Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Καταστροφολόγοι και ψευδοπροφήτες


Η ενεργειακή πολιτική, σε παγκόσμιο επίπεδο, και οι κλιματολογικές θεωρίες κατόρθωσαν και πήραν πια θρησκευτικές διαστάσεις, μετά από μια έντονη πολιτικοποίηση. Έχουν γίνει θέμα «πίστης». Με «επιστήμονες», ένθεν και ένθεν να κλαίγονται που η άλλη πλευρά επιμένει. Με απίθανα και συχνά βλακώδη επιχειρήματα, κλασσικά λάθη «Λογικής» και από όλους.

Έγραψε σχολιαστής ότι το «πρωτοφανές» κρύο του περασμένου χειμώνα ήταν αποτέλεσμα συνδυασμού περιοδικών ταλαντώσεων στην κυκλοφορία των Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανών. Νομίζω το είχα γράψει και εγώ, κάποια στιγμή των Ιούλιο… Και αν το κλίμα το προκαλούν οι ταλαντώσεις στις κυκλοφορίες των νερών ή του αέρα, ή οι ταλαντώσεις είναι αποτέλεσμα του κλίματος, αφορά τους …κλιματολόγους. Και τους μαθητές της Λογικής. Όπως τους κλιματολόγους αφορά το κατά πόσον το κλίμα επηρεάζεται από τον ήλιο, την τροχιά της Γης ή της Σελήνης, ή από τον άνθρωπο και την παρουσία του.

Ο πλανήτης σήμερα έχει 6.872.705.000 πληθυσμό. Ψέματα… μέχρι να το διαβάσετε αυτό, θα έχει ανέβει κατά 100 ή 200 χιλιάδες (ή μερικά εκατομμύρια). Το 90% των ανθρώπων που έχουν υπάρξει, οποτεδήποτε, είναι σήμερα ζωντανοί. Και ανάλογα ποιο μελλοντολογικό μοντέλο αποδέχεστε («πιστεύετε»), ο παγκόσμιος πληθυσμός, ή θα εκραγεί, ή θα καταρρεύσει, ή θα μείνει ο …ίδιος.

Και ερωτώ:

(1) Γιατί έχουμε σήμερα τόσο πολύ κόσμο στον Πλανήτη; Μα απλούστατα, γιατί το παγκόσμιο κλίμα, η τεχνολογία παραγωγής τροφίμων, οι βελτιώσεις στην υγιεινή ή την ιατρική, και, φυσικά, η σχετικά φτηνή ενέργεια, το έχουν επιτρέψει. Είμαστε κάτι σαν τις μύγες ή τις κατσαρίδες που βρήκαν ευνοϊκό περιβάλλον ). Και συνεχίζω να ερωτώ:

(2) Εμείς φτιάξαμε το ευνοϊκό περιβάλλον; Ή φτιάχτηκε από μόνο του; Όσον αφορά στην τεχνολογία και την ενέργεια, μάλλον εμείς, όσον αφορά στο ευνοϊκό κλίμα, μάλλον ο Πλανήτης, ή ο Ήλιος. Και το τελευταίο μου ερώτημα:

(3) Πόσο είμαστε εμείς, ή οι δραστηριότητές μας, ο βασικός λόγος της όποιας επικείμενης …καταστροφής μας; Εικάζω, ότι όσον αφορά στο κλίμα, ίσως έχουμε κάποιο ρόλο, αλλά μάλλον ωχριά μπροστά στις πλανητικές και κοσμικές δυνάμεις, και η όποια ανθρωπογενής αλλαγή θα εμφανιστεί σε άλλους τομείς, και όχι στο παγκόσμιο κλίμα. Π.χ., κάποιος ιός ή βακτήριο θα ξεφύγει από την ανθρώπινη καταστολή. Ή, η διατροφική εξάρτηση σε συγκεκριμένα μαζικά προϊόντα, θα έχει κακές συνέπειες αν κάτι διαταραχτεί στην μαζική παραγωγή. Και η ενέργεια; Μην το παιδεύετε, εάν η εύκολη και φτηνή ενέργεια αρχίσει να τελειώνει, θα ακριβύνει, και θα πάψει να είναι φτηνή και εύκολη. Και αν η ενέργεια είναι πίσω από την πληθυσμιακή έκρηξη, η δύσκολη και ακριβή ενέργεια εύκολα μας φέρνει πίσω στ0 1800 ή το 1700 μ.Χ. και, αν δεν βαριέστε, διαβάστε λίγη ιστορία, ή ρωτήστε τον παππού σας, πως ήταν ο κόσμος όταν ήταν μικρός…

Τα ερωτήματά μου έχουν ωστόσο από τρείς απαντήσεις, και η περίληψη των απαντήσεων είναι στο παρακάτω διάγραμμα (από την Wikipedia)

Θα ανέβει, ή θα πέσει, ή θα μείνει το ίδιο. Σαν το ...Χρηματιστήριο.


