Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Αυτοί που πραγματικά αγαπούν το περιβάλλον είναι αυτοί που δεν ξεχνούν ότι μέσα σε αυτό ζουν και άνθρωποι

http://envthink.blogspot.com/2012/05/blog-post_04.html

Τις επιλογές που έχουμε μεθαύριο, τις ξέρει ο καθένας για τον εαυτό του. Ο archaeopteryx έχει άποψη, και το πρόβλημά του είναι ποια επιλογή εκφράζει την άποψή του. Το πρόβλημα αυτή την φορά είναι μοναδικά σύνθετο.

Ξέρω ότι είμαι φιλελεύθερος. Νομίζω ότι ξέρω τις ελάχιστες διαχειριστικές επιλογές που μας έχουν μείνει. Ξέρω ότι η προσδοκία συνέχισης κεκτημένων ή "παροχών" είναι ατελέσφορη, αφού περιμένουμε να είναι με ξένα λεφτά ή με τυπωμένα λεφτά. Ξέρω ότι οι επιλογές είναι ατελείς και εμπεριέχουν συμβιβασμούς. Θυμώνω με ο,τιδήποτε έχει επιβληθεί με το ζόρι, ή σαν προϊόν διαφθοράς, ιδίως όταν μας το παρουσίασαν ότι ήταν "για το καλό μας" ή ακόμα χειρότερα για το καλό του ...πλανήτη, ή της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας που καθορίζει το "κλίμα".

Με αυτά κατά νου, δεν θα σας πω ούτε τι να ψηφίσετε, ούτε τι θα ψηφίσω. Μπορώ να σας πω τι δεν θα ψηφίσω ο,τιδήποτε έχει την λέξη "Πράσινο", "Πράσινη Ανάπτυξη" και "Οικολογικό". Μαύρο σε όποιον έχει μιλήσει για Κλιματική Αλλαγή, και τις ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών) σαν λύση ή σαν σημαντικό μέρος "ενεργειακού μείγματος". Δεν θα ψηφίσω πλασιέ της Siemens, της Enercon, της Vestas, της Iberdrola ή της EDF (και συγγνώμη εάν ξεχνάω κανέναν). Δεν θα ψηφίσω ο,τιδήποτε έχει την στήριξη του Σκάϊ. Θα προτιμήσω "Ελληνικό", από "Ευρωπαϊκό". Θα προτιμήσω ό,τι και όποιον έχει πει ωμή και κυνική την αλήθεια από αυτόν που έχει πει παχιά και κούφια λόγια. Δεν θα ψηφίσω σεσημασμένους εγκληματίες.

Πιστεύω ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, και εκτιμώ ότι θα μακροημερεύσει μόνο όποιος έχει πει την ωμή αλήθεια και δεν έχει βασίσει την καμπάνια του σε από μηχανής θεούς και λύσεις από ανύπαρκτες ξένες συλλογικότητες. Εκτιμώ ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια ήταν εγκληματικά, όχι επειδή φτωχύναμε, αλλά επειδή εκχωρήσαμε υποθήκες και προσημειώσεις για παράταση της ψευδαίσθησης.

Πιστεύω ότι οι μετεκλογικές συνεργασίες είναι αναπόφευκτες, ότι πρέπει να είναι δεξιοαριστερές (με την παλιά ορολογία), αν μη τι άλλο λόγω της δυσκολίας των πραγμάτων. Χρειαζόμαστε κεφάλαιο, και χρειαζόμαστε ανθρώπους. Δεν χρειαζόμαστε λαμόγια.

13 σχόλια:

spiral architect είπε...

Δια της άτοπον απαγωγής καταλήγουμε ότι ψηφίζεις ή ΚΚΕ, ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή ΣΥΡΙΖΑ!
(με επιφυλάξεις το τελευταίο)

Οι "πρασινιές" προς το παρόν έχουν μπει κάτω απ' το χαλί και τα good fellas προτάσσουν την ανάπτυξη. Ανάπτυξη από ποιους και για ποιους; Εδώ που φτάσαμε πολλοί μιλούν για αποανάπτυξη, ένα "οικονομικό slow down" θα' λεγα εγώ.

