Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Βγές Ελλάδα! Βγες τώρα! Έπρεπε να να είχες βγει πριν δύο χρόνια. Καλύτερα τώρα, παρά αργότερα.


Μην νομίζετε ότι ακούω κάθε σειρήνα, ιδίως όταν διακυβεύονται τόσα πολλά οικονομικά και τόσα πολλά γεωπολιτικά, και όταν αυτός που τα λέει μπορεί να έχει επενδύσει σε κάτι που τον βολεύει αυτή ή η άλλη κίνηση.

Το λέω από τα μέσα του 2010, και δεν χρειάζομαι ούτε "δραχμή" για να αγοράσω φτηνά, ούτε ο,τιδήποτε σκοταδιστικό φαντάζεστε, μόνο θέλω την χώρα μου με κάποια ψευδαίσθηση ελευθερίας. Και, ατυχώς, έχω άποψη για το πού θα καταλήξει
είτε το ένα είτε το άλλο σενάριο, αν και ομολογώ ότι μπορεί να μην ξέρω όλες τις πτυχές.  Τις χρηματοοικονομικές τις εικάζω. Για την προετοιμασία ή μη, δεν γνωρίζω και δεν ευθύνομαι. Ο Greek Political Review (που έχει εξαφανιστεί) έχει πει από καιρό περί ανάγκης σχεδόν μηδενικού πρωτογενούς ελλείμματος. Οι αστάθειες των τραπεζών είναι γνωστές από το 2008.  Δεν θέλουν;  Δεν μπορούν;  Ή φοβόμαστε να ανοίξουμε τις πόρτες στο κεφάλαιο που έχει φύγει τρέχοντας;

Ο τύπος λέει ότι "ελέγχουμε τα δάνεια μας (Ελληνικός νόμος) τώρα, αλλά όχι μετά το PSI. Φυσικά και λέει για το μεταβατικό χάος αλλά επισημαίνει ότι η συνέπειες της εξόδου δεν θα είναι χειρότερες από αυτό που έχουμε, και που θα έχουμε. Το βιοτικό επίπεδο που θα πέσει, θα πέσει ούτως ή άλλος. Ο τουρισμός θα ανέβει. Θα μπορούμε να βγάζουμε το ψωμί μας". Και, προσθέτω εγώ, εμείς, στα πόδια μας, εξ ίσου φτωχοί, αλλά πιο ελεύθεροι.

Τουλάχιστον πολλά από αυτά που λέω, τα λέει τώρα και ο ...Πούτιν και ο Ιερώνυμος και σοβαρές εφημερίδες, και ένα σωρό άλλοι, άρα μπορώ να πάω στο ...επόμενο θέμα.  Τα blogs είναι σαν τους κερδοσκόπους. Οιωνοί μελλοντικών ειδήσεων (ή παραπληροφόρηση...)

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχαιοπτέρυγα, έχω απορίες:

Ποια είναι η πρακτική διαδικασία της εξόδου; Την Παρασκευή κοιμόμαμστε με Ευρώ και Δευτέρα ξυπνάμε με Δραχμή;

Αν δεν είναι ξαφνική η μετάβαση έχει αξία; Μπορεί όμως να είναι ξαφνική;

Είναι δυνατή η μετάβαση χωρίς ταυτόχρονη έξοδο συνολικά από την ΕΕ; Διότι βλέπω λίγο χλωμή την μετάβαση στη Δραχμή χωρίς κάποιον έλεγχο στις εισαγωγές, εξαγωγή συναλλάγματος, τα γνωστά που ξέραμα πριν μπούμε στην ΕΟΚ.

Αν συνεχίσει το καθεστώς ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, άρα και ελεύθερης επιλογής νομίσματος συναλλαγής, θα χρησιμοποιήσε κανείς τη Δραχμή για να λογαριάσει την τιμή του σπιτιού του, ή όποιου άλλου περιουσιακού στοιχείου; Παλιά λογαριάζαμε την αξία σε δολλάρια και μάρκα αν θυμάσαι, αλλά τότε δεν είχαμε δικαίωμα να αλλάζουμε τις δραχμές μας σε ξένο νόμισμα και να έχουμε λογαριασμό τραπέζης σε αυτό.

Οχι ότι είναι κακό σε μια χώρα οι πολίτες να διατηρούν λογαριασμούς σε πολλαπλά νομίσματα, αυτό γίνεται σε χώρς που έχουν μακρά εμπορική και τραπεζική παράδοση, πχ Ελβετία και Λίβανος. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα παίζει ο κρυφοφασισμός και ο κάθε ηγετίσκος που δεν μπορεί να βρει έξυπνη λύση καταφεύγει στο "απαγορεύεται". Σϊγουρα θα θυμάσαι τους ταπεινωτικούς σωματικούς ελέγχους συναλλάγματος στα λιμάνια και αεροδρόμια.

