Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Παπαγάλοι; Αγράμματοι; Ή απλά πλασιέ φούσκας;


http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2184812

Πόσες αρλούμπες, λάθη, αγραμματοσύνη, και διαστρέβλωση ειδήσεων μπορεί να παπαγαλίσει κάποιος;  Let me count the ways:

1) Δεν παράγεις 22 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας. Έχεις εγκατεστημενα 22 φ/β γιγαβάτ (δηλαδή, πολλά πανέλα) και όταν έχει συννεφιά, ή την νύχτα, δεν παράγουν τί-πο-τα..  Το ρεύμα που παράγουν τα 10 λεπτά ή τις 5 ώρες που έχει ήλιο κοστίζει 8-10 φορές όσο το συμβατικό και κάνει άνω κάτω (και το Γερμανικό) δίκτυο.  Όταν τα καταλάβετε αυτό θα καταλάβετε γιατί σας αποκαλώ αγράμματους και παπαγάλους. Η ενέργεια μετριέται σε "γιγαβατώρες", όχι σε γιγαβατ (που είναι η "εγκατεστημένη ισχύς").   Οι φωτοβολταϊκές γιγαβατώρες είναι επίσης άσχετη στατιστική. Η σχετική στατιστική είναι "πόσο πραγματικό συμβατικό καύσιμο υποκατέστησαν -- πραγματικά, και όχι με εικονικούς υπολογισμούς. Ούτε το μισό από αυτό που τους αντιστοιχεί.

2) Η Γερμανία έχει πάαααρα πολλάααα φ/β πανέλα. Η συμβολή του φ/β ρεύματος στην ηλεκτροδότηση και της Γερμανίας είναι όμως ΑΣΗΜΑΝΤΗ. 1%;  2%; 3% 4%; Δεν ξέρω πόσο τους κόστισαν τα 22GW (πάνω από 30 δις ευρώ, αλλά οι Γερμανοί είναι πλούσιοι, και εξ άλλου ρεφάρουν την ζημιά βάζοντας την κάθε σοβαροφανή εφημερίδα να πλασάρει απούλητα πανέλα σε φουκαράδες στην Ελλάδα.

3) Ναι, υπάρχουν μέρες και μήνες με αυξημένη ηλιοφάνεια, αλλά υπάρχει και το αντίθετο. Ο Μάϊος του 2012, θα πρέπει να ήταν κούκλα για τους Έλληνες φωτοβολταϊκούς και τον ΑΔΜΗΕ που  πληρώνει για να θαυμάζουμε τα σύννεφα (και ευτυχώς για μένα, αλλά ατυχώς για τον καταναλωτή ξέμεινε από λεφτά. χαχαχάααχαχα).  Μην ξεχνάτε, το ρεύμα δεν αποθηκεύεται οικονομικά, ή σε ποσότητα, παρά μόνο εάν είσαι δίπλα, και σου ανήκει η ...Νορβηγία.

4) Τα περί πλήρους αποτυχίας του προγράμματος με τις ΑΠΕ στην Γερμανία φαίνεται στις δηλώσεις της Μέρκελ, του Έττινγκερ, της Ζήμενς, και είναι πια "ευρέως γνωστή πληροφορία" στην Γερμανία. Για τα φ/β της Ισπανίας και το "ρεκόρ αιολικής παραγωγής", ρωτήστε το ΔΝΤ.

Παραθέτω παρακάτω ολόκληρο το άρθρο, γιατί θα εξαφανιστεί από τα δημόσια αρχεία και δεν θα μπορώ να λέω "να πώς προωθούσε φούσκες η καλή εφημερίδα στις 29 Μαϊου του 2012!" σε 1 ή 3 χρόνια. Τι φωτοβολταϊκά, τι βιομαγνητικές παντόφλες... Τζερτζελές να γίνεται...
"Επίδειξη της υπεροχής της στις ΑΠΕ έκανε, την περασμένη Παρασκευή, η Γερμανία: οι ηλιακοί σταθμοί στην επικράτειά της παρήγαγαν 22 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αυτήν 20 πυρηνικών εργοστασίων και η οποία θα μπορούσε να καλύψει έως και το 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Βιομηχανίας Ανανεώσιμης Ενέργειας, πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά.

«Ποτέ άλλοτε καμία χώρα δεν παρήγαγε τόσο φωτοβολταϊκό ηλεκτρισμό», λέει ο Νόρμπερτ ʼλνοχ, επικεφαλής του ινστιτούτου. «Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανία προσέγγισε πολλές φορές το στόχο των 20 γιγαβάτ, όμως αυτή ήταν η πρώτη φορά που τον ξεπεράσαμε.» Όπως διευκρινίζει ο ʼλνοχ, αυτή η ποσότητα ενέργειας θα μπορούσε να καλύψει το εν τρίτο των αναγκών της χώρας σε μια εργάσιμη μέρα και το 50% των αναγκών της το Σαββατοκύριακο, όταν γραφεία και εργοστάσια είναι κλειστά.

Το ότι η Γερμανία κατάφερε να ξεπεράσει το στόχο των 20 γιγαβάτ, όταν πέρυσι μετά βίας άγγιζε τα 14 γιγαβάτ, οφείλεται τόσο στο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό δυναμικό όσο και στην αυξημένη ηλιοφάνεια των τελευταίων μηνών. «Αυτό δείχνει ότι η Γερμανία είναι σε θέση να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της σε ηλεκτρισμό με ηλιακή ενέργεια», εκτιμά ο ʼλνοχ. «Δείχνει επίσης ότι η Γερμανία μπορεί να τα καταφέρει με λιγότερα εργοστάσια καύσης άνθρακα και αερίου και λιγότερους πυρηνικούς σταθμούς.»

Η πυρηνική καταστροφή της 11ης Μαρτίου 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν, οδήγησαν τη Γερμανία στην ανακοίνωση ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα κλείσει όλους τους αντιδραστήρες της, εστιάζοντας τις προσπάθειές της στην περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οκτώ πυρηνικοί σταθμοί έκλεισαν άμεσα, ενώ βάσει του σχεδίου, οι υπόλοιποι εννέα θα έχουν κλείσει έως το 2022.

Οι επικριτές της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν είναι αρκετά αξιόπιστες και πως μια βιομηχανοποιημένη χώρα όπως η Γερμανία δεν θα μπορούσε ποτέ να παράγει ποσότητα ρεύματος τέτοια ώστε να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της. Το ρεκόρ που κατερρίφθη την Παρασκευή και το Σάββατο, εντάσσεται στις προσπάθειες να αποδειχθεί ότι μια τέτοια μετάβαση είναι εφικτή, τη στιγμή που η χώρα ήδη λαμβάνει το εν πέμπτο του ηλεκτρισμού της από ΑΠΕ.

Η καγκελάριος Μέρκελ και οι διάδοχοί της ωστόσο θα πρέπει να πείσουν τους Γερμανούς ότι ένα μέλλον με ΑΠΕ είναι προς όφελός τους, αφού σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας, οι καταναλωτές θα πληρώνουν 4 δισ. ευρώ επιπλέον το χρόνο για να υποστηρίξουν την ηλιακή ενέργεια. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία είναι ήδη από τις υψηλότερες στον κόσμο, με τους καταναλωτές να πληρώνουν περί τα 23 σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα".

11 σχόλια:

spiral architect είπε...

Τα είχα γράψει και σαν σχόλιο σε προηγούμενη ανάρτηση:

Επίσης το άρθρο δεν λέει:
- Για πόση ώρα παρήγαγαν ισχύ 22GW.
- Τι είδους μονάδες παραγωγής ανέλαβαν φορτίο μετά;
- Κατά τη διάρκεια του peak των Φ/Β, πόσες θερμικές ή πυρηνικές μονάδες έσβησαν;
- Πόση ωφέλιμη επιφάνεια πεδινού εδάφους καταλαμβάνουν;
(ενδεικτικά, το 1MW θέλει περίπου 8 στρέμματα επιφάνειας)
- Πόσο ακριβό είναι το μείγμα της kWh;

Αυτά τα ολίγα. Όταν απαντήσουν τεκμηριώνοντας ότι θα σβήσουν Χ θερμικές και Ψ πυρηνικές μονάδες και η ευστάθεια του δικτύου είναι εντός του προτύπου ΕΝ50150, αναλαμβάνω δωρεάν το ξεσκόνισμά τους.


