Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ποιά "Γερμανική Πράσινη Εικόνα"; Οι Γερμανοι κοροϊδεύουν τους πάντες (τώρα σε συνεργασία και με τους Financial Times)


http://www.thegwpf.com/coal-resurgence-darkens-germanys-green-image/
http://www.ft.com/cms/s/0/719ea15e-68fa-11e5-a57f-21b88f7d973f.html#axzz3oRA9WTUT (αν σας ανοίγει)

Σε πρώτη ανάγνωση, το άρθρο λέει ότι η Γερμανία, που "έχει δείξει τον δρόμο" στην Πράσινη Ενέργεια, και που προσπαθεί να τον δείξει και στην Ινδία και στην Βραζίλία (που παρουσιάζονται από τους FT ότι ρυπαίνουν πολύ) έχει υποκύψει στο λόμπυ του κάρβουνου και χαλάει την εικόνα της σαν Πράσινο παιδί-θαύμα.

Ήδη από τις πρώτες γραμμές φαίνεται οι οι FT ή θεωρούν τους αναγνώστες τους ηλίθιους, ή απλά γράφουν καθ' υπαγόρευση των Γερμανών.  Η εικόνα αριστερά (μεγαλώνει με κλικ, ή δείτε την εδώ), δείχνει ότι και η Ινδία και η Βραζιλία, παρά το μέγεθός τους έχουν από τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές CO2, δηλαδή είναι ...φτωχές, αλλά είναι γνωστό ότι έχουν στοχοποιηθεί να βάλουν ΑΠΕ (να θυμίσω πώς εξεδιώχθη η Greenpeace από την Ινδία;  Έκανε ακτιβισμό κατά του κάρβουνου, χρηματοδοτημένο από "αγνώστους").

Και σιγά μην είναι ανακάλυψη ότι η Γερμανία καίει κάρβουνο!  Είναι ίσως είδηση για Άγγλους δημοσιογράφους!   Η διπλανή εικόνα (και αυτή με κλικ, ή εδώ -- σημειώστε παρακαλώ ότι η αρχική "Ευρωπαϊκή" σελίδα δεν υπάρχει πια, για αυτό κρατάω εικόνες) δείχνει ότι η Γερμανία, ήδη με στοιχεία του 2007 (που εγώ τα βρήκα το 2011), ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, μόνη της καταναλώνει το 30% του κάρβουνου στην ΕΕ, ή το 64%, μαζί με τους Άγγλους, τους Τσέχους και τους Πολωνούς.  Η Γερμανία, από τότε έχει την δεύτερη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση καυσίμων (και φυσικά την μεγαλύτερη κατανάλωση κάρβουνου, με δεύτερη την Αγγλία).

Το άρθρο αναφέρει ότι τρομοκρατήθηκαν οι Γερμανοί και έκλεισαν πυρηνικά μετά την Φουκουσίμα και το έριξαν πιο εντατικά σε ΑΠΕ το 2011 (αν και τον Νόμο EEG για τις εντατικά επιδοτούμενες ΑΠΕ τον έχουν από το 1992 -- ο νόμος για τις ορδές των ηλιθίων, ή νόμος Μπιρμπίλη).


Το ότι η Γερμανία ηλκετροδοτείται από κάρβουνο το ξέρει πια και η ...WWF.   Αλλά το πονηρό παραμύθι συνεχίζεται στο άρθρο:  Η Γερμανία είχε το "26% της ηλεκτροπαραγωγής της από ΑΠΕ".  Από αυτό το "26%",  το μισό περίπου είναι από βιομάζα και από υδροηλεκτρικά (σε αυτούς τα Υ/Η μετράνε για ΑΠΕ, στην Ελλάδα κάπως δεν μετράνε για ΑΠΕ, παρά μόνο αν είναι μικρά και του ...Περιστέρη).  Το υπόλοιπο είναι αιολικά και φωτοβολταϊκά. Και, όπως δεν κρύβεται, αυτά υπάρχουν και φαίνονται σαν ονομαστική ηλεκτροδότηση, μόνο επειδή "εξάγονται" δηλαδή απορρίπτονται σε γείτονες, είτε είναι Γάλλοι και το λένε, είτε είναι Ελβετοί και πληρώνονται, είτε είναι Τσέχοι και Πολωνοί που αγοράζουν μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης για να το μπλοκάρουν!  Και φυσικά, τσιμουδιά για το ότι όλο αυτό το θέατρο έχει δύο αποτελέσματα:  1) Έχει υπερδιπλασιάσει το κόστος του ρεύματος στην Γερμανία και 2) βοηθάει σημαντικά της Γερμανικές εξαγωγές ΑΠΕ. Εξάγουν το 80% της παραγωγής τους και απασχολούν κόσμο.

