Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Nordeuropäische Gasleitung, ή Северный поток, ή Nord Stream


Την ανάλυση της είδησης την πήρα από το Startfor:  Μιά μέρα μετά την ανακοίνωση ότι κλείνουν τα πυρηνικά τους μέχρι το 2022 (πάει τρελάθηκαν οι Γερμανοί, 24% της ηλεκτροπαραγωγής τους είναι!), πάει ο Γερμανός στην Ρωσία  να ψωνίσει κι άλλο αέριο.  Όπως λέει και το Strafor "Berlin is consciously placing a domestic poltical issue (opposition to nuclear power) over a considerable geopoltical strategic concern (increased dependency on Russian natural gas).


Ούτε η εξοικονόμηση, ούτε η αποτελεσματικότητα και ούτε οι ΑΠΕ μπορούν να υποκαταστήσουν 24% της ηλεκτροδότησης (που έχει 95% διαθεσιμότητα).  Και δεν γίνεται ούτε φτηνά, ούτε γρήγορα (και εγώ λέω, πρακτικά δεν γίνεται). Εξ ου και ο έρως με την Ρωσία.  Ο μόνος τρόπος να υποκαταστήσεις πυρηνική ενέργεια είναι ή κάρβουνο ή αέριο. Το παραπάνω γράφημα δείχνει την σχεδιαζόμενη ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Γερμανία. Προσέθεσα εγώ, με την δική μου μύτη, την δικιά μου εκδοχή... Και εδώ είμαστε, και βλέπουμε, χαχαχάαα.


Αέριο φέρνει η Γερμανία, μεταξύ άλλων, με τον Nordstream, που έχει πολλά ενδιαφέροντα κουτσομπολιά.  Μία καινούργια πτυχή, που κατάλαβα εγώ, είναι ότι ο Nordstream ήταν "επιτυχία" της Γερμανίας, γιατί έτσι μείωνε την ενεργειακή εξάρτησή της από κόντρες της Ρωσίας με την Ουκρανία και την Λευκορωσία.  Τώρα που κόβει τα πυρηνικά, το "πολιτικό πλεονέκτημα" χάνεται, γιατί αυξάνεται ο παράγων "εξάρτηση" από το καύσιμο, και όχι από την οδό του καυσίμου.  Το Stratfor, που ασχολείται με ευρύτερες γεωπολιτικές ανησυχίες, βλέπει μελλοντική τριβή σχετικά με αυτό το θέμα μεταξύ Γερμανίας και  της Ομάδας Visegrad, που αποτελείται από την Πολωνία, την Τσεχία, την Σλοβακία και την Ουγγαρία, δηλαδή με το ...ΝΑΤΟ.

Άσχετα από τα ενδιαφέροντα γεωπολιτικά, εγώ να μείνω στο πολύ απλό:  Το τι θα κάνει η Γερμανία, το ξέρει η ίδια. Πολλά λεφτά και τεχνογνωσία έχει, αλλά τα περί αύξησης της σημασίας αιολικών και φ/β, κρίνετε εσείς πόσο ρεαλιστική είναι και τι θα κοστίσει...  Δείτε πόσο πιο ακριβά είναι τα ιολικά και τα φ/β!  Δηλαδή κάποιος να το πει αυτό στον κ. καθ. Κάπρο, και την ΕΣΗΑΠΕ μπας και κάνουν λάθος οι Γερμανοί χαχαχαάαα!

Το γράφημά τους για τις ΑΠΕ είναι λιγάκι σαν το ...φαινόμενο του θερμοκηπίου.  Ίδιο μοντέλο.   Στα ποσοστά που λένε για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ έχουν μέσα και Υ/Η, βιομάζα, σκουπίδια, γεωθερμία και τα αιολικά και φ/β.  Τώρα, τα αιολικά είναι στο 6,3% της ηλεκτροπαραγωγής (δείτε εδώ).

Κατά πόσον εμείς έχουμε αέριο, και κατά πόσο θα παίξει ρόλο στην τροφοδοσία της Γερμανίας, θα το δούμε...

Tις δύο αναλύσεις του Stratfor τις έχω ανεβάσει στο Scribd, για όποιον θέλει να τις δει αυτούσιες. Την αρκούδα που κλείνει την βάνα την πήρα από εδώ. Τον χάρτη από εδώ. Ο πίνακας είναι από τα άρθρο του Startfor.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα μέχρι και τα κανάλια λένε ότι έχουμε αέριο κάτω από Κρητη που θα δώσουμε για την δόση του ΔΝΤ που φτάνει για "100 χρόνια Ευρώπης"

Ανώνυμος είπε...

Γιατί οι Γερμανοί να εξαρτώνται στο μέλλον από το Φ.Α. των Ρώσων? Ποιο θα είναι το "τίμημα"?

spiral architect

archaeopteryx είπε...

Χαχαχαάα spiral, το έγραψα στο ...επόμενο (και παλαιότερα). Το ενεργειακό Ριμπεντροπ-Μολότοφ.

Ανώνυμος είπε...

Το Ρωσικό μπλογκ έχει πέσει,
μόνο από μπακαπ υπάρχει το υλικό
https://web.archive.org/web/20090107073803/http://www.russiablog.org/2007/01/money_not_geopolitics_drives_r.php