Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Παραπληροφόρηση, μυθολογία και πορδές


Σε κάποιον από τους μονολόγους μου ή τους διαλόγους μου τον τελευταίο χρόνο, κάπου είχα πει ότι ήταν θέμα χρόνου να τελειώσει το παραμύθι των «καθαρών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Όχι ότι ήμουν μάντης ή σοφός, απλά το έχω ξαναδεί αυτό το σκηνικό, και η φυσική ή η τεχνολογία δεν έχει αλλάξει. Δειλά στην αρχή, σε λίγα blogs και εξειδικευμένες ιστοσελίδες, τώρα το θέμα έχει βγει στα αμερικανικά ΜΜΕ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, συνέχεια, ότι, κατ' αρχάς, ο κόσμος δεν έχει πρόβλημα με το …κλίμα. Που θα πάει; θα ξυπνήσουν και οι Ευρωπαίοι. Τι να ξυπνήσουν δηλαδή, οι Γερμανοί και οι Άγγλοι χλευάζουν την άποψη ότι τα αιολικά και οι μπουρδίτσες θα κάνουν ο,τιδήποτε για το πρόβλημα με το κλίμα, αν αυτό υπάρχει.

Η Αμερική βράζει. Όχι ακριβώς χρωματισμένος, πολιτικά, δημοσιογράφος το λέει ανοιχτά: O Obama, και οι ενεργειακές θεωρίες του, είναι παραπληροφόρηση και μυθολογία (misinformation and mythology). Η λεγόμενη «καθαρή» ενέργεια ποτέ δεν θα αντικαταστήσει την συμβατική, εκτός εάν βρεθεί καινοτόμος φτηνός τρόπος συλλογής του CO2 από Θ/Η μονάδες, ή υπάρξει ριζική μεταστροφή σε πυρηνικά. Κάτι, που προσθέτω εγώ, δεν θα είναι εφικτό, απλά γιατί δεν υπάρχουν σήμερα αρκετοί κατασκευαστικές πυρηνικών καζανιών. Αυτό μπορεί να αλλάξει, αλλά πρόκειται για πραγματικά βαριά βιομηχανία που δεν ξεκινάει από την μια μέρα στην άλλη.


Άλλη εφημερίδα εξέφρασε εκδοτική άποψη ότι η ενεργειακή προσέγγιση του Obama τροφοδοτείται από «ζεστό αέρα» (hot air είναι οι …πορδές, στην καθομιλουμένη). Άλλη πάλι, χλευάζει την ιδέα ότι η τρομερή ρύπανση στον κόλπο του Μεξικού θα αντιμετωπιστεί με περισσότερα αιολικά, και στην φωτό, ο Κυβερνήτης της Φλόριντα, ψάχνει την παραλία για ίχνη ...πετρελαίου.


Το τι γίνεται στην Αμερική, δεν αφορά εμάς εδώ. Ωστόσο, αυτό που ήταν αντίδραση μόνο σε blogs πριν 12 μήνες, τώρα το έχουν ασπαστεί οι Ρεπουμπλικάνοι και πολλοί από τους Δημοκρατικούς. Πιο σημαντικό, η Siemens δεν διαφημίζει αιολικά όπως πέρυσι, τώρα διαφημίζει πράσινα κτίρια και αυτοματισμούς. Δεν την παίρνει να διαφημίσει πυρηνικά, γιατί καιροφυλαχτούν η General Electric, με Ιάπωνες, και η Westinghouse, με Κορεάτες, αλλά οι Ιταλοί δεν ντρέπονται, διαφημίζουν απροκάλυπτα. Να ιδέα για τον εδώ Έλληνα συνεταίρο τους... Άντε να παράγουμε και ρεύμα...


Εδώ δεν είναι Αμερική, εδώ είναι Ευρώπη. Εδώ, ειδικά, δεν ξέρω αν είναι Ευρώπη, αλλά για να λέει η ΥΠΕΚΑ ότι έχει σχέδια για το ...2020, θα πρέπει να το παίρνω σοβαρά. Σε 5-6 μήνες, και στην Ευρώπη, προβλέπω ότι θα είμαι ο μόνος που θα το παίρνει σοβαρά. Σημειώστε το: 29 Ιουνίου. Χίλιες ΥΠΕΚΑ, θα χάνονται μπροστά στο 1/100 από τα ενεργειακά σχέδια της ...Κίνας με κάρβουνο. Προσέξτε τι λέει: "Παραδόξως, οι νέες μονάδες κάρβουνου, ισχύος 13.600 MW θα είναι "εφεδρεία" για τα αιολικά". Οι μονάδες κάρβουνου παράγουν ισχύ βάσης. Δεν ανεβοκατεβαίνουν. Τα αιολικά είναι για μόστρα, για δημόσιες σχέσεις, για να πουλήσουν οι Κινέζοι αιολικά στους ...Γερμανούς! 13.600 MW είναι 17 μονάδες σαν αυτές που μπλόκαραν οι "συνδικαλιστές" της ΔΕΗ επί Αθανασόπουλου.


