Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η εύανδρος Άνδρος


"Η “εύανδρος Άνδρος” που ύμνησε ο Ανδρέας Εμπειρίκος θα γίνει αποικία ΑΠΕτεώνων γιατί είχε την ατυχία να βρίσκεται επάνω στο αιολικό πεδίο του στενού του Καφηρέα. Αφού λοιπόν ανακαλύψανε (ξανά) τον φρέσκο αέρα του Καβοντόρο, ας καταργήσει ο δαφνοστεφής δήμαρχος και τα πετρελαιοκίνητα φέρυ και να κάνει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού με την Αττική με ... ιστιοφόρα. Γιατί απ ότι φαίνεται από το παραλήρημα που γίνεται, αυτοί ονειρεύονται να μετατρέψουν την Άνδρο σε αιολικό εφιάλτη και φάμπρικα φρέσκου αέρα που θα εξάγει αιολική ενέργεια στην Αττική. Και δεν είναι μόνο οι τεράστιοι ανεμιστήρες που θα διαλύσουν το μοναδικό τοπίο της Άνδρου, αλλά σε λίγο θα απαιτηθεί και ενίσχυση και “αναβάθμιση” του δικτύου για να σηκώσει τα μεγαβάτ του αέρα. Σίδερα, φτερωτές, καλώδια, στύλοι, μετασχηματιστές, χωματουργικά, μπετά θα κάνουν σμπαράλια ένα νησί του οποίου το κάλλος βρίσκεται στους αναβαθμούς, τις ξερολιθιές και πάνω απ όλα στις σμιλεμένες από τον άνεμο ράχες και πλαγιές. Αλλά τι καθόμαστε και συζητάμε τώρα, η Άνδρος θα σώσει τον πλανήτη από τα αέρια θερμοκηπίου, θα γίνει ενεργειακά πράσινη και αυτάρκης, θα εξάγει καθαρή ενέργεια, θα μοιράζει ποσοστά του αέρα στους αεριτζήδες των τοπικών ΟΤΑ, και θα προσελκύει περιβαλλοντικά ευαίσθητους τουρίστες από τις Γερμανικές χώρες οι οποίοι θα κάνουν πικ-νικ κάτω από τις ανεμογεννήτριες και θα φωτογραφίζονται με αυτές.

Το “αστείο” είναι ότι το λένε σοβαρά.

Όλα αυτά που λένε στην “Δάφνη” είναι copy-paste από το πράσινο ενεργειακό ειδύλλιο του δανέζικου νησιού Samsoe, το οποίο λένε, έγινε “ενεργειακά αυτόνομο” από το 2000 με 10 off-shore ανεμογεννήτριες και άλλες τόσες επάνω στο νησί. Και κάνει και έγχυση ενέργειας στο δίκτυο της Δανίας. Και επίσης λένε ότι η θέρμανσή τους βασίζεται κατά 70% σε ΑΠΕ, και ότι καίνε βιομάζα και το αποτύπωμα CO2 του νησιού είναι μηδενικό (αυτό πάλι είναι άλλη αλχημεία). Έχει το 1/3 της έκτασης και τον μισό πληθυσμό της, Άνδρου,και είναι επίπεδο. Εκεί έχει γίνει επένδυση από τις δημοτικές αρχές και τους κατοίκους, με προοπτική τα κέρδη (από τις επιδοτήσεις φυσικά) να επανεπενδυθούν σε πράσινες τεχνολογίες. Από εκεί είναι αντιγραμμένο και το επιχείρημα του περιβαλλοντικού τουρισμού, διότι στο Samsoe διοργανώνουν κάθε χρόνο κάτι πανηγύρια και μαζώξεις για να δείξουν το πράσινο “θαύμα” της ενεργειακής αυτονομίας. (Βέβαια αν όντως είναι “αυτόνομοι” ενεργειακά ας αποσυνδεθούν από το δίκτυο να δούμε τι θα συμβεί). Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια, ότι η οικονομία αυτού του νησιού βασίζεται στις φράουλες και στις πανάκριβες πατάτες delicatessen που παράγει, και ο περιβαλλοντικός τουρισμός ήταν απλώς ένα καινούργιο φρούτο που πουλάνε (όσο ακόμα θα πουλιέται...). Η σύγκριση με τα νησιά του Αιγαίου είναι παράλογη και ανόητη σε αυτό το θέμα. (Επίσης και οι άλλες καινοτομίες που προτείνονται από την “Δάφνη” είναι αντιγραφή από το μοντέλο Samsoe, όπως η εισαγωγή ... ηλεκτρικών αυτοκινήτων)".

