Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ομόφωνα «ΟΧΙ» είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κυνουρίας για το αιολικό πάρκο στη Μαδάρα στα Πελετά


http://www.arcadiaportal.gr/news/omofona-%C2%ABoxi%C2%BB-eipe-ds-notias-kunourias-gia-aioliko-parko-sti-madara-sta-peleta-video

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νότιας Κυνουρίας συνεδρίασε εκτάκτως χθες το μεσημέρι προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο "Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), ισχύος 20,4 MW, στη θέση Μαδάρα και όπως αναμενόταν αποφάσισε ομόφωνα αρνητικά.

Είχαν προηγηθεί τόσο η αρνητική εισηγητική έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσο και η αρνητική γνωμάτευση του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, καθώς αποκαλύπτεται ότι η περιοχή που έχει επιλεγεί να πραγματοποιηθεί το έργο βρίσκεται εντός της Σημαντικής περιοχής για τα πουλιά όπως και ότι το 95% της έκτασης του υπό κατασκευή έργου είναι χαρακτηρισμένο ως δάσος, και η κατασκευή του θα είχε ως επίπτωση την κοπή περίπου 1300 ελάτων.

Επίσης προχθές το βράδυ για το ίδιο θέμα είχε προκληθεί λαϊκή συνέλευση στα Πελετά από τον Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας Γιάννη Μαρνέρη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 55 κάτοικοι της περιοχής και στη συνέχεια συνεδρίασε το τοπικό συμβούλιο Πελετών το οποίο γνωμοδότησε και αυτό αρνητικά κατά πλειοψηφία.

Η φούσκα των ΑΠΕ έσκασε. Δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Δεν εξοικονομούν καύσιμα (και σίγουρα όχι όσα αντιστοιχούν στο ρεύμα για το οποίο πληρώνονται αδρά). Σίγουρα δεν υποκαθιστούν λιγνίτη, (ούτε προλαμβάνουν καρκίνους, ούτε τους θεραπεύουν). Δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας (με εξαίρεση στην Γερμανία και στην Δανία). Διώχνουν τον τουρισμό. Μένουν όπου εγκατασταθούν μέχρι να σαπίσουν από μόνα τους. Υπάρχουν μόνο για τις επιδοτήσεις και μόνο με επιδοτήσεις. Ακριβαίνουν το ρεύμα χωρίς να το παράγουν (το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα τους, που ούτως ή άλλως δεν αποθηκεύεται, είναι από άχρηστο έως βλαπτικό για ηλεκτροδότηση δικτύου).

Η Νέα Κυνουρία φαίνεται ότι έχει τίμιους ανθρώπους στο Δημοτικό Συμβούλιο...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και λοιπόν;
Οι τοπικοί φορείς γνωμοδοτούν αρνητικά, και το ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα (δηλαδή η παράγκα των αιολικών) εκδίδει Αποφάσεις!
Και αυτό πάντα με το σκεπτικό οτι οι αποφάσεςι τοπικών φορέων δεν είναι δεσμευτικές αλλά γνωμοδοτικές από τη μία και οι διεθνείς υποχρέωσεις της χωρας για τις κλιματικές αλλαγές από την άλλη...

Ανώνυμος είπε...

Ένας Δημοτικός Σύμβουλος τα είπε όλα.
Μπράβο τους.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 10:29 δεν είναι έτσι. Η απόφαση του ΔΣ δεν είναι δεσμευτική αλλά λαμβάνεται πάρα πολύ σοβαρά υπόψη. Αυτό πραγματικά φαίνεται όταν λαμβάνεται θετική απόφαση ΔΣ που χρησιμοποιείται ως το ισχυρότερο επιχείρημα εναντίον των προσφυγών στις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ.

Ανώνυμος είπε...

Τα τοπικά συμβούλια δεν έχουν αρμοδιότητα γνωμοδότησης. Έτσι για να προλάβουμε τους αναπτυξιακούς. Μόνο η λαίκή συνέλευση έχει αρμοδιότητα γνωμοδότησης.