Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Και στην Αγγλία, ασήμαντα (αλλά πανάκριβα) τα πάρα πολλά αιολικά


Η εικόνα μεγαλώνει με κλικ, και είναι από εδώ.

Η Αγγλία θεωρείται το καλύτερο μέρος της Ευρώπης για αιολικά (επειδή σε πολλά μέρη φυσάει σχεδόν συνέχεια λόγω Gulf Stream -- δεν ενδιαφέρει αν φυσάει πολύ 1-2 μήνες, αλλά αν φυσάει συνέχεια). Το αποτέλεσμα; Έχουν 8,5 εγκατεστημένα γιγαβάτ ή 4,200 Α/Γ, και αυξανόμενη αντίδραση τόσο σε επίπεδο πολιτών όσο και επίπεδο πολιτικών (με πιο λακωνική την άποψη του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου: Είναι απολύτως άχρηστα,είναι ντροπή,εξαρτώνται από επιδοτήσεις από τον καταναλωτή,ποτέ δεν θα δουλέψουν,αυτοί που τα στηρίζουν πιστεύουν σε παραμύθια).

Παρ' ότι έχει γεμίσει ο τόπος αιολικά, και παρ' ότι "υπάρχει ρεκόρ αιολικών εγκαταστάσεων" το ρεύμα που παράγουν είναι ασήμαντο. Το μόνο που καταφέρνουν είναι 1) να ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, 2) να αναγκάζουν τις συμβατικές μονάδες, που αυτές παράγουν το ρεύμα, να λειτουργούν αναποτελεσματικά, 3) να ΜΗΝ υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, 4) να καταστρέφουν το τοπίο και να ενοχλούν τον κόσμο. Αλλά αρέσουν στην Βέστας, την Ιμπερντρόλα, την Ένερκον, και την EDF (που εξάγει πυρηνικό ρεύμα στην Αγγλία).

Η ίδια ακριβώς μη συμβολή αιολικών σε ηλεκτροπαραγωγή έχει αποδειχθεί σε Γαλλία και Γερμανία. Και στην Γερμανία τεκμηριώθηκε ότι τα πολλά αιολικά αυξάνουν τις εκπομπές CO2 , δηλαδή την κατανάλωση καυσίμων, λόγω της μειωμένης αποδοτικότητας των συμβατικών μονάδων.

Κι άλλος τρόπος να δείτε το ίδιο πράγμα. Τα αιολικά, όσα κι αν μπουν, και τσάμπα να είναι, δεν είναι κατάλληλα για ηλεκτροδότηση δικτύου επειδή θέλουν μεγάλες εκτάσεις για να παράγουν τυχαίο και  μεταβλητό ρεύμα.  Θα ήταν πιο αποτελεσματικό και φτηνό, να ...μην έχουμε ρεύμα.

Καθημερινές λεπτομέρειες στο http://www.gridwatch.templar.co.uk/

Τον σύνδεσμο μου τον έστειλε ο ΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: