Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Θόρυβος (και λίγα άλλα) ανεμογεννητριών


Το αιολικό λόμπυ (όταν δεν μπετονάρει υπουργικές αποφάσεις, ή δεν κρεμάει μπαλαντέζες από τον ουρανό), πέρα από τα οικονομικά και τεχνικά ψέματα που λέει, προσπαθεί να σας δώσει μια ωραία εικόνα για τα αιολικά, με υπόκρουση από τιτιβίσματα από πουλάκια και χαρταετούς και παιδικές χαρές.

Ξέρω ότι κάνουν θόρυβο. Ακούγονται σε απόσταση πάνω από 1,5 χιλιόμετρο. Ακούγεται ο μηχανικός ήχος και ακούγεται και ο ήχος από τα φτερά. Ακούγεται συνεχής ήχος και διακεκομμένος
ήχος, βου-βου-βου.  Δεν έχω δική μου λήψη, αλλά έχει άφθονα δείγματα το διαδίκτυο και παραθέτω μερικά.

Δεν θα τα ακούτε από το διαμέρισμα, αλλά θα τα ακούτε εάν είστε στην επαρχία, ή έχετε εξοχικό. Μέρα, νύχτα, όποτε φυσάει.

Ανεμογεννήτρια στα 533 μέτρα από την αυλή ενός σπιτιού:Οι ήχοι ή θόρυβοι (από κοντά). Οι χαμηλές συχνότητες και οι υπόηχοι ακούγονται από μακριά σαν να είσαι δίπλα! Οι υψηλές χάνονται.Αναφέρει προβλήματα υγείας. Δεν ξέρω τι θα προκαλούσε σε μένα, θα μετακόμιζα.Είχαν θετική προδιάθεση (και ήθελαν τα λεφτά) πριν τις βάλουν. Αναφέρει τις διχαστικές πρακτικές των ΑΠΕτζήδων (που μπετονάρουν). "Θα τις συνηθίσετε". Παρατηρήστε την σκιά που ρίχνουν (120 μέτρα ύψος αφήνουν μεγάλη σκιά, που κουνιέται).Προσέξτε την κινούμενη σκιά.50-60 dB στα 300 μέτραΠαράπονα για προβλήματα υγείας. Γείτονας μετακόμισε σε μοτέλ.Στα 500-700 μέτρα (και του την έχουν πέσει οι αιολικοί)Θα βρείτε και αθόρυβες διαφημίσεις στο youtube. Όσο για μικρές για ιδιόχρηση... Ξεχάστε το. Τρέμει η ταράτσα, αλλά εάν είναι στα 500-600 μέτρα ακούς μόνο το (υψηλής συχνότητας) βουητό. Καλός λόγος διαζυγίου (ή τουφεκιάς από τον γείτονα)

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν ήδη κάποιοι κανόνες για τη διαχείριση ή αντιμετώπιση της ηχορύπανσης. Ο θόρυβος από τη λειτουργία ανεμογεννητριών δεν γνωρίζω αν εντάσσεται και σε αυτούς.

http://www.capital.gr/law/articles.asp?id=635011

http://www.minenv.gr/1/12/122/12202/g1220212.html

takis perreas είπε...

Μα και ο Charles, τις απαγόρευσε στα estates του, λόγω του θορύβου!!!
Χε! Χε!

spiral architect είπε...

Τα πάρκα Α/Γ είναι για το βουνό με ήδη διαμορφωμένους δρόμους πρόσβασης κατασκευασμένους για πρόσβαση στη στέψη υδροηλεκτρικών φραγμάτων.

Άιντε και για τη θάλασσα ...
(πως θα τις συντηρείς όμως μεσοπέλαγα και με τι κόστος;)

Και μετά τι; Μια ήπια μορφή ενέργειας καταλήγει να γίνεται μισητή από τον κόσμο για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους.