Επίσης:
Δώστε μου καμπύλες φορτίου ανά ημέρα. εβδομάδα, μήνα.
Σημαντικό: Τα 22GW Φ/Β τη νύκτα είναι όχι 0GW, αλλά περίπου -5 ως -8MW. Τη νύκτα τα Φ/Β συμπεριφέρονται σαν φορτία.

Εν πάσει περιπτώσει είμαστε στην εποχή που οι όλες οι έννοιες έχουν διαστρεβλωθεί πλήρως. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των ΑΠΕ οι εξ Εσπερίας ντήλερς και τα ντόπια παπαγαλάκια τους πατώντας στη άγνοια του κόσμου και των wannabe ραντιέρηδων πασάρουν αντιεπιστημονικές παπαριές.

Άμποτες να γίνει πρωθυπουργός ο Τζήμερος, να ιδρύσει το πρώτο ιδιωτικό Πολυτεχνείο και να αλλάξει τις ηλίθιες θεωρίες που μαθαίναμε τόσα χρόνια.
(είναι καιρός να αλλάξουμε επαγγελματική ενασχόληση και να γίνουμε "μαστιγωτές μεταναστών" σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες)

archaeopteryx είπε...

ααα... δεν το ήξερα ότι έχουν νυχτερινή συμερπιφορά (πέρα από αυτή της Ισπανίας που καποιος δούλευε νυχτερινή ντηζελογεννήτρια και πουλούσε νυχτερινό φωτοβολταϊκό. Το είδα το σχόλιό σου

Ανώνυμος είπε...

http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/industry-news/energy-and-resources/solar-panel-glut-claims-day4-energy/article2445419/

spiral architect είπε...

Ναι βέβαια!
Πέρα από τη σύνθετη αντίσταση των μετασχηματιστών, υπάρχουν πρόσθετα φορτία στις εγκαταστάσεις, όπως περιμετρικοί φωτισμοί και κάμερες.
(εκεί που κάποτε είχε σκοτάδι και φίδια)

Π.χ. δες τη φωτό εδώ

Professor Moriarty είπε...

Η πρώτη πρόταση του άρθρου είναι τυπικό παράδειγμα σύγχυσης των εννοιών της ισχύος και της ενέργειας. Απαράδεκτη διατύπωση που δεν συγχωρείται ούτε σε απόφοιτο γυμνασίου.

Τώρα το εύλογο ερώτημα είναι τι θέλει να πει ο ποιητής που έγραψε αυτή την θριαμβική μπούρδα. Είναι απλό:

Η Γερμανία έχει εγκατεστημένη PV ισχύ περίπου 27 GW. Είναι λοιπόν φανερό ότι το output των φωτοβολταϊκών της Γερμανίας έπιασε πρόσφατα μέγιστο 22 GW. Αυτό όμως είναι στιγμιαία τιμή, δηλαδή το μέγιστο στιγμιαίο output ισχύος. Και φυσικά δεν είναι μέση τιμή. Αν θέλετε να δείτε πόσο περίπου είναι τώρα το output ισχύος των Γερμανικών PV πηγαίνετε στην παρακάτω ιστοσελίδα μιας εταιρείας φωτοβολταϊκών:

http://www.sma.de/en/company/pv-electricity-produced-in-germany.html

Φυσικά δεν μπορώ να εγγυηθώ την αξιοπιστία της μεθόδου που χρησιμοποιούν, αλλά θα βοηθήσει ίσως κάποιους να καταλάβουν γιατί ακριβώς μιλάμε.

archaeopteryx είπε...

μου εξήγησε ένας δημοσιογράφος (όχι της "Ν"), ότι αυτά τα πράγματα είναι τα μονα που κινούνται στην διαφημιστική αγορά και επομένως υπάρχει κάποια "πίεση". Και το καταλαβαίνω. Από την άλλη μεριά υπάρχουν άνθρωποι (και ανθρωπάκια) που θα χάσουν τα σώβρακά τους με αυτές τις "δουλειές" και στο ενδιάμεσο θα τους πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι!

