Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Χανιά, Σάββατο 25 Μαΐου, Αίθουσα ΤΕΕ (Νεάρχου 23), 8:30 μ.μ. -- Εκδήλωση κατά της Πράσινης Απάτης των Βιομηχανικών ΑΠΕ


Με ομιλητές τον Σταύρο Ξηρουχάκη και την Φλώρα Παπαδέδε

Διοργάνωση:
Πρωτοβουλία Κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρονα Αποπηγάδι,
Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων,
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Φύσης Σέλινου "Τα Λευκά Όρη"
Μαχόμενοι Μηχανικοί ΤΕΕ Τ.Δ.Κ.
Ομάδα Αντίστασης Σέλινου

Πριν τρία χρόνια θα ψάχναμε για επιχειρήματα. Σήμερα έχουμε και τα επιχειρήματα, και την εμπειρία άλλων χωρών.


Η Γερμανία, η Ισπανία και η Αγγλία (και η Ελλάδα) που έχουν βάλει πολλές ΑΠΕ απέδειξαν ότι ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οι ΑΠΕ είναι κοροϊδία.  Κατάφεραν να εκτινάξουν το κόστος του ρεύματος χωρίς να λύσουν κανένα ενεργειακό πρόβλημα:  Μονοψήφια ποσοστά συμβολής στην ηλεκτροδότηση, αστάθεια στο δίκτυο, ούτε μία υποκατάσταση συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, αμφιλεγόμενη έως αρνητική εξοικονόμηση καυσίμων. Ή Γερμανία αναγκάστηκε να αυξήσει την χρήση κάρβουνου για να μειώσει το υπέρογκο κόστος και να διασφαλίσει την σταθερότητα του δικτύου.

Οι ΑΠΕ μπόρεσαν στιγμιαία να εκτοπίσουν χρήση αερίου, αλλά το μόνο που κατάφεραν είναι να κάνουν ασύμφορες και ζημιογόνες και αυτές τις μονάδες αερίου επιβάλλοντας πρόσθετη επιδότηση και σε αυτές (στην Ελλάδα το λένε "Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους ή "ΜΑΜΚ", στην Γερμανία θα το πούνε κάτι σχετικά με "Τέλος Διαθεσιμότητας Παραγωγικού Δυναμικού"). Θα σας λένε ότι για αυτό χρειάζεται η αντλησιοταμίευση. Αυτό που δεν σας λένε είναι ότι η αντλησιοταμίευση κρίθηκε ασύμφορη και στην Γερμανία (εκτός αν την πληρώνει ... άλλος).

Περιβαλλοντικά οι ΑΠΕ είναι κοροϊδία πολλοστού βαθμού. 1) Δεν λύνουν κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα:  Ακόμα κι αν υπάρχει ανθρωπογενής παγκόσμια θέρμανση λόγω CO2 (πολλαπλά αμφιλεγόμενο), οι ΑΠΕ δεν κάνουν τίποτα για αυτήν αφού, όπου μετρήθηκαν, δεν μειώνουν ή και αυξάνουν τις εκπομπές CO2 λόγω της μειωμένης αποδοτικότητας που επιβάλλουν στις συμβατικές μονάδες που λειτουργούν σαν εφεδρεία. 2) Το πώς η μετατροπή βουνών, δασών και βοσκοτόπων σε νταμάρια και σκουπιδότοπους θα βοηθήσει το περιβάλλον το ξέρουν μόνο οι χωματουργοί και οι μπετατζήδες. Οι ΑΠΕ είναι όσο καλές για το περιβάλλον, όσο και για τον τουρισμό, ή την θεραπεία του ...καρκίνου! Κοροϊδία για μικρά, χαζά παιδιά.  Και ό,τι και να λένε οι ΑΠΕτεώνες στους αφελείς, οι ΑΠΕ, πουθενά και ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια δεν υποκατέστησαν ΟΥΤΕ ΜΙΑ συμβατική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, απλά και μόνο γιατί δεν παράγουν ρεύμα όποτε το χρειάζεται το δίκτυο. Δεν μπορούν.  Δεν γίνεται.

Στην Ελλάδα έχουμε πρόσθετες περίεργες ιδιομορφίες:


Α. Ενώ στις ξένες χώρες οι ΑΠΕτζήδες πληρώνουν νοίκι σε γαιοκτήμονες για τις ΑΠΕ τους (και είναι ένας λόγος που οι γαιοκτήμονες τις θέλουν), στην Ελλάδα οι ΑΠΕ είναι μηχανισμός καταπάτησης γης από αεριτζήδες "επιχειρηματίες" που άλλοι θα έχουν εξαφανιστεί με το που θα μεταπουλήσουν τις άδειες, και σίγουρα όλοι θα έχουν χαθεί μετά 15-20 χρόνια, αφήνοντάς μας δώρο τα άχρηστα πράγματα που θα σαπίζουν στα βουνά μας, εικαστικά μνημεία ηλιθιότητας.