Πως λοιπόν βλέπεις τις πρακτικές παραμέτρους της μετάβασης;

Kaymakchalan

archaeopteryx είπε...

Η ειλικρινής μου απάντηση είναι"δεν ξέρω". Λογικά θα έλεγα ότι δεν θα κάνουμε τίποτα εάν δεν είμαστε "έτοιμοι" και δεν έχω ιδέα εάν είμαστε.

Οι μπαμπάδες και οι παππούδες μου λένε ότι οι υποτιμήσεις παλιά γινόταν ξαφνικά Σαββατόβραδο, αλλά ήταν άλλοι καιροί, και τώρα, όλοι οι Ινδιάνοι με τις οθόνες αναλύουν τι έκαναν τα σπουργίτια στο Τιμπουκτού ψάχνοντας για κινήσεις. Αν βρούν κινήσεις, ΔΕΝ θα το μάθουμε πρώτοι εμείς.

Η αγορά φοβάται και σαφώς περιμένει πονηριές και για αυτό έχουν φύγει λεφτά, και μην ακούς περί "κακών" με λεφτά, ισχύει το όποιος μπορεί. Υπάρχει μία αναμονή. Δεν πιστέυω να γίνει αυτό το Σ/Κ, αλλά αυτό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες (όσο μικρές κι αν είναι από το προηγούμενο if you know what I mean.

Η κοινή πρακτική λέει για περιορισμούς και απαγορέυσεις και ελέγχους κλπ, εγώ δεν εχω κοινή πρακτική, θα τα άφηνα ΟΛΑ ελεύθερα και θα το έκανα Σιγκαπούρη. ΔΕΝ δουλέυουν όμως έτσι οι Έλληνες.

Θυμάμαι αρκετά καλά την προ 1996 εποχή. Από τα λίγα καλά του ευρώ ήταν η απλευθέρωση του συναλάγματος. Όλοι έφεραν τα λεφτά μέσα, και τα έχασαν στο ΧΑΑ (εξ ου και το χαχαχάαα)

Το να μπούμε στο ευρώ είχε μία μακροχρονια προετοιμασία. Το να βγούμε δεν ξέρω πως γίενται (αλλά εάν κάποιος ξέρει είναι ο Παπαδήμος).

Δεν ΘΕΛΩ να βγούμε από το ευρώ, αλλά είναι, φοβάμαι, στις πιθανότητες, και ΕΑΝ δεν είμαστε κοθώνια (που είμαστε) θα μπορούσε να βγει και υπέρ μας -- αναφορικά με την κατάσταση στην οποία είμαστε, πάντα!

Ξέρω ότι βρισκόμαστε σε τενχητή αναπνοή όσον αφορά τις τράπεζες και την ρευστότητα που παρέχουν (κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων)

Αν κάτι αλλάξει θα περάσουν 6-18μήνες γι να ..προσαρμοστουμε στοιχειωδώς.

Ανώνυμος είπε...

Αλλο υποτίμηση και άλλο αλλαγή νομίσματος. Εχω διαβάσει υπολογισμούς που βάζουν την μετάβαση από 1 έως 3 χρόνια. Δηλαδή δώρον άδωρον.

Αυτό που λογικά είναι εφικτό είναι η λογιστική μετάβαση, δηλαδή το κράτος υπολογίζει τα πάντα σε δραχμές αλλά πληρώνει σε Ευρώ απλά διότι το Ευρώ υπάρχει.

Το αποτέλεσμα είναι ένα απόλυτο αλαλούμ όπου όποιος δεν είναι αριθμομνήμων ή δεν κουβαλά μαζί το κομπιουτεράκι θα την πατάει άσχημα.

Βέβαια όποιος ειδικός έλθει στην Ελλάδα και δει από κοντά την καθημερινότητα, όπως ο Ράιχενμπαχ, κατανοεί το πρόβλημα που δεν "πιάνουν" οι Τροϊκανοί. Το πρόβλημα είναι η πληρης ανυπαρξία κρατικής μηχανής. Οτι και να αποφασιστεί δεν εφαρμόζεται διότι απλά η εφαρμογή του είναι πέρα από τις δυνατότητες. Αρα ότι και να λέμε στην θεωρία η πρακτική είναι που μετρά. Κάποια μέρα κάποιος πολιτικός θα ρωτήσει πρώτα τι είναι εφικτό με τα μέσα που διαθέτουμε και μετά θα κάνει σχέδια. Αυτόν θα τον ονομάσουν Νέο Εθνάρχη, αφού θα είναι ο πρώτος σε σειρά γενεών που θα διαθέτει κοινή λογική.

