Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Αγνόηση των πάντων υπέρ των αιολικών... Το κίνητρο; Οι επιδοτήσεις.


https://www.enelgreenpower.com/en/media/press/d201706-enel-starts-construction-of-the-largest-wind-farm-in-greece.html

Η ENEL πανηγυρίζει που πήρε την χρηματοδότηση για την άδεια για την Νότια Εύβοια, με την βοήθεια κάθε "Κυβέρνησης" που πέρασε από την χώρα από το 2009, την χρηματοδότηση των Γερμανικών ανεμογεννητριών από Γερμανικούς οργανισμούς και με φόβο των υπόλοιπων ότι η λαίλαπα θα επεκταθεί σε Κυκλάδες, Μάνη και Κρήτη.  Όσοι προσπάθησαν να σταματήσουν το έργο ανακάλυψαν ότι κανείς, μα πουθενά, και σίγουρα όχι στο ΣτΕ δεν νοιάζεται για το "περιβάλλον" και οι νόμοι είναι έτσι γραμμένοι απόι αυτούς τους ίδιους τους "επιχειρηματίες"  ώστε να παρακάμπτωνται οι αντιδράσεις. Η αγνόηση των θεσμικών εμποδίων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου της κρατικής βοήθειας στην υπόθεση των αιολικών της ΕΝΕL στην Κάρυστο πράγματι έχει ισχυρό κίνητρο:  Τις επιδοτήσεις. Και την πίεση των Γερμανών. Και τις ...ικανότητες των Μεσιτών μας.

Πέρα από την μη τήρηση πλέον ούτε των προσχημάτων, υπάρχουν τρία ενδιαφέροντα πραγματάκια:  1) Η ENEL λέει τα ίδια ξεδιάντροπα ψέματα που είπε το αφεντικό της στους Financial Times. 2)  Η ENEL έχει συνυπογράψει με άλλους μεγάλους ηλεκτροπαραγωγούς να καταργηθούν οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ επειδή δεν χρειάζονται και επειδή κάνουν ζημιά στην ηλεκτροπραγωγή.  3) Προφανώς φοβήθηκε η ΕΝΕL για το καθεστώς (των, κατά την ΕΝΕL, άχρηστων και βλαπτικών) επιδοτήσεων και φρόντισε ο κ. Σταθάκης (που ...δεν παρεμβαίνει) να τους εξυπηρετήσει με ...παράταση:



1) Η ανακοίνωση της ΕΝEL λέει τα ίδια παραμύθια που είπε το αφεντικό της ΕΝΕL στους FT

"will be able to generate approximately 483 GWh per year, equivalent to the annual energy consumption needs of around 129,000 Greek households, while avoiding the emission of nearly 433,000 tonnes of CO2 each year".

Σχετικά με αυτούς τους "ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς" ισχυρισμούς της ENEL: 1) Για να εγχύσουν 483 GWhr τα 154 αιολικά μεγαβάτ, θα πρέπει να έχουν διαθεσιμότητα 438.000 / (154*24*365) = 32,5%. Εκτός εάν ο Καφηρέας έχει αέρηδες Μαρόκου ή ΒΔ Ατλαντικού, το νούμερο μου φαίνεται υψηλό, αλλά σε κάθε περίπτωση αφορά στο πόσες ταρίφες θα πληρώνονται και όχι σε χρήσιμες, καταναμόμενες  γιγαβατώρες. Που με πάει στον 2) ισχυρισμό ότι αυτές οι γιγαβατώρες έχουν σχέση με ηλεκτροδότηση 129.000 σπιτιών: Όταν δεν φυσάει στον Καφηρέα (ναι, συμβαίνει να μην φυσάει) τα 154 αιολικά μεγαβάτ θα είναι εικαστικές παρεμβάσεις που δεν θα μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν ούτε ένα περίπτερο. Και όταν φυσάει, οι συμβατικές μονάδες θα δουλεύουν ούτως ή άλλως... Αυτές θα ηλεκτροδοτούν τα σπίτια και όχι τα αιολικά της ΕΝΕL. Η πονηριά βέβαια είναι στην λέξη "equivalent:.  Ισοδύναμο.  Το μόνο ενεργειακό που θα κάνουν τα αιολικά της κάθε ENEL είναι να ζητάνε περισσότερο φυσικό αέριο στην ηλεκτροδότηση, δήθεν για εφεδρεία -- κάτι που δεν φαίνεται να κάνουν ούτε οι Γερμανοί.  Θα γλυτώσουμε 433.000 τόνους CO2? Μόνο από την ύφεση και την αποβιομηχάνιση που θα προκαλέσουν τα αιολικά. Τα αιολικά, όπου έχουν μετρηθεί, είτε δεν μειώνουν, είτε αυξάνουν τις εκπομπές  CO2. H ENEL, όπως όλοι οι ΑΠΕτζήδες είναι απλά ψεύτες. Χειρότεροι από τους μετρητές εκπομπών της VW.

