Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ανεξάρτητα Ενεργειακά


Και η ΝΔ δια στόματος Σαμαρά έχει πει εδώ και καιρό, και πρόσφατα, τις μαγικές λέξεις "φτηνό ρεύμα". Και μέχρι να μαζέψω τι και πώς, παραθέτω τι λένε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στιο ίδιο θέμα:
  • Σύγχρονος λιγνίτης (διαχείριση στερεών, παραγωγή ενέργειας), μέχρι νεωτέρας
  • Αναβάθμιση υποδομών σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, φίλτρα, συνδυασμένοι κύκλοι (που έχει και νόημα, και το θέλει και η "Ευρώπη" πέραν της στοιχειώδους μηχανικής)
  • Δίκτυα ρεύματος και αερίου, διασύνδεση νησιών
  • Μάπα υπέρ ξένων, σε βάρος μας, το Πρότζεκτ Χέλιος
Να επισημάνω, κυνικά,  ότι τα διάφορα ΕΣΠΑ θα μας τας δίνουν μόνο όπως τους βολεύει, ιδίως τώρα, εξ ου και η επιφυλακτικότητά μου για ό,τι έρχεται από Ευρωπαϊκά ταμεία.  Να επισημάνω επίσης ότι η διασύνδεση, ενώ είναι απόλυτα λογική και επιθυμητή, είναι και παγίδα υπέρ πονηρών αιολικών που τα έχουν κάνει λίγο λαδοπλακάκια με τις κατά τόπους Μαφίες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις. Δεν είμαι κατά των διασυνδέσεων, είμαι κατά των παρασίτων.

Το πλήρες κείμενο για τα ενεργειακά το παραθέτω παρακάτω, και είναι από το Συγκεντρωτικό Οικονομικό Πρόγραμμα των Ανεξάρτητωνστο Scribd και σε διάφορα ιστολόγια.

"Ενεργειακή Απεξάρτηση

Διαχωρίζουμε την θέση μας από το Πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ». Δεν θα επιτρέψουμε την υφαρπαγή 200.000 στρεμμάτων παραγωγικής γης από αλλοδαπούς, δήθεν στρατηγικούς

επενδυτές, οι οποίοι έχουν ως μοναδικό σκοπό να στερήσουν την πρωτογενή παραγωγή από τους Έλληνες πολίτες και να τους εξαναγκάσουν να εισάγουν αγροτικά προϊόντα αλλά και να επωμισθούν το παράλογο κόστος χρηματοδότησης των ΑΠΕ, από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αρνούμαστε να σπαταλήσουμε κεφάλαια του ΕΣΠΑ για να επιδοτήσουμε καθαρά αλλοδαπές επενδύσεις, εξοφλώντας τα τιμολόγια των αλλοδαπών προμηθευτών και μεταφέροντας τις εκταμιεύσεις του ΕΣΠΑ στις Τράπεζες τους στο εξωτερικό και, κατά κύριο λόγο, στη Γερμανία ενώ, στην περίπτωση που το έργο υλοποιηθεί, η διασύνδεση του έργου «ΗΛΙΟΣ» με την Ευρώπη (καλώδιο) δε θα επιτρέψουμε να συμπεριλάβει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης με πυρηνική τεχνολογία από την Τουρκία ή άλλη χώρα της Ασίας, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η λειτουργία του. Ειδικότερα σήμερα που η Γερμανία επιχειρεί μέσα από τη Δανειακή Σύμβαση να οικειοποιηθεί το Φωτοβολταϊκό Ενεργειακό απόθεμα της Ελλάδας, με τη δέσμευση πως, το Πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ», ύψους 20 δις και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, να συμπεριληφθεί στην αποπληρωμή των νέων δανείων. Αρνούμαστε να χρηματοδοτήσουμε με Ελληνικά Κεφάλαια (ΕΣΠΑ) την κατασκευή ενός έργου που στοχεύει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τα Ελληνικά έσοδα να αποδίδονται στη Γερμανία και στην Τρόικα, έναντι αποπληρωμής δανείων.

Με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων εξόρυξης και παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη και άλλες φθηνές πηγές παραγωγής ηλεκτρισμού (γεωθερμία, κ.α.) θα μειωθεί ο βαθμός ενεργειακής εξάρτησης μέχρι την έναρξη εκμετάλλευσης του Ελληνικού φυσικού αερίου. Περαιτέρω, η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη ή/και πετρέλαιο, με εγκατάσταση φίλτρων διακράτησης εκπεμπόμενων σωματιδίων, καθώς και μέσω εκσυγχρονισμού των μηχανολογικών εγκαταστάσεων προκειμένου να μετατραπούν σε εγκαταστάσεις συνδυασμένου κύκλου, θα συμβάλλει στην μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων και την απομείωση της επιβάρυνσης εξαγοράς τους από τη ΔΕΗ, βελτιώνοντας κατ'αυτόν τον τρόπο και τα οικονομικά της αποτελέσματα. Το σύνολο του δικτύου διανομής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα αναβαθμιστεί βάσει των νέων δεδομένων παραγωγής, ώστε να καταστεί εφικτή η πλήρης κάλυψη της Ελληνικής επικράτειας και η πρόσβαση όλων σε φθηνή ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσουν διαδικασίες διασύνδεσης των νησιών που σήμερα δεν είναι διασυνδεδεμένα στο δίκτυο κορμού της χώρας."

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κομμα του Καμενου είναι τελείως τυχοδιωκτικό, αφού έχει κάνει σημαία του τον εθνικισμό, τον κρατισμό , την αριστερά, την ελευθερη οικονομία,....έναν αχταρμα γενικώς.

