Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Από την Ουτοπία στην ...


Όχι επειδή είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς, αλλά είναι, και θα κάνω τις ...ανασκοπήσεις μου.

Πρώτον, ειλικρινά ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να παρακολουθείτε αυτά που έχω γράψει. Σε όσους ξέρω μόνο από τα διαδικτυακά τους ψευδώνυμα, χρωστάω ευχαριστίες για την ενθάρρυνση να προωθήσω ένα θέμα κόντρα στις διαφημίσεις και την προπαγάνδα των πάντων, για την αλληλογραφία και για τις πληροφορίες.

Τα θέματα που έχω παραθέσει δεν είναι διασκεδαστικά, αν και έγιναν διασκεδαστικά όταν αποφάσισα να ακολουθήσω συμβουλές αγνώστων φίλων να βρω τους πράσινους …δαίμονες, ή τα …λεφτά. Και, φυσικά, ευχαριστώ για την βοήθεια τους πρασινοπαθείς φίλους που έχουν ετοιμάσει πολύ από το υλικό των τελευταίων 8-9 μηνών.

Δεύτερον, η σύντομη ανακεφαλαίωση είναι η εξής:

Όπως και να τις στολίσουμε, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (και αναφέρομαι στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά) είναι, σήμερα, μια ακριβή «ουτοπία». Για πολλούς από εσάς (και για μένα πριν από χρόνια) είναι μια απαραίτητη προσαρμογή. Εσείς, που πιστεύετε αυτό, είστε οι καλοπροαίρετοι, και εσάς εκμεταλλεύονται. Εμένα απλά με καταπιέζουν. Είναι ουτοπία αυτές οι ΑΠΕ, γιατί, με τον σημερινό τρόπο ζωής, δεν πρόκειται ποτέ να είναι βιώσιμες από μόνες τους, ή σημαντικές σαν μετρήσιμη συμβολή στην παγκόσμια χρήση ενέργειας. Και η ουτοπία γίνεται κοροϊδία όταν επικαλείται μοντέλα, προσομοιώσεις και θεωρίες περί κλιματικής αλλαγής για έρεισμα. Η δε κοροϊδία γίνεται ύβρις, όταν συνδέεται με την επιταγή «πρέπει και μπορούμε να κάνουμε κάτι». Τέλος η ύβρις γίνεται απάτη όταν φτιάχνεται μηχανισμός πλουτισμού, σε βάρος του κόσμου, χωρίς καν να λύνει τα ενεργειακά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα από όπου ξεκίνησε η ουτοπία. Το πώς οι Ουτοπίες γίνονται Απάτες, νομίζω, χωρίς να σας ξέρω, ότι το καταλαβαίνετε.

Αν προσέξατε, έδωσα έμφαση στις λέξεις «με τον σημερινό τρόπο ζωής». Και αν πάτε πίσω στις αναρτήσεις μου θα δείτε ότι σε τέτοιους μονολόγους, πάντα λέω «με τον σημερινό τρόπο ζωής». Αν κάπου έχω και εγώ αμφιβολίες, είναι εάν ο «σημερινός τρόπος ζωής» είναι διατηρήσιμος. Και, στον Δυτικό κόσμο, ξέρω ότι υπάρχουν στοιχεία μη διατηρησιμότητας. Η «μη διατηρησιμότητα», όμως, δεν έχει σχέση με ΑΠΕ. Έχει σχέση με το "τι καταναλώνουμε;" σε σχέση με το "τι παράγουμε;". Ή, με το ότι οι Κινέζοι παράγουν περισσότερα, με φτωχότερο τρόπο ζωής. Το μόνο που πετυχαίνει η χρήση ΑΠΕ, σε μεγάλη κλίμακα, είναι να μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, και επομένως τον «πλούτο» και τα βιοτικά επίπεδα του κόσμου που τις χρησιμοποιεί. Απλά οικονομικά. Βέβαια, αν πείσουμε τους Νότιους να βάζουν ΑΠΕ όταν οι Βόρειοι έχουν πυρηνικά και εξάγουν ΑΠΕ, είναι ένας τρόπος να έχουμε απασχόληση στον Βορά και ωραίες παραλίες με φτηνές καμαριέρες στον Νότο. Σκεφτείτε το αυτό.

Τις ευχές μου για ένα ...αειφόρο 2011, θα σας τις πω αύριο.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H πιο απλή εξήγηση είναι ότι θέλουν να μειώσουν τον τρόπο ζωής οι νότιοι. Για αυτό μας κατηγορούν. Ότι περνάμε καλά. Χρόνια Πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε , μπραβο για τον αγωνα σου.
Ωστόσο θέλω να σου παρατηρήσω τα εξής:
1. Τα αιολικά είναι η μέγιστη κομπίνα της επιχειρηματικής μαφίας: α) Παίρνουν κάθε χρόνο τις αυξήσεις της ΔΕΗ κάθε χρόνο, ως αναπροσαρμογες. Έτσι για παράδειγμα τα αιολικά πάρκα της Ιμπερντρολα στη Νοτιο Ευβοια που λειτουργούν άνω της 10ετίας πληρώνονται με 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα και όχι 89 όπως ψευδώς διαδίδουν. β) Δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην εθνικη οικονομία αφού ΟΛΟΣ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ είναι εισαγωμενος. γ) Εχουν προνομοιακη μεταχειρηση στον αναπτυκιακό νόμο, αφού εντάσσονται για επιδότηση χωρίς Περιβ. ¨ορους.

