Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Γιατί δεν πρέπει να εγκατασταθούν αιολικά «πάρκα» στα βουνά της Μάνης (ή οπουδήποτε αλλού)


http://anemosantistasis.blogspot.gr/2017/01/blog-post_154.html  
στο τέλος του συνδέσμου αυτού, μαζεύουμε υπογραφές)  

1. Επειδή ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να ηλεκτροδοτούν όταν χρειάζεται. Ρωτήστε τον Σταθάκη που άγχεται όποτε καθυστερεί το καραβάκι με το φυσικό αέριο... Η Δανία, τίγκα στα αιολικά και εξαγωγέας των αιολικών Vestas έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Και δεν ηλεκτροδοτείται από αιολικά. Λέει ότι έχει πολύ αιολικό ρεύμα, αλλά το στέλνει περίπατο στα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας. Η Γερμανία υπερδιπλασίασε την τιμή του ρεύματος στον καταναλωτή, λόγω ΑΠΕ και αιολικών. Το ρεύμα από αιολικά και αυτή το στέλνει περίπατο.

2. Τα αιολικά δεν μετράνε στην "επάρκεια ισχύος". Το λέει ο ΑΔΜΗΕ (που τα υπολογίζει ότι αξίζουν στο 10% της ονομαστικής ισχύος τους -- αν και στην Αγγλία, με πιο πολύ αέρα πετυχαίνουν και 2%.  Ούτε υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες. Το λένε όλοι πλην των αιολικών. Μέχρι και η ΡΑΕ το λέει. Το 2008, άντε να πώ δεν το ξέρετε. Τώρα...?

3. Τα αιολικά δεν εξοικονομούν καύσιμα και επομένως δεν μειώνουν εκπομπές CO2. Τα ίδια τα αιολικά, δεν εκπέμπουν CO2, αλλά ούτε ηλεκτροδοτούν. "Εγχέουν" ρεύμα στο δίκτυο, κουτουρού, όταν φυσάει, και αναγκάζουν τις συμβατικές μονάδες να αυξομειώνουν παραγωγή για να είναι σταθερό το δίκτυο.  Η όποια "έγχυση", αντισταθμίζεται από την μειωμένη αποδοτικότητα και αυξημένη κατανάλωση στις συμβατικές μονάδες. Όχι, τα αιολικά στην Μάνη δεν επηρεάζουν ούτε στο απειροελάχιστο την λιγνιτική ηλεκτροδότηση.  Άντε να βοηθάνε για να εισάγουμε ρεύμα, ή αέριο.

4.  Τα αιολικά στην Μάνη δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για τις δήθεν υποχρεώσεις μας. Ήδη, ο ΑΔΜΗΕ δηλώνει 30% ρεύματος από ΑΠΕ για το 2016. Το 20% είναι μαϊμού, αλλά αφού οι "Ευρωπαίοι" θέλουν να παριστάνουν τον ηλίθιο και να το μετράνε, 20% από αιολικά και φ/β και 10% από υδροηλεκτρικά = 30%.  Και κανείς, μα κανείς, πλην των δικών μας λαμόγιων δεν ασχολείτα πια με αυτό το θέμα. Ασχολούνται με την διάλυση της Ευρώπης, ή του ευρώ και με τον Τραμπ (που, κατά σύμπτωση θεωρεί τα αιολικά επιδοτούμενη ζημιά στο περιβάλλον και στιςε τσέπες).

5. Τα αιολικά στην Μάνη θα μείνουν μόνιμα ενθύμια ηλιθιότητας και διαφθοράς -- κάπου μεταξύ ηλιθίων που νομίζουν ότι κάνουν καλό, και διεφθαρμένων που τα αδειοδοτούν.  Δεν πρέπει να έχει υπάρξει αιολική άδεια που να μην έχει σχέση με άμεσο ή έμμεσο λαδάκι.  Εκεί που θα φυτευθούν, εκεί θα τα βρουν τα εγγόνια σας. Μην πάτε μακριά... Μια ματιά στην Νότια Εύβοια.

Πεταμένα λεφτά σε καιρό φτώχειας. Πεταμένα λεφτά για να βγάλουν κανένα ποσοστό ντόπιοι απατεώνες, από τα λεφτά που θα πάνε σε Γερμανούς και Δανούς απατεώνες. Απατεώνες γιατί ψεύδονται επί σειρά ετών για να μας κλέβουν. Νόμιμα, με τον Νόμο Μπιρμπίλη. Τι Μπιρμπίλη, τι Παπκωνσταντίνου, τι Σταθάκης... Λυπάμαι. Αλλά και οι χωματουργοί και οι μαφιόζοι είναι οι ίδιοι και ίδιοι...

5 σχόλια:

Γιάννης Κ είπε...

Οκ το καταλάβαμε τα αιολικά δε σας αρέσουν για συγκεκριμένους λόγους τους οποιούς παρουσιάζετε πολύ ωραία και επεξηγηματικά. Όχι ότι δεν υπάρχει αντίστοιχα ωραίος αντίλογος αλλά δεν είναι αυτό που με ενδιαφέρει να σημειώσω.