Το σίγουρο είναι ότι η κρίση χτυπάει και τον σκληρό πυρήνα (που λένε και οι "οικονομικοί αναλυτές" ... μη χέσω!) της ΕΕ, ρίχνοντας ακόμα και τη βιομηχανική παραγωγή των Αλλαμανών.

Δες την Ολλανδία: Τώρα ανακάλυψαν ότι και η Ολλανδία των πλεονασμάτων 'εχει χρέος;

Να χέσω τις σπουδές, τα πτυχία και τις επιτελικές σας θέσεις ... οικονομικοί κάγκουρες!
(μην πω τίποτα χειρότερο)

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ
Μακάρι η νέα Βουλή να δει την ανάπτυξη και το περιβάλλον σε πιο σωστή βάση και μακριά από τα πράσινα συμφέροντα!! Δύσκολο, αλλά όσο ζω ελπίζω!
@katalytikos

Ανώνυμος είπε...

Μέχρι και την τελευταία ώρα υλοποιούν δεσμεύσεις!!!!
"Εκπόνηση Μελετών για τη Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων "
800.000 ΕΥΡΏ!
http://sites.diavgeia.gov.gr/ypeka/ada/%CE%924990-%CE%A6%CE%98%CE%9D
@katalytikos

Ανώνυμος είπε...

Spiral,

Σωστά παρατηρείς ότι βασικά κανείς δεν ξέρει τι γίνεται στην οικονομία. Γκουρούδες στυλ Ρουμπινί, Στίγλιτς, Κρούγκερ και άλλοι, δεν κατάφεραν να προβλέψουν τίποτε απολύτως. Σε ένα χαοτικό σύστημα δεν υπάρχει πρόβλεψη.

Καταλυτικέ,

Η φάμπρικα των μελετών τείνει να μετατραπεί σε φάμπρικα των δύο μελετητών. Μάλλον αυτός ήταν ο σκοπός από την αρχή. Ψάχτο και θα δεις.

Οι βουλευτές μας είναι τόσο άχρηστοι και αμόρφωτοι, ειδικά στα τεχνικά του περιβάλλοντος, που εύκολα πέφτουν θύματα οργανώσεων που τους προσφέρουν έτοιμες "πολιτικές".

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

@ Kaymakchalan, εννοείς ότι:
Δύο μεγάλα οικομελετητικά γραφεία που στις οικοπροκυρήξεις μελετών, έργων κλπ, καταθέτουν μεν και τα δύο γραφεία προσφορές, ενώ να τα έχουν συζητήσει/συμφωνήσει από πριν για το ποιος θα πάρει κάθε φορά έκαστο έργο;
Μήπως δεν κατάλαβα καλά και εννοείς κάτι άλλο; Δηλαδή ότι για κάθε έργο γίνονται δύο μελέτες (για είναι απόλυτα τσεκαρισμένο το αποτέλεσμα) ή κάτι σχετικό με ορνιθολογικο – οικολογικές μελέτες που δεν γνωρίζω λεπτομέρειες;

spiral architect είπε...

... μέχρι να τους φάει ένα πιο μεγάλο ευρωπαϊκό μελετητικό ψάρι!
Ηγγικεν γαρ η ώρα.

Ανώνυμος είπε...

Ανεξαρτητοι Ελληνες ειναι η μονη ελπιδα να βγουμε απο το αδιεξοδο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπώ το περιβαλλον και τη φύση και πηγαίνω ορειβασία κλπ και ευχαριστώ ολόψυχα τον Αρχαίο, που τα τελευταία 2 χρόνια της πρασινης παπαρολογίας, ήταν ο μόνος μπλόγκερ που σήκωσε σημαία εναντίον της πρασινης απάτης και άνοιξε τα μάτια μερικών ανθρώπων!

Να είσαι πάντα γερός Αρχαίε!

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ περιοδικό είπε...

Ψυχραιμία και όχι τους μεγάλους!

Ανώνυμος είπε...

Ρίξτε μια ματιά και σ' αυτούς:
http://www.dimiourgiaxana.gr/

Ανώνυμος είπε...

Παίρνοντας αφορμή από το σχόλιο του Ανώνυμου (4/5 @ 10:50 π.μ.) θα ήθελα να δείτε αυτό: http://www.econews.gr/2012/04/30/ape-greenpeace-alieia/
που δε φάνηκε να το σχολιάζει κανείς. Και λέω εγώ ο αφελής: καλά οι ψαράδες και οι ντόπιοι να συμπαρίστανται στους ακτιβιστές (με ή χωρίς εισαγωγικά, όπως το βλέπει κανείς) οι 7 (κατά σύμπτωση) "αδελφές" που έβγαλαν την ανακοίνωση τι ζόρι τραβάνε; Θέλουν ντε και καλά να πείσουν για την οικολογική τους συνείδηση; Για τα όρνια που σκοτώνουν οι Α/Γ δεν είδα αντίστοιχες ευαισθησίες φυσικά. Μήπως θέλουν να προκαταλάβουν τυχόν αντιδράσεις της Greenpeace όταν θα αρχίσουν να φτιάχνονται τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα; Εκτός και αν τα τελευταία λόγω "πρασινάδας" είναι ευλογία για το θαλάσσιο οικοσύστημα όπου θα εγκατασταθούν οπότε μάταια θα πειμένει κάποιος αντίδραση από τους οικολόγους.
Επίσης δε θυμάμαι να είδα έστω μια κάποια αντίδραση για τα μάτια του κόσμου από τη Greenpeace στα έργα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ικαρία.
Αυτό που εισπράττω από την παραπάνω είδηση είναι πως ότι έχει γράψει ο Αρχαίος φαίνεται να επιβεβαιώνεται, "το 'να χέρι νίβει τ' άλλο" (διαπλοκή) και ανάλογα με την περίπτωση αλληλοϋποστηρίζονται ...για το καλό της ανθρωπότητας βεβαίως βεβαίως!

spiral architect είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή το σχόλιο του Ανώνυμου 1:10 π.μ.

Η Greenpeace όπως και το WWF έχουν ανακοινώσει τις προτάσεις τους για τον (έμμεσο;) έλεγχο της αλιείας, σύμφωνα με πρότυπα της Ε.Ε. και των λοιπών διεθνών οργανισμών (ή χαράζοντας εκείνες αυτά τα πρότυπα, κατά τις γνωστές αρχές της παγκόσμιας διακυβέρνησης).
Οι φορείς προώθησης των ΑΠΕ έχουν ήδη συνεργαστεί με τις top περιβαλλοντικές για τις ΑΠΕ στην ξηρά. Οπότε κάθε περαιτέρω συνεργασία – για αυτούς – είναι θεμιτή, ενδεχομένως και επιβεβλημένη.
Τελευταία η Greenpeace διαφημίζει ότι οι ψαράδες των νησιών υποστηρίζουν την άποψή της για τη δημιουργία των καταφυγίων. Δηλαδή τη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών όπου τα ψάρια θα αναπαράγονται. Δεν ξέρω κατά πόσο γνωρίζουν τις περιοχές (έκταση, χρονική περίοδο ή μόνιμα, την αιτιολογία κλπ) που θα προτείνει η Greenpeace και το WWF να μπουν στον σχετικό κατάλογο ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ. Όμως σίγουρα αυτά τα καταφύγια δεν έχουν καμία σχέση με αυτά με τα άλλα, τα αλιευτικά καταφύγια που οι ψαράδες θα ήθελαν να έχουν για να προστατεύονται οι βάρκες τους. Ένα παράδειγμα αναφέρεται και εδώ:
http://www.moa.gov.cy/moa/dfmr/dfmr.nsf/DMLTea_gr/DMLTea_gr?OpenDocument

Στη φωτογραφία, (από το άρθρο στο econews) τα φουσκωτά είναι αρκετά ευέλικτα και δραστήρια! Στην περιοχή, σίγουρα δεν θα κυκλοφορούν, καρέτες ή άλλα ευαίσθητα είδη.