Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Ναι, υπάρχουν (επιδοτούμενοι) ηλίθιοι που ελπίζουν σε ενεργειακή συμβολή των ΑΠΕ


http://www.project-syndicate.org/commentary/the-falling-share-of-renewables-in-global-energy-production-by-bj-rn-lomborg

Αν διαβάζετε αγγλικά, το άρθρο το λέει απλά:  Ναι, είναι εφικτός ο κόσμος με 100% ΑΠΕ, έτσι ήταν από το 10.000 π.Χ. μέχρι το 1800 μ.Χ. Μια χαρά ζούσαμε μέχρι τα 30-40, με μεγάλη παιδική θνησιμότητα, χαρά και εργασία στα χωράφια και στο μπουντρούμια του φεουδάρχη, ή στο φαλαινοθηρικό για λίγο σπερματσέτο για φως τα βράδια.  Η Αφρική, πχ, που είναι σχετικά η φτωχότερη ήπειρος έχει το 50% της ενέργειάς της από ...ΑΠΕ (καυσόξυλα).  Τα χωριά μας πριν τον πόλεμο ήταν 100% ΑΠΕ, με κλαδιά, πυρήνα, λάδι για το λυχνάρι και βρεγμένα με ξύδι κουρέλια για την ...φυματίωση.  Σημειωτέον ότι το πετρέλαιο ήταν περιζήτητο όταν το ανακάλυψαν γιατί το κυνήγι φάλαινας ήταν δύσκολο!  Η Ευρώπη, σήμερα, έχει το 1% της ενέργειάς της από αιολικά, μικρότερο ποσοστό από ότι πριν το 1800 (τότε, 2% ήταν οι ανεμόμυλοι για νερό, και 1% σε ιστιοπλοϊκά).

Δεν είναι ότι "δεν μ' αρέσουν οι ΑΠΕ", αλλά με εξαίρεση τα υδροηλεκτρικά και τα ...καυσόξυλα (γνωστά και σαν "βιομάζα"), είτε λόγω κόστους, είτε λόγω χώρου, δυστυχώς είναι και μάλλον θα είναι ασήμαντες. Εάν ΟΛΕΣ οι χώρες τηρήσουν τις πράσινες δεσμεύσεις τους, το 1,75% της συνολικής ενέργειας το 2035 θα είναι από αιολικά και φωτοβολταϊκά -- η IEA το λέει, πιο πράσινος πεθαίνεις! Και για τα μέχρι τώρα ασήμαντα ποσοστά έχουμε πετάξει $1,6 τρις!


Ξαναλέω, δεν είναι θέμα γούστου, ή ορέξεων. Οι ΑΠΕ που μοσχοπληρώνουμε είναι τόσο ασήμαντες που δεν φαίνονται σε διεθνή στατιστικά.  Φόρος είναι, μη ανταποδοτικός φόρος,  υπέρ αγνώστων τρίτων.

Όσο για την μελέτη του Stanford... Το μόνο σχόλιο που αξίζει, είναι ότι υπάρχουν ηλίθιοι, και στο Stanford.  Ή πιο δίκαια, υπάρχουν μελετητές, που αν τους πληρώσεις μπορούν να διατυπώσουν οποιοδήποτε σενάριο (με παραδοχές, φυσικά, και με κόστος).  Και ο Αρχιμήδης είχε πει "δώσε μου που να σταθώ, και θα σου μετακινήσω την Γη". Δεν ήταν ηλίθιος ο Αρχιμήδης, έκανε απλά δήλωση για την δύναμη της μόχλευσης.   Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν μελέτες στο Stanford για ηλεκτροδότηση με τήξη, για διατροφή από μυρμήγκια, για αναζήτηση εξωπλανητικής ζωής, για τεχνητή νοημοσύνη στα μπρόκολα κλπ κλπ. Μερικά ενδιαφέροντα, μερικά για καλαμπούρι...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άκου να δεις!

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ!!!
http://fimotro.blogspot.gr/2016/03/blog-post_895.html