Θα ήθελα ειλικρινά να δω την -εξίσου εμπεριστατωμένη- ανάλυσή σας για το 1.4δις του Πτολεμαϊδα V. Γιατί δεν είναι μόνο οι πράσινοι "ηλίθιοι". Και κάποιοι δε χρειάζονται νόμο Μπιρμπίλη για να μας "κλέψουν". Το κάνουν δεκαετίες.

Έχω μια ιστορία ακόμα (είπαμε μου αρέσουν οι ιστορίες):
Ένας "φίλος μου" έκανε αίτηση στη ΔΕΗ. Σε θέση ας πούμε Ειδικού Μονάδων Φυσικού Αερίου. Ο φίλος μου δουλεύει στο εξωτερικό σε ένα οργανισμό που τον ξέρει και η μπάμπω στο Χρώμιο Κοζάνης, σε θέση Ειδικού Μονάδων Φυσικού Αερίου (τι σύμπτωση!).

Έλαβε SMS από τη διαδικασία ότι το προφίλ του "δεν είναι συμβατό με τις ανάγκες τις προκυρηχθείσας θέσης" και άρα δε θα επιλεχτεί. Ε βέβαια γιατί αν ήταν συμβατό με Πτυχίο/Μεταπτυχιακό/Διδακτορικο/παιδιά/σκυλιά/γατιά θα ήταν περίπου 32 φορές περισσότερα τα μόριά του από τον πιστό αφισοκολλητή.

Αυτά εν έτει 2016 όχι παλιά στο Τέξας. Τι θέλω να πω; Μήπως πολλοί που δουλεύουν στην ενέργεια δεν έχουν καθαρά χέρια; Ας μην τα ρίχνουμε στους ανανεώσιμους.

archaeopteryx είπε...

ο αντίλογος υπέρ τωβν αιολικών είναι ανύπαρκτος και επιπέδου αμοιβάδας. Τα στοιχεία μιλούν μόνα τους. Γερμανία, Ιρλανδία, Αγγλία, Ισπανία, ΗΠΑ. Πολλά αιολικά, πολλέςε επιδοτήσεις κοροϊδία 100% παντού. Και εάν προτιμάς, τα αιολικά υπάρχουν από το 1975, επιδοτούνται από το 1990, αλλά ενεργειακή συμβολή... ποια ενεργειακή συμβολή?

Εχω ακούσει ότι η Πτολεμαϊδα 5 είναι "ακριβή". Και ότι η μονάδα της Φλώρινας σκανδαλωδώς ακριβή. Δεν αμφιβάλω ότι στην Φλώρινα κάποιος έκλεψε, κάποιος λαδώθηκε και τέτοια. Δεν έχω λεπτομέρειες για την Πτολεμαϊδα. Και στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα υπάρχει ρεμούλα στην Ελλάδα. Αλλά, δεν "ηθικολογώ" Η Φλώρινα, έστω και εγκληματικά υπερκοστολογημένη, ηλεκτροδοτεί. Και η Πτολεμαϊδα 5 θα ηλεκτροδοτεί. Τα αιολικά, ακόμα και δωρεάν και 100% τίμια ΔΕΝ ηλεκτροδοτούν.

Με τις έστω υπερκοστολoγημένες μονάδες της ΔΕΗ, η ΔΕΗ είχε σχετικά φθηνό ρεύμα. Σχετικά με αυτό μετά το 2010.

Τα πιο βρώμικα χέρια στην ηλεκτροδότηση, έχουν κάποια σχέση με ηλεκτροδότηση. Τα αιολικά, έστω και πεντακάθαρα δεν ηλεκτροδοτούν. Είναι απάτη by design.

Απάτη by design

archaeopteryx είπε...

Ο πιο καθαρός ανανεώσιμος είναι πιο λέρας από τον πιο λέρα σχετιζόμενο με την ΔΕΗ (με εξαίρεση κάποιον μασκαρά που έβγαλε ΠΟΛΛΑ λέφτά συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς προμηθειών της ΔΕΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΝΕΙ. Είναι και αιολικός, χαχαχαχα.

lignite is black gold είπε...

Πριν αποτρελαθούμε εντελώς: κάνουμε τη "μικρή" διασύνδεση της Κρήτης γαι να δώσουμε διέξοδο απόρριψης τυχαίου ρεύματος στα αιολικά, που έχουν κατακλύσει την Πελοπόννησο κι απειλούν να κάψουν το δίκτυο. Και τώρα θέλουν να βάλουν κι άλλα αιολικά; Δεν τους είπε κανείς πως η "μεγάλη" διασύνδεση της Κρήτης δεν θα πάει στην Πελοπόννησο, στην Αττική θα πάει;

Ανώνυμος είπε...

ουτε το μεγαλο καλωδιο θα παει απο Αττικη
απο Πελοποννησο θα παει
κατσε και θα δεις