Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή του Alexander Mevdevev στον κ. Παπακωνσταντίνου, τον κ. Ζερβό, τον κ. Βασιλάκο, τον κ. Καλαφάτη, στους χορηγούμενους καθηγητές του ΕΜΠ, κλπ.

Δήλωση του Alexander Medvedev, Αναπληρωτή προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom, Γενικού Διευθυντή της Gazprom Export για την αποκατασταθείσα παροχή φυσικού αερίου στην Ε.Ε

... Οι πρόσφατες ταραχώδεις ημέρες και εβδομάδες αποκάλυψαν μία σειρά εγγενών προβλημάτων της παρούσας κατάστασης της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου... Μεσούσης της κρίσης, οι σποτ αγορές και οι ΑΠΕ απέτυχαν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, γεγονός που αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι οι σποτ αγορές παίζουν εξισορροπητικό και όχι καθοριστικό ρόλο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η ανωριμότητα των σποτ αγορών τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες σε οποιαδήποτε έξωθεν πίεση. Για παράδειγμα, στις αρχές Φεβρουαρίου, ακόμη και στις σποτ αγορές δεν υπήρχε διαθεσιμότητα αερίου και οι τιμές αυξήθηκαν κατά 60%... Στις αρχές Φεβρουαρίου 2012, αποκτήσαμε επίγνωση του γεγονότος ότι σε περίοδο αφύσικα χαμηλών θερμοκρασιών που συντελούν στη ραγδαία αύξησης της ζήτησης των εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή αγορά, η προμήθεια φυσικού αερίου αντιμετώπισε εμπόδια.

Οι ΑΠΕ, όταν είναι πάνω από ασήμαντο ποσοστό της ηλεκτροδότησης αποδεικνύονται άχρηστες όταν τις χρειάζεται το δίκτυο. Και όσο πιο πολλές είναι, τόσο χειρότερο το πρόβλημα. Το έχει πει η Ε.ΟΝ από το 2005, το έζησε η Αγγλία το 2010, η Γερμανία το 2011 και η Ελλάδα το 2012. Άχρηστες. Εκτός εάν μια χώρα έχει λεφτά ή εδάφη για πέταμα.  Και βγάλτε θεωρίες ότι για τρίτη χρονιά ψύχος οφείλεται στην ...ζέστη. Ο κύριος Gazprom, δεν εστιάζεται. βεβαίως, σε αυτά, αναφέρεται σε άλλα που γνωρίζω και δεν σχολιάζω -- αλλά παραθέτω την επιστολή τους χάριν πληρότητας -- αλλά που μεταφράζεται στο ότι το αέριο έχει πολιτικό ρίσκο.


Σε όχι ευχάριστη ή σχετική, αλλά εμμέσως σχετική, είδηση, οι Αζέροι δεν επέλεξαν τον αγωγό ITGI στον οποίο συμμετέχει και η ΔΕΠΑ.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο Όμιλος Gazprom έχει αποκαταστήσει


πλήρως την προμήθεια φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης από τους Ευρωπαίους πελάτες, που έφτασε σε υψηλότατα σημεία στην ευρύτερη περιοχή τον Φεβρουάριο του 2012 λόγω του πρωτοφανούς ψύχους.

Οι πρόσφατες ταραχώδεις ημέρες και εβδομάδες αποκάλυψαν μία σειρά εγγενών προβλημάτων της παρούσας κατάστασης της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου. Η ρίζα όλων αυτών των προβλημάτων βρίσκεται πρωτίστως στις πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική για την κατεδάφιση του υφιστάμενου αποδοτικού μοντέλου της αγοράς φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη επέφερε αρνητικές συνέπειες και αποκάλυψε συστημικές προεπιλογές των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί.

Μεσούσης της κρίσης, οι σποτ αγορές και οι ΑΠΕ απέτυχαν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, γεγονός που αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι οι σποτ αγορές παίζουν εξισορροπητικό και όχι καθοριστικό ρόλο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η ανωριμότητα των σποτ αγορών τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες σε οποιαδήποτε έξωθεν πίεση. Για παράδειγμα, στις αρχές Φεβρουαρίου, ακόμη και στις σποτ αγορές δεν υπήρχε διαθεσιμότητα αερίου και οι τιμές αυξήθηκαν κατά 60%. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές που επηρεάζονται από το δείκτη φυσικού αερίου ενδέχεται να καταστήσουν τη σταθερότητα της εμπορίας αερίου όμηρο της κερδοσκοπίας της αγοράς. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι οι σποτ αγορές θα έχουν επαρκείς ποσότητες αερίου για να καλύψουν τη ζήτηση.

Ταυτόχρονα, τα σημάδια από την πλευρά τους κυβερνητικούς φορείς της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, και επίσης οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν από αυτούς στην αγορά αερίου, κατέστησαν τις προβλέψεις ζήτησης ασαφείς. Συνεπώς, αυτοί οι παράγοντες παρεμπόδισαν τις επενδυτικές δραστηριότητες των παραγωγών, κυρίως στον πρωτογενή κλάδο φυσικού αερίου.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2012, αποκτήσαμε επίγνωση του γεγονότος ότι σε περίοδο αφύσικα χαμηλών θερμοκρασιών που συντελούν στη ραγδαία αύξησης της ζήτησης των εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή αγορά, η προμήθεια φυσικού αερίου αντιμετώπισε εμπόδια. Το γεγονός αυτό ισχύει όχι μόνο για τα φορτία αερίου από τη Ρωσία που παρέχει μόνο το ένα τέταρτο επί του συνόλου του εισαγόμενου αερίου στην Ε.Ε., αλλά και γι’ αυτά από τη Νορβηγία, την Αλγερία και λοιπές χώρες.

Το κύμα ψύχους του Φεβρουαρίου, τόνισε τη σταδιακή δημιουργία ενός συστημικού προβλήματος στην βιομηχανία αερίου με την παρούσα μορφή της. Αυτό είναι ακριβώς αυτό για το οποίο συνεχώς προειδοποιούμε. Οι πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις διαλύουν το μηχανισμό αμοιβαίας δέσμευσης και μακροπρόθεσμης σταθερότητας, ενώ προσφέρουν ως υποκατάστατο την εξάρτηση από τις ανώριμες, μη-ρευστές και κατακερματισμένες αγορές που είναι θεμελιωδώς ανίκανες να επιλύσουν ακόμη και βραχυπρόθεσμα προβλήματα υπό την παρούσα κατάσταση της αγοράς αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη.


Πηγή: εταιρία επικοινωνίας της Gazprom.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: