Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Στο συνεχιζόμενο ευχάριστο θέατρο με τα δικαιώματα άνθρακα: Έπεσαν


http://www.thegwpf.com/forget-paris-eu-lawmakers-want-to-increase-free-carbon-allowance-share/

http://www.the-american-interest.com/2016/05/04/europols-want-to-dilute-an-already-worthless-carbon-market/

Η είδηση είναι ότι εκεί που πήγαιναν να ανέβουν (δεν μάς συμφέρει, αλλά το θέλουν διακαώς οι ...οικολόγοι και οι ολιγάρχες του φυσικού αερίου), έπεσαν. Τα έριξαν. Λέγοντας ότι δεν θέλουν να διώξουν κι άλλες βιομηχανίες εκτός "Ευρώπης" και δίνοντάς τους κι άλλα δωρεάν δικαιώματα.  Όμως έχουν φύγει και φεύγουν βιομηχανίες, με αποτέλεσμα να πέφτουν κι άλλο, από μόνα τους τα δικαιώματα CO2. 

Θυμίζω ότι καμία ΑΠΕ, σε καμία χώρα, δεν έχει μειώσει εκπομπές CO2, και οι ΑΠΕ κάπως έχουν ξεχαστεί σε σχέση με την αγορά δικαιωμάτων.  Οι εκπομπές CO2 (δηλαδή η κατανάλωση καυσίμων), πέφτουν λόγω ύφεσης (λιγότερο ...οδήγημα), φτώχειας (λιγότερη κατανάλωση, και λιγότερη κατανάλωση ρεύματος), από ...πυρηνικά, και από ...εισαγωγές!  Όταν μία χώρα σαν και εμάς εισάγει ρεύμα από την Βουλγαρία, παριστάνει ότι μειώνει τις εκπομπές της (που πάνε στην Βουλγαρία). Έτσι, και σώζουμε τον Πλανήτη, και τους εισαγωγείς ρεύματος.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-28/companies-lose-top-eu-court-fight-over-free-carbon-allowances-ink63bgq

Βέβαια, δεν είναι όλες οι βιομηχανίες ίδιες και όμοιες... Η Exxon και η Dow (και κάτι μεγάλα διυλιστήρια) δεν πήραν, και παραπονέθηκαν, αλλά δεν φαίνεται να τα κατάφεραν. Η Ευρωπαϊκή αγορά δικαιωμάτων CO2 είναι σαν την ...Ευρώπη. Άρτσι μπούρτσι και λουλάς. Μια διοικητικά και πολιτικά και άνωθεν και έξωθεν δήθεν αγορά, βασικά φόροι που εξαρτώνται από ...κέφια.

https://www.eex.com/en/market-data/emission-allowances/auction-market/european-emission-allowances-auction#!/2016/05/06

 
Τα δικαιώματα (φόρος) άνθρακα κατέρρευσαν με το που ανέλαβε ο ΓΑΠ πρωθυπουργός. Αστειεύομαι... Με το που έσκασε τo Climategate.  Το θυμάστε το Climategate?  Και την άνοιξη του 2010, αφού είχαν κάνει το insider trading του αιώνα με τα Ελληνικά ομόλογα, εκεί περί την μωβ γραβάτα του Καστελόριζου, τα γίδια ψήφισαν τον Νόμο Μπιμπίλη.  Πράσινη Ανάπτυξη... Λεφτά υπάρχουν. Και πρόθυμα πεινασμένα παπαγαλάκια και λαμόγια

18 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

δεν είμαι πια τόσο κατά της επιδότησης της παραγωγικής βιομηχανίας, απεναντίας. Αλλά η υποκρισία πάει σύυνεφο. Τα δικαιώματα άνθρακα είναι φορολογικός μηχανισμός. Ας τον λέμε έτσι και δεν χρειάζεται να κοροϊδεύουμε τον κόσμο με Σωτηρίες, οικωλογίες και Πράσινα άλογα!

Ανώνυμος είπε...

Ξέρουμε, είσαι υπέρ της επιδότησης του λιγνίτη, παραγωγική βιομηχανία ρύπων.

Ανώνυμος είπε...

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-09/riding-the-solarcoaster-as-shares-plunge-even-more-than-coal

archaeopteryx είπε...

όχι 9.13, δεν είμαι υπέρ του λιγνίτη. Είμαι υπέρ της ηλεκτροδότησης και όσης από την εγχώρια οικονομία μπορούμε να διασώσουμε.

Υπάρχουν 4 βασικοί τρόποι ηλεκτροδότησης: 1) Κάρβουνο και λιγνίτης, 2) πυρηνικά (για όσους είχαν κεφάλαια) 3) φυσικό αέριο (όπου υπάρχει φθηνά και απρόσκοπτα) και 4) μεγάλα υδροηλεκτρικά (σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Κόστα Ρίκα, η Ουρουγουάη και συμπληρωματικά σε πολλές άλλες χώρες.

Η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο και λιγνίτη και με το που έκοψε πυρηνικά, αύξησε λιγνίτη. Η Πολωνία, φυσικά μόνο από κάρβουνο. Η Γαλλία είναι πυρηνική.

Εμείς, μειώσαμε τον λιγνίτη αλλά τον υποκαταστήσαμε με εισαγωγές (και λίγο φυσικό αέριο, για να κάνουν τους ηλεκτροπαραγωγούς 3-4 χωματουργοί που θέλουν κομμάτια της ΔΕΗ για να κάνουν ...μουαγιέν).

Σε κάθε περίπτωση, οι ΑΠΕ 1) δεν υποκαθιστούν συμβατική παραγωγή, 2) μετρημένα, δεν εξοικονομούν καύσιμα, και 3) δεν μειώνουν κανένα ρύπο. Μετρημένα και επίσημα και από την ίδια την Γερμανία.

Τι δεν καταλαβαίνεις από όλα αυτά? Ότι μ' αρέσει ο λιγνίτης? Το ότι έπεσαν τα δικαιώματα άνθρακα είναι επειδή δεν συμφέρουν τους διαχειριστές τους, τους Γερμανούς. Οι Γάλλοι τα θέλουν επειδή είναι πυρηνικοί. Είσαι Γάλλος ή ηλίθιος?

George είπε...

Πριν από 2 χρόνια δεν γνώριζα καν οτι υπήρχε αυτος ο "μηχανισμός". Ελάχιστοι γνωρίζουν και πως ακριβώς λειτουργεί. Αυτό που έχει δημιουργηθεί είναι κάτι σαν χρηματιστήριο. Βέβαια, και πάλι avantage έχουν οι διαπλεκόμενοι. Έστω ένας επιχειρηματίας ρυπογόνας επιχείρησης στην Γερμανία. Μπορεί να εξασφαλίσει δικαιώματα CO2 αν "επενδύσει" σε αιολικά, ακόμη και σε 3ες χωρες εκτος ΕΕ. Οι υπόλοιποι που δεν έχουν τα κονέ μένουν εκτός ανταγωνισμού. Η απλά μετακομίζουν στην Κίνα. Είναι απίστευτο το ότι υπάρχει τέτοια πράγμα και οτι δεχόμαστε κάτι τέτοιο.

Ανώνυμος είπε...

Sory για το άσχετο αλλά κάτι για να ευθυμησεις:http://qz.com/680661/germany-had-so-much-renewable-energy-on-sunday-that-it-had-to-pay-people-to-use-electricity/

archaeopteryx είπε...

Καθόλου άσχετο 4.43, αλλά ανήκει σε προηγούμενες αναρτήσεις:

1. Η Γερμανία πληρώνει τους αιολικούς για να μην έγχέουν, όταν φυσάει
2. Η Γερμανία πληρώνει γείτονες για να τους απορρίπτει Πράσινο ρεύμα
3. Η Γερμανία μπλοκάρει εισαγωγές αιολικού ρεύματος από Δανία, δεν αντέχει άλλο
4. Οι γείτονες της Γερμανίας μπλοκάρουν Γερμανικό Πράσινο ρεύμα
5. Η Γερμανία καπαρώνει εφεδρείες από Αυστρία, όταν φυσάει
5. Η Ρόδος είχε μπλακάουτ επειδή φυσούσε σε περίοδο μειωμένης ζήτησης
6. Η Ρόδος, μη διασυνδεμένη, δεν έχει γειτονικό δίκτυο να απορρίψει
7. Η Αυστραλία είχε κυλιόμενα blackouts τον Νοέμβριο λόγω αιολικών
8. Η Αυστραλία είχε επιλεκτικά blackouts πρόσφατα, λόγω αιολικών

Καθόλου άσχετο.

archaeopteryx είπε...

συγγνώμη, έκανα και λάθος στην αρίθμηση...

archaeopteryx είπε...

Και, ξέχασα:

Η αντλησιοταμίευση του El Hierro, στις Καναρίους νησους, είναι βασικά για απόρριψη! Εκεί δεν πληρώνουν τους λιγοστούς κατοίκους να πάρουν το ρεύμα, δεν έχουν γείτονες, και απλά το ...πετάνε, με κουτουρού άντληση νερού.

lignite is black gold είπε...

@ Ανώνυμος 4:43

Να και κάτι για να ευθυμήσεις και συ: http://greeklignite.blogspot.gr/2015/05/blog-post_11.html. Και πω-πω, τι σύμπτωση, κάθε χρόνο το Μάιο οι ΑΠΕ διαλύουν το σύμπαν στην αγορά ηλεκτρισμού. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση! Μάη μήνα θα μείνει η Γερμανία από ρεύμα. Όταν δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο για ν' απορροφήσει την "άεργο ισχύ". Δεν θα ήταν καλύτερα να παρακολουθούσαν οι πολιτικοί το μάθημα της Φυσικής στο σχολείο, αντί να την κάνουν κοπάνα;

Για να ευθυμήσεις μάλιστα ακόμα περισσότερο, πάρε κι αυτό: http://greeklignite.blogspot.gr/2015/10/blog-post_3.html. Κι έπειτα μπορείς να βάλεις στο σπίτι σου είτε Φ/Β είτε αιολικά είτε βιοαέριο είτε ό,τι άλλο επιθυμείς, αρκεί να διακόψεις τη σύνδεση με το δίκτυο που έχει "λίγες" ΑΠΕ. Τότε να δεις πόσο θα ευθυμήσεις!

lignite is black gold είπε...

Η Γερμανία βγάζει 150 τεραβατώρες από λιγνίτη και το 2022 έχει προγραμματίσει να σταματήσει τα πυρηνικά. Αν κάποιος έχει να χάσει πολλά λεφτά όταν/αν ανεβούν τα δικαιώματα, αυτός δεν είναι η Ελλάδα, δεν είναι η Πολωνία, είναι πρώτα και κύρια η Γερμανία. Τώρα να ρωτήσω με τη σειρά μου: τι τιμή νομίζετε ότι θα έχει το 2023 το δικαίωμα;

archaeopteryx είπε...

άστα... έχω πήξει με την άεργο ισχύ και τα αιολικά. Το μέχρι συμπέρασμα είναι ότι η στοχαστική ηλεκτροπραγωγή και η ΄μεταφορά από απόσταση αυξάνει το πρόβλημα

archaeopteryx είπε...

ΤΟ 2023? 5?

Ανώνυμος είπε...

Κύριε μπλογκερ, διαφημίζετε τον λιγνίτη μαζί με τον άλλον διαφημιστή που του αρέσουν οι μαύροι χρυσοί αλλά μάλλον δεν μένει στην Πτολεμαίδα ούτε αναπνέει τις αναθυμιάσεις. Και σκίζεις τα ρούχα σου γιατί βάζουμε ΑΠΕ κι όχι λιγνιτικά. Και μετά έρχεσαι και λες ότι δεν είσαι υπερ του λιγνίτη; Ποιός είναι ο ηλίθιος λοιπόν; Τι ανακατώνεις τους Γάλλους τους Γερμανούς και τους Γιαπωνέζους. Εσύ δεν θέλεις να αξιοποιηθεί το αιολικό και ηλιακό δυναμικό της πατρίδας μας και όποια άλλη ΑΠΕ διαθέτουμε και ψάχνεις να βρεις θέματα να κάνεις καταστροφολογίες. Μέχρι και ότι θα καούν τα δίκτυα γράφεις και κάνεις το κάθεμικρο-πρόβλημα κατστροφή. Μάλλον δεν γνωρίζεις την σύγχρονη τεχνολογία για δίκτυα και την ενέργεια αλλιώς δεν εξηγείται ότι όλο λες για καταστροφές ενώ με τη δική σου λογική η Δανία και η Γερμανία και η Ισπανία θα έπρεπε να έχουν κάψει τα δίκτυα τους. Τόσος φανατισμός; Γιατί εγώ δεν θα σε πω όπως εσύ ηλίθιο αν και θα ήταν εύκολο

archaeopteryx είπε...

Θα σου απαντήσω 12.01:

1. Το αιολικό και ηλιακό δυναμικό είναι, ηλεκτροδοτικά, άχρηστο. Καλό για την μπουγάδα ή την ιστιοπλοΐα. Άλλά όχι για το οδοντιατρείο όταν πας απόψε στις 7 το βράδυ. Θα μου πεις "εφεδρείες". Ναι, με αέριο, που είναι πανάκριβο και δεν το αντέχεις. Το "δυναμικό" είναι χρήσιμο μόνο εάν είναι αξιοποιήσιμο. Υπάρχει και κοσμικό και αστρικό δυναμικό αν ενδιαφέρεσαι

2. Οι πηγές πραγματικής ηλεκτροδότησης έχουν, κάθε μία τα προβλήματά της. Και το αυτοκίνητό σου. Και το κινητό σου. Όλα. Αν δεις με τι ηλεκτροδοτούνται όλοι, κάτι θα συμπεράνεις. Για την Ελλάδα, στην κατάσταση που είναι μόνο εγχώριος λιγνίτης, με τα εγχω΄ρια υδροηλεκτρικά. Δεν σε φτάνει ο λιγνίτης? Κάρβουνο. Δεν θες κάρβουνο? Πυρηνικό? Δεν θες πυρηνικό? Αέριο, αλλά δεν έχουμε. Επομένως... Εισαγωγές. Μα αυτό κάνουμε αλλά δεν θα κρατήσει πολύ λόγω ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών.

3. Για το τι κάνουν στα ΄δίκτυα οι ΑΠΕ υπάρχει πολλή βιβλιογραφία. Και το πρόσφατο μπλακάουτ στην Ρόδο.

Δεν έχω πρόβλημα να με αποκαλέσεις ηλιθιο. Πρώτον, ξέρω περίπου το IQ μου. Δεύτερον έχω επίγνωση του τι ΔΕΝ ξέρω. Θα με έθιγε να με πεις ανακόλουθο.

Οι αναθυμιάσεις του λιγνίτη (που δεν ξέρω αν ξέρεις) διορθώνονται πολύ απλά και έυκολα με φίλτρα και σωστή διαχέιριση. Η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο και λιγνίτη. Έχει και πολλές ΑΠΕ, αλλά αν δεις τα δεδομένα, δεν ηεκτροδοτείται από αυτές, αλλά από κάρβουνο, λιγνίτη και πυρηνικά. Και επειδή έκλεισε και κάτι πυρηνικά, μάντεψε με τι τα υποκατέστησε. Με κάρβουνο. Οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν τίποτα. Δυστυχώς. Με ή χωρίς αντλησιοταμίευση. Τσεκαρισμένο και αυτό.

Που βλέπεις τον φανατισμό? Αντιδρώ στο συνεχιζόμενο παραμύθι που καλλιεργούν κάτι τύποι για να εισπράξουν κεφαλικούς φόρους. Εάν δεν είσαι από αυτούς, ξύπνα. Εάν είσαι, χάνω τον καιρό μου με σένα.

George είπε...

Αν και είμαι φανατικός κατά των αιολικών, πιστεύω πως με αντλησιοταμίευση γίνεται να ηλεκτροδοτήσουν. Δεν εννοώ πως γίνεται να αντικαταστησουν εξ ολοκλήρου τις θερμικές μονάδες, αλλά οτι μπορουν να προσφερουν κατι. Δεν το έχω ψάξει και πολύ, αλλά στέκει νομίζω η άποψη αυτή. Βέβαια το ρεύμα θα είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ, και οι επενδύσεις επίσης πολύ μεγάλες που χρειάζονται, αλλά μόνον έτσι θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι στο δίκτυο και όχι θόρυβο, όπως κάνουν τώρα, με κίνδυνο βεβαια τα μπλακ αουτ.

archaeopteryx είπε...

Η αντλησιοταμίευση λειτρουργεί, θεωρητικά και πρακτικά, αλλά όχι όπως την πλασάρουν οι αιολικοί. ΟΛΗ η Νορβηγία είναι μια αντλησιταμίευση, αφου΄μέσω Υ/Η Νορβηγίας παριστάνει η Δανία ότι έχει αιολικά. Και η Ελβετία και η Γαλλία πληρώνονται για την διαχείριση του Γερμανικού "πλεονάσματος" που εμφανίζεται όταν έχει ήλιο και φυσάει. Και στο Ελ Ιέρο, η αντλησιοταμίευση είναι αυτή που επειτρέπει την όποια ηλεκτροδότηση από αιολικά. Ειδικά στο Ελ Ιέρο, φάνηκε ότι η αξία της αντλησιταμίευση είναι κυρίως στην 'άντληση και όχι στην ηλεκτροπραγωγή, Δηλαδή στην απορρόφηση απορριπτόμενου ρεύματος. Και οι "εξαγωγές" της Γερμανίας είναι απορριπτόμενο ρεύμα. ΜΟΝΟ η Νορβηγία το καταφέρνει αλλά εκεί είναι το πολύ και πλεονάζον υδροηλεκτρικό δυναμικό που το καταφέρνει. ΜΕΓΑΛΗ κλίμακα. Υβριδικές μονάδες που σχεδιάστηκαν "τόσα αιολικά και τόσα ρεζερβουάρ" σε μικρότερες κλίμακες δεν έχουν πετύχει, πουθενά, για την ώρα. Αλλά προσπαθούν (Και επιδοτούνται για αυτό).

lignite is black gold είπε...

@ Ανώνυμο 12:01μμ

Ερώτηση κρίσης: ποια πόλη έχει περισσότερο πρόβλημα "αναθυμιάσεων", (ή όπως αλλιώς πείτε την ατμοσφαιρική ρύπανση), η Πτολεμαϊδα ή η κεντροδυτική Αθήνα;
Πάντως μην ανησυχείτε, εδώ και 15 μήνες ο ΑΗΣ Πτολ/δας ΔΕΝ λειτουργεί πια καθόλου, ο ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ επίσης, οπότε η Πτολ/δα έχει προφανώς ήδη λύσει το πρόβλημα των "αναθυμιάσεων" κι από δω και πέρα θα μεγαλουργήσει. Μόνο που κάτι διάβασα πως οι Πτολεμαϊδιώτες πάγωναν στις αρχές του μήνα, και φώναζαν επειδή δεν είχαν τηλεθέρμανση.

Και διαβάστε και λίγο ιστορία, τι ήταν η Πτολ/δα προτού βρεθεί ο λιγνίτης και γίνουν τα ορυχεία και τα εργοστάσια της περιοχής. Ε, σε λίγο πάλι έτσι θα 'ναι. Καϊλάρ ...
Αλλά θα έχει καθαρό αέρα!!! Και ρεύμα απ' το λιγνίτη των Σκοπίων!!!