Β.  Σε ξένες χώρες επιδοτούν την δική τους απασχόληση. Και εμείς επιδοτούμε την δική τους απασχόληση. Οι ΑΠΕ υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται. Γιατί επιδοτούνται; Επειδή 4-5 Ευρωπαϊκές εταιρίες τις πουλάνε και απασχολούν 300-400.000 κόσμο σε Γερμανία, Δανία και Ισπανία, και επειδή είναι μηχανισμός φορολογίας μέσω ακριβού ρεύματος, από τον οποίο κερδίζουν άλλες 2-3 εταιρίες σαν την EDF, την ENEL και την Iberdrola. Συν, στην περίπτωση της Κρήτης και της Λακωνίας έγιναν μηχανισμός φορολογίας για την καλωδιακή διασύνδεση που εξυπηρετεί Γερμανικά σχέδια και όχι Ελληνικές ανάγκες. Οι ΑΠΕ δεν μπορούν να μπουν αν δεν υπάρχει χοντρό καλώδιο (για να χαθεί στο δίκτυο το τυχαίο ρεύμα που "εγχέουν", και πληρώνονται για να χρηματοδοτήσουν το καλώδιο. Αλλουνού είναι το καλώδιο, ΔΕΝ έχει σχέση με την Κρήτη.

Γ. Με δύο σημαντικές λεπτομέρειες στην Ελλάδα: (α) την ύπαρξη της διαπλοκής που ροκανίζει και αυτή (στην Κρήτη οι Περιστεροκοπελούζοι) και (β) την ύφεση που έχει ρίξει την ζήτηση κάτω από 5 GW και θα τινάξει όλη την αγορά ενέργειας στον αέρα αφού οι ΑΠΕ καταστρέφουν όταν γίνουν σημαντικό ποσοστό του συστήματος, και έχουν ήδη γίνει σημαντικό ποσοστό, και έχουν ήδη τινάξει την αγορά, και οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις στο ρεύμα θα το επιταχύνουν -- και να δώ που θα κρυφτούν οι Βασιλάκοι και οι Ραχιώτηδες και οι Αρναουτάκηδες και τα άλλα φοβισμένα ανθρωπάκια που τις προωθούν.

7 σχόλια:

Κοντοπόδαρος είπε...

Στην Κρήτη δεν υπάρχουν μονάδες λιγνίτη ή φυσικού αερίου. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειεας από τη ΔΕΗ γίνεται με καύση μαζούτ και ντήζελ, με κόστος περ. 400 ευρώ την μεγαβατώρα. Οι αιολικοί την πληρώνονται γύρω στα 100 ευρώ, άρα ΕΙΔΙΚΑ στην Κρήτη συμφέρει τη ΔΕΗ η υποκατάσταση μέρους της παραγωγής της από ΑΠΕ, πάντα όμως μέσα στα τεχνικά όρια που θέτει το δίκτυο.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, σ' ένα κλειστό σύστημα όπως είναι η Κρήτη, η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα ν' αρνηθεί την έγχυση μέρους της παραγόμενης αιολικής. Γι' αυτό το λόγο η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να τηλεχειρίζεται τις Α/Γ και να σταματά τόσες όσες απαιτούνται για τη σταθερότητα του δικτύου.

Τα φαραωνικά, όμως, έργα που προγραμματίζονται στο νησί και η πόντιση καλωδίου κανένα όφελος δεν θα έχει, παρά μόνο για τις τσέπες των γνωστών ΑΠΕτεώνων.

Ανώνυμος είπε...

Κοντοπόδαρε δεν τα λες σωστά τα πράγματα. Τα αιολικά λειτουργούν με ηλεκτροπαραγωγή βάσης που απλώς αυξάνει το κόστος τους. Μεγαλύτερη έγχυση (πάντα δίχως υποκατάσταση)- μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας του έτσι και αλλιώς "υβριδικού συστήματος".
Το υγροποιημένο Φ.Α. ακόμη και η διασύνδεση με τα λιγνιτικά της Πελοποννήσου θα ρίξουν το κόστος.
Με κλειστό σύστημα λένε πάει μία άλλη με την αντλησιοταμίευση, αλλά είναι ψέμα πάλι υβριδικά με τους πετρελαιακούς-Φ.Α. θα δουλεύει το σύστημα με απότέλεσμα υψηλό κόστος.Η ηλεκτροπαραγωγή με Φ.Α. είναι μονόδρομος για την Κρήτη

Ανώνυμος είπε...

http://www.tanea.gr/news/world/article/5016769/kroyoyn-kwdwna-kindynoy-gia-ta-epipeda-rekor-toy-diokseidioy-toy-anthraka-sthn-atmosfaira/


Πως μετατρεπουν με τα λογια την ευλογια σε καταρα για να κλεβουν τα λεφτα του κοσμου και να φτωχοποιουν κρατη.

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=phogRkInYzg

Υποπτο έθνος.
Ο προθάλαμος του τσιπαρίσματος.

archaeopteryx είπε...

με το αρχικό κόστος των αιολικών συν τις σχετικές ακαταστασίες τους, η Κρήτη βάζει μία μονάδα άνθρακα προδιαγραφών "Α" (ένα καραβι κάθε τόσο) και έχει φτηνό ρεύμα. Με τα αιολικά θα πρέπει να διπλωπληρώνει. Τόσο απλό. Θα πληρώ νουμε κερατιάτιακα, δεν θα έχουμε ρεύμα και θα ξαναπληρώνουμε για ρεύμα. Η ζημιά στον τουρισμό και το τοπίο είναι επι πλέον.

Ανώνυμος είπε...

Σουβλάκια....??????

archaeopteryx είπε...

και μετά για μπουγάτσα στον Ιορδάνη! (αν και εγω την τρώω για μπρεκφαστ)