Όταν στήνεις μια μονάδα παραγωγής ενέργειας με σκοπό την κάλυψη ενεργειακών αναγκών την στήνεις με μακροχρόνια προοπτική (30+ έτη) και έχεις λάβει πολλές παραμέτρους υπ' όψιν σου.

Αν τη στήνεις για να βγάλεις φράγκα, χέστηκες για τις επιπτώσεις του θορύβου, του shadow flicker, των υποήχων κλπ.

Θα μου πεις τώρα τι σκ@τ@ ευαισθησίες κουβαλάς πρωί-πρωί; Εδώ άνθρωποι πεθαίνουν από τον σκληρό χειμώνα επειδή έχασαν το σπίτι τους και κοιμόντουσαν στο παγκάκι!

Γιατί οι Εσκιμώοι δεν πεθαίνουν στους -40οC; Γιατί ζουν στο σπίτι τους!

nikos είπε...

ποια ειναι η κατάσταση στης αυλές τον ΑΗΣ Μελιτη,Αμυνταιου Πτολεμαιδας Καρδιας ... από "εκθέσεις" χορτάσαμε παιδιά

Ανώνυμος είπε...

@Ανωνυμος 6:43

Χαχα! Ανέκδοτα λες. Κατοικούσα σε περιοχή γυρω στα 300~ 500 μ. από αρτηρία σε περιοχή με πυκνή δόμηση που η τροχαία χαρακτηρισε αυθαίρετα ήπιας κυκλοφορίας. Τα βράδια άκουγα τους ανώμαλους με τα μηχανάκια. Υστερα από ταυτόχρονη αναφορά στο ΥΠΕΚΑ και την τροχαία μου είπαν μετά από πολλές εγκλήσεις από την τροχαία ότι δεν είναι σαφές (λες και όταν έκανα αναφορά με ώρα και αριθμό πινακίδας για ηχορύππανση κάτω από το σπίτι μου κάναν κάτι). Το ΥΠΕΚΑ την διαβίβασε στο ΠΕΡΠΑ που πληρώνεται μεν αλλά είναι ανενεργό από το 94. Έχει αλλάξει ο ΚΟΚ και προβλέπει 80€ πρόστιμο για άσκοπη χρήση κλάξον ή 200 € για τα αυτοκίνητα κινούμενα ηχεία. Πολλές φορές οι τύποι το κάνουν μπροστά στο περιπολικό. Αν δεις κανένα να πάρει κλήση ενημέρωσέ με. Τέλος κάποτε ένας γείτονας θωρυβώδης έκανε πάρτυ και έβγαλε μικροφωνική στην ταράτσα του. Μέχρι το αρχηγείο της ΕΛΑΣ έφτασα αλλά δεν κατάφερα να τον σταματήσω γιατί μαζί τους ήτανε και τοπικός μπασκίνας. Για συντεταγμένο κράτος σου λέω που μας έχει σκίσει στο φόρο. Μικρό καλάθι κράτα.

@ Αρχαίε τα προβλήματα υγείας είναι οι κραδασμοί και οι χαμηλές συχνότητες. Μου θυμίζει ιστορία φίλου για προβλήματα σε κτίριο του ΟΤΕ που λιποθυμούσαν οι τηλεφωνήτριες και ανέλαβε ο Πάλμος.

Ανώνυμος είπε...

Α και κάτι άλλο. Ο ανεμιστηράκος που έχει το ΠιΣι μου στο εσωτερικό κάνει θόρυβο 32 dB. Δεν το λέω εγώ ο κατασκευαστής του το λέει. Οπότε πόση πιθανότητα έχει ένας γιγάντιος ανεμιστήρας να κάνει 56 dB; Είπαμε ψέμματα αλλά εδώ ακούμε τερατολογίες.

takis perreas είπε...

Ανώνυμε τα 24db διαφορά είναι ένας πολλαπλασιαστής του 400!
Σε απλά Ελληνικά η Ανεμογεννήτρια θα ακούγεται 400 φορές δυνατότερα από τον ανεμιστήρα του PC.
Είναι τεράστια η διαφορά!
Έτσι ακριβώς όπως την ακούς στα βίντεο!!!

archaeopteryx είπε...

