε μάλλον επειδή υπήρχαν πλούσια μετρητά στα υποβρύχια που θα έφτιαχνε ο Σκαραμαγκάς, αυτά που γέρνουν, που τελικά έφτιαξε η HDW. Η HDW, όταν πήρε τον Σκαραμαγκά, ήταν γνωστό ότι ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Μετά κάπως εμφανίστηκε Αμερικανός αγοραστής της HDW, η US One Equity Partners, μετά πήγαν να πουλήσουν υποβρύχια; τεχνογνωσία; στην Taiwan, και χάλασε η δουλειά παλιές και μπερδεμμένες υποθέσεις για μεγάλα παιδιά. Είναι ωστόσο ενδιαφέρον, πως είχε αντιδράσει τότε ο ...ΔΟΛ. Και λίγο αργότερα, to 2004, η ThyssenKrupp αγόρασε την HDW, και πώς γελάω που η Ευρωπαίοι γραφειοκράτες, "δεν" είδαν θέμα ανταγωνισμού.


Αν δεί κανείς τι λέει η Wikipedia για τις κυψέλες καυσίμου, έχει πολλή εμπορική εφαρμογή για τον λαό, αλλά άρθρα για την εντροπία στις κυψέλες καυσίμου πρέπει να τα αγοράσεις και δεν νομίζω ενδιαφέρουν. Το σχεδιάγραμμα είναι από εδώ, παρουσίαση του 2006. Τα fuel cells, στην Ευρώπη (νομίζω της Siemens αλλά δεν ορκίζομαι) κινούν τα υποβρύχια της HDW που ανήκει στην ThyssenKrupp AG, και κάποιος, το 2007, έγραφε ότι το 212Α είναι ίσως το πιο ήσυχο στον κόσμο.

Βέβαια, δεν είπα τίποτα ούτε για τα ίδια τα fuel cells, ούτε για την οικονομία του υδρογόνου που, αν υπάρξει, θα είναι σε επόμενο στάδιο του τωρινού ανθρώπινου πολιτισμού, και που αν υπάρξει, το προέβλεψε ο Ιούλιος Βερν, και που δεν είναι χωρίς τους κυνικούς αμφισβητητές. Παρασύρθηκα από τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά, και με τρώει και το ερώτημα: Πού πήγαν τα €83 εκατομμύρια; ή ήταν 11; "αμοιβή συμβούλων" που έδωσε η Ferrostaal για να αγοράσουμε τα υποβρύχια από την HDW;

(Αν το ζητούμενο είναι να διασκεδάσει και ο πιτσιρικάς, αντί του εξευγενισμένου παιχνιδιού των €75, πάρτε τον φορτιστή της μπαταρίας του αυτοκινήτου, συνδέστε την έξοδο με δύο "ηλεκτρόδια" (ας πούμε χάλκινα καλώδια ηλεκτρολόγου με βγαλμένα 2-3 cm μόνωσης στις άκρες) βάλτε τα σε νερό (σε γυάλινο μπωλ) με ελάχιστο turboflo, ή καυστική σόδα, και στο ηλεκτρόδιο με το « - » θα βγαίνουν πολλές μπουρμπουλήθρες υδρογόνου, και με ένα αναμένο σπίρτο από πάνω θα κάνουν «παφ παφ παφ». Εμείς κάναμε «παφ παφ παφ» για μισή ώρα. Μην τρομάξετε, στην πλευρά με το + έγινε μια βρωμιά και μισή, ο χαλκός οξειδώνεται... Που να ανοίγετε συμβατικές μπαταρίες να πάρετε τον πυρήνα από γραφίτη... Μην δοκιμάζετε πειράματα σπίτι σας, χωρίς μέτρα προστάσίας, σημειώστε ότι 1) το turboflo μονο του ή με νερό είναι επκίνδυνο, και κάθε «παφ παφ» μπορεί να πετάξει σταγονίδια με καυστική σόδα – γυαλιά, γάντια κλπ, 2) ηλεκτρόλυση με μετασχηματιστή από την πρίζα είναι επικίνδυνη, 3) αν το υδρογόνο μαζευτεί δεν κάνει «παφ» κάνει «μπαμ», αλλά και αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον … πείραμα. Δεν είναι εύκολο να γεμίσεις μπαλόνι, αλλά μια από αυτές τις ωραίες ελαφριές νάϋλον σακούλες για ρούχα... χαχαχάα!)

14 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

7/8/2001

Tα γερμανικά ναυπηγεία HDW προκρίνονται ως υποψήφιος αγοραστής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σύμφωνα με την αξιολόγηση του συμβούλου πώλησης, στην οποία εκτιμά ότι η προσφορά των Γερμανών βρίσκεται πιο κοντά στις απαιτήσεις της προκήρυξης πώλησης και στην οποία τους καλεί σε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η προσφορά.

