Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Φωτίου: «Θα φτιάξουμε μαρμελάδες»


http://www.enikos.gr/politics/336054,Fwtioy-8a-ftiaxoyme-kai-marmelades.html

«Θα φτιάξουμε μαρμελάδες» είπε η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα ανεργίας, Θεανώ Φωτίου, αναφερόμενη στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης της Θεσσαλονίκης.

Συμφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό της κυρίας Φωτίου.   Μια χαρά είναι η ιδέα της.  Και την παρακαλώ, αυτήν και όσους είναι ταγμένοι στο "ευρώ" να πάρουν την σκέψη της ένα βήμα παραπέρα.

Δεν παράγουμε μαρμελάδες επειδή οι εισαγόμενες είναι φθηνότερες.  Και το Γερμανικό γιαούρτι στα Κρητικά ξενοδοχεία είναι φθηνότερο.   Οι ξένοι μας πουλάνε στην "οριακή τιμή" τους, ίσα ίσα να καλύπτουν τα μεταβλητά έξοδα και να συμβάλλουν λίγο στα γενικά.  Εμείς, από το ίδιο προϊόν, στην ίδια τιμή, με ίδια ποιότητα θα πρέπει να καλύπτουμε όλο το κόστος και τα σταθερά, και το όποιο κέρδος. Αδύνατον.

Αγοράζουμε λοιπόν τα πάντα, εισαγόμενα, με το πολύ όμορφο ευρώ (που μας το δανείζουν μόνο όσο συμφωνούμε να ψωνίζουμε από αυτούς, ούτως ή άλλως).  Εάν η κατάσταση ήταν ελεύθερη, με πολλές εισαγωγές θα έπεφτε βέβαια η ισοτιμία του νομίσματός μας, και σιγά-σιγά το δικό μας προϊόν θα ήταν ανταγωνιστικό με το ξένο (και γενικά ακριβότερο).  Αλλά θα απασχολούσαμε κόσμο, θα είχαμε βιοτεχνίες, θα απορροφούσαμε φρούτα, θα αγοράζαμε βαζάκια από την Γιούλα (που μάλλον έχει μετακομίσει αλλού, όπου ακόμα παράγουν μαρμελάδες και έχουν φθηνό ρεύμα).

Μια χαρά ιδέα της κας Φωτίου. Θα πρέπει να μπουν όμως δασμοί στις εισαγόμενες μαρμελάδες, ή κάπως να απαγορευθούν οι πολύ φθηνότερες Γερμανικές, Βελγικές, Ολλανδικές, Γαλλικές κλπ.  Θα πρέπει επίσης να γίνει κάποια συμφωνία με κάποια ντόπια Γιούλα για βαζάκια...

Έξω από το ευρώ ΌΛΑ αυτά θα γίνουν αυτόματα. Ναι, θα ζοριστούμε... Θα πρέπει να μάθουμε να φτιάχνουμε μαρμελάδες, και να τρώμε τις δικές μας μαρμελάδες. Αλλά θα έχουμε απασχόληση.

Συνταγή επιβίωσης για ένα βραχώδες ακρωτήριο μακριά από τις Βρυξέλλες

Τα «μέτρα» και το κεφαλοτύρι

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι μόνο θέμα τιμής, οι εισαγόμενες bonne maman είναι και πολύ καλύτερες. Και τα barilla πολύ καλύτερα, δεν λασπώνουν. Έχουν μείνει τα προϊόντα μας 40 χρόνια πίσω. Δεν ξέρουμε να φτιάχνουμε καλές μαρμελάδες.