Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Μάθημα διάσπασης της Ευρωζώνης: Στάση πληρωμών, έξοδος και υποτίμηση, ως η ιδανική λύση



Ούτε το να μπούμε στο ευρώ ήταν καταστροφικό, ούτε το να βγούμε θα είναι καταστροφικό (σαν διαδικασία καθ' εαυτή). Το ότι φτάσαμε έως εδώ είναι ίσως καταστροφικό (και το ενιαίο νόμισμα είναι μέρος του προβλήματος) και οι επιλογές των πολιτικών μας πρέπει να  είναι όχι τόσο τι θα είναι πιο δημοφιλές, ή τι μας λένε οι πιστωτές μας, αλλά τι θα μας βγάλει από τα πραγματικά αδιέξοδα.  Θα ήταν ευχής έργον τα θέματα αυτά να γίνουν κατανοητά, ώστε να έχουμε και εμείς άποψη, χωρίς χωρίς καλλιεργημένες φοβίες ή αισιοδοξίες.

Στα τελευταία 100 χρόνια, 69 χώρες βγήκαν από αντίστοιχες
νομισματικές ζώνες. Οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες, αλλά εφικτές, και υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα. Το πραγματικό πρόβλημα με την ευρωζώνη είναι ότι οι χώρες της περιφέρειας αντιμετωπίζουν σοβαρές και μη διατηρήσιμες ανισορροπίες σε πραγματικές ισοτιμίες και επίπεδα εξωτερικών χρεών.  Η έξοδος από το ευρώ θα επιτάχυνε καταστάσεις αδυναμίας εξυπηρέτησης υποχρεώσεων,  αλλά θα προσέφερε ευελιξία προσαρμογής ισοτιμιών.  Η περιφέρεια θα είχε την δυνατότητα να αναπτυχθεί πιο εύκολα, χωρίς τα πολλά χρέη και με ανταγωνιστικές ισοτιμίες, όπως έγινε σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές με παρόμοιες εμπειρίες (στην Ασία το 1997, την Ρωσία το 1998, και την Αργεντινή το 2002. Παλαιότερες εμπειρίες είναι η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία το 1919, και η Τσεχοσλοβακία το 1992-93.

Τα εσωτερικά χρέη θα μεταφραζόταν στο εθνικό νόμισμα και τα εξωτερικά χρέη στο νόμισμα που προβλέπεται από το νομικό καθεστώς που τα διέπει (το αγγλικό δίκαιο...). Σοβαρό πρόβλημα θα είχαν ντόπιες εταιρίες που έχουν χρηματοδοτηθεί σε ξένο νόμισμα. Η εμπειρία από χώρες σε αναπτυσσόμενες αγορές δείχνει ότι οι δυσκολίες είναι βραχύβιες, και ότι η ανάπτυξη επιστρέφει. Φυσικά, οι κακές πρακτικές που αναπτύχθηκαν στην περίοδο του κοινού νομίσματος θα αναγκαστούν αν εκλείψουν. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως.

Το συνημμένο σημείωμα περιγράφει και τα δημοσιονομικές και τις διαδικαστικές πτυχές του θέματος, και έχει αρκετές παραπομπές σε άλλες μελέτες.  Δεν είναι "εύκολο" σημείωμα, αλλά ένας δάσκαλός μου, μού είπε πριν χιλιάδες χρόνια, ότι αν κάτι που θες να μάθεις είναι εύκολο, είναι συνήθως άχρηστο.  Μου το έστειλε ο καθηγ. Σκαπέρδας.

Δυστυχώς, το format που χρησιμοποιώ στο blogger δεν μου επιτρέπει να προσαρμόσω το εύρος της σελίδας, και, τέτοια ώρα,  προκειμένου να ...μην χάσω το ιστολόγιο, θα πρότεινα να δείτε την μέλετη στο scibd ή στον σύνδεσμο που ανέφερα παραπάνω. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορώ να του στείλω το αρχικό pdf με email ή εάν το βρω στο διαδίκτυο, θα επισυνάψω τον σύνδεσμο.
Euro Study 0212 Primer Euro Breakuo

Δεν υπάρχουν σχόλια: