Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Διαφημιστικό Διάλειμμα


Τι είπατε κυρία μου; Μόνο στα blogs? Ίσως στο χωριό σας, πλέον. Από την όχι ακριβώς ακροδεξιά εφημερίδα, New York Times:


Οι διαφημίσεις έχουν κατακλύσει τα γραμματοκιβώτια του κόσμου τον τελευταίο καιρό: «Πληρώστε λίγο παραπάνω στον λογαριασμό του ηλεκτρικού, για 100% καθαρή αιολική ενέργεια».

Κοντά στο ένα εκατομμύριο καταναλωτές δέχτηκαν να «πληρώνουν λίγο παραπάνω», αυξημένοι από το 2005, αλλά μόνο με 2% συμμετοχή επί του συνόλου. Οι Αμερικανοί θέλουν να επιδοτείται η πράσινη ενέργεια, αλλά δεν θέλουν να την πληρώνουν οι ίδιοι. Ο λόγος είναι ότι η προσαύξηση θεωρείται πολύ μεγάλη, η ηλιακή και η αιολική ηλεκτρική ενέργεια είναι πιο ακριβή από την συμβατική, και ενώ σαν αρχή στηρίζουν την εναλλακτική ενέργεια δεν θέλουν, προσωπικά, να πληρώνουν εκατοντάδες δολάρια παραπάνω για το εναλλακτικό ρεύμα, ιδίως στο παρόν οικονομικό περιβάλλον.

Το 19% των εθελοντικών χρημάτων που έχουν μαζευτεί, ωστόσο, χρησιμοποιείται για διαφήμιση και marketing (και σε μία περίπτωση το 76,4%), και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι εκούσιες πληρωμές συμβάλλουν σε ΑΠΕ.





Όλο το άρθρο των ΝΥΤ, εδώ.

Αν αρχίσω να αναρτώ αποκόμματα από ξένες εφημερίδες, οι θαυμαστές μου θα με αγαπήσουν περισσότερο. Σας πήραμε χαμπάρι παιδιάαα!...

11 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

Οι εταιρίες διαφημίζουν για να εισπράττουν κάτι παραπάνω, κατά προτίμηση εθελοντικά (έχει και τέτοιους ηλίθιους).

Οι ΜΚΟ κλαίνε για να λαδώνουν το αντεράκι τους (λιγούρια είναι οι περισσότεροι, δείτε τους δικούς μας).

Τα κράτη, όπως η δικιά μας Μπανανία, κόπτωνται, για να πάρουν καρβουνο-αντισταθμιστικά λεφτά, να έχουν να ροκανίσουν.

Money money money money. Τα υπόλοιπα είναι για τους χάνους.

T-Rex είπε...

Αρχαίε, έως τώρα διατηρούσα μία επιφυλακτικότητα σχετικά με τα γραφόμενά σου για τις πράσινες ΑΠΕ. Μία όμως επίσκεψη στη ΔΕΗ, τη προηγούμενη βδομάδα, αναίρεσε τις όποιες επιφυλάξεις. Δυστηχώς τα πράματα δεν είναι καθόλου καλά, έχεις δίκιο να ξεσπαθώνεις με την όλη κατάσταση στις ανεμογεννήτριες.

Ανώνυμος είπε...

Ο κόσμος στην Αθηνα νομίζει οτι ειναι ωραια πραγματα, πρασινα, μοντερνα.

Ο κόσμος στην επαρχια που ειχε την τυχη να τις δει να σηκώνονται δίπλα του , τραβαει τα μαλιά του Ιδιώς εαν ειναι κοντα σε παραλίες , αχρηστευεται καθε τουριστικη υποδομή.

Και σ' αυτούς που λένε οτι είναι ωραίο θεαμα ρωτηστε τους: Γιατί κανένας μα κανένας τουριστικός οδηγός Κρήτης, ή Ευβοιας δεν δείχνει τις ανεμογεννητριες ούτε για αστείο??????

T-Rex είπε...

Εκτιμώ ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ το θέαμα. Πιθανόν για τις πλέον τουριστικές περιοχές είναι ένα θέμα, αλλά όχι το κύριο. Το κύριο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι η οικονομία κλίμακας που εισάγεται για να μπορέσει η ανεμογεννήτρια να πουλήσει το προϊόν της. Και εκεί δεν μπορεί να υπάρξει ο προστατευτισμός που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια εφόσον η ΔΕΗ δεν είναι πλέον μονοπώλιο και ουσιαστικά είναι διαλυμένη.

Ανώνυμος είπε...

Εκτιμάς οτι δεν είναι τόσο πολύ θέμα το θέαμα, γιατι δεν το έχεις ζησει. Να υποχρεωνεσαι για την υπόλοιπη χωή σου να βλέπεις από το μπαλκόνι σου 20-30 λευκούς πύργους 60 μετρων. Αστα να πάνε

T-Rex είπε...

Η εικόνα που περιγράφεις είναι όντως αποκρουστική, σε κατανοώ πλήρως. Και εγώ δεν θα ήθελα από το πατρικό μου σπίτι σε ορεινό χωριό να βλέπω αυτό το θέαμα. Ευτυχώς δεν μας έχει προκύψει. Όμως θα επιμείνω. Η οικονομία της παραγόμενης ενέργειας είναι το αληθινά ανησυχιτικό.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 09.00 Ως ΤΙΣ 20.00. ΧΟΡΗΓΟΙ: ΙΜΠΕΡΝΤΡΟΛΑ, ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ Η ΤΙΝΑ Η ΟΙΚΟ-ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΑ.

ΕΚΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ-ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΙΩΝ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΙΟΣΚΙ ΚΑΜΠΡΙΟΛΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΩ

nikos είπε...

Τι λέει η επικαιρότητα σήμερα.. ο Καντάφι ..θα δώσει τζάμπα αέριο στον ΓΑΠ χιχχιχι

Ανώνυμος είπε...

Η οικονομία της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ είναι πραγματι η καταστροφή, από ενεργειακής άποψης. Είναι πανάκριβη, και ουσιαστικά άχρηστη. Διαφημίζουν πράσινες μεγαβατώρες πληρωμένες χρυσές, που αν δεν υπήρχαν, η ΔΕΗ ή η όποια ΔΕΗ θα ήταν υγιέστερη. Κάθε μια Α/Γ είναι ενα καρφί στο φέρετρο της ΔΕΗ, πεταμένα λεφτά για τον καταναλωτή, καταστροφή του τουρισμού και άνοδος της ανεργίας. Αυτοί που τις διαφημίζουν είναι αυτοί που τις πουλάνε και αυτοί που θα εισπράτουν την επιδότηση. Όλη η Πάτρα και απέναντι τα βουνά είναι γεμάτα. ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ. Παλιοσίδερα που κάθονται. Όταν φυσάει παράγουν λίγο ρεύμα. Τα νοσοκομεία και τα σπίτια δεν θέλουν ρεύμα όταν φυσάει θέλουν ρεύμα όταν το θέλουν.

nikos είπε...

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=37551

nikos είπε...

η υφεση αγγηζει το 7,5% http://www.desmie.gr/up/files/energy_201004_GR.pdf