α... και χρόνια πολλά στους Πέτρους και τους Παύλους...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό αυτό με την Κίνα. Οι εξαγωγικές της ορέξεις είναι αυτό που ίσως φρέναρε το μένος των Ευρωπαίων αιολικών. Η Κίνα, την κλείνει την Δανία και την Γερμανία σε 2 μήνες. Θα βγάλουν φήμες ότι οι Κινέζικες Α/Γ δεν είναι καλές!

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΣΤΡΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΜΙΖΑ!!

Ανώνυμος είπε...

Με πορδές δεν εξασφαλίζεις ενέργεια στην χώρα. Με πορδές επίσεις δεν βάφεις ούτε αυγά.
Με τα παραμύθια της κοντής, μόνο μίζες και λεφτά δικά μας μαζεύονται σε τσέπες γνωστών λαμόγιων.

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΕΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙς ΕΠΕΝΔΥΣΕΙς ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΕ ΑΠΕ:

Το πράσινο φως από την κυβέρνηση, προκειμένου να προβεί σε μειώσεις τιμών κατά 5%-15% στους μεγάλους εμπορικούς της πελάτες θα ζητήσει η ΔΕΗ. Σχεδιάζει επίσης να επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα επόμενα πέντε χρόνια και εξετάζει συμμαχίες για αιολικά και φωτοβολταϊκά

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Επιπλέον ο Προεδρος ΔΕΗ ανακοινωσε οτι η ΔΕΗ θα αγοράσει αιολικά πάρκα υπό ανάπτυξη = ΑΔΕΙΕΣ.

Δηλαδή το κράτος μέσω ΔΕΗ, θα αγοράσει επί πληρωμή ....ΑΔΕΙΕΣ που το ιδιο το κρατος έδωσε δωρεάν σε ιδιώτες!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Κέβιν Κόστνερ θέλει να φυγοκεντρίσει τον ωκεανό.

Στην αμερική μετράνε τα κυβικά εκατομμύρια πορδ.., έ συγνώμη, μεθάνιο... που απελευθερώνεται από τη διαρροή στον κόλπο του Μεξικου.
Ούτε να το συλλέξουν μπορούν σε αέρια μορφή ούτε να το συλλαβουν, και επιστράτευσαν τον Κέβιν Κόστνερ που λέει ότι έχει αναπτύξει ένα μηχάνημα φυγοκέντρισης και διαχωρισμού του λαδιού από το νερό.
Για τι χωρητικότητες μιλάμε εδώ πέρα; Για τίποτα χιλιόλιτρα; Τι μυαλά κουβαλανε και αυτοί και αυτός;

Το διάβαζα και γέλαγα, κατέθετε στο κογκρέσο και τον άκουγαν εκσταστιασμένα τα σενάτια.
Πήρε τη ζωή του λάθος ο Κέβιν, μηχανολόγος ήθελε να γίνει μάλλον όταν ήταν μικρός, αλλά η ζωή αλλού τον πήγε.

Όταν θα συλληφθεί ο άνεμος για τα αιολικά ας συλλάβουν και την ενέργεια κανενός τυφώνα για back up βάσης την επόμενη φορά. Του άλεξ π.χ. ή της κατρίνα.

Να επαγγελμα ωραίο για τυχοδιώκτες, κυνηγός τυφώνων. Κυνηγάει τον τυφώνα, τον συλλαμβάνει και τον κλείνει σε φιάλη πεπιεσμένου αέρα.

Και μετά το πουλάει για αμορτισέρ.

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Στο γνωστό στέκι "στου Φιλίππου" στην οδό Ξενοκράτους βρίσκεται τώρα ο Αντρίκος Παπανδρέου. Ευγενής όπως πάντα συζητά με θαμώνες συνοδευόμενος από την σύζυγό του. Στο τραπέζι μαζί με το ζεύγος, γνωστός μάνατζερ που ασχολείται με την πράσινη ανάπτυξη...

Ανώνυμος είπε...

Αντρίκος Αντρίκος ο αντ αυτού πρωθυπουργός. Ο έξυπνος της παρέας.