Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

"Όχι" σε ηλιοθερμική μονάδα στην Σητεία


Απορώ γιατί έχουν βαλθεί να δοκιμάσουν όλα τους τα πειραματικά πάνω μας.  Τα ηλιοθερμικά είναι πράγματι πειραματικά. Τα προωθεί το δίδυμο Ισπανία-Γερμανία, και ήταν σημαντικό κομμάτι του φαραωνικού Desertec. Σαν ιδέα, δεν είναι κακή, αλλά τα οικονομικά της είναι μεταξύ Α/Γ και φ/β, και  σαν πρακτική εφαρμογή ψάχνει για κορόϊδα να την δοκιμάσουν. Οι Αμερικάνοι έβαλαν κάτι τέτοια σε αχανείς εκτάσεις σε ΝΔ ερήμους με πολύ ελεύθερο χώρο και πολύ ήλιο (και μαζεύουν σκόνη).  Στην Ευρώπη, η Siemens και κάτι ντόπιοι έβαλαν μια τέτοια μονάδα στην Σικελία το 2010.

Τα ηλιοθερμικά είναι παλιά ιδέα, και τα σχέδια είναι από την
δεκαετία του '70, αν και τα υλικά έχουν ...προοδεύσει.  Θεωρητικά, είναι καλύτερα από άλλες μορφές ΑΠΕ επειδή το υγρό που χρησιμοποιούν για την μεταφορά της θερμότητας έχει την δυνατότητα κάποιας "αποθήκευσης" και εξομάλυνσης της μεταβλητότητας, π.χ. του αέρα. Πρακτικά, ούτε τα υλικά έχουν δοκιμαστεί σε πρακτικό επίπεδο, ούτε υπάρχουν στοιχεία μακροχρόνιας χρήσης, απόδοσης και κόστους. Για αυτό και είναι πειραματικά. Αυτοί που τα προωθούν ευχαρίστως θα πουλήσουν τον μηχανολογικό εξοπλισμό σε πειραματόζωα.  Αν οι εκτάσεις που απαιτούν ήταν διαθέσιμες (η Ελλάδα δεν είναι Αριζόνα ή Νεβάδα), εάν οι πειραματιστές πλήρωναν τους ιθαγενείς για τα πειράματα (και εάν οι ιθαγενείς συμφωνούσαν), δεν θα έλεγα κιχ.

Η αρχική ιδέα για πολλά τέτοια στην Βόρεια Αφρική (με την θεωρία ότι η γη είναι πιο άχρηστη, και οι ιθαγενείς πιο βολικοί), προσκρούει στην πολιτική πραγματικότητα της Βορείου Αφρικής (άσε που το να βάζεις καθρέφτες στην άμμο, πάνω από πετρελαιοπηγές και αέριο, δημιουργεί υποψίες για το ...κίνητρο).  Η Ισπανία, που έχει εκτάσεις, αποφάσισε να γίνει ανταγωνιστική (και οι ΑΠΕ έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, και επομένως γιοκ) και όλοι περιμένουν εμάς που έχουμε όοοολη την γη για πέταμα, να συνέλθουμε οικονομικά, για να βάλουμε πολλά τέτοια πράγματα που τριπλασιάζουν και πενταπλασιάζουν το κόστος του ρεύματος.  Η λύση στο ενεργειακό (που οι Ζερβοπρασινοπαπάκηδες κάνουν ό,τι μπορούν να μετατρέψουν σε κρίση) υπάρχει, είναι πεπατημένη, δεν είναι ανέξοδη (αλλά φτηνότερη από Ζερβοπρασινοπαπακολύσεις), αλλά προφανώς δεν βολεύει τους Γερμανούς και τις εξαγωγές τους.

Ευχαριστώ τον Νίκο για το λινκ.

3 σχόλια:

katalytikos είπε...

Κάποτε είχα επισκεφθεί την περιοχή. Τη μέρα όπου κι αν κοιτάξεις βλέπεις ανεμογεννήτριες και το βράδυ τα βουνά, με τα κόκκινα φωτάκια των ανεμογεννητριών, θυμίζουν ένα απέραντο μπ-----λο!!!

archaeopteryx είπε...

Η Σητεία για πέταμα. Ψάχνουν για φτωχά, ξεχασμένα και δυστυχώς πανέμορφα μέρη, να τα κάνουν σκουπιδότοπο.

Αλλά δεν αλλάζει το ερώτημα: 1) Πόσες συμβατικές μονάδες και πόσα καύσιμα υποκατέστησαν τα αιολικά; ΜΗΔΕΝ και περίπου ΜΗΔΕΝ. 2) Πόσο κόστισαν (και ξεπληρώνουμε) τα αιολικα; 1-1,5 εκατ/MW. 3) Τι θα κάναμε με τόσα λεφτά; Ο,ΤΙ ΘΕΛΑΜΕ!!!

Ανώνυμος είπε...

Μια σημαντική λεπτομέρεια. Οι Α/Γ πάνε στις βουνοκορφές. Τα ηλιοθερμικά θέλουν επίπεδο έδαφος, δηλαδή παραγωγική καλλιεργήσιμη γη. Και εμείς καθόμαστε και το σκεφτόμαστε.... περιβαλλοντικά! Και μάλιστα σε φάση που λέμε να αναζωογονίσουμε την γεωργία μας!

Είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Kaymakchalan