Η απόφαση του συμβούλου ικανοποιεί τον συνεταιρισμό των εργαζομένων του Σκαραμαγκά, ο οποίος είχε εκδηλώσει την προτίμηση του στην προσφορά της γερμανικής εταιρείας.
Οι δύο προσφορές που είχαν κατατεθεί στις 16 Ιουλίου προέρχονταν από τα γερμανικά ναυπηγεία HDW (1,5 δισ. δρχ. και 3 δισ. δρχ. για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Σκαραμαγκά) και από τα ναυπηγεία Ελευσίνας (6 δισ. δρχ. και 11 δισ. για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου).

Οι δύο προσφορές περιελάμβαναν επίσης όρους σχετικά με τα οικονομικά ανοίγματα, που θα προέκυπταν από τον λεπτομερή έλεγχο των οικονομικών του Σκαραμαγκά.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=137712

Λιγότερο από 10 χρόνια αργότερα, στους Υπουργούς που υπέγραψαν (ΕΝΩ ΗΞΕΡΑΝ), τον σύμβουλο που "συμβούλεψε", και τους συνδικαλιστές που τα έπιασαν λέω "eat shit.

Ανώνυμος είπε...

http://smarteconomy.typepad.com/smart_economy/2010/02/bloom-box-fuel-cells-push-a-distributed-energy-scenario-energy-independence-replacing-the-power-grid.html

Ανώνυμος είπε...

Ο γιος του Μαντέλη αύριο θα παριστάνει τον σπουδαγμένο βουλευτή με κλεψιμαίικα του μπαμπά.

Ανώνυμος είπε...

Το Υπουργείο Διαπομπεύσεων ασχολείται τώρα με τον Μαντέλη, και αφου τον διαπομπεύσουν (2-3 βδομάδες ακόμα) θα ξεχαστεί. Αυτοκάθαρση όπως και με την Εκκλησία. Να προσθέσεις και το Διαπομπεύσεων στην λίστα σου.

http://yannis-ioannou.com/2010/05/27/%ce%bb%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1/

porta porta είπε...

ααααααχχχ τι γραφεις ρε φιλε Αρχαιε. ειναι για πολυ μεγαλα παιδια το αρθρο σου. μ αρεσει. με ρομποτικη κυβερνηση π εχω γραψει και διπλα οπου η δικαιοσυνγ δουλευει 010101.. σε 1 ωριτσα μαξ εχει στειλει φυλακη 500ους.

ΠΠ

archaeopteryx είπε...

αχαχαχαχάαα Π-Π, σε έβαλα στην λίστα, και πρέπει να γράψεις κάτι γιατί η ανάρτησή σου είναι από το 2008!

porta porta είπε...

να σου πω βαριεμαι ΘΑ ΜΕ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ !!

οταν εχω κατι σιριους.. μεχρι τοτε.. ΑΝΤΙΠΤΕΡΥΞ.

σολαρεις ΑΠΕκινδυνα.. πολυ γελαω με το δικιο π εχεις και να φανταστεια οτι οι ΑΠΕ ενε παρτ οφ μαι μπιζνες. χαχαχαα

ΠΠ

porta porta είπε...

Σημερα θα παω στο Miza n The City να χαλαρωσω χαχαααα

στειλε μ μειλ.. να σ εχω.

ΠΠ

archaeopteryx είπε...

σε ποιά διεύθυνση; δεν την βλέπω...

porta porta είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=oeGijutBSx0&feature=digest
The Energy Challenge and the Case for Fusion( ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ )

nikos είπε...

έκλεισε η διαρροή πετρελαίου http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7943714,Fox_News__udalo_sie_zatkac_wyciek_ropy.html

Ανώνυμος είπε...

δεν ξέρω τι να πρωτοδιαβάσω την ανάρτηση ή τα λινκ, ξεκινάω και ξεχνιέμαι, cells στοιχεία, έχω κολλήσει βασικά στα microgenerations..., μπορείς να στήσεις μια αυτονομη κατάσταση και bye bye ΔΕΗ bye bye ΑΠΕ
@αλλενάκι

archaeopteryx είπε...

Η επιθυμία σας, θα υλοποιηθεί προσεχώς. Πάρε μία γεύση: €28.000 για 1.800 watt ισχύ, και προϋποθέτει ότι έχεις ...υδρογόνο! Να κάνω πρώτα μία για υδρογόνο; Έκαψα το πάτωμά μου πριν από χρόνια φτιάχνοντας υδρογόνο από ακουα φόρτε και ψευδάργυρο από παλιομοδίτικες μπαταρίες, μου απαγόρευσαν να κάνω "χημεία"... χαχαχαχα!

archaeopteryx είπε...

Η ανάρτηση είναι, βασικά, για ...υποβρύχια.