Και όμως!  Η ΕΝEL είναι μία από πολλές μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες που υπέργραψαν κοινό αίτημα να κοπούν οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ επειδή πρώτον δεν χρειάζονται πλέον και δεύτερον επειδή κάνουν ζημιά στην ηλεκτροπαραγωγή και αναγκάζουν μονάδες αερίου να λειτουργούν με ασύμφορο τρόπο και να κλείνουν.   Στα Ελληνικά από το euronews (...Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί κατά 17% για τα νοικοκυριά και 21% για τη βιομηχανία...  ...Τι ζητούν; Περικοπές των επιδοτήσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, των φόρων και των έξτρα χρεώσεων στην ενέργεια, ώστε οι τιμές να πέσουν.  «Οι παρεμβάσεις και οι επιδοτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν φτάσει σε ένα σημείο εντελώς μη ανεκτό. Αυτή η βιομηχανία είναι το μεγαλύτερο παιδί του κλάδου σήμερα και δεν είναι παιδί πια. Και δε χρειάζεται πια παιδική τροφή. Χρειάζεται ένταξη στην αγορά σε υψηλό επίπεδο»...) ,  Και στα Αγγλικά από το euractiv (για να μην λέτε ότι είναι ...φαντασίες).

Αν οι ΑΠΕ είναι τόσο φθηνές που  αντέχουν από μόνες τους και είναι φθηνή ηλεκτροδότηση, και δεν χρειάζονται επιδοτήσεις (που διατυμπανίζει ο κύριος ENEL) τότε γιατί αναγκάστηκε ο κ.Σταθάκης που δεν παρεμβαίνει κλπ να τρέξει βιαστικά να περάσει παράταση στο καθεστώς γαλαντονόμων επιδοτήσεων?







Αν, τώρα, ρίξετε και μια ματιά στις Υπαγωγές τους "Αναπτυξιακούς" Νόμους και στις Προκαταβολές...:

01     Υπαγωγή Πλάτανος Μαρμάρι Ευβοίας
01α   Προκαταβολή Πλάτανος Μαρμάρι Ευβοίας
02     Υπαγωγή Αιολικά Πάρκα Μηλιάς
02α   Προκαταβολή Μηλιά Καφηρέα
03     Υπαγωγή Αιολικά Πάρκα Καθάρας
03α   Προκαταβολή Αιολικά Πάρκα Καθάρας Μαρμάρι
04     Υπαγωγή Αιολικά Πάρκα Μύτικα, Πλατανιστός Καρύστου
04α   Προκαταβολή Μύτικα, Πλατανιστός Καρύστου
05     Υπαγωγή Αιολικά Πάρκα Ανατολής-Πρινιάς Καρύστου
05α   Προκαταβολή Ανατολής-Πρινιάς
06     Υπαγωγή Αιολικά Πάρκα Παλιόπυργος Καρύστου
06α   Προκαταβολή Αιολικά Πάρκα Παλιόπυργος
07     Υπαγωγή Αιολικά Πάρκα Σπηλιάς Καρύστου
07α   Προκαταβολή Αιολικά Πάρκα Σπηλιάς Καρύστου
08     Υπαγωγή Αιολικά Πάρκα Κερασιάς Καρύστου
08α   Προκαταβολή Αιολικά Πάρκα Κερασιάς

