Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ο (συνεχιζόμενος) πόλεμος κατά του κάρβουνου



http://itmakessenseblog.com/files/2013/06/stop-war-on-coal-fire-obama.jpg

Για τον Ομπάμα, δεν είναι προεκλογικό το θέμα, το σύνταγμά τους τού απαγορεύει να επανεκλεγεί για τρίτη φορά, άρα η τρέλα έχει σκοπιμότητα, και μην πιστέψετε ούτε προς στιγμήν ότι αφορά κάποια ιδεολογία περί περιβάλλοντος ή κλίματος.


http://www.realclearenergy.org/charticles/2013/06/27/coal_exports_have_doubled_in_obamas_first_term_107107.html

Οι ΗΠΑ εξορύσσουν, καταναλώνουν και εξάγουν πολύ κάρβουνο. Οι αύξηση στις εξαγωγές είναι βέβαια πολύ μικρότερη από την μείωση στην εσωτερική κατανάλωση, αλλά έχει γραφτεί και ξαναγραφτεί ότι με μειωμένη την εσωτερική ζήτηση (λόγω α) ύφεσης, β) φθηνού σχιστολιθικού αερίου και γ) της πολεμικής ρητορικής της Διοίκησης κατά του κάρβουνου, οι ΗΠΑ εξάγουν φθηνό κάρβουνο. Ένας εισαγωγέας, είναι η Γερμανία, που ο "Ενεργειακός Μετασχηματισμός" της αποδείχθηκε ότι είναι και ήταν ένα καλό αλλά πανάκριβο παραμύθι. Άλλοι εισαγωγείς αμερικάνικου κάρβουνου είναι οι Ασιατικές χώρες (και η Κίνα)


http://www.instituteforenergyresearch.org/wp-content/uploads/2012/10/War-on-Coal-coal-consumption.png

Η οποία Κίνα, όχι απλά καίει κάρβουνο, αλλά ξεσκίζεται στο κάρβουνο, και με αυξητικούς ρυθμούς μετά το 2008-09. Ένας από τους λόγους που τα Κινέζικα προϊόντα είναι φθηνά, είναι το κάρβουνο. Εκτός αν η Πράσινη Θρησκεία χρησιμοποιηθεί αντί δασμών στα Κινεζικά προϊόντα (το "δεν εισάγουμε από Βουδιστές ή οπαδούς του Κομφούκιου", θα ήταν άλλη πατέντα), η Κίνα βγαίνει κερδισμένη σε σχέση... σε σχέση... Είναι ή δεν είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στο ίδιο μήκος κύματος;  Υπάρχουν δυνάμεις (Ευρωπαϊκές) που λένε "ναι, παρακαλώ", και δυνάμεις από την άλλη μεριά του Ατλαντικού που το παίζουν σφίγγες. Μην  έχετε καμία αμφιβολία, όλοι τα συμφέροντά τους κοιτάνε, και οι Δυτικοί εξακολουθούν να είναι "γεωπολιτικοί".


http://www.realclearenergy.org/charticles/2013/06/26/coal_is_again_our_major_source_of_electricity.html

Και ασχέτως ρητορικής, και για να μην έχουμε ούτε εμείς οι θεατές ψευδαισθήσεις, η ηλεκτροδότηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι βασικά από κάρβουνο, με κάποια αύξηση στο αέριο, όπως είχε πει πριν 2-3 χρόνια η ExxonMobil, και τα αιολικά όσο κι αν φαίνονται είναι μόνο για να φαίνονται, ή, για την ακρίβεια, για να ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους (χωρίς όμως να το παράγουν). Το ακριβό ρεύμα δημιουργεί (α) συγκριτικό μειονέκτημα έναντι χωρών με φθηνότερο ρεύμα, (β) περιορίζει την γενική ζήτηση (δύσκολα πιστεύω ότι αυτό είναι ζητούμενο), (γ) μαζεύει λεφτά, ρευστότητα, κεφάλαιο, για αυτούς που πραγματικά παράγουν ρεύμα, και (δ) ίσως κάνει πιο δύσκολο το Μεγάλο Παιχνίδι για τους ...κακούς.


