Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Η Αγγλία πάει για φθηνό ρεύμα (χωρίς ΑΠΕ) και η Πολωνία για ...κλείσιμο (χωρίς κάρβουνο)


https://theenergyadvocate.co.uk/2017/02/10/think-tank-calls-end-green-power-subsidies/

Το ερευνητικό κέντρο Civitas συστήνει στην μετά-Brexit Αγγλία να περικόψει δραστικά τις πράσινες επιδοτήσεις για να κάνει την Αγγλία την χώρα με την φθηνότερη ενέργεια στην Ευρώπη.

Σε σχετική μελέτη έδειξε ότι οι τιμές του βιομηχανικού ρεύματος διπλασιάστηκαν από το 2004 λόγω της επιτακτικής χρήσης ΑΠΕ σε διαδικασία "οικονομικού αυτοτραυματισμού"

"Η Αγγλία πρέπει να πετάξει την υπάρχουσα ενεργειακή πολιτική της και να την αντικαταστήσει από πολιτική που να παρέχει φθηνή και απρόσκοπτη ενέργεια σε όλους"

Η δημοσίευση της Civitas βγήκε αφού το "Γενικό Λογιστήριο του Κράτους" απεκάλυψε ότι τα Πράσινα τέλη στο ρεύμα θα προσθέσουν £110 σε κάθε οικιακό λογαριασμό μέχρι το 2020, πάνω από ότι μπορούν να προϋπολογίσουν οι καταναλωτές.

Φυσικά, η "Ευρωπαϊκή" ενεργειακή πολιτική (αν υποθέσουμε ότι την πιστεύει οποιοσδήποτε εκτός από φοβισμένους γλείφτες των Γερμανών) είναι η λεγόμενη "Συμφωνία του Παρισιού", που την προωθούν μόνο οι Γάλλοι, που θα αγνοήσουν πανηγυρικά οι Γερμανοί και που χλευάζει ο κακός Αμερικάνος.

Η Συμφωνία του Παρισιού είναι μια εξωπραγματική "μη-συμφωνία" που αν την πάρουν οι Ευρωπαίοι κυριολεκτικά, θα πρέπει να έχουν κλείσει κάθε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα κάρβουνου μέχρι το 2030.   Δεν έχω ξαναδεί "συμφωνίες" στις οποίες οι συμφωνούντες να συμφωνούν να αυτοκτονήσουν αν και υπάρχει μια καταγεγραμμένη μαζική αυτοκτονία με κάπου 900 θύματα, το 1978, στην Γουιάνα που δεν είναι και σαφές εάν ήταν μαζική αυτοκτονία, ή μαζική δολοφονία -- μερικοί την έκαναν, σε ...αποστολή, με λεφτά στην τσέπη.


Εάν κλείσουν οι μονάδες κάρβουνου στην "Ευρώπη",

α) να είστε σίγουροι ότι οι Γερμανοί θα αυτοεξαιρεθούν. 
β) το Γαλλικό κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο που λέγεται EDF (και που στην Ελλάδα κυκλοφορεί με το όνομα Edison, ή Ελπέντισον) θα έχει εξασφαλίσει ό,τι έσοδα θέλει, σε ό,τι τιμή επιθυμεί για να αντικαταστήσει τους αντιδραστήρες του (που, παλιώνουν καλοί μου άνθρωποι, παλιώνουν).
γ) Θα κάνουμε "κρα" για φυσικό αέριο προς όφελος της Shell, των Ρώσων, των Αλγερινών, και όποιου έχει επενδύσει σε LNG και θέλει τα λεφτά του πίσω.
δ) θα έχει κλείσει η Πολωνία (ή θα έχει χωριστή μεταξύ Γερμανία (αυτή θα εξαιρείται) και Ρωσίας (αυτή έχει αέριο). Και,
ε) η Ελλάδα θα είναι ...πράσινος παράδεισος, με πράσινη θρησκεία, αυτήν που ζει χωρίς ρεύμα (έχοντας υποθηκεύσει κάθε έσοδο σε ανάμνηση των πράσινων "επενδύσεων" της δεκαετίας του 2010.

Το 2030, η Αγγλία ίσως θα είναι ...ελεύθερη. Ο Κυριάκος, το 2030, θα έχει αλλάξει χωρίστρα.

7 σχόλια:

spiral architect είπε...

Βαρούν τα τέλια:
Εν προκειμένω, η καταγγελία που έχει γίνει κατά της ΔΕΗ στις Βρυξέλλες φέρεται να αφορά τη διαμόρφωση της τιμής χονδρικής (γνωστής ως Οριακής Τιμής) και πώς αυτή επηρεάζεται από τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά.
(και χορεύει ο Τσίπρας)

spiral architect είπε...

Το τάιμινγκ της επίσκεψης των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού συμπίπτει με τις νέες πιέσεις των δανειστών για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και διάθεση του 17% των μετοχών της μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Συμπίπτει όμως επίσης με την αναβίωση ξανά ενός πολέμου για τις τιμές και για το κόστος του ρεύματος. Δεν έχουν περάσει παρά μερικά 24ωρα από το Σάββατο, οπότε και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης κατήγγειλε από την Πτολεμαΐδα φαινόμενα χειραγώγησης των τιμών εκ μέρους των ιδιωτών ανταγωνιστών της επιχείρησης, κατά την διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης. Ο ίδιος επίσης τον περασμένο Νοέμβριο, είχε άτυπα κατηγορήσει στις Βρυξέλλες τους ιδιώτες προμηθευτές για χειραγώγηση των τιμών με αφορμή την πρώτη δημοπρασία υποχρεωτικής πώλησης ρεύματος (ΝΟΜΕ).

archaeopteryx είπε...

σπάϊραλ... τα δικά μας μαφιοζάκια ευχαρίστως πουλάνε την μάνα τους στον δεσμοφύλακα για να βγάλουν προμήθεια... Βέβαια τα μαφιοζάκια έχουν εδώ ξένα αφεντικά. Την έχουν πουλήσει εδώ και καιρό...

spiral architect είπε...

Το θέμα είναι ότι, τα βόδια που σχολιάζουν στο λινκ του 247 εστιάζουν και πληκτρολογούν για το Φωτόπουλο, ενώ η άνοδος στην τιμή του ρεύματος της "απελευθερωμένης αγοράς" τούς έχει φτάσει ως τον οισοφάγο, οπότε δεν μιλούν. Μόνο πληκτρολογούν.

Αν πράζ', με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται.

lignite is black gold είπε...

Η μελέτη που λέει να κλείσουν όλα τα ανθρακικά εργοστάσια μέχρι το 2030 μας λέει σοβαρά-σοβαρά να κλείσουμε την Πτολεμαϊδα 4 το 2020 και την Πτολεμαϊδα 3 το 2021. Για τέτοια μελέτη μιλάμε ... (και οι δύο έκλεισαν το 2014).

Ποιος έχασε τη σοβαρότητα, για να τη βρει ο Guardian κι ο μελετητής τους.

archaeopteryx είπε...

ή εμείς είμαστε τόσο πουλημένοι που τα κλείνουμε πριν μας το ζητήσουν. Θυμήσου την Μπιρμπίλη: Δεν φτάνει να βάζουμε ΑΠΕ, πρέπει να κλέινουμε τον λιγνίτη -- για να πουλάει η Μαφία αέριο

lignite is black gold είπε...

Οι μονάδες της Πτολ/δας κάηκαν από πυρκαϊά το Νοέμβρη 2014 (http://greeklignite.blogspot.gr/2014/11/4.html). Δεν είχε νόημα η επισκευή με επανεπένδυση όταν ήδη είχε συμβολαιοποιηθεί η Πτολ/δα 5.