..θα δείτε ότι οι ημερομηνίες και υπογραφές "Υπουργών" είναι σχετικά παλιές ειδήσεις. Το Ελντοράντο είναι διακομματικό.  Το χαριτωμένο είναι ότι η "Υπαγωγή" κοινοποιείται στην "Εταιρεία" στην Λεωφόρο Καποδιστρίου 38-40 (τα γραφεία της ΑΤΕΡΜΩΝ (Σαμαράς), συνεταίρου της Κοινοπραξίας Damco / ENEL (στα γραφεία της οδού Καποδιστρίου στο Μαρούσι), ενώ η "Προκαταβολή" κοινοποιείται στα γραφεία πάντα της "Εταιρείας", που είναι στην οδό Γραβιάς 4 στο Μαρούσι. Ή είναι για τυπικούς λόγους, ή ο λόγος ύπαρξης της ΑΤΕΡΜΩΝ έχει πάψει να υπάρχει και οι μετοχές (και η άδεια) έχουν ήδη μεταβιβαστεί.

Θλίψη... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ.Η εξολόθρευση της Όχης και του Καβοντόρου


Το Ελντοράντο για λαμόγια στην Νότια Εύβοια είναι η πρώτη εικόνα αυτής της ανάρτησης  (μεγαλώνει με κλικ):
 
Το Ελντοράντο για λαμόγια στην Ελλάδα... Δηλαδή, μπείτε στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και θα δείτε πόσοι δικοί μας νομίζουν ότι θα γίνουν πλούσιοι βάζοντας Γερμανικές ΑΠΕ για να σώσουν το Κλίμα!
 
 
 
Οι ΑΠΕ μπαίνουν ΜΟΝΟ για τις επιδοτήσεις (αυτά τα 30-40% μπροστά ΣΥΝ τις υποχρεωτικές ταρίφες για 20 χρόνια).  Πουθενά, όπου μετρήθηκαν, δεν υποκατέστησαν συμβατικές μονάδες, ούτε εξοικονόμησαν πραγματικά, μετρημένα, καύσιμα. Οπουδήποτε μπήκαν, απλά ακρίβυναν το ρεύμα. Ενεργειακά ήταν, είναι και (εκτός εάν ανακαλυφθεί τζάμπα αποθήκευση μεγάλης κλίμακας) θα είναι ασήμαντες. Α-ΣΗ-ΜΑΝ-ΤΕΣ.  Με άλλα λόγια, απάτη. Α-ΠΑ-ΤΗ.
 
Οι μόνοι ωφελημένοι είναι:
  • οι (Γερμανοί κυρίως) κατασκευαστές μηχανημάτων ΑΠΕ
  • οι λειτουργοί των μονάδων (στην περίπτωση εδώ, η ENEL) και
  • αυτοί που πήραν και μεταπούλησαν τις άδειες
Οι "πολιτικοί" μας, είτε εκβιάζονται, είτε κάτι πήραν και αυτοί, είτε είναι πολύ ηλίθιοι (είτε και τα τρία).
 
Χαμένοι είναι οι καταναλωτές, η βιομηχανία, η Εθνική Οικονομία,  η Ελλάδα και το περιβάλλον.
 
Αυτοί που προωθούν απάτες είναι απατεώνες. Με τον Νόμο Μπιρμπίλη (τον Γερμανικό Νόμο EEG σε διασκευή Φούχτελ) είναι νόμιμοι, κατοχικοί απατεώνες.  A.k.a "ΑΠΕτεώνες".
 
Το πώς εξηγείται η ENEL να είναι υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων για ΑΠΕ και να τρέχει ο Σταθάκης να τους εξασφαλίσει το παλιό γενναιόδωρο καθεστώς εξηγείται μόνο από το "λεφτά υπάρχουν".


Δεν υπάρχουν σχόλια: