Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Περιμένοντας την ...Σωτηρία

Περιμένοντας την νέα, καινούργια και ανανεωμένη εκδοχή της «Σωτηρίας», είπα να ρίξω μια ματιά στις αγορές, και το πετρέλαιο. Χωρίς να ξέρω πολλά για το πετρέλαιο, είναι σαφές ότι oil makes the world go round (και το money είναι για …παραλλαγή).

Η τιμή του πετρελαίου καίει τους αιολικούς γιατί κάπως σερβίρουν ότι με τιμή πάνω από $100 το βαρέλι, τα αιολικά συμφέρουν. Αυτό που δεν λένε, είναι εάν πρόκειται για δολάρια του 2008, ή για σημερινά.

Υπάρχουν πολλών ειδών πετρέλαια, τα πιο γνωστά είναι το Brent και WTI (δείτε εδώ εάν είστε περίεργοι για τις διαφορές τους). Το πετρέλαιο (Brent ή WTI) το καλοκαίρι του 2008 ήταν περί τα $70-80 το βαρέλι. Να θυμίσω ότι είχε κάνει μάλιστα και μια μικρή φουσκίτσα το πετρέλαιο εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι, και κατά μία θεωρία, η Λήμαν έχασε λεφτά από futures πετρελαίου που ξεφούσκωσαν και έτσι ξεκίνησε η σημερινή αφορμή της κρίσης.

Το καλοκαίρι του 2008, ο χρυσός ήταν περί τα $850 για 28,3495 γραμμάρια.

Θα θυμάστε ότι από το φθινόπωρο του 2008 και μετά, οι ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να προλάβουν την πλήρη κατάρρευση του συστήματος έριξαν στην αγορά κάτι τρις δολάρια. Η «Ευρώπη» κράτησε πιο συντηρητική στάση, και αντί να ρίξει τρις ευρώ στην δική της, ελεγχόμενη, αγορά, κράτησε τα ευρώ στο σεντούκι και τώρα έχει αφήσει τα διάφορα PIIGS να χρωστάνε και την ΕΚΤ να αγοράζει τα ομόλογά τους -- δηλαδή, με συγχωρείτε, φανταστείτε την Ουάσινγκτον να αφήνει την Πενσυλβάνια να πάει φούντο ή να περιμένει από τους Καναδούς να την …σώσουν. Συγγνώμη για την παρένθεση. Το συμπέρασμα της τρομερής δολαριακής ρευστότητας ήταν να πέσει και να πέφτει το δολάριο. Πέφτει το δολάριο, και ανεβαίνει αντίστοιχα το πετρέλαιο (που είναι λίγο διεθνές και εκφράζεται σε δολάρια) και ο χρυσός που για κάποιο λόγο τον αγοράζουν οι φοβούμενοι τον πληθωρισμό, και αυτός μετριέται σε δολάρια.


Έτσι σήμερα έχουμε τον χρυσό στα $1.900, Brent περί τα $109 και WTI περί τα $85.  Βάλτε ένα οικονομέτρη ή την WWF να σας πει πόσο κάνει το πετρέλαιο σε λεφτά του 2008, και εάν τα $100 το βαρέλι που παρακαλούσε η ΕΛΕΤΑΕΝ το 2008, ισχύει και σήμερα.  Το γράφημα είναι από εδώ.


Θα θυμάστε που έδειξα ένα γράφημα της τιμής των δικαιωμάτων άνθρακα πριν μερικές εβδομάδες. Το δείχνω, επικαιροποιημένο, παραπάνω, δεν έχει αλλάξει, και είναι όσο ανούσιο όσο και το προηγούμενο γιατί είναι χωρίς όγκο.  Σε ελεύθερη αγορά, δεν θα υπήρχαν δικαιώματα άνθρακα, και εάν υπάρχουν είναι γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να φορολογηθούν σήμερα επειδή υπάρχουν ακόμα καραγκιόζηδες που παπαγαλίζουν ότι θα ζεσταινόμαστε πολύ το 2099 (λες και θα ζούνε τότε, για να δούμε εάν ήξεραν τι έλεγαν σήμερα).


Το ενδιαφέρον γράφημα είναι το δεύτερο, που συγκρίνει τα δικαιώματα άνθρακα, με το πετρέλαιο, το καλαμπόκι και τον χρυσό.  Πάντα από το Bloomberg, για να βάλετε τα πρόσθετα commodities χρησιμοποιήστε το "add a comparison).  Αγοράστε σήμερα δικαιώματα άνθρακα, χαχαχάαααα!!  Τώρα που "διέρρευσε" ότι η Exxon (Esso την λέγαμε εδώ) έχει μυστικό ενός δις βαρελιών πετρελαίου (τι είπατε;  peak oil?)


Όπως λέει άλλος blogger (για πιο ευαίσθητο θέμα) "δεν θα ησυχάσω εάν δεν δω το CO2 στο "μηδέν".

16 σχόλια:

spiral architect είπε...

Όλα τα παραπάνω συσχέτισέ τα και με την πτώση του καθεστώτος Καντάφι και ... εδώ είμαστε!
(αναμένουν και με χαρά το απευκταίο και για τον Τσάβες ... τέλεια!)

Η (σύγχρονη) πραγματικότητα ξεπέρασε την επιστημονική φαντασία του Hollywood και τη visual reality του "Call of Duty"!

archaeopteryx είπε...

ο Καντάφης τα είχα βρει με τα πετρέλαια, και οι Ρεπουμπλικάνοι (και ο Ράμσφελντ) έλεγαν ότι δεν έιναι "καλός" και τέτοια, αλλά υπήρχαν πολλοί χειρότεροι.

Τον Καντάφι μάλλον οι Γαλλοάγγλοι τον είχαν στο μάτι με τους Γερμανούς να είναι σφίγγες...

Ανώνυμος είπε...

Τι συμβαίνει με τις άδειες για τα φωτοβολταικά?? Το ΥΠΕΚΑ ζητά από τον πρόεδρο της ΔΕΗ να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία!!!!
ΕΔΩ: http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=3Q3fCRSUMOY%3d&tabid=367&language=el-GR
@KATALYTIKOS

spiral architect είπε...

@KATALYTIKOS:
Πολλές γραμμές έχουν κορεσθεί (δεν μπορούν για τεχνικούς λόγους να υποδεχθούν νέα Φ/Β)
Έτσι ο κ. Μανιάτης ζητάει να δημοσιοποιηθούν οι υφισταμένες αιτήσεις Φ/Β και να ξέρει ο κάθε "επενδυτής" ποια γραμμή είναι κορεσμένη και τι μέλλει γενέσθαι.

Το δεύτερο είναι τεχνικά αδύνατο να γίνει, (και το γνωρίζει καλά)

... Η καταχώριση αυτή να είναι απόλυτα κατανοητή για τον κάθε Έλληνα πολίτη και
να µην εµπεριέχει τεχνικές λεπτοµέρειες που συσκοτίζουν το βασικό ερώτηµα της
δυνατότητας ή µη, να υποδεχθεί και µέχρι ποιο βαθµό, νέες αιτήσεις. ...


άλλα ο κ. Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ για να κατοχυρωθεί κυρίως απέναντι στους αγρότες (που πέρσι τέτοιο καιρό έκαναν σωρηδόν αιτήσεις) και να κερδίσει χρόνο (τι χρόνο? οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν) πετάει το μπαλάκι στη ΔΕΗ.

archaeopteryx είπε...

άσε που ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΤΑΡΙΦΕΣ! Δεν ζητάς από κάποιον που δεν βγαίνει στον μήνα να πληρώνει κερατιάτικα για ΑΠΕ και αρπαχτές. Εγω΄προβλέπω ότι θα κοπούν και παροχές ρεύματος. Κάτι εξοχικά που κάθονται, κάτι γκαρσονιέρες άδειες...

spiral architect είπε...

Αυτά τα κάνει ο κόσμος από μόνος του.

Αυτά ποιος θα τα πληρώσει, μου λες?
http://tinyurl.com/3g8pvrb

Για να μπορούν να μπουν νέοι ΑΠΕτζήδες σε υπάρχοντα (μερικώς ή καθ' ολοκληρία) κορεσμένα από ΑΠΕ δίκτυα, πρέπει να φτιαχτούν καινούργια!

Ποιος θα τα πληρώσει αυτά?

katalytikos είπε...

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!
ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ... ΘΑ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ!!

spiral architect είπε...

Η οικονομία και η τεχνολογία στηρίζονται στις Θετικές Επιστήμες. Οικονομολόγος, οικονομέτρης κλπ δεν είμαι, αλλά μαθηματικά και φυσική γνωρίζω πάρα πολύ καλά.

Για να γυρίσουμε στο θέμα μας, μετά βεβαιότητας λέω ότι, όλα αυτά που οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία σ' αυτή την κατάντια, (μαζί και εμάς) δεν στηρίζονται σε μαθηματικά, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ!

Θυμίζουν χαρακτήρες παρακμιακών τζογαδόρων σε ταινίες, που λένε ο ένας στον άλλον: "μου χρωστάς τόσα $$$", σε ένα περιβάλλον Las Vegas!

xrhxa είπε...

Καλησπέρα φίλε αρχαίοπτέρυγα...

Η πλάκα είναι ότι με την ελάτωση της δραστηριότητας των κιλήδων του ήλιου , κάοιοι επιστήμονες άρχισαν να μιλάνε τελευταία για έναρξη μίνι περιόδου παγετώνων...δεν έχω πρόχειρες τις διευθύνσεις τώτα , είνα και περασμένη η ώρα για να τις ψάξω...αλλά στην πρώτη ευκαιρία θα στις στείλω....

Το συμπέρασμα τους λέει πάνω κάτω ότι ο ήλιος ξαφνικά σταμάτησε τις ενδεκαετείς εναλλαγές πολικότητας και αυτό οφείλεται στην ψύξη της επιφάνειάς του...αυτό σημαίνει ότι έχουν σταματήσει ( από το 2008) οι περιοδικές εκρήξεις στην επιφάνειά του που δημιουργούν τις θεαματικές ηλιακές κιλήδες που στέλνουν στο διάστημα-'αρα και στην γη- τεράστις ποσσότητες ενέργειας...αν δεν ξαναρχίσει και πάλι η δραστηριότητα των εκρήξεων η γη θα περάσει σε εποχή κρύα (μινι εποχή παετώνων0 όπως την περίοδο του 16ου αιώνα όπου είχε παγώσει π.χ. ο Τάμεσης όλωσδιόλου και μέχρι τον πάτο....το ότι δεν έγινε ακόμη αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας οφείλεται εν μέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου που σε περίπτωση που θα αργήσει να επανεκινήσει ο ήλιος την διαδικασία των κηλίδων θα παρακαλάμε να ενταθεί όσο γίνεται περισότερο...

archaeopteryx είπε...

Το ότι ο ήλιος είναι ο καθοριστής του κλίματος στην Γη, δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Ο Ζερεφός ακόμα παπαγαλίζει ότι η Ελλάδα ζεσταίνεται και ότι τα ραπανάκια θα μετακομίσουν βόρεια του Πηνειού... Και ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ για αυτό ο κ. Ζερεφός. Και μπορεί να ζεσταίνεται, αλλά ο Ζερεφός δεν θα ζει το 2099 για να δει αν θα είχε δίκιο...

Ανώνυμος είπε...

Είδα κάτι, που μοιάζει με το σήμα της φωτογραφίας.
Επειδή κάθε χώρος έχει τα δικά του, όσοι έχουν γνώσεις από πετρέλαια, ίσως βρουν κάτι ενδιαφέρον εδώ:
http://www.exxonsecrets.org/html/orgfactsheet.php?id=106#src2

archaeopteryx είπε...

Τον ποιόν χρηματοδοτεί η Exxon είναι εταιρική πληροφορία της Exxon και εάν χρηαμτοδοτεί και μυστικά, Exxon είναι αυτή, και με γεια της με χαρά της. H Exxon βγάζει, επεξεργάζεται και πουλάει πετρέλαιο.