Professor Moriarty είπε...

Πράγματι αυτό συμβαίνει. Δεν είναι μόνο ο διαφημιστικός κλάδος. Κάποιοι, για παράδειγμα, προσπαθούν να αναθερμάνουν την οικοδομική δραστηριότητα μέσω των PV. Είναι η νέα φούσκα μέσα σε περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας. Πρόσφατα πάλι άκουσα εργολάβους που υπόσχονται να χτίσουν σε πελάτες "δωρεάν" ενεργειακό σπίτι με PV αποπληρώνοντας τα δάνεια με τις ταρίφες. Δεν ξέρω ποιός τελικά θα πληρώσει πιο ακριβά αν σκάσει η φούσκα. Οι εργολάβοι, οι τράπεζες, ή οι πελάτες.

archaeopteryx είπε...

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2012/03/blog-post_20.html

να ένας εργολάβος. Μα καλά, ΔΕΝ βλέπουν τι έγινε στην Ισπανία, Πορτογαλία, ακόμα και Αγγλία με τις φ/β φούσκες;;;

Θα μου πεις, εάν φώναζε κάποιος "φούσκα" στα αεροπλανάκια ή το 1999-2000, θα τον ...καθάριζαν.

Professor Moriarty είπε...

Ακριβώς, χα-χαα. Άκουσα κάπου και την έκφραση "ρευστότητα από την ηλιακή ενέργεια", ή "ρευστοποίηση της ηλιακής ενέργειας" (!!)

Δυστυχώς η πλύση εγκεφάλου που γίνεται συστηματικά από το δημοτικό σχολείο όπου τα παιδιά μαθαίνουν να προσκυνούν τις ΑΠΕ μαζί με την άγνοια στοιχειώδους φυσικής και γνώσεων παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας από τον πολύ κόσμο, έχουν δημιουργήσει μια προκατάληψη υπέρ των ΑΠΕ. Όταν πρόσφατα εξήγησα σε παλιό φίλο ότι με βάση τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις του Global Wind Energy Council για 500 GW πλανητικής αιολικής ενέργειας το 2030, αυτό σημαίνει μείωση εκπομπών ανθρωπογενούς CO2 μόνο κατά 1.5%, και όταν του είπα να κάνει την αναγωγή στην Ελλάδα και να το συγκρίνει με το κόστος για αυτή την αμελητέα, σχεδόν μηδενική, συμβολή στην μείωση του πλανητικού CO2, τότε αυτός έπαθε τέτοιο σοκ που άρχισε να με ρωτάει αν αυτά υπάρχουν σε βιβλιογραφία ή σε ιστοσελίδες. Ο άνθρωπος γνώριζε μόνο το παραμύθι των ΑΠΕ και της υποκατάστασης της παραγόμενης ενέργειας από αυτές. Για τον λόγο αυτό blogs όπως το δικό σου έχουν πολυ σημαντική συμβολή στο σπάσιμο του φαιοπράσινου μονόλιθου που έχουν σφηνώσει στα μυαλά των ανθρώπων.

Ανώνυμος είπε...

Νέο προϊόν: τα διαστημικά φωτοβολταϊκά εκπέμπουν ανεξάντλητη καθαρή ενέργεια στη Γη!
http://tinanantsou.blogspot.com/2011/12/blog-post_3243.html

Ανώνυμος είπε...

"έχουν δημιουργήσει μια προκατάληψη υπέρ των ΑΠΕ"

Πιο σημαντική είναι η σκανδαλώδης ασυλία που τα ΜΜΕ και η ακαδημαϊκοί έχουν δώσει στις ΜΚΟ.

Κανείς δεν τις ψηφίζει αλλά αυτές φτιάχνουν την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Δεν λογοδοτούν σε κανένα για γίποτε, και όταν τελικά σκάει η φούσκα, όπως έγινε ήδη στην Ισπανία, κανείς δεν τους ζητά τα ρέστα για ότι έκαναν.

Kaymakchalan