Και να προσθέσω, ΟΛΕΣ οι ανεμογεννήτριες της Άνδρου, συν 10 φορές άλλες τόσες, δεν θα μπορούν να ηλεκτροδοτούν ούτε ένα περίπτερο στην Αθήνα, ή στην Άνδρο, αφού παρά τα "αιολικά πεδία" αυτή την στιγμή δεν φυσάει, ο καιρός είναι ...καιρός, και τι θα τού δώσουμε τον περιπτερά;  Γκαζοζέν από βιομάζα;  Το ρεύμα και ο αέρας δεν αποθηκεύονται, και οι εφεδρείες, που είναι η πραγματική ηλεκτροδότηση είναι πολύ πιο φτηνές ΧΩΡΙΣ τα αιολικά.

Αλλά τι θα γίνουν η ΕΝΕΡΚΟΝ, ο Κοπελούζος, η ENEL και οι παρατρεχάμενοί τους; Κλέφτες;  ΑΥΤΟΙ προωθούν την αιολική απάτη.   Οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι είναι οι πρόθυμοι διευκολυντές, και η Δάφνη το υλικό για μάρκετινγκ σε ηλίθιους.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Δίκτυο Δάφνη,έχει κάνει αντίστοιχες "εκτιμήσεις" για καμιά τριανταριά ακόμα νησιά. Και από μια ματιά που είχα ρίξει πριν καιρό στις εκθέσεις που παρουσίαζε για το κάθε "νησί μέλος" της, στα κείμενα εκείνα, υπήρχαν πάρα πολλές ομοιότητες. Αν λοιπόν δούλεψαν και εκεί με copy paste, φοβάμαι ότι λάθος συμβουλές για επενδύσεις κλπ, έχουν ήδη δρομολογηθεί για τα περισσότερα νησιά όλου του Αιγαίου.

Professor Moriarty είπε...

Παρά τις διασκευές που προσπαθούν να κάνουν, το copy-paste είναι προφανές. Μία από τις εμπνεύσεις τους είναι τα “έξυπνα δίκτυα αειφόρων νήσων”. Με αυτό το πολύ “πρωτότυπο” πρόγραμμα

“...μεγάλες μονάδες ισχύος, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, κυψέλες καυσίμων, εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, οικιακές συσκευές και εφεδρικές γεννήτριες, θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και με τους καταναλωτές, σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας τις απώλειες, αυξάνοντας τις αποδόσεις και προσκομίζοντας σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον.”

Να το πούμε τώρα λαϊκά τι λένε αυτοί: Θα προσπαθήσουν να κάνουν τα νησιά (π.χ. Λέσβος) ενεργειακά αυτόνομα με ΑΠΕ, χωρίς διασύνδεση με το κεντρικό δίκτυο (“που έχει μεγάλο κόστος”), χρησιμοποιώντας “έξυπνα δίκτυα”.

Βέβαια το έξυπνο δίκτυο, όσο έξυπνο και αν είναι, αν δεν φυσάει και δεν έχει ήλιο, δεν μπορεί να σου δώσει ενέργεια. Εκεί, αναλαμβάνουν οι “εφεδρείες”. Αλλά υπάρχει και το άλλο πρόβλημα: Όταν φυσάει πολύ και έχει πολύ ήλιο και δεν υπάρχει η αντίστοιχη ζήτηση πού το “πετάς” το ενεργειακό σου πλεόνασμα; Εκεί βρήκαν την πανέξυπνη λύση: Θα εισάγουν στα νησιά το .... ηλεκτρικό αυτοκίνητο! Και έτσι θα κάνουν dumping των πλεονασμάτων, όποτε προκύπτουν, φορτίζοντας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και για αυτό θα φροντίζουν τα έξυπνα δίκτυα. Δεν μπορείς να πεις ότι δεν είναι έξυπνοι αυτοί οι άνθρωποι. Τώρα ποιός έξυπνος θα αγοράσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τις ανηφοριές των αιγαιοπελαγίτικων νήσων είναι ένα αφελές ερώτημα. (Αυτά έχουν γίνει και έχουν προταθεί, στο Samsoe και αλλού).

Όσον αφορά τώρα την συνεισφορά των ΑΠΕ σε ένα απομονωμένο ενεργειακά σύστημα, και τι εξοικονόμηση καυσίμου κάνουν, ας ανατρέξουν στο παράδειγμα των Falklands.

Λοιπόν, αυτό το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει το ΕΜΠ, πέρα από το ότι θα συνεισφέρει στην εκπόνηση μερικών διδακτορικών, διπλωματικών, πρόσκαιρων θέσεων έρευνητών, και εκατοντάδες δημοσιεύσεων, τι θα αφήσει στην πράξη; Ασφαλώς την προμήθεια “έξυπνων συσκευών”, το περιτύλιγμα για την εγκατάσταση Α/Γ και Φ/Β, και όσον αφορά το κόστος αυτής της “έξυπνης” και “αειφόρας” ενέργειας, κανείς δεν θα μπει στον κόπο να το ανακοινώσει, όπως ούτε ποιοι και πώς το πληρώνουν, ούτε τι καύσιμο ή CO2 θα εξοικονομήσουν σε σύγκριση με τις συμβατικές “βρώμικες” μεθόδους παραγωγής ενέργειας. Αυτά τα “προγράμματα” είναι ο δούρειος ίππος για την άλωση των νησιών του Αιγαίου από τους βαρόνους των ΑΠΕ. Τα “έξυπνα δίκτυα”, όπως και η διανομή ποσοστών στις τοπικές κοινότητες, είναι οι χάντρες για να συναινέσουν οι ιθαγενείς, να μιζαριστούν νόμιμα τα δημοτικά μαγαζάκια – άλλοθι για συνεταιρισμούς του αέρα - και είναι ψίχουλα μπροστά στο τεράστιο κόστος της ζημιάς που θα επιφέρουν σε πολλά επίπεδα, σε πολλές περιπτώσεις μη-αντιστρεπτή.

Professor Moriarty είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...


Προσπαθείτε να αναλύσετε τα πάντα
με γνώμονα την επιστήμη, τη χρηστή διοίκηση, τη λογική.
Σας συστήνω να διαβάσετε ένα επίκαιρο βιλίο. Ποιά ήταν η εξουσία όλα αυτά τα χρόνια, φυσικά θα μου πείτε ότι το ξέρουμε. Καλό είναι να τα θυμόμαστε, γιατί η ιστορία πάντα επαναλαμβάνετε. Δεν είναι του πνευματικού σας επιπέδου αλλά καλό για την παραλία.

Εξουσία Βλαχάρα
Βιβλίο οργής και απόλαυσης
Δημήτρης Βίκτωρ

https://www.facebook.com/ExousiaVlahara

Professor Moriarty είπε...

Δυστυχώς έχω αυτές τις κακές συνήθειες.

Όποιος θέλει να δει πώς θα γίνουμε Δανία του Νότου μπορεί να δει το παρακάτω για να καταλάβει το copy-paste κοπιάρουμε δανέζικο νησί στο Αιγαίο και τελειώσαμε. Αη-Στράτης και Λειψοί. Μετά Άνδρος, μετά Λέσβος, Κρήτη, τι να μας πουν και οι Δανοί, εμείς έχουμε πολλά νησιά να πειραματιζόμαστε....

http://www.stepc.gr/uploads/7_Samsoe.pdf

Ανώνυμος είπε...