δεν ξέρω από db, αλλά ξέρω ότι είναι λογαριθμικά (δηλαδή εκθετικά). Είδα επίσης ότι άλλο dB κάι άλλο dBa, αλλά δεν έχω ιδέα τι είναι η διαφορά.

Ξέρω ότι Καναδάς, ΗΠΑ και Αγγλία, ο θόρυβος και κάποιο προβλημα υγείας που δεν μπορώ να γνωρίζω, είναι θέμα.

Ξέρω ότι 3 αιολικά (800άρια) όχι μακριά από εκεί που πάω τα Σ/Κ ακούγονται σε απόσταση πάνω από χιλιόμετρο, και ο μηχανικός θόρυβος, και το "βου βου βου". Σε απόσταση 300 μέτρων δεν κάθεσαι για τσιγάρο. Μόυ έχει πει ντόπιος ότι μετά από σέρβις κάνουν λιγότερο μηχανικό θόρυβο.

Ξέρω την μαρτυρία του τύπου στο φιλμ από το δίκτυο Αιγαίου που λέει ότι παράτησε το εξοχικό του εξ αιτίας "πάρκου".

Ο θορυβος από την κίνηση της πόλης ή τα ριζόνια της εξοχής με έχουν ενοχλήσει, αλλά είναι "χαοτικά", συνεχόμενα. Δεν είναι ρυθμικά.

Με το που θα μπει κανένα τέτοιο κοντά σε οικισμο θα ξέρουμε, αλλά για τον οικισμό θα είναι αργά.

spiral architect είπε...

Λιγη θεωρία:
Ένταση ήχου και τι είναι η μονάδα Decibel (dB)

archaeopteryx είπε...

Έχω την υποψία ότι θα ...μάθω και για ήχο. Από τα λίγα που έχω δει η ρυθμικότητα και οι υπόηχοι είναι το πρόβλημα. Ο δρόμος είναι σαν "λευκός" ήχος. Ο ρυθμικός είναι άλλο.

spiral architect είπε...

Οπως είδατε τη θεωρία, η κλίμακα dB είναι λογαριθμική και όχι γραμμική.

Παραδείγματα:
- ανεμιστήρας pc: ~ 30db,
- θόρυβος στο ήσυχο σπίτι: ~ 50db,
- θόρυβος δίπλα από ένα μετασχηματιστή ισχύος 2 MVA ξηρού τύπου εγκατεστημένο σε κλειστό χώρο: ~ 73dB)

Δεν είναι μόνο η στάθμη θορύβου των Α/Γ που εν μέρει μπορείς να την πεις ανεκτή, αλλά και οι υπόηχοι λόγω της τύρβης (της μη στρωτής ροής στα ρευστά) σε συνδυασμό με την χαμηλή γωνιακή τους ταχύτητα.
(ανεκτώτερος ο ήχος από μια ηλεκτρική μηχανή που γυρίζει με 3000rpm, παρά απο μια που γυρίζει με 70rpm, όπως η Α/Γ.)

Η βλαπτική επίδραση του θορύβου εξαρτάται από την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκεια του ήχου
(π.χ. βλάβες προκαλεί ο παρατεταμένος θόρυβος μικρής εντάσεως ή ένας στιγμιαίος θόρυβος μεγάλης εντάσεως), αλλά και από την ευαισθησία του κάθε ανθρώπου.
Η ευαισθησία αυτή καθορίζεται από γενετικές διαφορές στη δομή και στη λειτουργία του ακουστικού οργάνου.

Ανώνυμος είπε...

Η ηχορύπανση «πληγώνει» τα κεφαλόποδα. Καταστρέφει την εσωτερική τους "πυξίδα".
http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=395113
Άλλο σχετικό με θορύβους:
http://www.econews.gr/2011/04/26/ixorypansi-ygeia-akoustiki/