2. Τα φωτοβολταικά είναι είναι μια φούσκα-παγίδα για το λαό από τις τράπεζες, με πρώτη την Πειραιώς. Όλες αυτές τις υψηλές τιμές τις απολαμβάνουν οι Τράπεζες και όχι ο κοσμάκης. Δεν τους δίνουν επιδοτήσεις για να τρε΄χει ο κόσμος να δανείζεται. Οι τιμες μειώνονται ανά 6 μήνες για να τρεχει ο κοσμάκης να δανείζεται. Και όταν θα ερθει το αδιέξοδο , αλά Ισπανία και καταρρευσουν οι τιμές τους...ο κοσμακης θα χάσει και όχι οι δανειστές-Τράπεζες Δηλαδή τα ΦΒ είναι έξυπνη αρπαχτή που στηθηκε για να βγάλουν λεφτά οι Τράπεζες.
Ωστόσο ας μην παραβλ΄'επουμε πως στα ΦΒ απασχολούντια και μερικές ελληνικές εταιρείες, εν αντιθέσι με τα αιολικά που επαναλαμβάνω ,..... δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Εθνική οικονομία.
ΥΓ: Τα περί φόρων ανθρακα από το 2013 κλπ είναι γελοιότητες και αυθέραιτα , ανυπόστατα νούμερα που μας πετάνε οι διάφοροι Βασιλάκοι-υπάλληλοι ΤΕΡΝΑ για να μας χρυσώνουν το πικρό χάπι της πράσινης ληστείας!

Καλή Χρονιά!

Ανώνυμος είπε...

Έπιασαν τώρα τον μπαμπούλα της τιμής πετρελαίου ότι θα πιάσει τα 100 δολάρια.

Κοροϊδεύουν. Με την σημερινή ισοτιμία το πετρέλαιο ανεβαίνει λόγω δολαρίου που πέφτει. ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ. Θέλουν μόνο να ανεβάσουν το ρεύμα για να βγαίνουν οι ιδιώτες παραγωγοί (και ο φίλος σου ο Τσιπουρίδης)

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε πολύς κόσμος δεν τα καταλαβαίνει αυτά γιατί πιστεύει ότι κάνει το σωστό. Αλλά αρχίζουν. Η κομπίνα με τα φωτοβολταϊκά θα τους τρακουνήσει. Και ο λογαρισμός της ΔΕΗ.

Ανώνυμος είπε...

Καλή Χρονιά!
@α.

Professor Moriarty είπε...

Καλή χρονιά και καλή συνέχεια στο πολύ καλό ιστολόγιό σου. Εύχομαι να μεγαλώσει και άλλο το εύρος των πτερύγων σου.

Γιώργος Αντωνίου είπε...

Καλή σας χρονιά αν και όλοι ξέρουμε πως δεν θα’ναι.

Όλες αυτές οι "πράσινες αναπτυξιακές λύσεις" που παγκόσμια πλασάρονται από "φωτεινούς ηγέτες" σαν το ιδανικό μέλλον είναι κρυφά όπλα κατά της νοημοσύνης και των αντανακλαστικών σας.

Τα διάφορα σενάρια για "όλες τις πιθανές λύσεις" είναι προγράμματα των τραπεζιτών που τα περνούν με το σταγονόμετρο και κατά τακτά χρονικά διαστήματα σε αδαείς, καλοθελητές και φερέφωνα βαφτισμένα "δημοσιογράφους" με στόχο, να προιδεάζουν τη γνώμη σας και να αποσπούν τη προσοχή σας από τη λεηλάτηση του μέλλοντος σας των παιδιών και των εγγονιών σας.

Τη στιγμή που η Κίνα (http://world-nuclear.org/info/reactors.html) λειτουργεί 13 πυρινικούς σταθμούς ενέργειας, έχει 26 υπό κατασκευή, 37 σχεδιασμένους για κατασκευή, και 120 στο στάδιο της προ-έγκρισης, εμάς μας κάνουν πλύση εγκεφάλου για πράσινη ανάπτυξη και άλλα τέτοια μεγάλα ψέματα σαν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Άκουσε κανείς για κυρώσεις εναντίον της Κίνας;
Τοσα πυρινικά εργοστάσια και ούτε μια τόση δα παράβαση;
Οχι βέβαια, αφού η Κίνα είναι το κράτος μοντέλο για τους τραπεζίτες.

Οι διαφημίσεις, εκτός του ότι γεμίζουν τον κόσμο με καναλικά αποβράσματα υποτακτικούς των ολιγαρχών κάνουν τα πάντα ακριβότερα.

Γι’αυτό πιστεύω πως μια καλή εκστρατεία εναντίον των ΜΜΕ πρέπει να ΥΠΕΡ-τονίζη ακριβώς αυτό, δηλαδή το οτι η ακρίβεια ωφείλεται (μερικώς εστω) στην διαφήμιση που συντηρεί τους καναλικούς.