Professor Moriarty
... εμείς έχουμε πολλά νησιά να πειραματιζόμαστε....
Συμπέρασμα του πειράματος, ηλίθιοι πολίτες και λαμόγια διοίκηση.

Μία προσωπική ερώτηση, το όνομα σας παραπέμπει ότι o χαρακτήρα σας έχει δύο φύσεις, μαθηματικός εγκέφαλος και εγκληματικός εγκέφαλος.
Τελικά είστε και τα δύο μαζί ή κάποιο από τα δύο υπερτερεί του άλλου. Να ξέρουμε πως θα σας αντιμετωπίζουμε ...

Professor Moriarty είπε...

Πράγματι πρέπει να είναι πολύ κακός κάποιος για να μη θέλει να “σώσει τον πλανήτη”, να επιμένει να εφαρμόζει τα μαθηματικά και την φυσική εκεί που αρμόζει και να είναι “αρνητής” του θερμοκηπίου και της τζάμπα πράσινης ενέργειας, και να μη θέλει τα νησιά, ή τέλος πάντων ότι απέμεινε από αυτά, να γίνουν ολοκαύτωμα στο βωμό της νέας απάτης.

Και μιά και άρχισα με την Άνδρο, λέω να τελειώσω με αυτήν. Το νησί αυτό είναι από τα πιο ιδιαίτερα του Αιγαίου και όλου του κόσμου. Ενώ είναι σχετικά μικρή νήσος, η ιδιαίτερη μορφολογία της και οι εναλλαγές του φυσικού περιβάλλοντος δίνουν σε κάποιον την εντύπωση ότι είναι ολόκληρη ήπειρος. Είναι μία σπάνια περίπτωση όπου το άπειρο περικλείεται στο πεπερασμένο, κάτι, που περιέγραψε ο Εμπειρίκος:

“Καμιά κλεψύδρα δεν μπορεί
Στη νήσον αυτή να εξαντλήση
Την άμμο της πιο μικρής ακρογιαλιάς...”

(“Ανδρος”, Κόρθι, 18-5-1955)

Νομίζω ότι αξίζει αυτό το νησί περισσότερο σεβασμό.

Ανώνυμος είπε...

Professos Moriarty
Δεν ξέρω αν κατάγεσθαι από ΄Ανδρο; Εγώ κατάγομαι, ο πατέρας μου ήταν από την κεντρική Ανδρο και η μητέρα μου από Σέριφο. Τελικά πηγαίνω στο νησί της μητέρας μου.
Στην ΄Ανδρο έχω περάσει αρκετά καλοκαίρια, το τελευταίο ήταν το 1977. Περνούσα πολύ ωραία και έχω αρκετούς φίλους.
Δεν ασχολήθηκα, όμως, ποτέ ενεργά, γιατί δεν ξέρω πλέον σε βάθος τα γεγονότα που συμβαίνουν.
Το 1977 όλα κυλούσσαν ομαλά και ήταν απίστευτα ωραία στην ΄Ανδρο.
Ποτέ δεν πίστευα ότι οι Ανδριώτες θα άφηναν το νησί τους να καταστραφεί, πάντα πίστευα ότι η Άνδρος είναι απόρθητη στις διάφορες σειρήνες.
Φαίνεται ερχόμενοι μη Ανδριώτες, να αποκτήσουν θερινές κατοικίες ή να ανοίξουν μαγαζιά, εκτός του ότι αλλοίωσαν το τοπικό χρώμα, αλλοίωσαν και τον χαρακτήρα μερικών Ανδριωτών όπως καταλαβαίνετε, αυτό συνέβει σε όλα τα νησιά.
Τελικό συμπέρασμα είναι, ότι για την Σέριφο, έχω προσπαθήσει πολύ, για την Άνδρο δεν έχω κάνει τίποτα, Ακούγοντας κάποιος που γνωρίζε, το όνομα καιτο επώνυμο μου, καταλαβαίνει ότι προέρχονται
από ΄Ανδρο.