Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Ποιά είναι η "επιτυχία" των υπεράκτιων αιολικών; Η χαρά των επενδυτών για τις εγγυημένες, φουσκωμένες, επιδοτήσεις.

Παρατηρώ την απέθαντη τάξη των αιολικών απατεώνων (και των ηλιθίων που την στηρίζουν) να χρησιμοποιούν το επιχείρημα των "επιτυχημένων υπερακτίων αιολικών της Βόρειας Θάλασσας".

Ποια ακριβώς είναι αυτή η επιτυχία;


Η επιτυχία είναι ότι βγάζουν καλές, εγγυημένες χρηματοοικονομικές αποδόσεις και μόνο. Και τώρα που κόβονται οι εγγυημένες αποδόσεις, τα παλιά, εγγυημένα, αξίζουν πολλά. Money. money, money, και δεν έχει σχέση με ενέργεια.

https://www.energyvoice.com/otherenergy/168646/as-giant-north-sea-wind-turbines-start-to-pay-off-investors-want-more/

The expanding network of giant windmills in the North Sea — the largest such collection in the world — is turning into a windfall for some bankers helping institutional investors acquire a piece of Europe’s renewable-energy market:  Το επεκτεινόμενο δίκτυο γιγάντιων αιολικών στην Βόρεια Θάλασσα -- το μεγαλύτερο στον κόσμο -- έχει γίνει αναπάντεχη τύχη για τραπεζίτες που βοηθάνε θεσμικούς επενδυτές να αποκτήσουν ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής αγοράς ΑΠΕ.

...investors buying into offshore wind are attracted to stable cash flows from long-term contracts to sell power at above-market rates, a legacy of early government aid for the industry. The U.K. paid out almost 138 million pounds last year to projects... Οι επενδυτές σε υπεράκτια αιολικά προσελκύονται από σταθερές ταμειακές ροές (σταθερές πληρωμές μετρητών) από μακροχρόνια συμβόλαια πώλησης ρεύματος σε τιμές πάνω από αυτές της αγοράς, κατάλοιπο παλαιότερων κρατικών επιδοτήσεων. Η Αγγλία πλήρωσε 138 εκατομμύρια στερλίνες, πέρυσι, για τέτοια έργα...

Διαβάστε το άρθρο. ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρει εξοικονόμηση ενέργειας, ηλεκτροδότηση και τέτοια... Λέει ότι οι Κυβερνήσεις επιδοτούν αιολικά και φωτοβολταϊκά, με δικαιολογία την συμφωνία του Παρισιού, δήθεν για μείωση εκπομπών, που δεν προκύπτουν, ούτως ή άλλως, αλλά, στην πράξη, υπέρ εγγυημένων αποδόσεων σε θεσμικούς επενδυτές και κέρδη στις τράπεζες που διαμεσολαβούν.

Και εάν ή όταν αρχίζει να πουλιέται ρεύμα από αυτά τα υπεράκτια, χωρίς επιδοτήσεις, αυτό απλά θα ανεβάσει την αξία των παλιών αιολικών, που έχουν επιδοτήσεις. Θυμάστε τον κ. Σταθάκη που έδωσε παράταση σε παλιές επιδοτήσεις, βασικά στην κοινοπραξία ΕΝΕΛ-Damco (Κοπελούζου);  Αυτό που έκανε είναι να εγγυηθεί (με δικά μας λεφτά) την εξαιρετική τιμή πώλησης της άδειας από την Damco στην ΕΝΕΛ. Ο "αριστερός" κ. Σταθάκης. Για αυτό και τον ευχαρίστησε, δημόσια η ΕΝΕΛ. Τίνος, και ποιάς χώρας είναι "Υπουργός";  Ερώτημα αναπάντητο από την πρώτη φορά που τέθηκε σε, δήθεν σοσιαλιστή, τότε,Υπουργό, το 2001.

Και όσο οι τράπεζες και οι θεσμικοί επενδυτές τρίβουν τα χέρια τους με τις επενδυτικές ευκαιρίες, και οι Ρώσοι θα τρίβουν τα χέρια τους, αφού με τα πράσινα μυαλά και συνδυασμούς ΑΠΕ και αερίου, απλά δεν θα φτάνει το αέριο: Ω, ναι, έτυχε να φυσάει στην Βόρεια Θάλασσα, όταν έκανε κρύο και για αυτό έφτασε το αέριο. Αν δεν φυσούσε, εεε... απλά θα ανέβαζε τα κέρδη του το Γαλλικό, κρατικό, πυρηνικό μονοπώλιο που λέγεται EDF και που, βασικά αυτό, ήθελε το σύμφωνο του Παρισιού.

Το Αιγαίο δεν είναι Βόρεια Θάλασσα. Δεν φυσάει συνέχεια. Μερικές εβδομάδες φυσάει του σκοτωμού, μερικές έχει άπνοια (για κανένα ψαροντούφεκο).  Και οι συμβάσεις για προμήθεια αερίου είναι take-or-pay. Το πληρώνουμε είτε φυσάει, είτε δεν φυσάει, το καίμε, και εξάγουμε το ρεύμα σε καλή (για τους Ιταλούς) τιμή στους Ιταλούς. Συμβάλλουμε έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια και φθηνή ηλεκτροδότηση της Ιταλίας.

ΜΟΝΟ με επιδοτήσεις και με τις επιδοτήσεις σαν αυτοσκοπό!  "Ανησυχούν" που κόβονται οι επιδοτήσεις. Με το κόβονται, κόβονται και οι "επενδύσεις":

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δες και τα σχόλια στο παρακάτω άρθρο για τα Άγραφα, σε αναφέρουν: http://www.efsyn.gr/arthro/mia-apofasi-apo-ta-agrafa

archaeopteryx είπε...

εμένα? Για τα Άγραφα λέει...