Και επειδή, οι καταστροφολογίες, ειδικά σε καιρό ύφεσης, αφθονούν, αν συγκρατήσετε κάτι, παρακαλώ να είναι οι τάξεις μεγέθους στην παραγωγή και χρήση ενέργειας, τα “energy flows” που έχω δείξει για διάφορες χώρες. Δεν υπάρχει συνδυασμός Α.Π.Ε. να τροφοδοτήσει την Αμερική, ή την …Ελλάδα, με την ενέργεια, στην ποσότητα και τον τρόπο που την χρησιμοποιούμε σήμερα. To Drax, της προηγούμενης ανάρτησης, με 4.000 MW, ΔΕΝ υποκαθίσταται από 4.000 ανεμογεννήτριες του 1 MW. Ούτε καν με 16.000 ανεμογεννήτριες του 1 MW! Και αν νομίζετε ότι 16.000 ανεμογεννήτριες θα μειώσουν το CO2 του πλανήτη, η εμπειρία στην Δανία και την Γερμανία, δυστυχώς θα σας διαψεύσει.

Και αν η κατανάλωση κάρβουνου για τα 4.000 MW του Drax δεν είναι «αειφόρα», ούτε οι 16.000 ανεμογεννήτριες είναι, ούτε οι 16.000 ανεμογεννήτριες με αέριο από την Ρωσία είναι. Και έτσι, η «αειφορία» είναι λάθος επιχείρημα για τις επιχειρηματικές ενεργειακές επιλογές. Μπορεί να παραμυθιάζει (ή να δημιουργεί σεξουαλική διέγερση σε μέλη Μ.Κ.Ο.) η «αειφορία», αλλά σαν επιχείρημα δεν στέκει. Τα καταστροφολογικά συμπεράσματα δικά σας (και θα γράψω κάτι για καταστροφολογίες, για να σας φτιάξω).

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η γερμανική κυβέρνηση, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, συμφώνησε στην πρόταση για επέκταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά μέσο όρο κατά 12 έτη πέραν της τρέχουσας διορίας για την παύση της λειτουργίας τους.

Η συμφωνία θέτει τέλος σε μήνες διαφωνιών εντός του συνασπισμού σχετικά με το αν οι 17 πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας θα πρέπει να λειτουργήσουν πέραν της διορίας του 2021.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1863190

nikos είπε...

και το ΤΕΕ/ΤΔΜ ζητάει εδώ και καιρό οι λιγνιτηκες μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ..να λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια σε λεγομένη "ψυχρή λειτουργιά" και ο ΓΑΠ το χαβά του

Ανώνυμος είπε...

Οι ψευτοπροφήτες είναι για να κάνουν ανασχηματισμούς για να λέμε ότι άλλαξε ο Μανολιός

Ανώνυμος είπε...

Στην εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων, έτοιμων και υπό αδειοδότηση, συνολικής ισχύος 73 MW, έναντι 125 εκατ. ευρώ προχώρησε η ΔΕΗ, ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκφράζουν αμφιβολία για το τίμημα.

Πρόκειται για αιολικά πάρκα της εταιρείας BCI Partners, συμφερόντων Δημήτρη Καραγκουλέ στη Λακωνία και αλλού, την εξαγορά των οποίων ενέκρινε το Δ.Σ. της ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα, χωρίς όμως να υπάρξει ομόφωνη απόφαση, καθώς ένα μέλος που ανήκει μάλιστα στη διοίκηση της επιχείρησης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Μπαράτσης διαφώνησε και ψήφισε κατά.

Ήταν η τρίτη συνεδρίαση κατά την οποία το θέμα ήρθε προς συζήτηση, καθώς στις δύο προηγούμενες είτε το συγκεκριμένο μέλος είχε εκφράσει ξανά επιφυλάξεις για το τίμημα, είτε άλλα μέλη του ΔΣ είχαν εκφέρει αντιρρήσεις συνολικά για θέματα στρατηγικής ανάπτυξης στο χώρο των ΑΠΕ.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/eea7ddb4-210e-4ea9-8994-6f461929a24b

Ανώνυμος είπε...

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4592926


Ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρµπερτ Ρέντγκεν ανακοίνωσε ότι στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας θα κατευθυνθεί συνολικά ένα κονδύλι ύψους 15 δισεκατοµµυρίων ευρώ, καθώς κάθε µεγαβατώρα πυρηνικής ενέργειας που θα παράγεται θα φορολογείται µε 9 ευρώ. Σύµφωνα µε το περιοδικό «Der Spiegel», ανάµεσα στο 2011 και το 2016 η πυρηνική βιοµηχανία θα καταβάλει εισφορές από 200 εκατοµµύρια έως 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα ποσά αυτά θα προστεθούν σε έναν ετήσιο φόρο ύψους 2,3 δισεκατοµµυρίων ευρώ που θα καταβάλουν οι εταιρείες πυρηνικής ενέργειας για τις ράβδους καυσίµου.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Τελικά ποιός είναι στο Ενέργειας? Η Μπιρμπίλη ή ο Χρυσοχοϊδης?

archaeopteryx είπε...

Είπε ο ανώνυμος 6:53

"Σήμερα έμαθα, αλήθεια ψέματα δεν ξέρω, ότι η Χ υπουργός τα έχει χρόνια με το Ψ τον αδερφό του Ζ επώνυμου και ότι το παιδί που έχει είναι δικό του".

με συγχωρείς ανώνυμε 6:53, αλλά άσε μην μας πάρουν στο κυνήγι...

Ανώνυμος είπε...

6 872 855 870 o πληθυσμός. Θα βουλιάξουμε

Ανώνυμος είπε...

Με συγχωρείτε, αλλά όλα έχουν τη σημασία τους.
Το οτι μια υπουργός έκανε παιδί
κάποτε με τον Χ επώνυμο,
μπορεί να έχει απόλυτη σχέση
με το ότι πήρε χαρτοφυλάκιο υπουργού, ενώ ήταν άξια για απλή υπάλληλος κάπου, καθώς επίσης και με το ότι επιβίωσε ενός ανασχηματισμού, μολονότι εξενεύρισε μερικούς-μερικούς....
Η οικογενειοκρατεία
και ο νεποτισμός
παντού θριαμβεύβουν.
Στο προσκήνιο και στα παρασκήνια.
Να τη χαιρόμαστε λοιπόν.
Θα κάνω κι εγώ παιδί με υπουργό, ή με επώνυμο αδελφό τελος πάντων.
Μπορεί να έχω καλύτερη τύχη.
Γιατί οι οικογένειες καλά κρατούν.
Είναι σαν τη μαφία.

Ανώνυμος είπε...

Χε χε χε αφθονούν οι φήμες για την πατρότητα... Όπως λέει και ο λαός, "πήδα έναν επώνυμο και βρες στον ήλιο μοίρα"

Ανώνυμος είπε...

Όπως λέει και ο λαός, "πήδα έναν επώνυμο και βρες στον ήλιο μοίρα"
......

Ισχύει και το ''πήδα μια επώνυμη.....'' Η πραγματικότητα το αποδεικνύει!

Ανώνυμος είπε...

http://www.wired.com/wiredscience/2010/09/if-co2-ends-now/

Ανώνυμος είπε...

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=353932&dt=12/09/2010

Να η απόδειξη ότι δεν φταίει η κλιματική αλλαγή αλλά τα στρατιωτάκια

Ανώνυμος είπε...

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=202167


Προς το παρόν, εκείνο που πρασινίζει είναι το νερό, «διότι τα υπόγεια υδάτινα αποθέματα γίνονται αποδέκτες ρύπανσης, και η κοινή γνώμη δεν αντιλαμβάνεται τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνους που ρυπαίνουν και στις επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στους ανθρώπους»

Ανώνυμος είπε...

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=203300

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ Η DEUTSCHE TELECOM

στο «στόχαστρο» των αρχών βρίσκονται έξι ακόμη manager, καθώς και εργαζόμενοι εκτός Deutsche Telekom. Με βάση τις κατηγορίες, ο κ. Όμπερμαν ενέκρινε το 2005 καταβολές μερισμάτων σε Makedonski Telekom AD (MakTel), υπό την προϋπόθεση ότι οι αρχές της χώρας δεν θα απελευθερώσουν την αγορά στον ανταγωνισμό.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) διερευνούν ύποπτες υποθέσεις δωροδοκίας σε χώρες των Βαλκανίων και για το χρονικό διάστημα μεταξύ 2000 και 2007. Η Magyar Telekom είναι εισηγμένη στις ΗΠΑ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1867691

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