Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ανταπόκριση στην ανοιχτή πρόσκληση


Γράφει το capital.gr :

«ΔΕΗ: Επιστολή ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ για αιολικά πάρκα

Σε ανταπόκριση της ανοιχτής πρόσκλησης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τοποθέτηση στην πρόταση εξαγοράς από αυτήν του χαρτοφυλακίου της BCI, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) απέστειλαν σχετική επιστολή.

Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, κ. Γ. Περιστέρης και ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Π. Παπασταματίου, το κόστος είναι εύλογο και εντός των πρακτικών της αγοράς από επιχειρήσεις και εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται: "Η επιχειρηματική απόφαση για την εξαγορά ενός έργου ΑΠΕ σχετίζεται άμεσα με το συνολικό κόστος επένδυσης και την απόδοση του συγκεκριμένου έργου. Για το λόγο αυτό ένας ευρέως διαδεδομένος δείκτης που χρησιμοποιείται διεθνώς για την αποτίμηση του εύλογου του τιμήματος μιας εξαγοράς είναι ο λόγος του συνολικού κόστους (τίμημα εξαγοράς πλέον ίδια κεφάλαια επένδυσης πλέον δάνεια) προς την ετήσια παραγόμενη ενέργεια.

Από τα στοιχεία που περιέχονται στις ανακοινώσεις της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προκύπτει ότι για το σύνολο των εξαγοραζόμενων αιολικών πάρκων το ανωτέρο συνολικό κόστος είναι της τάξεως των 720€/MWh.

Σε αυτή τη βάση το κόστος αυτό θεωρείται εύλογο και εντός των πρακτικών της αγοράς από επιχειρήσεις και εμπειρογνώμονες του κλάδου".

Επιτρέψτε μου να χλευάσω και την ΕΣΗΑΠΕ και την ΕΛΕΤΑΕΝ… Και την ΔΕΗ Ανανέωσιμες… Επιστολή με την οποία αποφαίνονται για το εύλογο του τιμήματος της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου της BCI, από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Γνωματεύσεις για το εύλογο του τιμήματος εξαγοράς, φυσικά και δίνονται από ανεξάρτητους οίκους. Ωστόσο, σας υπογράφω, ότι ακόμα και οι εγκυρότεροι των «οίκων», στην Ελλάδα, γνωματεύουν κατά παραγγελία, ή κατά το συμφέρον τους, και ενώ λυπάμαι για αυτό, τουλάχιστον οι «οίκοι» παίρνουν την ευθύνη της γνωμάτευσής τους, έστω και τυπικά…

Αλλά το να γνωματεύσουν οι λομπίστες των αιολικών, οι σεσημασμένοι κυνηγοί επιδοτήσεων και Νόμων κατά παραγγελία, ή, όσο πιο ευγενικά γίνεται, οι «αιολικοί επιχειρηματίες» περί του ευλόγου του τιμήματος είναι χυδαία προκλητικό. Το προφανές ερώτημα είναι «Εάν, κύριε ΕΣΗΠΑΠΕ , το τίμημα ήταν εύλογο, γιατί δεν το αγοράσατε εσείς»; Ή κάποιος σαν και εσάς… Και η γνωμάτευσή σας είναι ελαφρώς χιουμοριστική, αφού κάθε αιολικός επιχειρηματίας, παρασιτολογεί σε βάρος του καταναλωτή, που πληρώνει κερατιάτικα, για χάρη σας, και για χάρη των δικών σας προμηθευτών και μετόχων. Και με το ζόρι! Και το ότι πληρώνει η ΔΕΗ για την εξαγορά, πληρώνω σαν καταναλωτής τα κερατιάτικα, και σαν φορολογούμενος μέτοχος της ΔΕΗ για το ξύλο. Και κερατάς, και δαρμένος, αλλά γνωματεύει η ΕΛΕΤΑΕΝ και ο ΕΣΗΑΠΕ, ότι όλα είναι εύλογα.

Σας προκαλώ, κύριοι της ΔΕΗ, πάρτε έναν διεθνή οίκο να σας δώσει αντίστοιχη γνωμάτευση (και αναρωτιέμαι γιατί, μα γιατί, δεν το έχει σκεφτεί η Αντιπολίτευση να σας το ζητήσει...). Με το που θα προσλάβετε τον οίκο, θα τον ρωτήσω για το εύλογο του feed in tariff , γενικά, και ειδικά... θα αναγκαστούν να επικαλεστούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ε ρε γέλια...

Το χαρτί σε πράσινο φόντο είναι από εδώ, και σε μαύρο φόντο από εδώ (με μικρές αλλαγές). Για γνήσιες γνωματεύσεις, εδώ. Και αυτή η ανάρτηση είναι η τοποθέτηση του φορολογούμενου καταναλωτή. Μήπως να μαζέψω και υπογραφές;

6 σχόλια:

φίλος δια αλληλογραφίας είπε...