http://www.theatlantic.com/china/archive/2013/06/central-asias-new-energy-giant-china/277338/

Μόνο που τώρα, το κλασσικό ménage à trois του 19ου αιώνα, έχει γίνει ménage à quatre, cinque, και δεν συμμαζεύεται. Ο πολυ-πολικός κόσμος. Προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Πράσινη Απάτη κάπου είναι μέρος του μετα-ψυχροπολεμικού Μεγάλου Παιχνιδιού. Κουτσομπολίστικα θυμίζω ότι εκεί, οι συντηρητικοί που είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, και κατά της Πράσινης Απάτης, είναι και κατά των δασμών, γενικώς και αορίστως, λέμε τώρα...

13 σχόλια:

Αντκαν είπε...

Μυρίζει εξαγωγές αερίου το πράγμα

Ανώνυμος είπε...

Και όξυνση του ανταγωνισμού με Κίνα Ινδία

spiral architect είπε...

Διάβασε εδώ, έχει ενδιαφέρον:
Power Blackout In Britain: Ofgem Warns Against Depleting Electricity Supplies
Τα καμπανάκια εκ των έσω ...

archaeopteryx είπε...

σπάϊραλ, όταν κλείνουν συνειδητά τα κάρβουνα, ΞΕΡΟΥΝ ότι το αέριο είναι ευκαιριακό, ΞΕΡΟΥΝ ότι οι ΑΠΕ κάνουν μόνο για να ακριβύνει το ρεύμα, εσύ, τι συμπέρασμα βγάζεις;

spiral architect είπε...

Καλά, στην Εγκλαντέρα δεν καίνε κάρβουνο και πυρηνικά, ή με το που νίκησε η Θάτσερ τον Αρθρουρ Σκάργκιλ κότσαραν το Φ.Α. για ηλεκτροπαραγωγή;
Ε, δεν τους έχω και για τόσο βλάκες για να στηρίζονται στα υπεράκτια Royal windfarms.

spiral architect είπε...

Μάλλον διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και εφημερίδες τύπου Χάφιγκτον πoστ p(που ανέφερα πριν) ή ο Γκάρντιαν εδώ τους την λένε κομψά, για να απεμπλακούν από το (εισαγόμενο) αέριο γιατί θα κάποια ωραία μέρα το νησί θα γυρίσει όχι στην προβιομηχανική εποχή, αλλά στην εποχή του Μαύρου Πρίγκηπα.

spiral architect είπε...

Μύλος:
«Επαναδημοτικοποίηση» ηλεκτρικών δικτύων; | Περιβάλλον & Επιστήμη | DW.DE | 30.05.2013

Ανώνυμος είπε...

Θα αντέξει η «πράσινη στροφή» του Ομπάμα;
http://www.dw.de/%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BC%CE%B1/a-16924423

nestrom είπε...

Αρχαίε,κάθε χρόνο την κοπανάς για κανά μηνακι ε?

archaeopteryx είπε...

μπα... απλά που και που βαριέμαι να γράφω. Ο κόσμος βράζει και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει...

Ανώνυμος είπε...

Έ ρε πόσα κεφάλαια θα καούν αν σταματήσει ο πόλεμος κατά του CO2. Για σκεφτείτε πόσα δάνεια κινδυνεύουν, από αυτά που στηρίζονται σε στάνταρ τιμές για ενέργεια από ΑΠΕ..
Θέλει και ρώτημα ; Πόλεμος στο κάρβουνο

archaeopteryx είπε...

Νομίζω ψιλοπράγματα σε σχέση με το κεφάλαιο που καταστρέφεται με τον πόλεμο στο κάρβουνο (εκτός αν αυτό είναι το ζητούμενο)

Ανώνυμος είπε...

Ίσως κάνεις λάθος έχουν πέσει πάρα πολλά λεφτά στις ΑΠΕ (ακάλυπτα)για να κάνουν έτσι εύκολα πίσω