 
Όταν το πρωτοέγραψα, είχα και κάποιους ενδοιασμούς ότι ήταν συνομωσιολογία. Ωστόσο τώρα είναι πασιφανές, με βούλα από τα Γερμανικά ΜΜΕ και από στοιχεία της ίδιας της ΕΕ.  Οι εκπομπές CO2 πράγματι έπεσαν σημαντικά μετά το 1990, αλλά μόνο επειδή η Γερμανία αντικατέστησε τις παλιές λιγνιτικές μονάδες της τέως Ανατολικής Γερμανίας με μονάδες (Ρώσικου) αερίου. Μετά, όσο έμπαιναν ΑΠΕ και επέβαλλαν μεταβλητότητα (και χάρη στην άνοδο της οικονομίας) οι εκπομπές CO2 ανέβηκαν!  Με το κραχ του 2008 έπεσαν ("ύφεση" το λένε το φαινόμενο) και μετά συνήλθαν, έντονα ανοδικά επειδή έκλεισαν τα πυρηνικά και αντικαταστάθηκαν από αυξημένο κάρβουνο.  Μπορεί να μην διαβάζετε αναλύσεις και γραφήματα, αλλά το είπε πολύ παλά το Spiegel, επαληθεύεται από στοιχεία, και η περίληψη είναι:  Οι ΑΠΕ δεν εξοικονομούν CO2 επειδή δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα.  Δεν μπορούν να εξοικονομήσουν καύσιμα. Όσο περισσότερη η στοχαστική ηλεκτροπαραγωγή, τόσο μεγαλύτερη και αναποτελεσματικότερη χρήση θερμών εφεδρειών. Που, αν είναι αέριο θέλουν επιδοτήσεις (ΑΔΙ τις λέμε), ή, στην Γερμανία, κλείνουν.  Και ίδιο σκηνικό, σε μικρογραφία, στην Κρήτη.

Η Γερμανία θα παρατήσει τον στόχο του  "40% μείωση σε εκπομπές". Οι FT σπεύδουν να πούνε ότι "έχουν ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους από το Κυότο". Οι πονηροί Γερμανοί το πέτυχαν αυτό (αν το πέτυχαν και δεν είναι άλλη μια VW σε μεγέθυνση), μόνο επειδή έβαλαν τις μετρήσεις τους να μετράνε αναδρομικά από το 1990 (όταν λειτουργούσαν ακόμα οι παλιές μονάδες της Ανατολικής Γερμανίας).  Το έχω πει:  Το σκάνδαλο με την VW δεν είναι τίποτα.  Και οι FT νομίζω ότι κάνουν ...spinning.  Παίρνουν μια κατάσταση-είδηση, κατά 50% σωστή, και την κλώθουν στην ζητούμενη κατεύθυνση.

Στο Ελλαδιστάν έχουμε βάλει 2.000 αιολικά μεγαβάτ (έναντι περίπου 3 δις ευρώ εξωλογιστικού χρέους) και 3.000 φωτοβολταϊκά μεγαβάτ (έναντι περίπου 5 δις ευρώ εξωλογιστκού χρέους). Για αυτά, πληρώνουμε 1-1,2 δις ευρώ ΕΤΜΕΑΡ τον χρόνο (χώρια τα ΑΔΙ και τα κερατιάτικα σε δρόμους και καλώδια). Και τι έχουμε πάρει σε αντάλλαγμα?  ΤΙΠΟΤΑ. Μόνο αύξηση των εισαγωγών ρεύματος από περίπου 0% πριν 5-6 χρόνια σε πάνω από 33% τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: