Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Στην Ολλανδία: Η υποκατάσταση, ή εξοικονόμηση συμβατικών καυσίμων από τα αιολικά, είναι 4% (τέσσερα τοις εκατό) της ονομαστικής τους ισχύος...


" ..some insight into the mechanism that causes wind electricity to have such a dramatically small influence on primary fuel consumption...(Μια ματιά στους λόγους που η αιολική ενέργεια έχει τόσο μικρό αντίκτυπο στην πρωτογενή κατανάλωση καυσίμων)

http://www.clepair.net/statlineanalyse201208.html

http://www.wind-watch.org/documents/facts-about-the-savings-of-fossil-fuel-by-wind-turbines-in-the-netherlands/

http://www.clepair.net/windSchiphol.html

Ο archaeopteryx σάς το έχει πει εδώ και καιρό ότι τα αιολικά ΔΕΝ υποκαθιστούν τα συμβατικά καύσιμα που αντιστοιχούν στις κιλοβατώρες για τις οποίες  πληρώνονται. Θα το βλέπετε σιγά σιγά να τεκμηριώνεται...

Η μελέτη για την Ολλανδία είναι λίγο τεχνική, αλλά σαφής, και καταλήγει στο ότι η εξοικονόμηση καυσίμου από αιολικά είναι περί το 4%(!) της ονομαστικής ισχύος τους, κατά μέσο ετήσιο όρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να υποκαταστήσουν 4% της συμβατικής παραγωγής, αυτό δεν γίνεται και δεν έχει γίνει πουθενά.  Σημαίνει 4% μέσο όρο ετήσιας εξοικονόμησης καυσίμου. Και όσο πιο πολλά μπαίνουν τόσο μικραίνει η δυνατότητα υποκατάστασης...  Πολλά λεφτά στην μαύρη τρύπα. Μην ξεχνάτε... Κάθε αιολικό μεγαβάτ έχει αρχικό κόστος μεταξύ 1,5 και 2 εκατ. ευρώ.

Οι ΑΠΕτζήδες μιλάνε για "έγχυση" ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.  Καλή λέξη η "έγχυση".  Δεν πληρώνονται επειδή εξοικονομούν συμβατικά καύσιμα. Πληρώνονται επειδή υπάρχουν! Πληρώνουμε κουτουρού. Το πράσινο ρεύμα, τελικά, δεν είναι καν ρεύμα.  Είναι κάτι που "εγχύεται", την ώρα που, αναγκαστικά, δουλεύουν οι συμβατικές μονάδες, και δεν μας γλυτώνει τίποτα. Το θέμα είναι δυσνόητο, τα συμπεράσματα όμως είναι σαφή.  Άλλο "έγχυση" και άλλο υποκατάσταση ή εξοικονόμηση καυσίμου.

Στο επόμενο, θα βάλω και μερικά νούμερα να δείτε πόσο πραγματικά μας κοστίζει η αιολική μεγαβατώρα...

11 σχόλια:

spiral architect είπε...

Α, η Ολλανδία! Η χώρα βιομηχανική-αγροτική υπερδύναμη της Ευρώπης (πεδινή και περίπου 2πλάσια της Πελοποννήσου) εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό απο εισαγωγές ρεύματος από τους όμορους.
Αραγε το ποσοστό υποκατάστασης είναι ανηγμένο στα "ενεργειακά όρια" του κράτους, ή συμπεριλαμβάνει και την εισαγόμενη ενέργεια.
Για να γίνει περισσότερο κατανοητές οι τάξεις μεγέθους, ή Ελλάδα έχει Η.Ε. από εισαγωγές μέσω διασυνδέσεων της τάξης του 5% σε ετήσια βάση ενώ η Ολλανδία περί το 20%.
(αμφότερες σε ετήσια βάση τα τελευταία 2-3 χρόνια)

spiral architect είπε...

Δες κι αυτό (με τις παραπομπές)

archaeopteryx είπε...

την μικρή Ολλανδέζα... κλπ... Μια χαρά είναι οι άνθρωποι, λίγο μερκαντιλιστές και αυτοί... την προφορά τους στα Αγγλικά δεν αντέχω

Και χέστηκαν νομίζω για κλιματικές αλλαγές... Την δουλειά τους να κάνουν...

archaeopteryx είπε...

