Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Η μεγάλη απάτη των ΑΠΕ πλησιάζει στο τέλος της


http://www.thecommentator.com/article/3827/the_great_renewables_scam_unravels

Όσοι καταλαβαίνουν από ενέργεια, ξέρουν εδώ και καιρό ότι η έννοια της "ανανεώσιμης ενέργειας" είναι μία ρομαντική έννοια (και μία οικονομική αποτυχία). Αλλά είναι εντυπωσιακό τι μπορεί να πετύχουν μερικές στοχευμένες και εγγυημένες από το κράτος (από τους φορολογούμενους καταναλωτές) επιδοτήσεις. Ακόμα και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες τσίμπησαν, αν και λόγω δημοσίων σχέσεων. Οι περισσότερες βέβαια παράτησαν τις ΑΠΕ, και μετά το κραχ του 2008 ούτε το καθεστώς των επιδοτήσεων μπορούσε πια να ισχύσει, ούτε και η αποδοχή από το κοινό της προπαγάνδας μπορούσε να συνεχιστεί.

Ήταν θέμα χρόνου να καταλάβουν και οι δύο προωθητές των ΑΠΕ στην Ευρώπη, η Γερμανία και η Γαλλία, ότι αρκετά πια με την οικονομική αυτοτιμωρία. Ο Γερμανικός κλάδος των φωτοβολταϊκών χρεοκόπησε, και η Αγγλία έχει αντιληφθεί τι της κοστίζει η αιολική ενέργεια και οι αιολικές θέσεις εργασίας.

Τα φωτοβολταϊκά για ρεύμα στο Βόρειο ημισφαίριο, είναι παραλογισμός. Και η μη βιωσιμότητα των αιολικών πάρκων είναι το πιο κακοφυλαγμένο μυστικό του κλάδου των ΑΠΕ.

Κι όμως, με την βοήθεια επιθετικών και καλοχρηματοδοτημένων λόμπυ, αριστεριζόντων κοινωνιομηχανολόγων, οικτρής (και αγορασμένης) δημοσιογραφίας, αφελών (και λαδωμένων) πολιτικών και χυδαίων, ευκαιριακών, "επιχειρηματιών ενέργειας", τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά γέμισαν τον τόπο, δίνοντας και την εντύπωση ότι στέκουν και οικονομικά. Γιατί εξ άλλου τα στήριζαν οι κυβερνήσεις;

Έχει ξαναγραφτεί για τον αιολικό επενδυτή που φαντασιωνόταν δωρεάν ενέργεια (δωρεάν μόνο εάν συνυπολογιζόταν οι επιδοτήσεις, και οι φουσκωμένες ταρίφες, που οι καταναλωτές και το σύστημα πρόσθετων πανάκριβων εφεδρειών πλήρωναν) [και εμείς το ζήσαμε με τους φωτοβολταϊκούς "επενδυτές" που ακόμα προσελκύει το Πράκτικερ και η Γιουρομπανκ, με παραπλανητικές διαφημίσεις για τσάμπα λεφτά -- από το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ και τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ]. Και όλοι αυτοί οι "επενδυτές" δηλώνουν και Πράσινοι και κοινωνικά η περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, άσχετα εάν οδήγησαν και οδηγούν χιλιάδες κόσμου σε ενεργειακή φτώχεια.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι κάθε άλλο εκτός από δωρεάν, άσχετα εάν έτσι μοιάζει στους μικρούς και αδαείς.

Φέτος τον Ιούνιο, τελειώνει το παραμύθι στην Αγγλία και στην Γερμανία. 21 δις εξανεμίστηκαν σε Γερμανικές εταιρίες φωτοβολταϊκών. Η Siemens τα παρατάει. Η Bosch παραδέχεται ότι ο κλάδος είναι καταδικασμένος. Δισεκατομμύρια χαμένα. Στην Αγγλία το κόστος των αιολικών έχει γίνει πρωτοσέλιδο, όπως επίσης και ο παραλογισμός της επίτευξης των λεγομένων "Ευρωπαϊκών στόχων για ΑΠΕ".  Όι Ευρωπαίοι έχουν καταντήσει να εισάγουν Αμερικανικά πέλετς για να μειώσουν το κόστος τους (σε βάρος φυσικά των Αμερικανικών δασών).

Οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ έχουν οδηγήσει σε ενεργειακό και οικονομικό αδιέξοδο και το τέλος τους θα είναι απότομο και δυσάρεστο [και εμείς έχουμε ακόμα Δήμους, Περιφερειάρχες, και Κωθώνια που προωθούν ΑΠΕ!]
΄
Περισσότερα για την αιολική απάτη, του ιδίου.

Προσωπικά, τυχαίνει να γνωρίζω. από ...αρχαιοτάτων χρόνων (από το 1977) ότι τα αιολικά δεν είναι ενεργειακά και οικονομικά βιώσιμα (τυχαία και μεταβλητή απόδοση που δεν αποθηκεύεται και που δημιουργεί πρόσθετα έξοδα και προβλήματα αν πάψουν να είναι ασήμαντα) και ότι τα φωτοβολταϊκά είναι μια χαρά για διαστημόπλοια, διαστημικούς σταθμούς, και απομακρυσμένους αφύλακτους φάρους.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσυ τα λες, αλλά το λόμπυ των αιολικών (ελεταεν, περιστερης και σια) οδηγει σε αυξηση του τελους που πληρωνουν οι καταναλωτες για τους τσάμπα μεγκες των αιολικων.
Και τωρα που θα γινει ο Μητσοτακις υπουργος, σαν καλός νεοφιλελευθερος (τρομαρα του) θα τους δωσει τα πάντα

spiral architect είπε...

Ούτε καν ρομαντική ...
(αυτό δα έλειπε)

Ανώνυμος είπε...

Δείτε την θετική πλευρά του θέματος: η στήριξη στις ΑΠΕ μας επιτρέπει να κρίνουμε ποιος υπουργός είναι λαμόγιο, ψώνιο ή μαλάκας.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΟΣ 8:11!

Ανώνυμος είπε...

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/22044/2013-06-27.html

καποιοι τα καταφερνουν και τους σταματανε.....