Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ελντοράντο οι ΑΠΕ, ο καυγάς είναι ποιός παίρνει τα λεφτά...


http://www.powerengineeringint.com/articles/2018/02/iberdrola-chief-says-global-renewable-sector-facing-enron-style-endgame.html

Το αφεντικό της Iberdrola (της Ισπανικής ΔΕΗ) ανησυχεί ότι οι χρηματοοικονομικοί "επενδυτές" (δηλαδή αυτοί που δεν είναι η Iberdrola, ENEL, EDF (Edison) κλπ) θα μετατρέψουν τον κλάδο των ΑΠΕ από Ελντοράντο (υπέρ Iberdrola, ENEL, EDF κλπ) σε φούσκα που θα σκάσει όπως η Enron.  Ο κύριος Iberdrola βασικα παραπονιέται ότι του παίρνουν τα σίγουρα λεφτά που είχε για δικά του.

Κάθε λεγόμενη "επένδυση" σε ΑΠΕ δεν είναι παρά μία εγγυημένη είσπραξη χρημάτων. Οι ΑΠΕ είναι στημένες για να δίνουν εγγυημένες αποδόσεις, χωρίς ρίσκο. Είναι τόσο καλές οι εγγυημένες αποδόσεις που μαζεύουν ένα σωρό χρηματοδότες. Δεν υπάρχουν σήμερα πολλές σίγουρες δουλειές που να εξασφαλίζουν 5% ή 10% απόδοση -- μόνο οι "ΑΠΕ", εξ ου και οι "χρηματοδότες". Αυτοί οι "χρηματοδότες" παίρνουν εύκολα τις δουλειές από τις Ιμπερντρόλες. Και μην ξεχνάμε ότι η κάθε Ιμπερντρόλα και η κάθε ΕΝΕΛ και η κάθε EDF/Edison, θέλουν για πάρτη του το Ελντοράντο.

Ο κύριος Iberdrola παραδέχεται έτσι αυτό που βρωμάει εδώ και καιρό (αλλά δεν το λέει ο Σκάει και επομένως δεν το ξέρει ο κ. Σταθάκης):  Οι ΑΠΕ είναι μηχανισμός που έχει στηθεί να εισπράττει εγγυημένες επιδοτήσεις (που εγκρίνει ο κ. Σταθάκης, με δικά μας λεφτά, και πριν από αυτόν και μετά από αυτόν οι υπόλοιποι).

Το έχω γράψει, από την αρχή αυτού του blog, ότι όλη η δουλειά με τις ΑΠΕ είναι οι εγγυημένες αποδόσεις. Σιγά μην κατάλαβε κανείς...  Αυτό είναι το Ελντοράντο. Και θίγεται ο Ισπανός επειδή του παίρνουν τα ...λεφτά του.

Τις εγγυημένες επιδοτήσεις τις πληρώνουμε εμείς.  Μπορείτε να τις δείτε, στην σελίδα 7,  στο  τελευταίο Δελτίο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ  που έχει μόνο τις ταρίφες, δεν έχει τα τέλη διασυνδέσεων και τις επιδοτήσεις με διάφορα ΜΑΜΚ και ΑΔΙ για το φυσικό αέριο. Περίπου 2 δις ετησίως. Που άνετα, αν πιστέψουμε τον Σταθάκη, θα ...διπλασιαστεί. Τι είναι 2 ή 4 δις ετησίως; Τίποτα...

Αν σε μια "δουλειά" με σίγουρη απόδοση 7-15%, τα μισά τα πάρει κάποιος άλλος, που βάζει τα λεφτά, χάνουμε το μισό φιλέτο. ΔΕΝ με ενοχλούν οι αποδόσεις πραγματικών επενδύσεων. Με ενοχλούν όταν πηγαίνουν σε μη ανταποδοτικές δουλειές. Πληρώνουμε, χωρίς εμείς να παίρνουμε κάτι χρήσιμο. Πληρώνουμε κεφαλικό φόρο. Πληρώνουμε κλέφτες. Νόμιμους μεν, κλέφτες δε.

Για τους λάτρεις του φυσικού αερίου, η Enron ξεκίνησε σαν Internorth, κάτι μεταξύ ιδιωτικής ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, στις ΗΠΑ.

Τις επιδοτήσεις (στην Ελλάδα) τις μοιράζονται οι κατασκευαστές μηχανημάτων και εξαρτημάτων ΑΠΕ και οι "λειτουργοί", οι φερόμενοι "επενδυτές" σε ΑΠΕ.  Άντε και τίποτα μεσάζοντες.  Η μοιρασία του αιολικού λουφέ στην Ελλάδα, από το δικό τους, επίσημο, "όργανο":

α) Οι (κυρίως Γερμανοί) κατασκευαστές μηχανημάτων ΑΠΕ και εξαρτημάτων διασύνδεσης ΑΠΕ (στην εικόνα, μόνο τα αιολικά):


 β) Οι "λειτουργοί" των "πάρκων" ΑΠΕ (στην εικόνα μόνο τα αιολικά -- τα φ/β είναι άλλη συνωμοταξία, βασικά ακριβοί ...κράχτες):

 
Πράσινη Ανάπτυξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: