Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Έρχεται χειμώνας


Τον χειμώνα που μας έρχεται μερικοί θα έχουν πρόβλημα. Με ακριβότερο το ρεύμα, ακριβότερο το πετρέλαιο, κάποιον άνεργο στην οικογένεια, μειωμένες αποδοχές και στενότητα γενική, μερικοί από εμάς θα θυμηθούμε τα παλιά.

Παλιά, που κρυώναμε τον χειμώνα και μόνο οι προνομιούχοι άναβαν τον θερμοσίφωνα το Σάββατο για το μπάνιο της εβδομάδας. Και πιο παλιά, στην Κατοχή. Έχω ακούσει από παλιούς ότι έκοβαν ξύλα στον Υμηττό και την Πάρνηθα, το είδα και στην "Ε": "Η μεγάλη ζημιά στο οικοσύστημα του βουνού συντελέσθηκε στην Κατοχή: οι Αθηναίοι, για να γλιτώσουν από το κρύο, έκοβαν τα δέντρα για καυσόξυλα".

Παλιά που κάθε σπίτι είχε και ένα καρότσι: "Πήραμε λοιπόν τα καροτσάκια μας και ξεκινήσαμε για το βουνό μη γνωρίζοντας τι θα συναντήσουμε στο δρόμο. Σημειωτέον ότι δεν υπήρχε σπίτι χωρίς καρότσι στην κατοχή. Όπως είναι σήμερα τα ΙΧ ήταν τότε εκείνα με τα οποία μεταφέρονται όχι μόνο ξύλα και οτιδήποτε άλλο, αλλά ακόμα κι οι άρρωστοι και πεθαμένοι. Προορισμός μας το Δαφνί, αν και προστατεύονται από τους Γερμανούς τα πεύκα, οι οποίοι πυροβολούσαν εκείνους που επιχειρούσαν να τα κόψουν. Εμείς, μαζεύαμε από κάτω κουκουνάρες και κλαδιά για τη φουφού της νοικοκυράς και το νερόβραστο φαγητό".

Θα κόβουν δέντρα φέτος. Ίσως όχι στον Υμηττό, αλλά στην επαρχία έχουν ήδη αρχίσει. Υπάρχει και άλλος τρόπος: Κάρβουνο σε ξυλόσομπα (όχι σε μαγκάλι, παρακαλώ). Πάνω από ξύλα ή ξυλοκάρβουνα ανάβει μια χαρά, και με έναν μικρό κουβά, ζεσταίνει άνετα ένα δωμάτιο για ένα βράδυ. Ενώ κάθε γειτονιά είχε κάρβουνα, πριν από χρόνια, τώρα πρέπει να ψάξετε, αλλά ύπάρχουν, και θα υπάρξουν. Πιο φτηνά από τα ξύλα ή το πετρέλαιο. Μόνο μην τα πάρει χαμπάρι η κοπελιά και τους βάλει, και σε αυτά, πράσινο φόρο...

Η πρώτη φωτό, είναι από εδώ. Η δεύτερη από εδώ.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

με την αύξηση διάθεσης μερίδων καυσόξυλων στα χωρία από τα δασαρχεία από 32μ3 σε 27 μ3 ..το φαινόμενο άρχισε να εμφανίζεται

Ζάχαρη είπε...

Φωτογραφιες του 50!Κατσε μη δουμε και τιποτα φωτο σε στυλ Βουλας Παπαιωαννου με παιδακια σε συσσιτιο.Παντως οι ξυλοσομπες ξεπουλανε εδω...

archaeopteryx είπε...

κάρβουνο έχετε; Ή να στείλει ο άτακτος; Και λιγνίτη καίνε... Να δεις τι καίνε σε χωριά και κωμοπόλεις της Δύσης...

Ανώνυμος είπε...

"Στην διάρκεια της κατοχής η βενζίνη και το πετρέλαιο προορίζονταν αποκλειστικά για τα στρατεύματα, κατοχής των Γερμανών, των Ιταλών και στη Βόρειο Ελλάδα των Βουλγάρων.
Έτσι καύσιμη και κινητήρια ύλη ήταν τα κάρβουνα και τα ξύλα."

Τώρα τα κάρβουνα και τα ξύλα απαγορεύονται για να μην ζορίζονται οι Γερμανοι αφεντικά της Μπιρμπίλη. Θα ζεσταινόμαστε με ήλιο και θα μαγειρεύουμε με αιολικά.

takis perreas είπε...

Έχω μαγκάλι για πυρήνα, πολυτελείας!
Μπρούτζινο, σαν μικρή κολυμπήθρα!
Έχει τεκμήριο?
Η μπιρμπιλωμάτα τι λέει?
Μία ενδεχόμενη φορολόγησή του από τον Κώστα του Παπά θά προσμετρήσει τον κυβισμό του ή θα αρκεστεί στην αποδόσιμη ισχύ επί του τροχού?!

Αντκαν είπε...

Με την οικοδομή σε ελεύθερη πτώση προβλέπω έφοδο στην ξυλεία των κατά τόπους ημιτελών κτισμάτων.
Θα τρυπήσουν πολλοί τοίχοι φέτος... Εκτός αν μας σώσει η κλιματική αλλαγή από το κρύο.

Ανώνυμος είπε...

Αλοίμονο, στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας.

nikos είπε...

βαρείς και βαθείς χειμώνας ήρθε ..

nikos είπε...

η κατάρρευση του Η/Ε τομέα (εξόρυξη λιγνίτη στην ΔΕΗ) ..και η παντελή έλλειψη εναλλακτικών βιώσιμων λύσεων αντικατάστασης (όπως η "πράσινη" που πολύ σωστά καυτηρίαζε και κατήγγειλε ο archaeopteryx από την αρχή) .. είναι αιτία του ....βαθύ χειμώνα

nikos είπε...

η κατάρρευση αυτί απεικονίζεται στο http://www.desmie.gr/up/files/energy_201008_GR.pdf

Ανώνυμος είπε...

Επίτηδες τα αφήνουν να διαλυθούν για να τα δώσουν φτηνά γιατί έτσι τους διάταξαν. Το μάθαμε το ποίημα της αλητείας. Οι εργαζόμενοι και οι φορολογούμενοι πάντα πληρώνουν την ζημιά.

nikos είπε...

οι αλήτες έχουν ονοματεπώνυμο ..και εδώ πρώτος Κ.Σημίτης

Ο νοών...νοείτω είπε...

http://www.sovereignindependent.com/?p=9061