Οι σταθμοί του Καραγκουλέ που φέρονται να αγοράζονται από την ΔΕΗ είναι στην Τούρλα δήμου Μολάων 9,35 ΜW -11 Α/Γ των 850 ΚW, Μουτζούρι δήμου Μολάων 5,10 ΜW - 6 Α/Γ των 850 ΚW, Ράχη Λούτσα-Πυργάκι δήμων Μολάων-Νιάτων 10.2 MW (τροποποίηση δες πίνακα ΡΑΕ).
Σύνολο περί τα 26 ΜW. Με κόστος εγκατάστασης περί τι 1 εκ. την MW και με χρόνο λειτουργίας 1.5-2 έτη πως φτάνουμε στο φημολογούμενο ποσό εξαγοράς; Εξάλλου ο τρίτος σταθμός ενδεχομένως σύντομα να συναντήσει προβλήματα λόγω της εγγύτητας του σε περιοχή τροφοληψίας απειλούμενου είδους ορνιθοπανίδας. Οι δύο πρώτοι που τους αγόρασε με μεγάλη έκπτωση ο Κ. λόγω παλαιότητας του μοντέλου της vestas (V 52)και χαμηλής απόδοσης (που μπορεί να διακριβωθεί από τα χορηγούμενα ανταποδοτικά στον Δήμο Μολάων) σε τι τιμή πουλιούνται; Ψάξε τις τιμές (στην πιάτσα) των V-52 και ρώτησε για τις υπερτιμολογήσεις των παλαιών μοντέλων.

Πνευματική βαρυχειμωνιά προβλέπω

nikos είπε...

δεν πρόκειται μόνο για "Πνευματική βαρυχειμωνιά" αλλά και για πραγματική βαρυχειμωνιά ..μιας και η παραγωγή-εξόρυξη λιγνίτη στο ΛΚΔ-Μ ζήτημα να ξεπεράσει τα... 40 εκ.Τον .. έναντι προγραμματισμού και πρόβλεψης 45 εκ.Τον ..και του χρόνου τα σπουδαίε

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που μας κυβερνανε και τα τσιράκια τους είναι πολύ χοντρόπετσοι για να αγχωθούν με τέτοια. Φασισμό έχουμε αν δεν το έχεις πάρει χαμπάρι

nikos είπε...

και το 3 Raix .το ψήφισαν στο κοινοβούλιο οι Γερμανοί ..και οι αντιστασιακή ήταν πράγματι λιγοι π.χ. ταγματάρχης Molke .. κατά διαβολική σύμπτωση ... γεννηθήκαμε σε ένα νοσοκομείο ...σήμερα πόλη Swidnica

silegav είπε...

Ο στόχος για τα αιολικά το 2014 είναι 4.000 MW και για το 2020 7.500 MW.

Σήμερα υπάρχουν εγκατεστημένα κατι πιο λίγο από 1.000 MW.

Η ΡΑΕ έχει δώσει μέχρι σήμερα άδειες παραγωγής για 8.000 MW και εκκρεμούν αιτήσεις για πολλές χιλιάδες ακόμα. Της μίζας το κάγκελο. Έχει αδειοδοτηθεί κάθε σημείο της χώρας με υποψία ανέμου. Βουνό ραχούλα πέλαγος.

Η ΔΕΗ λοιπόν, επειδή δεν υπάρχει πλεόν χώρος, αγοράζει την άδεια προς 600.000 euro/MW.

Συμπέρασμα: H γραφειοκρατία από το τίποτα δημιούργησε πλούτο 5 δις ευρώ μοιρασμένο σε μιζαδόρους και επενδυτές-εμπόρους αδειών.
------------------------------
Εγώ μία απορία έχω. Δεν βρέθηκε κανείς να ρωτήσει τον Καραγκουλέ: Ρε μάγκα επενδυτή, γιατί κατασκεύασες το αιολικό σου στην περιοχή με απόδοση 25% και όχι σ'αυτή που πουλάς την άδεια σήμερα στη ΔΕΗ για την οποία ισχυρίζεσαι (και επιβεβαιώνει το συνάφι σου) πως θα έχει απόδοση 33%?

Προφανώς μαγειρεύουμε και κανα νουμεράκι για να βγει το business plan, λέω εγώ. Το θέμα είναι τι θα πει στο μέλλον ο εισαγγελέας...

Ανώνυμος είπε...

τετοια ήταν η ντροπή τους
που βγήκε το θέμα στη δημοσιότητα,
που ο ζερβός αναγκάστηκε να το μαζέψει.
Ενώ ήταν εγκεκριμένο,
το πήραν πίσω....