Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Ειδησούλες από τις ΗΠΑ για το ...Πράσινο Ομόλογο της ΤΕΡΝΑ


http://www.realclearenergy.org/articles/2017/06/25/wind_powers_future_in_us_could_be_thwarted_by_grassroots_opposition_110238.html Τα περισσότερα επιχειρήματα κατά των αιολικών είναι τεχνικά και οικονομικά. Πολλά λεφτά για ανύπαρκτη ή/και προβληματική ενέργεια, πολύ παραμύθι για μηδενική εξοικονόμηση καυσίμων ή μείωση εκπομπών CO2, πολύς μπελάς για τα δίκτυα.  Τα αιολικά όμως έχουν κι άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα:  Ενοχλούν τους ανθρώπους. Το παραμύθι τους για δήθεν καθαρή και φιλική ενέργεια έχει ξεφτίσει, και όπου οι άνθρωποι μπορούν να ψηφίσουν επ' αυτού, ψηφίζουν κατά της εγκατάστασης ή υπέρ του περιορισμού των αιολικών.  Οι αρνητικές ψηφοφορίες είναι απ' άκρη σ' άκρη στις ΗΠΑ. Οι τοπικές κοινότητες ενοχλούνται από την κακή χρήση της γης, τον θόρυβο, την αισθητική, την μείωση στις αξίες των ακινήτων και στην θνησιμότητα πουλιών και νυχτερίδων. Τα στατιστικά της ενεργειακής ασημαντότητας είναι επίσης γνωστά. Παρά τις διαφημίσεις για μελλοντικά μεγάλα ποσοστά, από το 1975 μέχρι σήμερα τα αιολικά δεν έχουν ξεπεράσει το ...1% της συνολικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και περί τα 2,5% στις ΗΠΑ -- χάρη βασικά στο δίκτυο που επιτρέπει την διάχυση του κουτουρού ρεύματος. στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις και στις επιδοτήσεις.  Αντίθετα από μετρήσεις (και από την Ευρωπαϊκή εμπειρία), η επίσημη θέση στις ΗΠΑ είναι ότι τα αιολικά μειώνουν εκπομπές -- αν και με μεγάλο κόστος. Αλλά ο κόσμος, ακόμα και αυτοί με θετική προδιάθεση, τελικά δεν τα θέλει όταν καταλάβει τις αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής.


https://www.technologyreview.com/s/608126/in-sharp-rebuttal-scientists-squash-hopes-for-100-percent-renewables/  "Δύο δωδεκάδες" επιστήμονες αμφισβήτησαν σθεναρά την διαφημισμένη μελέτη ερευνητών του Stanford που έλεγε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτηθούν από ΑΠΕ με τα γνωστά σενάρια "διάσπαρτης" ηλεκτροπαραγωγής, αποθήκευσης και έξυπνων δικτύων. Η μελέτη αυτή υιοθετήθηκε από ακτιβιστές και πολιτικούς που προώθησαν και προωθούν επιδοτήσεις για ΑΠΕ. Το πιο κραυγαλέο λάθος είναι στις δυνατότητες αποθήκευσης γενικά και αποθήκευσης με υδροηλεκτρικά, ειδικότερα.   Οι "δύο δωδεκάδες" αποδέχονται την ανάγκη μείωσης εκπομπών, αλλά θεωρούν ότι με λανθασμένες παραδοχές απλά θα σπαταληθούν λεφτά χωρίς να επιτευχθεί κάποιο ζητούμενο.   Εμείς, στην χρεωκοπημένη χώρα μας, ακολουθούμε πιστά τις εντολές των πονηρών μερκαντιλιστών που χρηματοδοτούν μελέτες μαϊμούδες για ηλεκτροδότηση με ΑΠΕ... Με έδρα κάπου στην Κεντρική Ευρώπη.

http://thehill.com/blogs/pundits-blog/energy-environment/339365-doe-grid-study-has-wind-and-solar-lobbyists-spooked. Οι ΑΠΕτζήδες στις ΗΠΑ έχουν θορυβηθεί από πρόθεση του εκεί Υπουργείου Ενέργειας να την επίδραση επιδοτήσεων σε ΑΠΕ στην ασφάλεια του δικτύου και της ηλεκτροδότησης και στην βιωσιμότητα των συμβατικών μονάδων. Παρά τους ισχυρισμούς ραγδαίας πτώσης του κόστους των μηχανημάτων ΑΠΕ (40% στις ανεμογεννήτριες, 70% στα φ/β) η ύπαρξη των ΑΠΕ εξακολουθεί και εξαρτάται από επιδοτήσεις.  Οι μονάδες κάρβουνου έχουν υποκατασταθεί σε ένας βαθμό από το φθηνό φυσικό αέριο, αλλά αυτό είναι από την αγορά και όχι από επιδοτήσεις.  Οι λειτουργοί των δικτύων έχουν μάθει να χειρίζονται την μεταβλητότητα των ΑΠΕ αλλά αυτό έχει κόστος που καλύπτεται από επιδοτήσεις που πληρώνουν οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι. Και αντίθετα από κάθε άλλη σχετική απόφαση, δεν έχουν γίνει αναλύσεις κόστους-οφέλους για τις ΑΠΕ και κάτι τέτοιο είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης. Οι ΑΠΕτζήδες έχουν θορυβηθεί...

Τι είπατε? Η ΤΕΡΝΑ θα εκδώσει Πράσινο Ομόλογο? Και αναφέρει αιολικά στις ΗΠΑ? Υπάρχει Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς? Ή είναι σαν το Υπουργείο Περιστέρη-Κοπελούζου-Καλλιτσάντση Ενέργειας και την ΡΑΕ?  Ρητορικό το ερώτημα... Να βρω ένα αντίγραφο του Ενημερωτικού Δελτίου για σουβενίρ?

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

χθες ο Τσιπρας στην Κοζανη ...εγκατεληψε το μεγαλοπνοω σχεδιο του Παναγιωτακη ΓΑΠ για 200 MW ΑΠΕ στα Ορυχεια
η ΔΕΗ μπηκε σε στενη εποπτεια απο ΕΤΕ

archaeopteryx είπε...

6.28, Σιγά μην αφήσουν την ΔΕΗ να πάρει τις επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις είναι για τους χωματουργούς και τους λαθρέμπορους

Ανώνυμος είπε...

αν χθες δεν υπηρχαν τα σωματεία ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη».και ανεργων Αγ.Δημητριου θα επρεπε σημερα να ντρεπομαστε σαν περιοχη(νικος)