Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Το πετρέλαιο κάτω από τα $40 στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας


Θα ήθελα να βρω τους οικωλόγους της Greenpiss, της WWF, και των άλλων επαγγελματιών ακτιβιστών και να ανοίξω την κουβέντα για το peak oil με το οποίο κατουριόταν τόσα χρόνια που διατυμπάνιζαν να βάλουμε ΑΠΕ για να μην καίμε πετρέλαιο (που δεν καίμε πετρέλαιο στην ηλεκτροπαραγωγή, ούτως ή άλλως).

Αν θυμάστε (που αποκλείεται να θυμάστε), η περίοδος του Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα ήταν περίοδος "αναδιανομής", όπου τα έτοιμα των "πλουσίων" και τα δανεικά έφτιαξαν την συμπαθή τάξη επιδοτούμενων χαχόλων και την ηθική του "είπαμε ένα δωράκι αλλά όχι και 500 εκατομμύρια". 

Δεν θα θυμάστε (αν ποτέ το ξέρατε) ότι την ίδια περίοδο, η Δύση γνώρισε εκρηκτική ανάπτυξη με πτώση των επιτοκίων, αποκλιμάκωση της κρίσης του 1979 στο Ιράν, πτώση της τιμής του πετρελαίου, εκτίναξη του διεθνούς εμπορίου και άλλα τέτοια μικροαστικά -- την ίδια ώρα που εμείς ανακαλύπταμε την ...Αντίσταση του 1941-1944 σαν μοχλό ανάπτυξης, με διορισμό στο Δημόσιο και ενασχόληση με μόρια.

Τώρα η κατάσταση είναι, και δεν είναι, διαφορετική.  Πέφτει η τιμή του πετρελαίου αλλά εμείς, η βιομηχανία μας και η οικονομία μας δεν πρόκειται να το πάρουν χαμπάρι. Και τα επιτόκια είναι στο ναδίρ, αλλά εμείς πάλι δεν θα το πάρουμε χαμπάρι.  Ο κόσμος βέβαια είναι σε ύφεση, ή σε κάτι όχι ρόδινο, αλλά εμείς ασχολούμαστε με τα ιερά κεκτημένα. της δεκαετίας του Ανδρέα Παπανδρέου, και "Ελλάδα" είναι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι (και οι οικωλόγοι).  Δεν λέω, ιερά είναι τα κεκτημένα και η οικωλογία, αλλά πολύ αναρωτιέμαι τι θα λένε οι ...μπλόγκερς (που αμφιβάλω αν θα υπάρχουν) σε 30 χρόνια.

ΥΓ1. Νομίζω ότι ξέρω γιατί ο Αλεξιάδης θέλει να μεταφέρει την αύξηση των τελών κυκλοφορίας στην βενζίνη:  Θα περιορίσει λίγο ακόμα την κατανάλωση, γιατί παραπερνάμε καλά, θα μαζέψει φράγκα, και δεν θα επηρεάσει πολύ την Γερμανική (και την Γαλλική) αυτοκινητοβιομηχανία. Θα τα αγοράζουμε και θα τα κοιτάμε. Ο Δακτύλιος, μήπως ξέρετε τι έκανε?  Διπλασίασε τον αριθμό των αυτοκινήτων.

ΥΓ2.  Ναι, το πετρέλαιο πέφτει, προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα πέφτει για πολύ, αλλά υπάρχουν και άλλες απόψεις, τώρα που ακρίβυνε και ακριβαίνει το ρεύμα, θα ξαναέρθουν τα πυρηνικά (δεν είμαι κατά των πυρηνικών, αλλά δεν ξέρω γιατί πρέπει να πληρώνουμε εμείς, τα πυρηνικά της EDF στην Γαλλία...

3 σχόλια:

George είπε...

Καλά τα λέτε για τον Παπανδρεικό δημόσιο, αλλά να σας θυμίσω πως στηρίζατε Τσίπρα πριν λίγους μήνες...

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λές αλλά οι παρενθέσεις είναι λίγο αφ υψηλού, σαν μονο εσυ να γνωρίζεις την πολύτιμη αλήθεια ("αν θυμάστε" ή αν "γνωρίζατε ποτε"). Στην τελική έχεις κάνει σκοπό ζωής μια απάτη , αυτή της οικολογίας-ενέργειας που δεν βλέπω γιατι είναι πιο σημάντικη από άλλες ( εξοπλισμοί, υγεία κλπ)όλα γίνονται για να κινηθουν χρήματα, τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση. Αν σε βοηθάει τελικά να νοιώθεις πιο σημαντικός από τους υπόλοιπους δεν θέλω να στο χαλάσω , αλλά χαλάρωσε λίγο, όλοι έχουν μάτια και βλέπουν.

archaeopteryx είπε...

δεν ξέρω τι σε χαλάει, αλλά η άποψη μου, γενικά, αφ' υψηλού. Πες μου που γράφεις τις απόψεις σου για την υγεία ή την άμυνα και θα φροντίσω να δώσω σημασία. Το πετρέλαιο σήμερα στα 37. Πάρε φόρους να ρεφάρεις