Το 9% τηε γεμανίας είναι παραπλανητικό. Πρώτον δεν είναι για ολόκληρο χρόνο, είναι για εξάμην. Δευτερον, δεν ορκίζομαι ότι είναι 9% υποκατάσταση. Άλλο 9% ηλεκτροδότηση και άλλο υποκατάσταση -- μέχρι να ξέρουμε τι και πόσο καίνε σαν εφεδρεία. Ολο το θέμα είναι "ηλεκτοδότηση" (εικονική) έναντι "υποκατάστασης" (μετρησιμης). Το 14% της Πορτογαλίας δεν το ξέρω και αμφιβάλω ότι υφίσταται εκτός έαν είναι τίγκα σε αντλησιοταμίευση, αλλά αν δεν προσέξουν θα φαλιρίσουν, χαχαχάααχα.

spiral architect είπε...

Όταν φοιτούσα εκεί (θαρρώ ότι το έχω ξαναγράψει) θυμάμαι ότι, όταν "απελευθερώθηκε" η αγορά Η.Ε. και μέσα σε ένα εξάμηνο από την επίσημη αναγγελία η τιμή της οικιακής kWh τριπλασιάστηκε.
(στους λογαριασμούς συμπεριλαμβανόταν και τέλος υπέρ "ΕΡΤ" και μόνο αυτό). Μετά μπήκαν κάποιοι έμποροι Η.Ε. (θυγατρικές μεγάλων) και πουλούσαν προπληρωμένα πακέτα, όπου αν έκανες μηνιαία υπέρβαση ενέργειας έστω κι μια kWh έτρωγες πέναλτι!
Οι ολλανδοι αγρότες-κτηνοτρόφοι-τυροκόμοι (γιατί είναι όλα αυτά μαζί!) έβριζαν και έβαζαν σωρηδόν μικρές μονάδες βιομάζας συνδεδεμένες στον πίνακα της εσωτερικής ηλεκτρικής τους εγκατάστασης για να κόψουν κατανάλωση από το δίκτυο.
Η μαγεία της ελεύθερης αγοράς: Κάτω δεν πηγαν ποτέ οι τιμές!

archaeopteryx είπε...

Το να είναι ακριβό το ρεύμα, από μόνο του είναι ένα θέμα. Το να να είναι ακριβό το ΜΗ ΡΕΥΜΑ είναι αυτό που λένε και κερατάς και δαρμένος.

spiral architect είπε...

... το μεταπτυχιακό μου (τεχνικού αντικειμένου, όχι μπίζνες αντμιν κλπ) το έκανα στα αγγλικά και τα πήγαινα μια χαρα στην κατανόηση.
Αν η παρέα ήθελε να μην καταλάβω, μιλούσαν ολλανδικά και εγώ έκανα τον μ@λ@κ@, πίνοντας τη Grolsch μου και σκεφτόμενος πότε θα έλθει η ώρα να την κάνω μια ώρα αρχύτερα για την πατρίδα.
(Ολλανδοί συμφοιτητές: κεκαλυμμένος ρατσισμός και αγάπη για την αρχαία Ελλάδα --> σχήμα οξύμωρο)

archaeopteryx είπε...

η "Ευρώπη", товарищ, έχει πολύ περισσότερο ρατσισμό από ό,τι παραδέχεται, και αντίθετα από στερεότυπα, πολύ περισσότερο από τους Δυτικούς. Μικρές κομπλεξικές, τέως επίσης μικρές αυτοκρατορίες... Μέχρι και οτ ...Βέλγιο (άσε την Ολλανδία).

spiral architect είπε...

Καλή είναι η Ευρώπη товарищ, αλλά μόνο σε φιλοσοφικό επίπεδο. Σε πολιτικοοικονομικό ... μακρυά και αγαπημένοι.
Οι σεξουαλικές σχέσεις εκατέρωθεν είναι δεκτές, με την προϋπόθεση να είμαστε οργανωμένοι.

archaeopteryx είπε...

κάνε μου τώρα μια μεγάλη χάρη. Βρες λάθη σητν επόμενη αναρτηση. Με βάση πόσο καύσιμο υποκαθιστούν, εγώ έβγαλα ότι η αιολική μεγαβατώρα, μάς κοστίζει μεταξύ 300 και 700 (ευρά)

Ανώνυμος είπε...

Ολλανδοί; Stingy! Οι Σκωτσέζοι έχουν τόνομα αλλά αυτοί την χάρη. Ξεπεσμένη αυτοκρατορία που δεν ζήτησε συγγνώμη από τους ανθρώπους που σκότωσε για να εκπολιτίσει. Πάνε πολλά χρόνια που δεν έχω συναντήσει κανένα από δαύτους και δεν μου λείπουν καθόλου. Βέβαια έχουν κάνει σχολή στο κίξιν μπόξιν.

Και έχει δίκιο αρχαίε έχουν μια τσήζυ προφορά στα Αγγλικά αλλά μιλάνε καλά. Βέβαια είναι σχεδόν η ίδια γλώσσα αν εξαιρέσεις τις νορμανδικές γαλλικούρες των αγγλικών;-)