Kaymakchalan

archaeopteryx είπε...

ναι, και πρόσεξε: Η ανυπαρξία της κρατικής μηχανής είναι άλλοθι για παράδοση της κρατικής μηχανής σε Ευρωπαίους.

ΕΤΣΙ έγινε με όλες τις δήθεν κακές ΔΕΚΟ και έτσι θα γίνει και με ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

ΠΛηθαίνουν οι φωνές "να έρθουν οι Γερμανοί να ησυχάσουμε" Μέχρι να έρθουν. Θυμάσαι πόση φασαρία γινόταν για τον ΟΤΕ; ή την Ολυμπιακή; Τώρα; Tσιμουδιά!

Μου έχουν στείλει αντίγραφα του πως θα μας επιβλέπουν στα δημοσιονομικά. ΝΑ ΤΡΕΛΑΙΝΕΣΑΙ. Δηλαδη, 1 ώρα τώρα προσπαθώ πώς να το κάνω ...ανάρτηση!

mihai είπε...

Η μετάβαση στην δραχμή, προϋποθέτει σοβαρή κ υπεύθυνη πολιτική, χώρια που πρακτικά οι μηχανισμοί χρειάζονται όπως αναφέρθηκε σωστά πιο πάνω 1 με 3 χρόνια.
Επίσης, "νομικά" για να βγούμε από την ευρωζώνη [από το ευρώ], χρειάζεται να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση!!!
Δεν είναι το τέλος του κόσμου, όμως, χρειάζονται τα ανωτέρω βήματα.
Η δική μου "άρνηση" στην λύση της δραχμής, είναι, πως ένα νόμισμα το στηρίζεις με το ΑΕΠ που έχει η χώρα σου, με πιο απλά λόγια, με την παραγωγή πλούτου που έχεις. Εμείς, ΔΕΝ έχουμε παραγωγή.
Όμως, όσο είμαστε στο ευρώ, "κλέβουμε" έστω κ με λανθάνον τρόπο αξία στο κοινό νόμισμα μας [δηλαδή στην αξία του ΑΕΠ] κ παράλληλα, έχουμε σε ελληνικό δίκαιο [μέχρι στιγμής κ εδώ είναι ΤΑ ΠΑΝΤΑ] την περιουσία μας [περιουσία είναι κ το χρέος].
Το δίλημμα ευρώ Ή δραχμή, δεν είναι τόσο απλό, κ το πιο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ΔΕΝ λύνει τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα μας.

archaeopteryx είπε...

Για την προετοιμασία συμφωνώ και επαυξάνω. Η Δανία και η Αγγλία είναι στην ΕΕ αλλά όχι στο ευρώ.

archaeopteryx είπε...

όχι σε ψεύτικα διλήμματα

mihai είπε...

μπορεί να μην ήμουν σαφής.
το υπάρχον νομικό πλαίσιο που έχει η χώρα μας κ έχει το ευρώ, είναι δεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση! Δεν μπορούμε να αλλάξουμε νόμισμα, κ ούτε να μας υποχρεώσουν να το αλλάξουμε, από την στιγμή που είμαστε μέσα στην Ε.Ε. Γι' αυτό κ όλο το τεράστιο μπέρδεμα που υπάρχει!
Αν μπορούσαμε όπως έχει η Αγγλία ή η Δανία να γυρίσουμε απλά στην δραχμή, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα κ θα ήταν μια από τις πρώτες λύσεις που θα μας υπ' έδειχναν. το "χτύπημα" ήταν στον αδύναμο κρίκο του ευρώ [κ όχι μόνον].
Διάβασα κ το προηγούμενο άρθρο, κ γενικά, προσπαθώ να παρακολουθώ τα οποιαδήποτε σχόλια σου, καθώς σε θεωρώ ειλικρινή κ με καλή διάθεση ως προς τις απόψεις σου. Σε θεωρώ έξυπνο κ με υψηλή αίσθηση του δικαίου. Τα κομπλιμέντα δεν είναι για να νιώσει ένα αρχαίο πτηνό καλύτερα, όσο το να αντέξει κ να έχει περισσότερη υπομονή κ επιμονή στον αγώνα που ήδη διεξάγει!
Η μεγάλη διαφορά που υπάρχει κ γι' αυτό δεν τα "πιάνει" ο κόσμος, είναι ο διαφορετικός τρόπος σκέψης που έχουν αυτοί που κινούν τα νήματα, από τον "απλό" λαό.
ΥΓ. εξαιρετική δουλειά έχει κάνει κ ο "επίκουρος" στο σάιτ του.