Το ποιος χρηματοδοτεί την WWF την Greenpeace, τον Ζερεφό, τον Ινδό του IPCC είναι λιγότερο προφανές,αλλά χωρίς να είμαι ντετέκτιβ, βρήκα Γερμανούς, Γερμανούς, Γερμανούς και Γερμανούς (μερικούς να κρύβονται πίσω από την «Ευρωπαϊκή» γραφειοκρατεία.

Σε θέματα ενεργειακά, θεωρώ την Exxon πιο αξιόπιστη. Το ενεργειακό μέλλον κατά Exxon έχει κάρβουνο, πυρηνικά και αέριο (και η ίδια σπρώχνει πετρέλαιο).

Η μόνη σχέση που έχω με την Exxon είναι ότι ξέρω την ΕΚΟ που κάποτε ήταν Esso Papas (και δεν με λαδώνει η ΕΚΟ για να λέω αντι-Ζερεφο-αρλούμπες).

Ανώνυμος είπε...

@archaeopteryx

Εντελώς τυχαία ήταν η αναφορά στην exxonsecrets και δεν υπονοούσα τίποτα επιπλέον πέρα από όσα έγραψα.
Προσωπικά δεν μου αρέσουν οι ΑΠΕ για τα προβλήματα που δημιουργούν στο περιβάλλον. Επίσης δεν μου αρέσει και ο τρόπος που προσπαθούν να τις επιβάλλουν παντού και με κάθε τίμημα.

Με ενοχλούν επίσης οι υπερβολές για την επερχόμενη καταστροφή από την κλιματική αλλαγή, που την προβλέπουν να γίνει και μάλιστα άμεσα, αν δεν πάρουμε «αύριο» κιόλας με κάθε τίμημα τις λύσεις που μας προτείνουν κάποιοι.
Σε κάποιο βαθμό με προβληματίζει και «η Μαζική μετακίνηση των ειδών προς τους πόλους ελέω κλιματικής αλλαγής», όπως έχει περιγραφεί εδώ: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2040125
ενδιαφέρομαι επίσης να μάθω αν οι προτάσεις του
http://www.cres.gr/kape/index_gr.htm
μπορούν να δώσουν λύσεις στα πολλά προβλήματα, που ενώ δεν τα περιμέναμε μας έπεσαν ξαφνικά στο κεφάλι μας και έκαναν άνω κάτω τις απλές ζωές μας.

archaeopteryx είπε...

Άκουσα για την δήθεν μετακίνηση προς τους πόλους. Άκουσα, αλλά ούτε είδα, ούτε ξέρω τίποα, κρίνοντας από την γλώσσα πρόκειται για τρίχα. Πιο πολύ φοβάμαι τις μετακινήσεις του μαγνητικού βορρά, παρά τις μετακινήσεις των ειδών. Η Μεσόγειος έχει στεγνώσει πολλές φορές στην ...ιστορία της, και τότε δεν είχαν ανθρωπογενή φαινόμενα θερμοκηπίου.

Ο «ειδικός» στο όζον «ακαδημαϊκός» και δημόσιος υπάλληλος Ζερεφός είπε ότι μετακινούνται τα ζώα προς τους ΄Πόλους, αλλά ο ίδιος εδώ είναι... Άρα;

Κάποτε, το Μαρούσι είχε πατάτες, η Κηφησιά ήταν εξοχή, το Σούνιο πευκοδάσος, και η Βοιωτία μακριά. Τώρα η Κηφισιά είναι ...Κυψέλη, το Μαρούσι ...Βωβός, και η Βοιωτία βιομηχανική ζώνη. Λογικό είναι οι καλλιέργειες να πάνε βόρεια...

Το Σούνιο... διάβασε την Γαλήνη του Βενέζη...

Ανώνυμος είπε...

Μικρή διόρθωση: Οι ουγγιές που μετράνε τα πολύτιμα μέταλλα είναι 30.1 γραμμάρια (troy ounce) και όχι οι συνηθισμένες που είναι το 1/16 της λίβρας (avoirdupois ounce).

archaeopteryx είπε...

δεν είχα ποτέ ουγγιές χρυσού, άρα διακιολογούμαι για την άγνοια...