Θεωρώ οτι έχουν λόγο ύπαρξης μόνο τα εξής 6 κομματα:
ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΔΡΑΣΗ.

Ολα τα υπόλοιπα είναι απλώς τυχοδιώκτες που κανουν κοπυ-πειστ και αναμασούν τα προγραμματα των ανωτερω 6.

Εξάκτινος είπε...

Να σου πω ανώνυμε 12:10 τα προγράμματα τα είδαμε. Όλα τα χρόνια όλοι είχαν προγράμματα και μας χρεοκόπησαν. Αλλαγή νοοτροπίας και ανθρώπων χρειαζόμαστε.

Το ενεργειακό πρόγραμμα είναι καλό.
EuroAsia Interconnector

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι έχει δίκιο

archaeopteryx είπε...

Οι περισσότεροι έχουν παρόμοιους φόβους και οι περισσότεροι διαφωνούν και με τους υπόλοιπους.

Τα δύο μεγάλα κόμματα τα ίδια είναι αχταρμάς, αλλά αδυνατώ να δω το Πασοκ σαν επιλογή. Απορώ που είναι κάν με πάνω από 3%. Βέβαια έχει διορίσει, ταϊσει και φτιάξει αρκετούς ψηφοφόρους, αλλά εάν 'ενα κόμμα "φταίει" αυτό είναι το Πασόκ.

Ο Καμμένος έχει πει λιγότερα από όσα έχει καλύψει η ΝΔ, αλλά σε αυτά που λέει, προσωπικά συμφωνώ. Το εάν μπορεί ή θέλει να τα τηρήσει δεν το ξέρω. Ωστόσο την ίδια ανασφάλεια έχω για την ΝΔ. Αυτά που λένε πχ για το φορολογικό είναι μουσική στα αυτιά μου, αλλά όταν έρθει η ώρα;... Στα ενεργειακά μαζεύω ό,τι μπορώ, αλλά δεν ξεχνάω ότι η Διαπλοκή έχει σημαντικό έλεγχο στην ΝΔ, και ό,τι και να λέμε αμφιβάλλω εάν ο Σαμαράς ελέγχει το "κόμμα". Ακούγεται ότι θέλει ισχυρή πλειοψηφία για να το ελεγξει, αλλά οι Πασόκοι (με το Μνημόνιο) φρόντισαν να διασπαστεί η ΝΔ σε 2-3 κομμάτια, ίσως 4. Ο Μάνος, πχ, γιατί είναι εκτός; Ή πώς θα αναπτυχθεί η οικονομία εάν σαλαμοποιηθεί η ΔΕΗ ή τριπλασιαστεί το κόστος του νερού; Ιδανικά, θα ήθελα την ΝΔ ενωμένη με βάση την λογική.

To KKE ξεκάθαρα αντιευρωπαϊκό, αλλά σαν αντιπολίτευση. Δηλαδή εάν για πλάκα έβγαινε, αναρωτιέμαι τι θα έκανε. Δηλαδή έχω μία υποψία αλλά δεν την λέω γιατί θα με ...βρίσουν.

Η Χρυσή Αυγή είναι σχεδόν περιορισμένου αντικειμένου, αλλά πάλι δεν τους ξέρω, όπως δεν ξέρω την Ανταρσύα.

Τους Οικολόγους Πράσινους ευχαρίστως θα τους ανασκολόπιζα (μαζί με την WWF και τον "πράσινο" συρφετό).

Το Καφενείο και ο Γαμόσταυρος έχουν δύο συμπαθητιθκές ανακεφαλαιώσεις (δεν συμφωνούν όμως στα δια τάυτα)

spiral architect είπε...

Τώρα που τους έχουν πάρει μυρωδιά παντού και τους έχουν κράξει κανονικά, να δούμε ποια μελλοντική κυβέρνηση θα ιδιωτικοποιήσει, ρεύμα, νερό, τραίνα κλπ.

Όξω απατεώνες!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα, δεν ειχα που να το καταθεσω και το βαζω εδω .Μηπως γνωριζεις οι τιμες χοντρικης ρευματος πως μπορω να τις δω ,αν υπαρχει καποιο διαγραμμα απο καποιο ιστοτοπο;
Eυχαριστω

archaeopteryx είπε...

ομολογώ ότι δεν ξέρω τι εννοείς "τιμές χοντρικής", καμιά φορά χρησιμοποιώ την Οριακή Τιμή Συστήματος σαν "κόστος" ή "τιμή χοντρικής".

Στην ιστοσελίδα του ΔΕΣΜΗΕ

Κάπου έχω λινκ στις αναρτήσεις μου θα το ψάξω.

Ανώνυμος είπε...

Ναι την ΟΤΣ εννοω ,κοιταξα στη ΔΕΣΜΗΕ αλλα δε βρηκα τιποτα ,νομιζω οτι το ειχες αναρτησει καπου.
Ευχαριστω εκ των προτερων

archaeopteryx είπε...

12:11,

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2012/01/blog-post_2160.html

οδηγίες για να βρεις την ΟΤΣ στην τρίτη παράγραφο αυτής της ανάρητησης

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστω και παλι, κανεις σημαντικη δουλεια και ανοιγεις ματια.
Ομολογω πως εχω προβληματιστει ,εχω μτχς εταιριων ΑΠΕ και Μυτιλ και θελω να δω που θα οδηγησει αυτη η κατασταση
Φιλικα
Παναγιωτης